URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2017, 15:20

Sfaturi de la Protecţia Consumatorilor: Cum să nu iei ţeapă de Black Friday

Sfaturi de la Protecţia Consumatorilor: Cum să nu iei ţeapă de Black Friday (sursa foto: mic.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiştii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă bihorenilor să fie atenţi când îşi fac cumpărăturile la preţuri reduse, în special de Black Friday, analizând cu atenţia caracteristicile produselor, precum şi dacă reducerea este corect afişată de comerciant. 

Comisarii CJPC Bihor informează că vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora - soldare, lichidare, vânzări promoţionale - trebuie să respecte o serie de reguli de fixare şi publicitate a preţurilor. Orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse identice.

Preţul de referinţă trebuie să fie cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în ultimele 30 de zile. 

Totodată, bihorenilor li se recomandă ca, de Black Friday, să citească atent caracteristicile produsului şi să verifice dacă acesta corespunde cu adevărat dorinţelor lor. 

Pentru cumpărăturile online, bihorenilor li se recomandă să verifice stocul existent, să verifice preţul afişat pe site şi dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA), precum şi dacă preţul include şi costul de livrare. 

Potrivit CJPC Bihor, comerciantul este obligat să informeze corect consumatorii publicând pe website: Datele de identificare (denumirea, adresa postala si electronica, numarul de telefon, numarul de inregistrare in registrul societatilor comerciale şi cel de inregistrare fiscala etc) / Caracteristicile esentiale ale produsului / Pretul cu toate taxele incluse / Cheltuielile de livrare, daca este cazul / Modalitatile de plata si de livrare / Perioada de valabilitate a ofertei sau a pretului / Durata minima a contractului, in cazul contractelor care prevad furnizarea curenta sau periodica a unui produs / Existenta si modul de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala a contractului.

De asemenea, consumatorul trebuie să ştie că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunţa contractual şi 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulţumit de el, fără să invoce un motiv. 

În cazul returnării produsului, consumatorul îşi poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.

"Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată şi, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului", se precizează în informarea CJPC Bihor. 

Consumatorul trebuie să citeasca termenii şi condiţiile de funcţionare a magazinului online deoarece termenul de 14 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului) se prelungeşte cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menţionat în format expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.

Bihorenii pot apela la CJPC Bihor pentru sesizări şi reclamaţii cât şi pentru consiliere şi informaţii. Coordonatele de contact ale CJPC Bihor sunt: Oradea, str. Sucevei, nr.4/A, telefon/fax : 0259431817.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
simplu
este foarte simplu urmaresti produsul mai exact codul, si pretul lui cu 30 zile sa zic inainte printezi pretul produsului si te lamuresti daca e redus sau nu. deobicei ei pun un pret mult mai mare de ex un tv de la 2800 lei redus la 1800 lei ,insa daca urmaresti pretul ati dai seama ca el defapt nu a fost niciodata 2800. doar umfla preturile inainte sa le scada.se poate ca un produs redus acum sa fie mai scump decat neredus inainte. cine nu urmareste inainte pretul real al produsului se poate pacali.
Postat 14 Noiembrie 2017, 15:58 de oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON