URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2014, 17:35

Şocul cu votul! Consiliul Local a respins la un vot diferenţă mutarea Muzeului în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul primarului Ilie Bolojan care prevede mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii a fost omorât în faşă prin votul Consiliului Local. Reunit joi în şedinţă ordinară, deliberativul local a respins proiectul de hotărâre privind darea acordului de principiu pentru alocarea unor spaţii pentru muzeu în incinta Cetăţii, la numai un vot diferenţă.

Spre surprinderea majorităţii PNL - PSD din Consiliul Local, în momentul supunerii la vot a propunerii formulate de Administraţia Imobiliară Oradea la cererea primarului Ilie Bolojan, consilierul local, Teofil Filimon, ales pe listele PC, formaţiune aflată în alianţă cu PSD, s-a abţinut de la vot.

Proiectul a întrunit doar 17 voturi "pentru" din partea alianţei PNL - PSD, în loc de minim 18 cât trebuie să întrunească hotărârile cu caracter patrimonial. Reprezentanţii UDMR, PDL şi consilierul PC s-au abţinut de la vot, fapt care echivalează cu o poziţie "împotrivă".

Udemeriştii şi parte din democrat liberali s-au declarat de la bun început împotriva mutării muzeului în Cetate. "Părerea mea este că ar trebui să aşteptăm o Hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens şi apoi să ne dăm sau nu accordul", a spus Pasztor Sandor (UDMR).

De aceeaşi părere a fost şi pedelistul Cristian Puşcaş. "Noi nu putem să ne dăm acordul de principiu pentru ceva care nu ne aparţine. Muzeul este al Consiliului Judeţean, să vedem dacă instituţia ne solicită aceste spaţii şi pe urmă să ne pronunţăm", a declarat consilierul PDL.

Singurul opozant al proiectului care nu s-a pronunţat în nici un fel a fost conservatorul Teodor Filimon. De altfel, la încheierea şedinţei, alesul şi-a strâns lucrurile şi a părăsit rapid sala de şedinţe pentru a nu fi nevoit să dea nicio explicaţie aliaţilor.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat. Noi ne-am întrunit cu o jumătate de oră înaintea şedinţei pentru a cădea de accord asupra unui punct de vedere comun pe fiecare punct în parte. Am discutat inclusiv problema mutării muzeului în Cetate şi nu a avut nicio obiecţiune când am hotărât să susţinem acest proiect", a povestit după încheierea şedinţei, viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Votul PC-istului i-a surprins şi mai tare pe liberali. Aceştia îşi pun întrebarea dacă a fost o ieşire individuală a consilierului sau a fost îndemnat de PSD-işti să saboteze proiectul, dat fiind că nu poate fi asimilat partidului.

Abţinerea conservatorului de la vot ridică semne de întrebare asupra alianţei din plan local.

Potrivit proiectului de hotărâre, municipalitatea urma să transmită Muzeului "Ţării Crişurilor", în folosinţă gratuită, corpurile A, B, C, E şi I. Propunerea ar putea să fie repusă în dezbaterea Consiliului Local în cadrul unei şedinţe extraordinare care a fost deja anunţată pentru săptămâna viitoare.

Contactat pe această temă, consilierul local Teofil Filimon a recunoscut că s-a întâlnit cu aliaţii din PSD înaintea şedinţei de Consiliul Local, dar a negat că ar fi convenit asupra unui punct de vedere comun pe tema mutării muzeului în Cetate.

"Pesediştii m-au chemat înainte de şedinţă, dar nu m-au întrebat nimic pe marginea acestui subiect. De altfel, nici nu mi se pare corect să mă întrebe cu 15 minute înaintea şedinţei pe marginea unui punct pe care l-au introdus cu o jumătate de oră mai devreme pe ordinea de zi", a declarat Filimon.

Consilierul PC a mai spus că are suportul partidului pentru votul exprimat şi va susţine pe această temă o conferinţă de presă alături de vicepreşedintele filialei, Dorin Corcheş. De altfel, acesta din urmă a precizat BIHOREANULUI că PC Bihor nu este împotriva mutării Muzeului în Cetate, "pentru că înţelegem perfect şi agreem argumentele municipalităţii vizavi de costuri", dar decizia de abţinere a fost luată din simplul motiv că subiectul "nu s-a discutat în detaliu între cele 3 formaţiuni politice, care formăm arcul majoritar în CL, PC, PSD şi PNL".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Pentru toti
Iar eu mi-as face probleme daca alesii ar decide probleme atat de importante doar pentru ca s-au inteles politic si fara nici un fel de argument concret. Pentru ca ei n-au adus argumente... au aruncat niste motive si cifre fara substanta.
Postat 28 Martie 2014, 19:48 de Tot eu
Tot pentru Maria
... si daca bagi si muzeul in cetate intr-o zi o terminat turistul cu Oradea. Dpdv economic asta e o solutie mai proasta pentru ca turistul trebuie sa stea ceva timp intr-un loc ca sa lase ceva bani acolo. Iar pentru asta trebuie sa creezi obiective turistice, nu sa distrugi.
Postat 28 Martie 2014, 19:45 de Tot eu
Pentru Maria
Cine ti-a spus tie ca mutarea Muzeului in cetate ar fi mai economica? Cifrele pe care ti le-au aruncat Bolojan si Mang sunt aberante si au fost aruncate pentru creduli ca tine. Iar cand promovezi un oras din punct de vedere turistic (primaria a facut un proiect pentru asta) trebuie sa si oferi ceva. Tot ce are Oradea este secesionul, care se viziteaza in juma' de ora si cateva muzee memoriale inca o ora. Nimeni nu vine in Oradea pentru atat.
Postat 28 Martie 2014, 19:35 de Eu
Schizofrenia din fruntea primăriei trebuie tratată cu vot contra !?!
Muzeul, ca instituţie, se află în subordinea Consiliului judeţean Bihor !?! Cât de bou poţi fi, ca să propui Consiliului local al municipiului Oradea care nu are juridic nici o treabă cu judeţul, mutarea unei instituţii ce nu-ţi aparţine !?! E clar că iniţiatorul acelei hotărâri, pe bună dreptate respinse ca nelegală, ar trebui consultat medical la modul foarte serios, fiind un potenţial pericol public !?!
Postat 28 Martie 2014, 19:00 de Carp III
SI SURPRIZA! :)))
Si ghici ce! De astazi toate postarile care le fac o sa le fac sub alias-ul CarpIII. Sa fim 7-8-10 "Carpi III". Ai ceva de obiectat?
Postat 28 Martie 2014, 12:23 de Carp III
POSTEZ CU CE ALIAS VREAU! NU AM VAZUT NUMELE CARPIII INSCRIS LA OSIM! :))
ALTE NELAMURIRI?
Postat 28 Martie 2014, 12:20 de Carp III
@maria
Am fost, poate de mai multe ori ca dumneata, iar la cultura si educatia dumneavoastra MTC este un loc unde nu ai ce sa vezi, indica nivelul dumneavoastra in aceasta privinta. Daca nu e Louvre, iar asta pentru dumneata inseamna sa nu mai avem muzee in tara, ca probabil nu intelegeti ca mutarea si divizarea muzeului prin cetate, pe la gradina zoologica si in alte parti inseamna desfiintarea acestuia. Esti penibil/a!
Postat 28 Martie 2014, 08:47 de jisk
aici e oradea... nu paris
In situatia in care sunt atatea lucruri de facut pentru oras, chiar nu conteaza faptul ca s-ar face economii cu functionarea muzeului in cetate ? Altfel de ce sa te mai duci in Cetate ? Zidurile le vezi si de afara, iar spatiile raman nefolosite... Cand ati fost ultima oara la muzeu ? Sau, ati fost vreodata la muzeu ? Pentru cei care nu sunt de specialitate, daca ai fost odata, sigur nu te mai duci a doua oara, pentru ca nu e nici Louvre, nici Hermitage... Cred ca o anumita masura pentru cei care propovaduiesc mutarea in garnizoana, nu ar strica... sa ne vedem lungul nasului !
Postat 28 Martie 2014, 08:21 de maria
@carp
UN BUGETAR CARE IN TIMPUL SERVICIULUI STA LA CALCULATOR SI COMENTEAZA
Postat 28 Martie 2014, 07:34 de HOPE
BLOCAT
MA BLOCATULE MINTAL SI CULTURAL DUTE SI PLATESTE AMENDA CET
Postat 28 Martie 2014, 07:23 de BURN
NU E NICI UN SOC.
VEDE, PT A CATA OARA, BOLOJAN CUM II BAGA BETE-N ROATE, JIGODIILE HUDEMRISTE, IN INCERCAREA LOR DE A BLOCA DEZV. ORASULUI SI A JUDETULUI. SUNTEM PE ULTIMUL LOC IN ZONA. NE-A INTRECUT SI SATU-MARE!
Postat 28 Martie 2014, 02:50 de Carp III
IDENTIFICARE
pompierii------@-----.ro identificat
Postat 27 Martie 2014, 22:04 de CIA
SOC!! BOLOJAN la PMP!!!
Oradeni la lupta!!! Situatia orasului fiind prea portocalie, investitiile stagnand... pentru a se asigura in viitorul apropiat dar mai ales indepartat o CALE de a ajunge Clujul, Timisoara si de a intrece Sebesul si a mari decalajul fata de Arad (ei au in avantaj fata de Oradea doar locarea elicopterului SMURD) la viitoarea adunare de Consiliu Local dl. PRIMAR va propune primirea de la CNADNR a portiunii de autostrada Suplac - Gilau pt. ca executivul oradean sa o poata finaliza inainte de TERMEN, cu sprijinul UDMR si a firmelor de constructii Selina, Constructorul Salard sub dirigentia firmelor de expertiza asociate partidului PMP. Astfel dupa modelul de succes de a prelua Muzeul de la Consiliul Judetean, din dorinta de al eficientiza (spatii mai mici, timpul de vizitare mai redus, cheltuieli de functionare reduse, mutarea arhivelor, exponatelor, vechiturilor intr-un cuvant ale Muzeului Tarii Crisurilor cu ajutorul UDMR in alte locatii, chiar si externe - pe cine mai intereseaza astazi carti vechi, monoxila (buturuga aia pe post de barca - doar unii oradeni si-o amintesc, ...nu poti face din ea nici macar un foc pt. un gratar specific rural cu mici si bere) si punerea in valoare a Administratiei prin locarea acesteia in fosta Garnizoana. Cheltuielile cu functionarea si intretinerea pt. Palatul Administrativ vor fi infinit reduse deoarece spatiul va fi incalzit de multitudinea de functionari care o vor popula! Sa luptam ORADENI!!! Sa ocupam CETATEA si apoi AUTOSTRADA !!! Poate o deviem si pe aceasta pe ruta Alesd, Vadu Crisului!!! Sa moara ungurii de ciuda.... Avram Iancu si Carp III(ala FALS) - (scuze pt. CARPIII Oficial sa zic asa) a zis Sefu (EXCUTIVU') sa treceti pe la sediu ...se da prima.... dar mai ziceti ceva de unguri!!! Ziceti ceva si de CET si amenda aia ca tot vreun ungur ne-o fi facut-o si acolo..
Postat 27 Martie 2014, 22:00 de Adi Oradeanul
pt GUNOAIE CARPIII-
La ora la care ai postat ..MARE gunoi care esti ...tu, care esti un no name, din toate pdv.....faceam curte nevestei ..Sau crezi ca daca te semnezi altfel nu te citeste nimeni. Te CAUT..
Postat 27 Martie 2014, 21:45 de CARP III
filip ? un escroc !
una zice si alta face. a pus si ciumpalacul asta botul la aberatiile udemeristilor ! puscas ? idem ! un cretin, care s-a trezit peste noapte politician ! sa-i manace GAIA, legati de bok, "primarele" Clujului ! stiu ei de ce !
Postat 27 Martie 2014, 21:07 de vot
bravo domnule Filimon
Bravo, ma mira decizia celor 17 care au fost pentru, probabil parintii lor nu i-au dus niciodata intr-un muzeu, probabil nu au vazut in viata lor o expozitie, de aceea au votat pentru ( nu pentru ca politruci fiind, loialitatea lor este in primul rand catre partid si in al doilea rand catre oamenii care au fost neinspirati si i-au votat). Oradeni tineti minte acest vot si la urmatoarele alegeri daca mergeti sa votati, fiti atenti pe cine alegeti.
Postat 27 Martie 2014, 19:26 de tarabostes
joburi
Foarte bine, aceasta initiativa este o mizerie, sa le fie rusine initiatorilor!
Postat 27 Martie 2014, 18:57 de KND
uite Muzeul nui Muzeul ...
termina ce ai promis Bolojane piata Unirii si Ferdinand si daca nu sunteti in stare sa faceti un * de parcare, reparati malul inapoi ... numai de scandaluri va tineti vrem muzeul in Cetate, acolo va mai fi santier pana in la sf lui 2015 si la interioare alti 2-3 ani pana in 2018 mai vrei sa faci ceva pentru oras sau tea lovit maciuca ca vrei palatul Muzeului poate daca ne spui si noua exact pentru ce te zbati atat ne convingi ... treceti la munca
Postat 27 Martie 2014, 18:52 de gelu
***
CENZURAT
Postat 27 Martie 2014, 18:03 de Carp III
vot
AMENDA PT. CET,VOTUL IMPOTRIVA MUTARI MUZEULUI, CE MAI URMEAZA TOVARASUL
Postat 27 Martie 2014, 18:00 de LOVE
Kiss isi baga ceva in romani. Si copilul de Puscas pune botu ca la mamaliga!
Pacat ca Puscas se comporta dinnou ca un copil imatur. Ai spune ca Adelina Coste e mai rationala. si nu o musca de la Kiss ca si copilul asta imatur. dar se pare ca si PD-L ORADEA PRIMESTE FINANTARE DE LA BUDAPESTA... mare pacat! SA VA FIE RUSINE !!!
Postat 27 Martie 2014, 17:52 de Carp III
BATAVA DUMNEZO DE UDMR-ISTI!!!
VOTATI NUMAI SA INCURCATI PE ROMANI! EXTREMISTI ORDINARI! MAGHIARII DE RAND V-AU VOTAT DE BUNA CREDINTA, DAR VOI NU FACETI DECAT RAU PRIN BLOCAJELE PE CARE LE FACETI! SA VA FIE RUSINE JIGODIILOR !!!
Postat 27 Martie 2014, 17:44 de Avram Iancu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON