URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2013, 12:05

Şi preoţii dau şpagă: Parohul romano-catolic din Borumblaca a plătit 40.000 de euro ca să scape de un dosar penal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele unui bărbat din Aleşd anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat făcut public vineri de Biroul de presă al DNA, Gelu Gentimir a pretins şi primit în perioada mai - august 2012 aproximativ 40.000 euro (22.550 euro şi 70.100 lei), lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor poliţişti din Marghita prin intermediul cărora ar fi obţinut o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care era cercetat preotul, dar şi radierea unei pedepse cu închisoarea aplicată în 2010 din cazierul judiciar al acestuia.

BIHOREANUL a aflat că denunţătorul escrocului este preotul romano-catolic Mercsak Anton din Borumblaca, cel condamnat, în 2010, la 2 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de 4 ani pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, după ce a acroşat o adolescentă, iar apoi a părăsit-o pe şosea şi a fugit.

"Ameţeală" scumpă

Anul trecut, acesta a fost prins la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie alcool în sânge. Îngrijorat de faptul că este în perioadă de probă şi că, odată trimis în judecată, ar fi riscat o pedeapsă de închisoare cu executare, plus cei 2 ani de închisoare primiţi cu suspendare, Mercsak a apelat la Gentimir, pe care îl cunoştea de câţiva ani, şi care i-a promis că, în schimbul a 40.000 euro, îi va rezolva, cu un ofiţer din Poliţia Marghita, atât clasarea noului dosar cât şi "albirea" cazierului.

Preotul a acceptat şi s-a oferit să-i plătească banii în două tranşe. Pentru a justifica provenienţa banilor pe care urma să-i încaseze, Gelu Gentimir l-a dus în faţa notarului şi l-a pus să semneze două contracte potrivit cărora Mercsak îi era dator cu sumele pe care urma să i le dea.

După ce a plătit, preotul a scăpat într-adevăr de dosarul penal, care a fost închis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita cu o simplă amendă administrativă, deşi, potrivit practicii parchetelor bihorene, toţi şoferii prinşi cu asemenea alcoolemie sunt trimişi în faţa instanţei.

Şpagă dublă

Pe de altă parte, însă, Mercsak s-a trezit cu o altă belea pe cap. Căci la sfârşitul anului trecut, Gentimir a decis să-şi dubleze câştigul şi, prin intermediul unui executor, a pornit procedurile de executare silită a preotului, pe motiv că acesta nu şi-ar fi plătit datoria de 40.000 euro faţă de el.

Disperat, Mercsak a decis să denunţe întreaga poveste procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care, joi, l-au reţinut pe Gentimir pentru 24 de ore iar o zi mai târziu l-au prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru trafic de influenţă.

Fugarul în sutană 

Accidentul în urma căruia preotul Mercsak Anton a fost condamnat la 2 ani cu închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de probă de 4 ani s-a petrecut pe 3 noiembrie 2008, în jurul orei 20.30, pe Drumul Naţional 19E, între Oradea şi Marghita, în staţia de autobuz din Fegernicu Nou.

O adolescentă de 15 ani din localitatea Sfârnaş tocmai coborâse din autobuz, iar când a traversat şoseaua prin spatele vehicolului a fost izbită în plin de un autoturism. Şoferul nu a oprit. Şi-a continuat drumul până în Sălard, unde a observat că lampa de semnalizare era avariată, iar oglinda spartă. Pentru a nu fi găsit, a plecat la Oradea.

A doua zi dimineaţa, invitat fiind la Postul de Poliţie din Suplacu de Barcău, în legătură cu o reclamaţie depusă cu privire la furtul unor bunuri din parohia la care slujeşte, poliţiştii au sesizat urmele de pe maşină şi i-au solicitat lămuriri preotului. Iniţial, acesta a minţit, susţinând că avariile respective le are în urma unui accident anterior, însă a recunoscut în cele din urmă, fiind reţinut pentru 24 de ore.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pre(h)otii...
Sigur ca-i mare diferenta dintre Popa Tanda lui Ioan Slavici si Guliver Naiba lui Vlad Musatescu...Nu-i vina lui Ion Creanga.(Si la Tanacu s-a-ncheiat sezonul de exorcizari!)
Postat 17 Martie 2013, 19:56 de gyorgy tozser
Ciudat de ... bisericoasă treaba
Dar cine e Gentimir ăsta, de s-a implicat DNA pentru 40.000 euro !?! Că doar e de competenţa Parchetului CA pentru cetăţenii obişnuiţi cu infracţiunile şi cu sumele sub 1 milion euroi, adică care nu sunt persoane publice alese sau numite de la un anumit nivel în sus !?! Înseamnă că respectivul ori e miliţian ori e procuror ori e ceva pe acelaşi palier. Sau te pomeneşti că preoţii intră în categoria funcţionarilor publici cu ştaif. Vrem detalii Laura ... sau ţie frică că se supără Gelu şi mai comite o infracţiune ...
Postat 17 Martie 2013, 18:39 de Carp III
no name
Romano-catolicii si greco-catolicii nu au preoti! Ei au pedofili, papi sau pederasti.
Postat 17 Martie 2013, 16:40 de no name
Asta popa ?????romano-catolic !!!
"Si preotii dau spaga" ba mai mult acest preot romano-catolic a savarsit mai multe infracriuni pt.care merita sa faca ani buni de puscarie. Cine dracu a mai vazut preot conducand cu o alcoolemie mai mare de 1 la mie ??? Si dupa ce a accidentat o adolescenta a fugit de le locul accidentului ??? Si a mintit ca-i nevinovat !!! Si a dat spaga sa scape !!! Si ce a mai facut ????
Postat 17 Martie 2013, 16:01 de Marghitan
oricum o sa iesiti in strazi !!
putem latra ca oricum ei fac ce vor cu oamenii si cand vor , distractie sadica criminala : "unde i lege nu i tocmeala " :))) pretexte si pretexe in realitate CRIMA !!!
Postat 17 Martie 2013, 14:41 de oricum o sa iesiti i
oricum o sa iesiti in strazi !!
de ce va mirati in Politie se fabnrica dosare penale , voi chiar cedeti ca traiti DEMOCRATIE, NICIODATA !!!! varful intretine crima, traficul de droguri, prostitutia, varful va sacrifica copii dupa bunul plac si indreapta banii spre ei :))) ce va mirati atat, oricum o sa iesiti in strazi !! noi prin sisitemul impus intretinem un lagar COMUNIST numit DEMOCRTATIE ca prin fapte nu traim democratia .
Postat 17 Martie 2013, 14:39 de oricum o sa iesiti i
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON