URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2016, 20:09

Oradea, smart city. Primăria şi-a lansat proiectul strategiei de informatizare a municipiului până în 2020

Bază de date unică cu toate informaţiile necesare cu privire la impozitele şi facturile datorate, iluminat public inteligent care să funcţioneze peste noapte în regim economic şi să se înteţească la apropierea unui pieton, sisteme de irigaţii ale parcurilor în funcţie de umiditatea din aer, transparenţă decizonală şi altele.

Oradea investeşte 130.000 lei în realizarea unei strategii de informatizare a municipiului până în 2020 care să îi permită să devină "smart city". Conceptul de "oraş inteligent" este preluat din Luxemburg şi presupune printre altele interconectarea tuturor bazelor de date pentru a pune la dispoziţia populaţiei informaţiile necesare în mod gratuit, rapid şi corect.

Digitalizarea necesară

Proiectul de strategie eleborat de Asociaţia Cluj IT, care reuneşte membri din toate oraşele importante ale ţării şi peste patru universităţi româneşti de top, a fost lansat joi în sala mare a Primăriei şi urmează să fie finalizat într-o jumătate de an.

"Pentru ca un oraş să se dezvolte trebuie să respecte câteva condiţii. Astăzi, în contextul globalizării, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie să analizăm stadiul în care suntem şi să ne punem cu toţii de acord, astfel încât bazele noastre de date să fie compatibile, pentru ca în final informaţiile oferite cetăţeanului să fie mai ieftine şi mai rapide", a declarat primarul Ilie Bolojan cu ocazia lansării proiectului.

STS e cu noi!

La eveniment au mai luat parte generalul Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Stelian Brad, reprezentantul Asociaţiei Cluj IT, city managerul Eduard Florea şi peste 50 de reprezentanţi ai societăţilor subordonate Primăriei, spitalelor dar şi mediului de afaceri.

"Acest proiect este o provocare la adresa cetăţenilor, la adresa opiniei publice. Nu există alt scop al acestor servicii electronice decât acela de a ne face viaţa mai uşoară, mai bună. Din fericire, Oradea este unul din oraşele civilizate din România, unde cetăţeanul îşi obţine documentele într-un mod facil. De aceea, întreaga expertiză a instituţiei va fi pusă la dispoziţia acestui proiect", a spus cu această ocazie generalul Opriş.

Parteneriat pentru interconectare

În acest sens, directorul Asociaţiei Cluj IT, Stelian Brad, a vorbit despre necesitatea interconectării bazelor de date pentru a veni în întâmpinarea cetăţeanului, indiferent ce informaţie caută şi necesitatea încheierii unui parteneriat legal între municipalitatea orădeană şi toţi actorii care pot încărca informaţii pe această platformă sau face sugestii cu privire la modul în care trebuie realizată.

"Deşi, Primăria Oradea este promotorul acestui proiect, este nevoie de sincronizarea forţelor întregii comunităţi. Acest proiect va deschide un număr semnificativ de inovaţii la nivel local", a spus Stelian Brad.

Realizatorii strategiei aşteaptă de la orădeni idei şi sugestii, menite să ducă la îmbunătăţirea serviciilor oferite de municipalitate şi societăţile partenere.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanţii asociaţiei clujene i-au îndemnat pe participanţi să completeze un formular cu aşteptările pe care le au, de la viitoarea strategie de la interconectabilitatea bazelor de date, la monitorizarea online a iluminatului public, camerelor de luat vederi şi altele.

"Rolul nostru este să înţelegem ce există, în ce măsură ceea ce este poate fi integrat, să stabilim o viziune şi să învăţăm din ce au făcut alţii", a spus Brad.

Oradea digitală

Conceptul de "smart city" cuprinde, printre multe altele, informatizarea sistemelor şi serviciilor administraţiei locale, dezvoltarea şi menţinerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficientă atât cu cetăţenii, dar mai ales între instituţiile locale, precum şi îndrumarea diverselor sectoare care se dezvoltă odată cu oraşul.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, transformarea Oradiei într-un oraş inteligent va avea implicaţii directe în domeniul inovării tehnologice, transporturilor inteligente, creşterii eficienţei energetice, munca de la distanţă, e-democraţie, transparenţă sporită şi o participare mai activă a cetăţenilor la procesul decizional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ia spune-ne tu, prostavane...
..., vorba lui Marius Chicos Rostogan (despre care tu "suporterule" sigur n-ai auzit, caci pentru tine scoala era doar locul unde te duceai cand n-aveai ce face pe la stadion), ce iaste aceea "frustrate a societatii", sau daca parietalul tau demn de atlasul lui Lombroso intelege cuvintele pe care le exprim. Lasa Goagle ca n-ajuta la ce ai tu. Eu zic sa-ti vezi de treaba ta, ca esti un lingau mai mare ca "ziaristii". Si, spre stiinta ta, sunt o fetiscana chiar draguta, asta pana cand vad debili mintali ca bietul de tine :) Sictir, draga !
Postat 15 Iulie 2016, 21:03 de AgentulTermic
Ce smart?! Poate şperţ!
Ce declara un primar idi*t ales tot asa, de 7 din 10 prezenti la vot, adica de 70% : „Camerele video ne vor ajuta foarte mult la identificarea posibililor infractori." Fiti convinsi ca asa gandesc si alesii nostri. Citind comentariile vad ca sunt destui creti*i care spun, mai mult sau mai putin voalat, ca lor nu le pasa, ,,ei n-au nimic de ascuns". Ferice de ei, nu banuiesc ce se intampla, sunt precum vitele duse la abator, singura lor vina fiind aceea ca sunt ,,posibili" infractori!
Postat 15 Iulie 2016, 19:49 de ili3
e femeie
agentultermic e femeie,e o frustrate a societatii,probabil a primit un sut in fund de la Bolo
Postat 15 Iulie 2016, 08:32 de suporter_oradean
@AgentuTermic
Ai fost la vot? Daca da, accepta decizia majoritatii. Daca nu atunci mucles. Al 3lea mandat consecutiv, cu 70% din voturi. Asta e aritmetica si asta e legea. Restul e can-can. noapte buna amice!
Postat 15 Iulie 2016, 08:23 de OradeaCivitas
baiete, esti redus rau...
...daca spui ca "populatia a certificat la vot" cind doar 36% dintre oradeni au mers la vot si din aia numai 20% au votat cu asta. In ce priveste "şmart Sity", esti la fel de prost crezand ca va fi in beneficiul cetatenilor: de fapt, va fi doar ca sa-i urmareasca mai bine, sa nu scape niciunul de taxe, sa-i supravegheze pe to(n)ti si sa-i cocoseze. Eu cred ca nici n-ai citit cu atentie materialul, altfel ti-ar fi dat de gandit implicarea profunda a STS si a generalului Opris, pretenarul lui Basescu :))))))))
Postat 15 Iulie 2016, 08:09 de AgentulTermic
Bravo Bolo!!!
..departe de trancanelile ieftine ale miticilor psd, omul asta chiar merita sa fie primar. Oradea este si va fi printre putinele orase civilizate din Romania, cu un viitor (cel putin 4 ani), de dezvoltare si success. Tuturor frustratilor din psd!! (tds si alti disperati de pe bihoreanul), vor ramane cu scrierile lor mizère, in timp ce orasul asta capata noi valente si populatia a certificat la vot acest fapt. Bravo Bolo pt. initiativa si administratiei oradene!
Postat 15 Iulie 2016, 07:01 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON