URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2013, 16:19

Şoferul unui BMW a lovit un tânăr cu maşina şi a fugit de la locul accidentului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr de 33 ani din comuna Chişlaz a fost reţinut pentru 24 de ore şi are interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu, după ce, marţi seară, a acroşat o persoană, iar apoi a fugit de la locul faptei.

Potrivit şefului Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Dorin Sava, accidentul s-a produs marţi, în jurul orei 23, pe DN 19 E, în localitatea Fegernicu Nou. "Victima, un tânăr de 24 de ani, circula pe carosabil când a fost lovit din faţă de un autoturism al cărui şofer a fugit de la locul faptei", a explicat şeful SPR Bihor, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la sediul Poliţiei Bihor.

Tânărul a scăpat cu viaţă din accident, fiind transportat de un echipaj SMURD la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, unde se află internat şi în prezent pe secţia de Ortopedie.

În timpul cercetărilor, poliţiştii rutieri au aflat de la însoţitorii tânărului că maşina era cu numere străine. În plus, oamenii legii au găsit şi o bucată din ornamentul autoturismului, pe care era ştanţată şi o serie, reuşind astfel să identifice modelul maşinii: un BMW seria 3. "Specialiştii de la reprezentanţa BMW ne-au comunicat că este vorba despre un model fabricat între 1998 şi 2001. Ca urmare, miercuri dimineaţa s-a trimis o informare în tot judeţul, pentru ca poliţiştii să verifice maşinile de acest tip din zonă şi să comunice dacă prezintă avarii", a declarat Sava.

Şi-a mutilat maşina

În decurs de câteva ore, autoturismul implicat în accident a şi fost găsit în curtea unei familii din Chişlaz. Maşina era, însă, distrusă de-a dreptul. "Proprietarul smulsese plăcuţele de înmatriculare şi a spart parbrizul maşinii cu un par iar cumnata şi fratele lui pretindeau că omul a spart maşina la nervi", a susţinut şeful SPR.

Întrebaţi de lipsa ornamentului, oamenii n-au avut nicio explicaţie, motiv pentru care au fost ridicaţi şi conduşi la sediul Postului de Poliţie. "Unul spunea că nu s-au mişcat din curte, altul că au fost la plajă. Au fost câteva ore de război psihologic, după care, în final, autorul, fratele proprietarului maşinii, a recunoscut implicarea în accidentul rutier", zice Sava.

Bărbatul de 33 ani, despre care BIHOREANUL a aflat că senumeşte Adrian Iuhas, luase maşina de la fratele său, marţi, pentru a-şi duce un consătean la Oradea şi a provocat accidentul la întoarcerea acasă. Şofer de nici un an, omul a intrat în panică şi a fugit de la locul faptei. "Când a auzit de păţanie, fratele său a spart maşina cu un par, dar după ce s-a mai calmat, a smuls plăcuţele de înmatriculare, încercând astfel să-l ajute", spune şeful SPR.

S-a complicat

Culmea e că, dacă nu ar fi încercat să se ascundă, Iuhas nu ar fi păţit mare lucru. Asta pentru că din ancheta poliţiştilor a reieşit că vina pentru producerea accidentului aparţine în mare parte şi victimei. Accidentatul, beat turtă, se plimba mijlocul drumului, fără vestă reflectorizantă, într-o zonă neiluminată.

"Victima era într-un grup de 4 persoane care circulau pe jos în partea dreaptă a drumului, deşi Codul Rutier prevede că ar fi trebuit să circule pe stânga. Trei mergeau pe acostament, victima pe carosabil, fără vestă, fără nimic. În plus, din verificări a reieşit că avea şi o alcoolemie de 0,94 în aparat ceea ce, din experienţa noastră, înseamnă o concentraţie de alcool în sânge de cel puţin 1,80 grame pe litru", a spus Sava.

Cert este că şoferul ghinionist a fost reţinut, miercuri seara, pentru 24 de ore. Joi, el a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea unde, după audiere, a fost eliberat şi a primit interdicţia de a pleca din localitatea de domiciliu până la finalizarea anchetei în care e cercetat pentru părăsirea locului unui accident rutier şi vătămare corporală din culpă.

Dacă va fi trimis în judecată şi condamnat, Adrian Iuhas riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 şi 7 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@BB
Nu poliţiştii, ci specialiştii bmw au zis că e din 98-01.
Postat 26 Iulie 2013, 13:50 de Dorel
ar trebui confiscata masina
normal ar fi sa fie confiscata masina prin hotarare judecatoreasca . Daca se pot retroceda din condei 37.000 ha de padure , pasuni etc, normal ar fi sa confiste si o masina implicata in accidente cu victime . Careva destept din nou va spune ce are a face una cu alta .
Postat 26 Iulie 2013, 12:40 de liviu
cultura
Steaua lor de politisti.E face-lift, e dupa 2001
Postat 25 Iulie 2013, 23:09 de BB
astia cu BMW u
Deci saptamana trecuta a avut loc un accident in zona Cantemir, cel vinovat a fost cu BMW.Ieri a avut loc un accident in zona magazinului Crisul, cel vinovat era unul cu BMW.Acuma asta....Deci oameni buni si conducatori cu BMW, va rugam frumos.... lasati-o mai moale cu pedala de acceleratie.....
Postat 25 Iulie 2013, 19:40 de nelutu din germania
ceva de etnie?
Bine, si ce etnie aveau oamenii?(mai nou e important de precizat si asta)
Postat 25 Iulie 2013, 17:46 de lex
a
Volan pe dreapta, faruri ce bat invers fata de cele europene. etc etc etc
Postat 25 Iulie 2013, 17:09 de a
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON