URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2011, 16:39

Soţul PSD-istei din conducerea Spitalului Judeţean şi un italian, anchetaţi pentru delapidare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, luni, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au început urmărirea penală faţă de un orădean şi un cetăţean italian, pentru delapidare.

Bani de "şcoală"

Doru Lucan (foto), 52 de ani, şi Tiziano Bressan, 58 de ani, sunt acuzaţi că în perioada 2002-2003, în calitate de administratori ai firmei Briltex Group SRL Oradea, şi-au însuşit din conturile societăţii suma de 33.153 euro, sub forma plăţii unor servicii de şcolarizare, contravalorii unor chirii şi contravalorii unor servicii care, în realitate, nu au fost prestate.

Dosarul deschis pe numele celor doi afacerişti a fost disjuns dintr-unul trimis deja în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, în februarie 2008, în care Lucan şi Bressan au fost acuzaţi de fraudarea fondurilor PHARE cu 46.000 euro.

Potrivit rechizitoriului, în 2002, firma administrată de cei doi a beneficiat de fonduri europene pentru implementarea şi derularea proiectului "Profesionalism pentru Mileniul trei", având ca obiect derularea unor cursuri de instruire a personalului propriei firme, însă banii primiţi i-au cheltuit în alte scopuri.

Practic, Lucan şi Bressan au prezentat contracte de prestări servicii, contracte de închiriere a sălii de cursuri, foi colective de prezenţă a lectorilor care trebuia să susţină cursurile de pregătire, rapoarte de activitate ale formatorilor şi alte înscrisuri false, cu scopul de a obţine pe nedrept suma de 43.293 euro din fonduri europene.

Din ancheta procurorilor DNA a reieşit că, din fondurile PHARE, Briltex a plătit către Acctex SRL (societatea administrată de soţia lui Doru Lucan, Daniela Lucan, şi de mama acesteia), suma de 14.972 de euro, cu titlu de chirie, deşi firma celor două femei nu deţinea acel spaţiu nici în proprietate, nici în chirie, iar instruirea cursanţilor nu s-a realizat acolo.

Alţi 3.000 de euro au fost luaţi de Tiziano Bressan şi de un reprezentant ungur al unei firme înregistrate în SUA (Richmond International Incorporated), care teoretic asigura instruirea cursanţilor, însă care nu avea dreptul legal de a primi în subcontractare sarcina de a presta asemenea servicii în cadrul programului, deoarece nu era înregistrată într-una din ţările UE sau într-o ţară eligibilă PHARE. De altfel, după cum se arată în rechizitoriul DNA, nici firma Richmond International Incorporated nu a efectuat în realitate cursuri pentru instruirea muncitorilor de la Briltex.

Şefa, scăpată

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor continuă cercetările cu suspecţii în stare de libertate, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a acestora şi pentru recuperarea prejudiciului.

În dosarul iniţial, DNA reţinuse că italianul Tiziano Bressan şi Doru Lucan i-au achitat, în numele firmei lor, Briltex, onorarii de "formator" profesional inclusiv soţiei orădeanului, Daniela Lucan, cea care a primit bani şi din închirierea sălii de cursuri pe care nu o deţinea.

04 Daniela Lucan.JPGDe altfel, din acelaşi dosar a mai fost disjuns un altul, în care Daniela Lucan (foto) a fost cercetată separat de procurori ai Parchetului Oradea, care anul trecut au scos-o însă de sub urmărire penală, interpretând că în comiterea de infracţiuni de către aceasta "a lipsit aspectul subiectiv", altfel spus că nu avusese intenţia să comită o infracţiune.

Daniela Lucan este cunoscută şi ca nepoată a deputatului PDL Ştefan Seremi, dar şi ca reprezentantă a PSD în Consiliul de Administraţie a Spitalului Judeţean din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Buna ziua
ei sunt de la HOTEL AQUA DIN 1 MAI...
Postat 26 Octombrie 2011, 00:20 de ANONIM
ce asteptari sa avem!!! eventual o functie
e o moda de familie dar fiecare in alt partid, ce intelegeti!!!! este legal si moral ca sa fi cat mai pervers infiltrezi spioni:)) strategie de comunism, dar cati nu sunt asa si va mirati ca trag la banii publici :)) legea e pentru fraieri care o accepta.
Postat 25 Octombrie 2011, 08:01 de MODA noua , obicei
5 ani prescriptia faptei nu va spune NIMIKK
asa face si cu Basescu dar defapt fapta penala se prescrie, cat va bateti joc de popor :))) dar bine faceti dati le in gura.ASA fraieri de romani isi merita soarta! Nu ai nici o sansa sa traiesti rau cu fraieri, oricat te ai stradui baga singur banul in buzunarul altuia si pe urma urla am fost furat:)))
Postat 25 Octombrie 2011, 06:50 de cica 2002
Haida de !
Nu un serviciu al politiei incepe urmarirea panala, de capul lui, fara parchet si tot tacimul. In al doilea rind am inteles ca un presupus tip cu un alt presupus tip care este sotul unei nepoate a varului unui deputat PDL si care, tipa adica, are afinitati cu PSD, dar si cu ... bravo !... bravo ! Laura Gal. Vezi ca noul C.CIV., daca mai asterni asa lucrurile pe hirtie, o sa inceapa cu tine, care esti una dintre nevinovatele de la Bihoreanul.
Postat 24 Octombrie 2011, 21:44 de Lola
ia ciocu mic
o sa primesca NUP-neinceperea urmaririi penale, alt numar de dosar alt rang :)) astea sunt asa facute sa se numesca in functii:)))fara numar, fara numar de aiai s au inventata manelele, elele exista faptic in SISTEM, fara numar nu ai post :))))
Postat 24 Octombrie 2011, 19:40 de anka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON