URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2013, 13:01

Stop joc! Mega-licitaţia pentru achiziţia centralei pe gaz a fost suspendată cu 5 zile înaintea deschiderii ofertelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare licitaţie din istoria Oradiei a fost suspendată cu doar 5 zile înainte de data stabilită pentru deschiderea ofertelor, şi anume 29 octombrie.

Achiziţia centralei pe gaz, investiţie estimată la circa 55 milioane euro, a fost blocată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor la cererea firmei Romelectro. Firma a contestat clarificările postate de municipalitate pe SEAP ca răspuns la întrebările potenţialilor participanţi la licitaţie.

"Romelectro a depus la CNSC o contestaţie în care a cerut anularea licitaţiei, iar în cazul în care consiliul dispune altfel, măcar amânarea deschiderii ofertelor. Firma a invocat o serie de motive legate de clarificările postate de municipalitate pe SEAP ca răspuns la întrebările potenţialilor participanţi la licitaţie", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

La anu'!

Potrivit anunţului CNSC, chiar dacă, în urma analizării contestaţiei depuse de Romelectro, licitaţia nu va fi anulată, municipalitatea va fi obligată să lămurească toate neclarităţile şi să prelungească perioada de depunere a documentelor cu minim 60 de zile, pentru a da posibilitatea tuturor competitorilor să îşi pregătească ofertele conform modificărilor aduse documentaţiei de atribuire. Asta înseamnă că noul termen de deschidere al ofertelor va fi stabilit cel mai curând pentru luna ianuarie a anului viitor, în condiţiile în care proiectul este oricum întârziat.

Deschiderea ofertelor companiilor înscrise la licitaţie a fost stabilită iniţial pentru 17 septembrie, dar la cererea potenţialilor competitori procedura a fost amânată în mod repetat până pe 29 octombrie. Dată fiind complexitatea ofertei, firmele au cerut fie lămuriri, fie păsuiri pentru a putea depune toate documentele solicitate.

Centrală la cheie

Licitaţia suspendată joia trecută de CNSC are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie, care să înlocuiască actualul CET pe cărbune.

Complet automatizată, noua centrală va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 metri cubi, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Achiziţia noii centrale este finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene şi 45% din fonduri de la bugetul de stat, diferenţa fiind asigurată de către municipalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
MINTEA DE PE URMA!
Atentie! Ne spune in Bihoreanul tiparit (redactie va fac reclama!) ca vecinii de bloc l-au fentat in iarna trecuta si si-au inchis caloriferele astfel d-lui a avut de platit 900 de lei pe luna si ceilalti 2-300 de lei... Pt. a se lamuri cu SISTEMUL UNITAR propun vecinilor sa nu-si mai plateasca 1-2 luni "incalzirea" sa vedem daca recuperatorii lui Caba de la Termoficare ii vor opri agentul termic la nivel de scara, si s-al lase pe domn' Primar sa plateasca doar el, pentru toti, ca sigur are salarul cel mai mare de pe scara, si poate isi va da seama ca respectand legea ar fi fost mai bine, adica sa demareze si sa le impuna Termoficarii realizarea contorizarii si incheierea de contracte individuale la nivel de apartament. Sau macar realizarea de mici centrale termice la nivel de punct termic incalzite cu GAZ (daca tot ii place gazul) si agent geotermal....
Postat 28 Octombrie 2013, 11:40 de Adi Oradeanul
@strattera
CORECTA si PERTTINENTA precizarea numai ca Bolovanul nu poateaccepta propuneri si observatii de la fitescice din locuitorii orasului. Lui in se potrivesc versurile Ț Bolovanul e in toate in ce sunt sunt, in cele ce maine vor rade la soare !!!! Adica prostul nu v-a lasa ca orbu bata ideile lui idioate legate de CET !!!
Postat 28 Octombrie 2013, 07:57 de CETarul
Berbeceni din toată Oradea, uniţi-vă !!!
Cu 55.000.000 Euro s-ar putea intoduce gazul, individual, la fiecare locuinţă privată sau clădire publică din oraş, ... mai mult chiar, la primar i s-ar putea introduce direct în fund mai multe ţevi deodată ... şi ar mai rămâne din aceşti bani destui pentru demolarea CET-ului şi vânzarea terenului pe care îl ocupă cu vreo 25-30 milioane euroi ... aşa falimentar cum e producătorul nostru local de energie, nu face altceva decât să cumpere un un cazan cu gazul aferent direct de la ruşi, pentru bunăstarea lor şi nu a orădenilor ... vai ce penibilă municipalitate şi ignorantă administraţie avem ... ce face visul de şpagă din ele şi cei care le populează?
Postat 27 Octombrie 2013, 14:02 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON