URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2010, 09:18

Soluţiile pentru amenajarea oraşului, premiate cu bani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai bune soluţii pentru amenajarea Oradiei pot fi găsite doar prin confruntarea ideilor. Aceasta este premiza de la care au pornit reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor - filiala Bihor şi ai Primăriei Oradea, organizatorii a trei concursuri pentru arhitecţii bihoreni, membri ai Ordinului.

Temele celor trei concursuri sunt „Amenajare spaţiu urban - Strada Republicii", „Amenajare restaurativă, reabilitare şi dezvoltare urbană zona Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii", respectiv „Semnal de intrare în municipiul Oradea", iar arhitecţii interesaţi trebuie să facă propuneri de amenajare arhitectonică a celor trei zone.

Pentru strada Republicii şi pieţele Ferdinand şi Unirii, specialiştii trebuie să caute soluţii care să amplifice calităţile estetice ale clădirilor. Organizatorii concursului au prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, şi câteva idei despre cum ar trebui să arate centrul oraşului. „Pe strada Republicii trebuie realizat un mobilier stradal unitar, care să fie amplasat central, astfel încât să se vadă faţadele clădirilor", a precizat arhitectul Valentin Zisu.

Pentru centrul Oradiei, acesta vede ca o soluţie transformarea străzii Vasile Alecsandri în stradă pietonală, cu pavaj corespunzător şi fără trotuare. „Astfel, s-ar putea forma o axă care conduce spre noua Catedrală Ortodoxă cu traseu prin stânga şi dreapta Casei de Cultură şi traversarea liniei de tramvai printr-un pasaj subteran", a mai afirmat Zisu. Această axă pietonală ar putea continua până la Cetatea Oradea printr-un pod peste Şanţul Cetăţii, la baza căruia ar putea fi amenajată o parcare.

Privitor la zonele de intrare în oraş, arhitecţii trebuie să găsească soluţii pentru personalizarea lor şi accentuarea caracteristicile oraşului. „Sper ca acest concurs să ne dea cele mai bune idei de revitalizare a oraşului Oradea", a spus, în aceeaşi confernţă de presă, Lucia Iacob, arhitectul şef al Primăriei Oradea.

Data limită de depunere a soluţiilor este 29 martie 2010, urmând ca pe 30 martie să aibă loc jurizarea lucrărilor. Cele mai bune idei vor fi răsplătite cu bani: câte 10.000 de lei pentru câştigătorii concursurilor ce vizează centrul oraşului şi 7.000 de lei pentru arhitectul care are cea mai bună propunere pentru zonele de intrare. Aceşti bani se alocă din taxa de timbru arhitectural.

Câştigătorii vor elabora întregul proiect de execuţie a lucrării şi vor coordona desfăşurarea lor. De asemenea, în iulie toate lucrările participante la concurs vor fi expuse la Galeria de Arte Vizuale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fain
cool
Postat 26 Februarie 2010, 13:46 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON