URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2018, 12:24

Șoc! Bugetul județului a trecut, liberalul Cornel Borza a votat... cu PSD-ul! (FOTO / VIDEO)

Deznodământ şocant al şedinţei de miercuri a Consiliului Judeţean. După o şedinţă plină de tensiuni şi după ce peste 250 de angajaţi ai DGASPC, dar şi funcţionari ai CJ Bihor au ieşit să protesteze faţă de faptul că nu şi-au primit salariile, în final, bugetul judeţului a trecut, după ce liberalul Cornel Borza a votat… din greşeală!

Bugetul a fost votat cu 18-16, în aplauzele celor prezenţi, în condiţiile în care puterea şi opoziţia erau într-un echilibru perfect, 17 la 17.

Habarnist de serviciu

Imediat după anunţarea rezultatului, Cornel Borza s-a arătat năucit, avea lacrimi în ochi şi, întrebat de jurnalişti în mod repetat de ce a făcut acest gest, nu a fost în stare să articuleze nimic.

Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a venit la Borza şi i-a spus că "va avea o problemă şi mai mare", fiindcă, de fapt, nici nu avea voie să voteze, fiind în incompatibilitate, dat fiind că este angajat la Teatrul Regina Maria, finanţat de Consiliul Judeţean.

Vecinul de scaun al lui Cornel Borza, Dacian Foncea, a încercat să-l consoleze cumva pe liberalul buimac şi să preia el din tirul întrebărilor presei, fără însă a reuşi să lămurească lucrurile. "Fire de artist, a votat ca să se poată plăti salariile", a spus Foncea, părând să ironizeze prostia colegului său.

Cert este, însă, că preşedintele de şedinţă a declarat că bugetul s-a votat, cu tot cu votul lui Borza, şi s-a trecut mai departe, la următoarele subiecte de pe ordinea de zi, după o scurtă pauză. Niciunul dintre liberali nu a ridicat la microfon problema legalităţii votului exprimat de colegul lor.

Au pus jandarmii pe ei

În pauză, reprezentanţii asociaţiei Oradea Civică au mers la prezidiu, cu lista de semnături "Fără penali în funcţiile publice", dar atât preşedintele Pasztor Sandor, cât şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au spus că nu vor semna. 

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a reacţionat iritat, iar Pasztor Sandor a cerut intervenţia jandarmilor, pentru a-i evacua pe ONG-işti. Aceştia s-au întors fără scandal la locurile lor, iar doi jandarmi s-au poziţionat lângă grup.

În tot acest timp, în faţa clădirii CJ atmosfera s-a schimbat, din furie, în sărbătoare. La auzirea veştii că bugetul a trecut, angajaţii DGASPC au ovaţionat şi au suflat din vuvuzele. Unii au sărit în sus de bucurie. În mai puţin de un sfert de oră mulţimea s-a dispersat, cu mulţumirea că şi-a atins scopul...

"Sunteţi penibili"

Înaintea votului pe buget, reprezentanţii puterii UDMR-PSD-ALDE şi cei ai opoziţiei PNL s-au certat în plen, timp de circa o oră, în prezenţa zecilor de angajaţi care cereau votarea bugetului.

Reprezentanţii PNL au reiterat problemele prezentate de Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă la începutul săptămânii, mai precis au denunţat faptul că, în 2017, mai multe primării liberale nu au primit niciun leu din partea Consiliului Judeţean, precum şi faptul că mai multe ONG-uri "care servesc UDMR" au primit foarte mulţi bani publici.

De asemenea, Ionel Avrigeanu le-a aruncat liderilor CJ, Pásztor, Mang şi Bodea, că nu sunt capabili să conducă Judeţul şi că blocajul privind salariile ar fi vina lor. "Dacă nu sunteţi în stare să conduceţi, daţi-vă demisia!", le-a spus Avrigeanu.

"Sunteţi penibili în modul în care vă victimizaţi! Nu aveţi nicio scuză pt ceea ce se întâmplă azi. Opoziţia v-a întins o mână, aţi respins-o din orgolii şi considerente politice!", a mai zis liderul grupului PNL.

Nu mai negociem!

În schimb, dincolo de a se apăra pe temele legate de împărţirea banilor la primării – care nu era inclusă în proiectul de buget prezentat miercuri pe ordinea de zi – şi de împărţirea fondurilor către ONG-uri, şefii CJ au trecut şi ei la atac.

Cel mai vehement a fost Ioan Mang, care i-a acuzat pe PNL-işti că vor să manipuleze opinia publică şi că sunt ipocriţi. Acesta a subliniat că CJ Bihor are proiecte semnate de 110 milioane euro, mai multe decât înainte, şi că executivul nu poate fi acuzat că nu face nimic.

De asemenea, Ioan Mang a dat detalii dintr-o întâlnire privată pe care şefii CJ au avut-o marţi cu Ilie Bolojan şi Ionel Avrigeanu, care, evident, s-a lăsat fără rezultat.

"Domnul Ilie Bolojan şi-a condiţionat ieri, între şase ochi, votul de azi. Putem condiţiona alte lucruri, dar nu salariile oamenilor", a tunat Mang în plen. El i-a avertizat pe aleşii PNL că este "ultima şansă" a acestora să intre în "normalitate": "Dacă votaţi astăzi bugetul putem negocia alte lucruri (n.r. – se vorbea despre banii pe care-i primesc primăriile din Bihor de la CJ). Votul este la îndemâna dvs. Dar dacă nu votaţi, nu mai negociem nimic!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
????
@Florin Ciucaș : D-le Florin Dănuț Ciucaș , nu am dat nici o comandă, v-am adresat o rugăminte ! Nu se poate, asta e ! Și nici sfaturi nu v-am dat, am sugerat doar !
Postat 27 Aprilie 2018, 17:28 de dani-e-let
bine
@Florin Ciucaș: OK dar atunci am o rugăminte. În momentul în care se mai leagă Sandu1201 de mama sau tatăl meu blocați-l din prima. Desigur că treburile mai importante se referă la " HAI SĂ ATACĂM DIN TOATE DIRECȚIILE PSD-ul ". Iar Doamna nu vă este neam ( rudă ). Vă explică dânsa ce sunt afinii....
Postat 27 Aprilie 2018, 12:07 de dani-e-let
RE: bine
Ia mai lasă-mă cu stilul ăsta sfătos, ţine-ţi lecţiile pentru alţii. Eşti un comentator anonim şi ai drepturile limitate, aferente unui asemenea statut. Noi nu lucrăm la comanda matale şi după sistemul dumitale de valori, facem moderarea pe forum conform propriilor norme. Când ai ceva de reclamat, foloseşte butonul. Nu cumva vrei să-ţi stăm la dispoziţie non-stop, să-ţi protejăm "drepturile" de pixel?
Postat 27 Aprilie 2018, 14:26 de Florin Ciucas
@Florin Ciucaș: Eu cred ca deja regretati momentul
Nu stiu sa existe vreun articolul in Constitutie care sa spuna ca puteti cataloga un om politic intr-un anume fel doar pentru ca libertatea dvs. de exprimare sa fie mai larga. Mai mult, afirmatia facuta de dvs. a vizat faptul ca nu a dorit sa-si justifice votul. Dar nici nu este obligat de vreo lege sa-si justifice votul. Si un ONG poate face o sesizare la CNCD. In rest sanatate.
Postat 27 Aprilie 2018, 10:31 de OradeanADN
corecție
...să NU permită...
Postat 27 Aprilie 2018, 10:18 de dani-e-let
zic....
@Florin Ciucaș : D-le Florin Dănuț Ciucaș ! Observ că v-ați mișcat rapid și un nume scris de mine a dispărut ! OK ! Dar practica nu ar trebui să fie unitară ? Nu ar trebui să dispară și alte nume ? De persoane private ? Nu ar fi corect ca Bihoreanul să permită publicarea în comentarii de nume și adrese ? Păi probabil că nu din moment ce însuși redactorul șef o face....
Postat 27 Aprilie 2018, 10:17 de dani-e-let
RE: zic....
Păi nu ziceai matale că totul până la familie? Ce, eu m-am legat de tata pixelului? Ce treabă ai cu neamurile mele? Vezi-ţi de "lungul nasului". Ţi-am explicat care e diferenţa dintre persoană şi anonim. Dacă te coonfunzi cu persoana şi eşti nemulţumit, acţionează legal, nu mai fă valuri pe-aici cu comentarii personale, avem treburi mai utile de făcut, toţi ceilalţi...
Postat 27 Aprilie 2018, 11:50 de Florin Ciucas
!!!!
@Florin Ciucas: Asta e ! M-am înșelat ! Am crezut că textul a fost redactat de d-na " dă la vămi " ! Îmi cer scuze. Dacă e cu nume și alte ironii, și eu le pot face !
Postat 27 Aprilie 2018, 09:05 de dani-e-let
Mai nou șoferii se cred....
@Sandu1201: Bre, șofer! Mai studiază!
Postat 26 Aprilie 2018, 22:09 de dani-e-let
Dani-e-let
Si tu esti persoana publica.
Postat 26 Aprilie 2018, 21:41 de Sandu1201
Corectura, bat-o vina
Nu știu cine a scris textul dar....Teatrul " Regia Maria " ?
Postat 26 Aprilie 2018, 18:43 de dani-e-let
Încurajați de le margine
@Ceea ce a scris d-l Florin Dănuț Ciucas cu referire la jurisprudenta în materie este PERFECT ADEVĂRAT ! A conceput singur textul, l-a ajutat cineva, nu contează ! Este semnat de Domnia sa ! Dar eu cânt șlagărul acesta de ani de zile ! Orice epitet pe care îl asociez d-lui Ilie Gavril Bolojan iscă o furtună ! D-l Primar este politician ! Este PERSOANĂ PUBLICĂ ! CEDO recunoaște că aceste persoane sunt expuse unor critici mai dure ! În schimb eu, persoană privată nu mă încadrez în categorie dar....unora li se permite orice ! Cu acordul aproape explicit al Bihoreanului !
Postat 26 Aprilie 2018, 18:14 de dani-e-let
pixelul bun la toate
Păi nu aveam cum să îl scriu singur. M-am inspirat dintr-o carte scrisă de un autor celebru. T.D. Sarca: "Limite ale libertăţii de expresie. Cum să nu mă înjur de unul singur. Curs practic" :) E complicată treaba, domnu căpitan, mai las-o baltă pe asta cu "eu persoană privată". Până una alta matale eşti un anonim care comentează pe un site, nu eşti persoană. Eşti un fel de pixel, roşu, nu albastru :)
Postat 27 Aprilie 2018, 00:22 de Florin Ciucas
hmm
@Florin Dănuț Ciucaș: Căpitan dar în caz de ceva am rang de maior ! Poate vă explică vreo doamnă juristă cum stă treaba !
Postat 26 Aprilie 2018, 09:35 de dani-e-let
Ipocrizia deoparte? "Tantalaul ala"
Devine tot evident faptul ca echipa acestui site/ziar nu este la curent cu Regulamentul de postare a comentariilor, care spune clar: „conditia este ca limbajul acestora este civilizat, iar continutul comunicarilor nu este ilegal, obscen, amenintator, defaimator” etc. Am crezut ca iesirile din urma cu cateva saptamani avute de Lucian Cremeneanu reprezinta ceva singular, iata insa ca redactorul sef duce mai departe aceasta idee si lanseaza o noua provocare, folosind formularea: „Haideţi să lăsăm ipocrizia deoparte şi să nu ne mai ferim de cuvinte. De-asta le-au inventat oamenii, ca să fie folosite...” Pai atunci unde tragem linie? Lasam CNCD sa faca asta?
Postat 26 Aprilie 2018, 09:09 de OradeanADN
RE: Ipocrizia deoparte? "Tantalaul ala"
Vă explic. Linia de demarcaţie între libertatea mea de expresie şi dreptul domnului în cauză la propria imagine este influenţată în bună măsură de calitatea lui de om politic, ca să nu mai vorbesc de faptul/evenimentul supus dezbaterii. Există o întreagă jurisprundenţă în această materie, pe care noi o cunoaştem zic eu destul de bine, căci lucrăm permanent cu ea, şi care, în esenţă, spune că limitele exrecitării libertăţii de expresie sunt mult mai largi în ce priveşte critica adusă oamenilor politici sau funcţionarilor plătiţi din bani publici, şi dea asemenea atunci când în discuţie sunt chestiuni de interes public. Mai pe româneşte, e dreptul meu constituţional să îl numesc tăntălău pe un om politic care îşi bate joc de încrederea celor care l-au ales în Consiliul Judeţean, votând aiurea, fără să ştie măcar ce face şi fără să poată explica, apoi, opiniei publice de ce a votat într-un anume fel. Vă trimit şi la DEX, ca să amintiţi concret ce înseamnă tăntălău: tont, prost, prostănac, bleg, neghiob. Eu susţin în continuare că epitetul i se potriveşte politicianului Borza, măcar în ideea că e un bleg. Acuma, că lui nu îi convine, pot să înţeleg şi, într-adevăr, CNCD-ul sau o instanţă judecătorească ar putea să ne edifice dacă am sărit calul sau nu. Dar pentru asta trebuie să se plângă împricinatul, nu dvs. Dacă vă preocupă cu adevărat limitele libertăţii de expresie, vă pot indica bibliografie relevantă. Dacă nu, nu :)
Postat 26 Aprilie 2018, 14:24 de Florin Ciucas
iacă...
D-le Florin Dănuț Ciucas! Aveti intervenții foarte dese! Toti comentatorii au fost securiști? Mă rog....unii! Eu am inteles ce a sugerat pinonel dar nu spun!
Postat 25 Aprilie 2018, 23:29 de dani-e-let
RE: iacă...
Domnule căpitan Sarca, aveţi ordin de zi pe unitate, de-aia ştiţi? :) Eu nu am înţeles.
Postat 25 Aprilie 2018, 23:56 de Florin Ciucas
ha, ha, ha!
A rămas o vorbă de pe vremea când pnl-ul bihorean era călărit de popa ciordel, mare pasionat de cruce: jocul greșeală așteaptă! La următoarele cântări cornelușs își va odihni vocea, nu va cânta dar va trebui să povestească de sute de ori cum a băgat el aia-n aia în loc de aia-n aialaltă! P.S. Felicitări lui Florin Ciucaș, viclean copil de casă! Sau cu casă! În fine, știe birtinezul mai bine CE și CUM!
Postat 25 Aprilie 2018, 16:13 de pinonel
RE: ha, ha, ha!
Nici de casă, nici cu casă. Ce-ţi veni, securistule? Felicitări pentru ce?
Postat 25 Aprilie 2018, 19:20 de Florin Ciucas
@Florin Ciucas
Cine e "tantalaul ala"? Nu va e rusine? Sunteti moderator pe site-ul asta, inseamna ca angajat al ziarului, probabil jurnalist. Faceti de ras meseria asta.
Postat 25 Aprilie 2018, 15:51 de moise
meseria mea e adevărul
Nu sunt moderator, sunt chiar redactorul şef. Şi îmi permit această apreciere asupra domnului în cauză, ca martor ocular la tot ce s-a întâmplat acolo. Eu cred că ştirile sunt destul de clare cu privire la cum s-a comportat respectivul. Nu discut felul în care a votat, e dreptul fiecăruia să voteze cum doreşte, ci felul în care şi-a explicat opţiunea. Haideţi să lăsăm ipocrizia deoparte şi să nu ne mai ferim de cuvinte. De-asta le-au inventat oamenii, ca să fie folosite...
Postat 25 Aprilie 2018, 18:02 de Florin Ciucas
@Florin Ciucas
Mea culpa, eram obisnuit cu alte comportamente ale lui Corpas. Imi cer scuze public, am gresit aici! Cat despre tantalau, am scis mai jos ce am vazut / auzit, deci nu stiu cat de PNList e. Nu sunt politolog, doar opinie personala. Dar corpas e de-a lui Mang. Pe vremuri imi cenzura orice la adresa lui mang pe bihon pana i-am anuntat ca fac screenshots si screenrecording apoi s-au mai linistit.
Postat 25 Aprilie 2018, 15:14 de poiu
Ahahahaha
.
Postat 25 Aprilie 2018, 14:33 de Sandu1201
Calul
...troian?
Postat 25 Aprilie 2018, 14:15 de Maricel
Poza e sugestiva
corpas, educat de mang si un mare adulator si latrator pesedist, pare ca il chiar felicita. borza parca il intreaba "pai nu te așteptai?".
Postat 25 Aprilie 2018, 14:05 de poiu
RE: Poza e sugestiva
Nu e adevărat. Eşti nedrept. Am fost acolo. Corpaş încerca să scoată de la el o declaraţie, de ce a votat altfel decât a dat Bolojan dispoziţie, iar tăntălăul ăla nu putea articula nici un cuvânt.
Postat 25 Aprilie 2018, 14:25 de Florin Ciucas
Nu era gresala
Cel purin 2 scene intre borza si mang. Urcare in avion razand amandoi, parand vechi prieteni. Bodea mai in spate, coleg de rand cu borza in cele din urma. Mang la business class. Scena 2, coborare din avion la Oradea, borza si mang mai nu se tineau de mana. bodea disparut de tot. Invitatia lui mang spre borza la o cina in drum spre terminalul aeroportului. borza se da in spectacol peste tot spre amuzamentul lui mang, ca un clovn. Toate se intamplau acu fix o luna.
Postat 25 Aprilie 2018, 14:03 de poiu
o smetie pentru Bolojan
Eu cred că nu a greșit !
Postat 25 Aprilie 2018, 13:06 de dani-e-let
Hai sa ne râdem un pic
Ăștia îs mai proști că prostii.
Postat 25 Aprilie 2018, 12:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON