URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2012, 13:41

La Oradea se pun bazele unei noi specializări medicale: uro-ginecologia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea, capitală medicală

"Există o patologie foarte mare la graniţa dintre cele două specializări, urologia şi ginecologia, şi fiecare specialist din aceste domenii s-a obişnuit să opereze după tehnici moştenite de la predecesori şi să "vadă" doar domeniul său. Am ajuns, însă, la concluzia că dacă facem un efort comun, putem vorbi aceeaşi limbă şi, colaborând, vom găsi cele mai bune soluţii pentru pacientele noastre", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL prof.univ.dr. Gheorghe Bumbu, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Oradea.

Potrivit acestuia, la primul simpozion naţional de uro-ginecologie participă peste 20 de medici urologi şi ginecologi, de la profesori universitari până la medici specialişti, din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Piatra Neamţ, Brăila şi Baia Mare. "Scopul este să ne împărtăşim unii altora experienţa din domeniile noastre, să convenim asupra unor reguli de conlucrare, să participăm la demonstraţii de intervenţii chirurgicale care îmbină tehnici din urologie cu cele din ginecologie. Practic, noi punem bazele unei noi discipline medicale în România, uro-ginecologia", a spus prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu.

Acesta a afirmat că a propus înfiinţarea noii specializări, iar Ministerul Sănătăţii a acceptat-o încă din perioada când la conducere se afla orădeanul Ritli Ladislau, adăugând că uro-ginecologia va fi oficializată ca specializare nouă atât de către Ministerul Sănătăţii, cât şi de cel al Educaţiei, care o va cuprinde între disciplinele de specializare.

Trei zile, 21 de operaţii

"În cele trei zile ale simpozionului vom face câte şapte intervenţii chirurgicale în care vom utiliza tehnici din ginecologie şi din urologie", a mai precizat şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Oradea. El a dat exemplul unei operaţii desfăşurate miercuri pentru tratarea incontinenţei urinare provocate de naşteri multiple la o pacientă trecută de 60 de ani, prin reconstrucţia perineului cu ajutorul unor dispozitive speciale, numite bandelete, care "reglează robinetul vezical".

"Dacă asemenea cazuri încă sunt abordate distinct de ginecologi şi de urologi, acum punem împreună experienţa specialiştilor din ambele domenii pentru a trata pacienta cât mai bine, cât mai repede, cu cât mai puţină suferinţă şi cu cât mai multe şanse de refacere", a spus profesorul Bumbu.

"Avantajele noilor tehnici în care îmbinăm cunoştinţele ginecologice cu cele urologice sunt un cumul de factori pozitivi, care constau în scăderea agresivităţii intervenţiilor asupra pacientelor, scăderea duratei de spitalizare şi, deci, şi a costurilor, creşterea şanselor de recuperare şi scăderea riscurilor de complicaţii post-operatorii", a declarat, pentru BIHOREANUL, şi prof. univ. dr. Cătălin Pricop, şeful Clinicii de Urologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

"O asemenea specializare foarte îngustă cum este uro-ginecologia există de o vreme în ţări mai avansate din punctul de vedere al sistemului medical, iar faptul că se pun bazele uro-ginecologiei şi în România va determina multe schimbări în bine pentru paciente", a mai spus profesorul ieşean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
,,,@ ADELA
Fatoooo vezi si-re citeste cum ai scris ,,,Intentia cit si numele nu le-am luat la intinplare precum TU DIPLOMA de unde si ( DIPLOMAT )...Iar ingineria ta de descriere , lasa de inteles ca cazusi la examene; ceea ce releva ca: (nu ai fost angajata la SC.RELAXA ,,,sti tu aia cu saltele ) sau ai fost prea desteapta si foarte galbena-n cap . De unde si (ingineria ) ,,,PS . esti tiuica de Bohotin , caci gresit nu fac parte din gasca lui . DOAR CA I-MI PLAC MESERIASI CARE-SI CUNOSC CU ADEVARAT MESERIA .....dar moacooo vezi ca vineri sunt reduceri de preturi la posete ,,,,dar scuze ca tu primesti cartile prin posta ,si cred ca pari sa le citesti constiincios,astea cu reducerile ...........
Postat 17 Noiembrie 2012, 19:13 de Diplomat inginer
incorect
Dr. Bumbu organizeaza de ani buni astfel de intalniri la Oradea....tu numai acum ai auzit mai Crisule? Nu ma mir ca nu te-ai interesat...linguselile tale nu au timp de documentari..Mai.mai....interesul poarta fesul si cica suntem profi...nu zic: cinste lui Bumbu...dar rusine lu Abrudan:)
Postat 16 Noiembrie 2012, 17:08 de mimi
DIPLOMAT AGRAMAT
SE VEDE TREABA CA ESTI CU ADEVARAT DIPLOMAT INGINER DIN GASCA LUI BUMBU,DACA SCRII LEGAT "LA SALVAT" SAU "ASTAI ALTA POVESTE" TOATE ASTEA SE SCRIU CU LINIUTA!DU-TE LA SCOALA PEIMARA SI INVATA SA SCRII,TU MARELE INGINER DIPLOMAT! ACEST BUMBU A FACUT MULRE MIZERII IN FACULTATEA AIA,IAR VALORILE INVOCATE DE TINE PE CARE LE-A MENTINUT SUNT CUMVA SI PURADEII LUI?DA-TI SINGUR RASPUNS TU,MARE INGINER AGRAMAT SI RETARDAT!
Postat 15 Noiembrie 2012, 14:00 de ADELA
sorbonel cu diplomel
...Din gresala ,cunosc persoana ,AM VAZUT LA ACEST OM (in primul rind) ,,,un pacient care nu avea dupa ce bea apa , si la salvat ,caci un alt medic (chipurile ) bun cunoscator al formulei " NU AI LOVELE DATE-N SPIRT MAI VERE " ia spus pass. Dar deh ce poti tu mai mult .daca esti in rindurile studetilor de renume CA : EU MISS SORBONEL DAR AM DIPLOMEL " Si as putea spune multe , Dar la ceea ce stiu eu depre Dl. Dr. Bumbu .merita tot respectul .... Ca nu a aceptat medici mediocri , astai alta poveste ,,,,O sorbonica era sa-mi crape nevasta-n doua , De asta ce zici ??? Daca doresti lamuriri te ajut cu mare placere ....ps nu am fost nici macar la un control la (Bumbu )...fataoooo !!!! omul a plecat de jos , ATITTT,,,,ca deja e prea mult pentru tine ...
Postat 15 Noiembrie 2012, 09:24 de diplomat inginer
BUMBU,AI TERMINAT REFORMA MEDICINII?
BUMBU,dupa ce a terminat vreo 60 de doctori de la medicina,s-a retras la Municipal si face simpozioane!Poate asa va avea mai mult timp sa se gandeasca la cati oameni ar mai fi pus el pe drumuri daca ramanea decan!!!!SA FACA SIMPOZIOANE SI SA MAI AJUNGA DECAN CAND VA FACE PLOPUL PERE!
Postat 14 Noiembrie 2012, 18:07 de ADELA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON