URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2014, 14:36

Ştire-şoc dată de ministrul Mediului: Electrocentrale Oradea a fost penalizată cu 33 milioane euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O amendă de 33 milioane euro a fost aplicată anul trecut, de către Comisia Europeană, societăţii Electrocentrale Oradea, fără ca acest „detaliu" să fi fost comunicat orădenilor de conducerea societăţii, a municipalităţii ori a Ministerului Mediului. Până marţi, când anunţul a fost făcut de noul ministru, Korodi Attila, instalat în funcţie cu două săptămâni în urmă, şi aflat în vizită de o zi la Oradea.

Chiar Korodi a deschis subiectul pe ocolite, declarând că speră ca „în anii viitori să existe o revigorare a termiei", adică a proiectelor pentru modernizarea sistemelor de termoficare a marilor oraşe din România, care au, toate, „o situaţie foarte proastă" din acest punct de vedere, din cauza lipsei resurselor financiare necesare pentru înlocuirea sistemelor îmbătrânite.

Ministrul a afirmat că Oradea este unul dintre cele şapte oraşe din ţară care au proiecte în acest sens (în valoare de 77,7 milioane euro, prin care municipalitatea va achiziţiona o nouă centrală, pe gaz), dar Oradea are şi o problemă specială, „de care m-am lovit când am ajuns la Minister".

Ieşire din termen

„Este o situaţie atipică, legată de schema certificatelor verzi. În 2012 Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, şi ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate (n.r. - poluând peste normele alocate), trebuie să achiziţioneze certificate verzi şi să încarce tranzacţia într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (...) A fost penalizată cu 33 milioane euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată", a spus ministrul mediului, Korodi Attila.

Acesta a afirmat că „din acel moment s-a dus o corespondenţă vastă", între Ministerul Mediului din România şi Comisia Europeană", pentru „ştergerea amenzii", „dar Comisia ne-a dat de fiecare dată răspuns că nu poate să facă excepţii, pentru că asemenea lucruri se întâmplă des în Europa, şi în România s-a mai întâmplat, şi atunci decizia (n.r. - de penalizare) trebuie implementată".

„Problema este că trebuie să notificăm Administraţia Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale, pentru fiecare certificat verde cumpărat şi neîncărcat", a mai spus Korodi, afirmând că „două treimi din certificatele verzi cumpărate în 2012 de Electrocentrale au fost încărcate, dar o treime nu a fost încărcată".

Justiţia va decide

Ministrul a afirmat că, din câte ştie, Electrocentrale a încercat să introducă tranzacţiile de certificate verzi în baza de date, dar „sistemul european a fost blocat la o anumită oră în data de 25 aprilie 2013" şi că nu ştie cine este responsabil şi, deci, cine ar putea suporta paguba de 33 milioane euro - Electrocentrale sau societatea de brokeraj cu care aceasta a colaborat. „Electrocentrale avea obligaţia de a încărca în baza de date certificatele verzi cumpărate printr-o societate de borkeraj, şi nu s-a întâmplat acest lucru înainte de închiderea sistemului", a spus Korodi.

Întrebat de jurnalişti dacă suma trebuie achitată imediat, ministrul a spus că Electrocentrale are posibilitatea să acţioneze în judecată Ministerul, cel care îi va notifica penalitatea, şi că speră ca societatea orădeană să câştige în instanţă, deoarece în caz contrar vor avea de suferit „locuitorii oraşului". „Au mai fost procese de acest fel, unii au câştigat, alţii nu", a precizat ministrul.

De asemenea, întrebat dacă sancţiunea aplicată de Comisia Europeană va influenţa negativ proiectul Primăriei, deja aprobat şi finanţat cu 77,7 milioane euro din fonduri UE, pentru modernizarea sistemului de termoficare a oraşului prin înlocuirea actualului CET cu o nouă centrală, pe gaz, ministrul a afirmat că nu vede nicio legătură între cele două chestiuni. „Deocamdată, nu am făcut o evaluare, dar pe noi nu cred că la ora actuală ne aduce într-o situaţie de nefinanţare (n.r. - a proiectului), eu nu văd între cele două o legătură directă", a spus Korodi Attila.

„Nu ştim nimic"

Contactat de BIHOREANUL, administratorul special al Electrocentrale Oradea, Stănel Necula, susţine însă că pe adresa societăţii pe care o conduce nu a ajuns, până în prezent, nicio notificare privind o eventuală sancţiune decisă de Comisia Europeană sau de vreun organism de mediu. „La noi nu există niciun document din care să rezulte că Electrocentrale Oradea are de plătit o astfel de amendă", a declarat Necula.

Acesta afirmă că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, o problemă privind tranzacţionarea de certificate verzi a existat în luna aprilie a anului trecut, când societatea (condusă pe atunci de Dragoş Gligor, între timp pensionat) a făcut aşa-numita „conformare aferentă anului 2012", cumpărând certificate verzi în contul cantităţii de noxe pe care le-a emis în atmosferă, şi predându-le la Registrul Naţional de Certificate Verzi.

„Din ce ştiu eu, rezultă clar că în 25 aprilie aveam certificatele verzi în cont, depuse, dar durează 26 ore pentru tranzacţionare, fapt pentru care s-au înregistrat în prima zi din luna mai", a spus Necula. „Ştiu că la acel moment s-a discutat despre posibilitatea aplicării unei amenzi, care însă nu s-a mai aplicat, pentru că certificatele au fost depuse la timp, chiar dacă s-au înregistrat a doua zi", a adăugat administratorul special.

Pe de altă parte, până în prezent, despre penalizarea decisă împotriva Electrocentrale nu există nicio altă informaţie în afara celor furnizate marţi de ministrul Mediului, nici pe site-ul Ministerului, nici pe cel al Administraţiei Fondului de Mediu, şi nici pe cel al municipalităţii.

Glonţ pe lângă ureche... sau în cap?

BIHOREANUL este ziarul care a scris, în premieră, despre posibilitatea ca Electrocentrale Oradea să fie amendată usturător, în iunie 2013. La acea vreme, însă, directorul societăţii, Dragoş Gligor, declara că societatea ar fi scăpat de acest pericol, „glonţul trecând pe lângă ureche". Se pare, însă, că nu este aşa! Iată relatarea de anul trecut:

Electrocentrale a ajuns la mâna Unicom după ce nu şi-a mai plătit furnizorii din ianuarie. CET-ul punea banii la ciorap ca să răscumpere certificatele de emisii de carbon vândute de-a lungul timpului cu 64 milioane lei, bani cheltuiţi pe combustibil. Cele 934.000 de certificate trebuiau puse la loc până la 1 mai 2013, sub sancţiunea unei amenzi de 100 euro pe certificat, fapt ce ar fi echivalat cu falimentul societăţii. Pe fondul scăderii consumului de curent, Electrocentrale şi-a răscumpărat certificatele cu 12 milioane lei, ieşind deci în câştig, dar i-a şuierat glonţul pe lângă ureche.

„600.000 de certificate le-am pus la loc la timp, dar 334.000 le-am cumpărat în ultima zi, când am avut bani. Cum certificatele rămân blocate vreme de 26 de ore pentru a fi verificate, iar ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost înregistrate abia pe 2 mai", povesteşte Dragoş Gligor. CET-ul a trecut razant pe lângă cea mai mare amendă din istoria Oradiei, de 33,4 milioane euro, doar pentru că Registrul de certificate a acceptat evidenţa că Electrocentrale a cumpărat certificatele la timp, doar le-a depus cu întârziere din motive obiective.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Avem treaba , numa""odata
Parca-l laudati pe s.eful DNA SAPTAMANA TRECUTA!!.NO HAI MA FRATE LA LUCRU!!! ori santem frati de cruce??
Postat 26 Martie 2014, 15:58 de Ioncsi chioru
nu cet pe gaz, ci gaz individual cu centrale propri
la cata poluare face si afacut cetul asta, sa zica merci ca nu a platit atatea milioane numai din procesele pierdute cu oradenii. si apoi nu e corct sa suporte iara toti cetatenii banii unui cet pe gaz. iara o mare abureala, in care pretul total va include si pierderile pe reteaua aia superveche. dece nu se poate cu gaz la fiecare aprtament, cu centrale proprie, asa ca in orice oras cilivizat.
Postat 26 Martie 2014, 12:21 de veghe
Bugetari impotenti
Bugetarii din PMO sunt o gramada de impotenti-incompetenti buni de aruncat la lada de gunoi. Incepand cu fostul primas Filip-hotomanul si terminand cu Bolovanul-bolojan nimic bun de ei ca de altfel de toata clasa politruca iresponsabila, impotenta, proasta buna numai de furtisaguri !!! De platit tot noi vom plati toate oalele sparte si furate de politruci !!! Noi amarastenii platitori de taxe si impozite !!!
Postat 25 Martie 2014, 22:40 de ORBservatorAntena3ia
NO HAI MA....
Ma Bolovan acu ce facem bei tampitel>>>>scoate banii cu tot cu hotii ceilalati...ai crezut ca daca ascunzi nu mai apare problema????
Postat 25 Martie 2014, 17:39 de ioncsi chioru
plutim pe o mare de apa gotermala
DE CE? Orasul nostru si nu numai plutste pe o mare de apa geotrmala ! Toata Ungaria a reusit sa valorifice aceasta resursa la maximum ( bai termale incalzire ,sere etc.)desi e o mica tarisoara ! Universitatea Oradea si nu numai foloseste aceeasi resursa. acum platim aiurea incalzirea cu ce stiu eu ce combustibil , apoi instalam centrala pe gaz , apoi rusii ne impun un superpret si tot e frig Energia gotermala este regenerabila ! stimati conducatori de ce urati atat de mult ? de ce?
Postat 25 Martie 2014, 17:33 de ana
COMPETENTA-LA LUPTA!!!
SA LUPTAM ORADENI - Hai David, Oradean, Bolojan, STANEL... Georgel si Dorel!! Adica noi suntem competenti da' ungurii ne sapa domnule. CUM? Pai ne zice administratorul Stanel Necula:"Din ce ştiu eu, rezultă clar că în 25 aprilie aveam certificatele verzi în cont, depuse, dar durează 26 ore pentru tranzacţionare, fapt pentru care s-au înregistrat în prima zi din luna mai", a spus Necula" Conducatorii nostrii dragi se lupta... sa luptam si noi.... deci aveam CERTIFICATELE in 25 APRILIE trebuiau 26 de ore pentru OPERARE si ASTFEL ele au fost operate in PRIMA ZI DIN LUNA MAI (domnule ASTIA LUCREAZA PENTRU NOI SI DE 1 mai IN ZI LIBERA!!). Au micsorat pt. noi si luna aprilie dupa 25 APRILIE A URMAT DIRECT 1 MAI sau au dilatat ORELE ASTFEL INCAT 26 de ore adaugate la 25 APRILIE FAK EXACT 1 MAI !!! In rest 33 milioane de euro la 200.000 de oradeni ne fac 165 EURO de persoana!!! Cei cu familii de 3-4 persoane se simt ca in VACANTA 4x165 EURO!!!! Filip nici nu stii cat de mic incepi sa fii... in curand iti vor intrece COMPETENTA!!! Nici nu ar trebui sa apara diferente mari avand in vedere faptul ca BOLO l-a mentinut pe GLIGOR inca 5 ani!!!! Traiasca panseluta, LALEAUA (nu ca asta e ungureasca sau olandeza - vezi Schengen), muscata cu care ne orbeste BOLOJAN!!
Postat 25 Martie 2014, 17:24 de Adi Oradeanul
alininierea
stimate domnule primar, distinsi alesi ai urbei(a se citi slugile cu o singura mana ale marelui barbat), calificati si competenti directori, directorasi si sefuti din regii si primarie... alinierea pentru executie... ca de executare silita nu cred ca poate fi vorba...
Postat 25 Martie 2014, 16:16 de vasi
MINCIUNII
CINE MINTE LOCUITORII DIN ORADEA,MINISTRUL SAU ALESII CARE NU STIU NIMICA
Postat 25 Martie 2014, 15:13 de BEAN
Re: david
Domn ministru de la UDMR e membru la PNL Oradea cumva? Ne-au tras-o liberalii lui Bolojan, de cata desteptaciune au in cap cu nemernicul lor de Gligor cu tot neamul lui de banditi, adica numitii PNL din consiliul de administratie de la Electrocentrale!
Postat 25 Martie 2014, 15:09 de Love
Bolojan, banii jos în solidar cu toţi consilierii locali, CA şi executivul CET Oradea !?!
Dacă nu se vor impune măsuri speciale de recuperare de la toţi cei vinovaţi, existând riscul să plătim toţi orădenii prostiile intenţionate ori amatorismul decidenţilor privind sistemul energetic local, atunci nu vom decide noi, cei puşi în faţa acestui fapt, dacă vom mai plătii taxe şi impozite locale sau dacă nu e cazul clar de o plângere penală pentru proasta gestionare a administraţiei publice din Oradea ultimilor 5 ani !?!
Postat 25 Martie 2014, 15:02 de Carp III
.
adica frumos zis, ne-a tras-o in gura acest "domn" ministru.
Postat 25 Martie 2014, 14:56 de david
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON