URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2016, 10:08

Stare de alertă sanitar-veterinară în Bihor după ce în Ungaria au apărut mai multe focare de gripă aviară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat luni că a instituit starea de alertă pe raza judeţului Bihor din cauza apariţiei mai multor focare de gripă aviară în Ungaria, ultimul fiind la o fermă de raţe din localitatea Biharuga, din judeţul Bekes, situat la câţiva kilometri de graniţa cu România.

"Având în vedere riscul apariţiei influenţei aviare în nord-vestul ţării, datorită presiunii epidemiologice crescute induse de numeroasele focare de gripă aviară care au fost diagnosticate în Ungaria - ultimul dintre focare fiind diagnosticat la o exploataţie de raţe situată în localitatea Biharugra, judeţul Bekes – Ungaria, situat la mai puţin de 3 km de graniţa României,  în  scopul asigurării şi păstrării indemnităţii teritoriale a României faţă de Influenţa (GRIPA) aviară înalt patogenă - H5N8, pe raza judeţului Bihor a fost instituită starea de alertă, dispunându-se măsuri sanitare veterinare de supraveghere", a transmis luni conducerea DSVSA Bihor.

Conform legislaţiei în materie, măsurile sanitar-veterinare sunt aplicate "cu prioritate" în aşa numita zonă de protecţie delimitată de un cerc cu raza de 3 kilometri în jurul focarului de boală, zonă care cuprinde o suprafaţă redusă din zona de graniţă a judeţului, precum şi într-o zonă de supraveghere delimitată de un cerc cu raza de 10 km în jurul focarului, zonă care cuprinde localităţile Ateaş, Cefa, Berechiu, Sânnicolau Român, Roit şi Mărţihaz.

"Am început deja controale în zona de prioritate din comunele Cefa şi Sânnicolau Român, controlând atât exploataţiile de tip fermă, cât şi gospodăriile localnicilor. Până în prezent nu am descoperit nici un caz şi nicio suspiciune de îmbolnăvire a vreunei păsări cu gripa aviară", a declarat BIHOREANULUI şeful DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc.

Principalele măsuri sanitare veterinare care se aplică în scopul prevenirii apariţiei gripei aviare şi în Bihor sunt: ţinerea tuturor păsărilor în adăposturi închise şi izolate, interzicerea scoaterii lor din exploataţiile situate în cadrul zonelor de protecţie şi supraveghere şi a palmipedelor la luciul de apă; evitarea contactului păsărilor domestice cu păsările sălbatice; interzicerea mişcărilor de păsări din cele două zone către alte localităţi ale judeţului; interzicerea târgurilor, expoziţiilor, pieţelor sau altor aglomerări de păsări în aceste zone şi interzicerea eliminării şi împrăştierii pe sol a aşternutului (gunoi graj) rezultat în exploataţiile din aceste zone.

De asemenea, pe durata stării de alertă trebuie respectate cu stricteţe măsurile de biosecuritate în toate exploataţiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulaţia personalului şi a furajelor, trebuie prelevate probe pentru diagnosticul de laborator de la toate pasările domestice sau sălbatice găsite moarte sau în agonie şi trebuie supravegheate din punct de vedere sanitar-veterinar activ păsările domestice şi sălbatice din aceste zone.

Pentru a asigura o protecţie epidemiologică ridicată, DSVSA recomandă tuturor cetăţenilor din Bihor să aplice măsurile preventive generale privind biosecuritatea exploataţiilor de păsări şi respectiv să anunţe de urgenţă medicul veterinar local, primăria localităţii sau chiar direct la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor (tel. 0259.266141; e-mail: office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de îmbolnăvire sau suspicine de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice şi sălbatice, de care au cunoştinţă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON