URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2011, 13:56

Sinagoga ortodoxă din strada Primăriei devine muzeu evreiesc, cu fonduri europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinagoga ortodoxă din strada Primăriei, care a fost închisă încă după deportarea celor peste 30.000 de evrei din Oradea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi reabilitată pe bani europeni şi transformată în muzeu al istoriei comunităţii evreieşti din municipiu şi nu numai.

"Vom depune un proiect pe axa care presupune reabilitarea monumentelor istorice de toate tipurile. Cu siguranţă vom încerca să obţinem fonduri europene şi din alte surse", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, marţi, într-o conferinţă de prezentare a proiectului.

Potrivit arhitectului Cristian Puşcaş, cel care a întocmit proiectul, clădirea nu va fi modificată, ci doar reabilitată, păstrându-se arhitectura originală. "Singura schimbare va fi că va exista o singură intrare, în timp ce cultura iudaică, de tip ortodox, prevede că femeile intrau pe uşile laterale, iar bărbaţii pe intrarea principală", a afirmat acesta. În munca efectivă la realizarea proiectului s-au implicat şi 17 studenţi la Arhitectură.

Aurel Chiriac a explicat că în Muzeul de istorie a evreilor din Oradea vor fi expuse "obiecte care ţin de ritualul evreiesc, obiecte casnice specifice, dar şi imagini cu evreii deportaţi". "Vrem să mergem pe o reconstituire a vieţii de familie evreieşti, dar şi să prezentăm implicarea comunităţii în viaţa socială, urbanistică şi administrativă a oraşului", a mai spus acesta.

Costurile estimate ale reabilitării sunt de 725.000 de euro, sumă ce nu include şi amenajarea propriu-zisă a muzeului. Muzeul ar urma să fie finalizat în termen de trei ani.

Referitor la piaţa de legume şi fructe care funcţionează acum în Sinagogă, aceasta se va muta la începerea lucrărilor. "Menţinerea pieţei acolo este un rău necesar. E o modalitate prin care măcar clădirea este mereu păzită şi nu în bătaia vântului", a spus Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea.

Sinagoga ortodoxă din piaţa Rahovei a fost construită în 1930 după un proiect al arhitectului Lobl Ferenc, pe locul imobilului Schwartz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravo
ma bucur enorm! trec zilnic pe langa aceasta sinagoga si ma doare sufletul sa vad ca a fost transformata intr-un depozit de legume/fructe! "raul necesar" putea fi evitat! ii iubesc foarte mult pe evrei, am cunostinte stabilite in israel sau canada cu care tin legatura, singurul lucru pe care nu il inteleg este de ce evreii din oradea(probabil din transilvania)au imbratisat limba maghiara(desi autoritatile hortyste au savarsit atrocitatile la vremea lor)in loc sa prefere limba romana. ma rog, asta e!
Postat 26 Iulie 2011, 20:19 de dante
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON