URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2015, 15:55

Speciile unice din rezervaţia Peţea mai trăiesc doar în acvarii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Deznodământ dezastruos în rezervaţia Peţea din Băile 1 Mai, care se află de câţiva ani în pericol de secare: melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă, specii endemice găzduite aici de mii de ani, au dispărut.

Trista concluzie a fost trasă de specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei. Printr-un comunicat de presă remis vineri, Muzeul anunţă că, deşi în lacul Ochiul Mare nu mai trăiesc niciun exemplar din roşioara termală S. racovitzai şi melcul termal M. Parreyssii, cele două specii au fost totuşi salvate de la dispariţie, graţie unui proiect al MŢC.

În vara anului 2013, Muzeul, având ca parteneri Universitatea Szent István din Gödöllő (Ungaria) şi Acvariul Galaţi (Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi), a obţinut finanţare din partea fundaţiei "The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund", a prinţului Mohamed bin Zayed din Abu Dhabi. Proiectul a fost menit să salveze de la dispariţie cele două specii endemice, prin reproducerea lor în acvarii. Durata proiectului a fost de 18 luni, iar MBZSCF a oferit o finanţare de 13.000 dolari.

Generaţii reproduse în acvarii

În cadrul acestui proiect, cercetătorii au colectat din lac 87 de exemplare de roşioară şi 50 de exemplare de melc termal, care au ajuns la toate cele trei instituţii participante în proiect. "La toate cele trei instituţii participante în proiect, creşterea în acvarii a fost un succes, animalele s-au adaptat bine la condiţiile din captivitate", se arată în comunicatul Muzeului.

În cazul exemplarelor de roşioară termală, cercetătorii au reuşit să declanşeze mai multe depuneri de icre, atât prin simularea condiţiilor naturale din perioada de reproducere, dar şi prin injecţii cu hormoni.

"Din aceste experimente de reproducere în captivitate a rezultat o primă generaţie cu un total de peste 5000 de pui de roşioară termală. O parte dintre aceştia (820 de indivizi) au fost eliberaţi în Ochiul Mare în 18 aprilie 2014, după obţinerea aprobărilor necesare de la Academia Română, MMSC şi APM Bihor. Din păcate însă, scăderea nivelului şi a volumului apei din lac s-a accentuat şi în sezonul cald, pentru prima oară în 2014, ceea ce a compromis obiectivul de consolidare a populaţiei naturale prin aport de indivizi obţinuţi în captivitat", informează MŢC.

Roşioare împărţite

Mai mult, specialiştii de la Universitatea din Gödöllő au conservat probe de lapţi în azot lichid, pe care le-au păstrat ca bancă de gene pentru fertilizări in vitro în cadrul proiectului şi eventuale fertilizări ulterioare.

În plus, instituţii din Ungaria (Tropicarium şi Grădina Zoologică din Budapesta), Austria (Grădina Zoologică Schönbrunn, Viena) şi Germania (Institutul Leibniz de Ecologie Acvatică din Berlin) au contactat Muzeul pentru a-şi arăta disponibilitatea de a prelua în acvariile lor exemplare din roşioară. Muzeografii orădeni spun că, întrucât riscul apariţiei unor boli este mare, este necesară distribuirea stocului de exemplare la cât mai multe instituţii compentente.

Cercetătorii n-au avut aşa mare succes cu reproducerea melcului termal, o specie mai sensibilă şi şi mai puţin cunoscută decât roşioara. "Prima documentare a reproducerii în captivitate la această specie s-a realizat la Univ. din Gödöllő în 8 decembrie 2013, obţinându-se circa 70 de descendenţi, afectaţi însă din februarie 2014 de mortalitate masivă", precizează muzeografii. A doua serie de descendenţi, 15 exemplare, a supravieţuit însă la Universitatea din Gödöllő.

Lac secat de tot

La 1 octombrie 2014, muzeografii orădeni au colectat din lacul Ochiul Mare ultimii supravieţuitori ai roşioarei termale în mediul ei natural, adică 50 de juvenili, probabil dintre cei eliberaţi în aprilie. Aceştia sunt acum ţinuţi în acvariul de la MŢC, alături de adulţi.

"Din păcate, nu s-au mai găsit exemplare vii de M. parreyssii, astfel că în prezent cele două specii endemice sunt dispărute din natură, fiind reprezentate numai de indivizii ţinuţi în acvarii la MTC, Galaţi, Gödöllő, Budapesta şi Viena", arată Muzeul.

Până când habitatul lor natural din rezervaţie nu va fi reconstituit, cele două specii nu vor mai avea cum să trăiască în natură şi vor rămâne doar în acvarii. "Ţinem să mulţumim şi pe această cale valoroaselor colective de specialişti de la instituţiile partenere, conduse de dr. Müller Tamás (Univ. din Gödöllő) şi dr. Gabriela Grigoraş (Acvariul din Galaţi), pentru eforturile şi generozitatea lor în cadrul acestui proiect", mai spun muzeografii orădeni.

Nufărul, păstrat "la borcan"

Proiectul finanţat din Abu Dhabi a vizat strict roşioara şi melcul termal, însă rezervaţia Peţea mai adăposteşte o specie endemică, şi mai cunoscută: nufărul termal. În ultimii ani, pe suprafaţa lacului au înflorit tot mai puţine flori de lotus, iar specialiştii nu exclud ca şi această specie să fi dispărut definitiv din lac.

Din fericire, însă, doi cercetători orădeni, Cristian Blidar şi Ioana Maria Tripon, au salvat nufărul cultivându-l in vitro, în laborator. Astfel, ei au exemplare suficiente cu care să repopuleze lacul, atunci când acesta va putea susţine iar speciile endemice.

În prezent, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale efectuează un amplu studiu menit să dezvăluie motivele care au dus la secarea lacului.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Nuferi "la borcan": Doi cercetători orădeni salvează nufărul termal de la dispariţie, cultivându-l in vitro (FOTO)"

Când doi se ceartă, nufărul pierde! Muzeul Ţării Crişurilor susţine că a luptat pentru rezervaţia Peţea, dar "habitatul este distrus"

ANRM pune senzori în fiecare foraj de apă geotermală din Oradea şi Băi (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tara nimanui !!!!
Sa vina investitorii strategici sa faca oarece vile pentru VIP-uri ! E liber acum terenul !!!
Postat 30 Ianuarie 2015, 20:03 de scortosul
ce să facem...
............E BINE ŞI AŞA!!!RĂMÂNEM CU TERENU' !!! BINE CĂ SPECIILE ÎS LA BORCAN!!!
Postat 30 Ianuarie 2015, 17:20 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON