URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2012, 10:56

Şomerii bihoreni pot să-şi găsească, electronic, un loc de muncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii AJOFM au inaugurat joi un centru electronic de informare a şomerilor. "S-a finalizat proiectul naţional ProSelf de promovare a serviciilor de tip self-service în toate agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din ţară, în judeţul nostru fiind amenajat la sediul instituţiei un centru care are ca scop furnizarea de informaţii pentru persoane sau angajatori, pe baza unei autoserviri", a declarat, joi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, Doru Drăghici.

Centrul este dotat cu un ecran cu touch-screen care oferă şomerilor înregistraţi în baza de date a AJOFM Bihor posibilitatea de a afla instant ce locuri de muncă sunt disponibile, atât în ţară cât şi în străinătate, numărul acestora, de ce tip, dar şi detalii despre firma angajatoare. În plus, dacă găsesc o ofertă corespunzătoare, şomerii pot să-şi tipărească o repartiţie, care atestă că este în baza de date a agenţiei, pentru a se prezenta cu ea la angajator.

Totodată, ecranul cu interfaţă sensibilă la atingere poate fi folosit şi de angajatori, care-şi pot depune declaraţiile către fondul de şomaj, ori unele rectificative, după ce, bineînţeles, s-au identificat.

Centrul amenajat la sediul AJOFM Bihor cuprinde şi un ecran LCD pe care continuu sunt afişate o serie de informaţii considerate de interes pentru şomeri. Spre exemplu, sunt afişate lista locurilor de muncă, a cursurilor de formare profesională, a situaţiilor statistice şi anunţurile generale.

În mod normal, aplicaţia cu touch-screen ar trebui să suporte şi aplicaţia "ProSelf eViza". Aceasta ar urma să ofere posibilitatea şomerilor indemnizaţi să afle când primesc indemnizaţia, dar şi să aplice viza lunară, o măsură care asigură statul că aceştia nu sunt plecaţi în străinătate în timp ce primesc şi bani de şomaj.

"Fiindcă funcţionează pe bază de amprentă electronică, de tipul celei folosite la Poliţie, aceasta nu poate fi funcţională încă fiindcă autoritatea naţională care avizează utilizarea amprentei digitale nu şi-a dat încă acordul, dar în curând acest lucru va fi reglemntat", a mai spus Dorel Drăghici.

Potrivit Dacianei Nica, adjuncta AJOFM Bihor, centrul electronic va funcţiona în fiecare zi de la 8 la 16, iar două persoane vor fi tot timpul acolo, una care va ajuta toate persoanele interesate să înveţe să lucreze cu noul sistem, iar cealaltă din partea EURES, care va îi va informa în privinţa locurilor de muncă din străinătate.

Pe de altă parte, reprezentanţii AJOFM au anunţat că în cadrul proiectul "Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ - Alter Tour", în care agenţia din Bihor este partener, sunt cuprinşi 150 de şomeri bihoreni care au beneficiat sau vor beneficia gratuit de cursuri de pregătire în domeniu, precum cele de administrator pensiune turistică, lucrător în agroturism, lucrător hotelier şi agent turism.

În plus, alţi 200 au beneficiat de mediere a muncii, adică informare în căutarea unui loc de muncă, asigurarea unei relaţii între şomeri şi angajatori. În urma acestor consilieri, peste 80 de persoane şi-au găsit loc de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Botiş(i) de Bihor. Ep. Un ”Self-service” necesar: Site model AJOFM Braşov.
1. Cu un personal competent, amabil şi dedicat nevoilor reale ale şomerilor, multe dintre aceste facilităţi tip self-service, ar fi fost implementate de facto, de multă vreme. Este încă o confirmare a zicalei: ”Peştele de la cap (...”numitul politic”) se împute!”. 2. De ce fişierul tip Excel cu locurile de muncă (cică) vacante, care se poate descărca de pe site-ul AJOFM Bihor, nu conţine încă numele angajatorului şi datele acestuia de contact? Mai trebuiesc păpaţi nişte bani publici (europeni)? De ce în cazul altor AJOFM-uri (ex: AJOFM Braşov) acest lucru este posibil de multă vreme? 3. Modul în care şomerii care ies din perioada de şomaj indemnizat, sunt ”ajutaţi” să renunţe în a-şi mai face dosar de şomer neindemnizat, cu precădere cei: a) cu studii superioare; b) trecuţi de 45 ani; c) necoloraţi politic conform; d) aflaţi pe vreo ”listă neagră”, ar trebui să facă subiectul unei analize obiective şi profesioniste a celor din USL Bihor (via PSD); 4. Baza de date a AJOFM Bihor trebuie să fie disponibilă pentru toţi bihorenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi care nu au o altă sursă sigură de venit, chiar dacă nu figurează în baza de date ca şi şomer neindemnizat, de regulă din motive independente de voinţa acestora. Tanti Voichiţa&co ştiu de ce! 5. De ce la deconcentrate ca AJOFM-urile, este nevoie de postul de director adjunct? Ca să se ”plângă” Cabinetul 1 că este săpat de Cabinetul 2 şi viceversa?
Postat 01 Aprilie 2012, 12:48 de șomer neînregistrat
si hotiii
care someri cei din neamul celor ce impart :))) sunt liceeni care muncesc si nu mai au dreptul la indemnizatia de absolvent decat cei care mai termina o faculate cu conditia sa nu fie colaborator sau salariat timp de ...ani /luni, sa fim seriosi cine isi permite sa stea fara ban, copii de banii gata sa va fie rusine!
Postat 31 Martie 2012, 17:44 de hotiii
PARASUTA
Asta cat o vaka ii Nica Daciana? Aia care o facut cu sotu biznisuri cu prioecte?Si care sta cu dintii de kuru lui Guru Draghiciuru?
Postat 31 Martie 2012, 12:55 de Babi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON