URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2013, 14:24

Specialişti maghiari şi gălăţeni vor să înmulţească în captivitate roşioara lui Racoviţă şi melcul termal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Două din speciile endemice ale Rezervaţiei naturale pârâul Peţea, roşioara lui Racoviţă şi mercul termal, vor "înota" până la Galaţi, respectiv la Gödöllő, Ungaria.

Muzeul Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei, a demarat, luni, un proiect de cercetare pentru cele două specii, proiect finanţat de fundaţia prinţului moştenitor din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed. Fundaţia arabă a oferit 13.000 de dolari pentru reproducerea şi menţinerea în captivitate a unor exemplare din cele două specii, ameninţate cu dispariţia în ultimul an din cauza scăderii nivelului apei din lacul Ochiul Mare.

"Sperăm să nu se mai repete ce s-a întâmplat anul trecut şi să luăm măsuri de prevenire", a spus directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, luni, într-o conferinţă de presă, făcând referire la scăderea alarmantă a nivelului de apă din lac. "Obiectivul principal al proiectului este acumularea de date şi menţinera unei rezerve de indivizi în captivitate în eventualitatea care pare destul de probabilă că mediul se va degrada şi s-ar putea să dispară aceste două specii", a spus şi muzeograful Adrian Gagiu, coordonatorul proiectului.

În proiect vor lucra cercetători de la Acvariul din Galaţi, secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Răsvan Angheluţă, coordonaţi de ihtiologul Gabriela Grigoraş şi de malacologul Cecilia Şerban, respectiv de la Universitatea "Szent István" din Gödöllő, Ungaria, coordonaţi de ihtiologul Müller Tamás, şi de la Asociaţia pentru Protecţia Mediului Tavirózsa din Veresegyháza, coordonaţi de Tatár Sándor.

Echipele de cercetători vor ieşi în teren la lacul din Băile 1 Mai luni şi marţi, pentru a colecta 65 de exemplare de roşioară termală (20 pentru echipa de cercetare din Ungaria şi 45 pentru cea din Galaţi) şi 30 de melci termali (câte 15 pentru fiecare echipă). Toate exemplarele vor fi apoi transportate în Ungaria, respectiv la Galaţi, unde se va încerca înmulţirea lor în acvarii ce le imită habitatul natural, pe cale hormonală şi pe cale artificială. Puieţii astfel obţinuţi vor fi aduşi înapoi la Oradea.

Cercetătorii au asigurat că peştii şi melcii vor fi transportaţi în condiţii optime şi că vor avea condiţii similare celor naturale în noua lor casă. Prin acest proiect, specialiştii vor studia amănunţit cele două specii, întrucât nu există date foarte multe despre ele în prezent.

Gagiu a mai precizat că proiectul ar fi putut fi realizat la Oradea dacă Muzeul era mutat în noul sediu, prevăzut cu acvariile necesare pentru speciile termale.

Citeşte pe această temă şi "Prinţul moştenitor din Abu Dhabi finanţează conservarea speciilor din lacul termal"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
barbarie
Ungurii au identificat doua izvoare termale cu ajutorul carora sa le faca lac pestilor romanesti! Baaaaaaaaiiiiiiiii baiatuuuuuleeeeeeee, in ce lume traim! .... in .... de tampiti ce is astia din autoritatile competente din Romania care isi arunca unlii altora caciula! Baaaaiiii, ii mostenirea noastra! Pe astia ai nostri ii doare in cur daca suntem sau nu ultima generatie care vad rosioara lui Racovitza in viatza???????? Cat o sa mai dureze bataia asta de joc si ignoranta asta in Romania?
Postat 20 August 2013, 11:54 de Citizen X
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON