URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2014, 15:32

Serviciul Parcări reia amendarea cu 90 lei, chiar dacă legalitatea aplicării sancţiunii e încă neclară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de joi, angajaţii municipalităţii amendează din nou, cu sume între 90 lei şi 500 lei (dar cu posibilitatea de a achita jumătate în 48 ore), şoferii care parchează fără a plati taxa aferentă.

Pragul minim al amenzii a fost coborât săptămâna trecută, în şedinţă extraordinară, de către Consiliul Local, la presiunea grupului UDMR, nemulţumit că municipalitatea a crescut amenzile din 1 august, odată cu reluarea activităţii de control după ce, o perioadă, acestea fuseseră sistate ca urmare a atacării în instanţă, de către subprefectul Cristian Bitea, a normativelor locale referitoare la parcări.

"Activitatea de control a fost reluată de la 1 august. Până la 6 august inclusiv am mers pe amenda între 150 lei şi 500 lei, ceea ce înseamnă 75 lei la plata în 48 de ore, iar din 7 august se aplică amenzi între 90 şi 500 lei, adică 45 lei în 48 de ore", a declarat prin intermediul Biroului de presă al municipalităţii Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Potrivit lui Şimon, sancţiunile se aplică în baza Hotărârii Consiliului Local 640/2006, privind regulamentul de parcări, modificată în mod repetat de-a lungul timpului, ultima oară în şedinţa deliberativului local de săptămâna trecută.

Împuterniciţi fără împuternicire...

Joi dimineaţă, conducerea AIO a trimis în teren 11 echipe de control, care au şi aplicat amenzi, deşi era conştientă că este departe de a fi lămurit legalitatea aplicării sancţiunilor.

Motivul? La redactarea modificărilor aduse HCL 640 în şedinţa din 31 iulie, directorul adjunct Cristian Popescu a eliminat din regulament aliniatul doi al articolului 191, care prevede că aplicarea amenzilor se face de către angajaţi ai Serviciului Parcări împuterniciţi de primar, înlocuindu-l cu prevederea conform căreia amenzile se constituie ca venituri la bugetul local.

În consecinţă, cum regulamentul nu mai prevede nimic despre împuternicirea angajaţilor Serviciului Parcări de a da amenzi, începând din data de 7 august, când intră în vigoare hotărârea modificată, singurul care mai poate da amenzi pentru parcarea fără plata taxei este primarul Ilie Bolojan!

Mai mult, întrucât modificarea regulamentului de parcări s-a făcut de către Consiliul Local, îndreptarea erorii poate fi realizată numai de acesta, în cadrul unei şedinţe, şi nu prin erată redactată de conducerea AIO, aşa cum a încercat săptămâna aceasta Cristian Popescu.

"Prefectura va pune punctul pe i"

Viciul formal de legalitate al sancţiunilor aplicate de angajaţii Serviciului Parcări este confirmat inclusiv de Instituţia Prefectului. "Aplicarea sancţiunilor contravenţionale în acest moment ridică suficiente suspiciuni de nelegalitate", a declarat pentru BIHOREANUL subprefectul Cristian Bitea.

Subprefectul a refuzat să intre în polemică cu directorul adjunct al AIO Cristian Popescu, care a declarat presei că amenzile se aplică în baza modificărilor aduse regulamentului de parcări în şedinţa din 31 iulie. "Vă daţi seama că n-o să stau să comentez declaraţiile şi părerile directoraşilor de la AIO. Ele nu mă vulnerabilizează pe mine, ci pe domnul primar", a spus Bitea.

În schimb, subprefectul lasă să se înţeleagă că, drept consecinţă a insistenţelor AIO de a aplica amenzi chiar dacă legalitatea lor nu a fost încă lămurită, nu este exclus ca Instituţia Prefectului să atace din nou în instanţă regulamentul de parcări, în forma cea mai recentă a acestuia.

"Nu ne face plăcere să tot apelăm la instanţă pentru excesul de zel al unora, pentru lipsa de reacţie a altora, iar acţiunile în contencios să estompeze oarecum lucrurile bune pe care le-a făcut administraţia Bolojan. Dar dacă respectarea legii şi protecţia drepturilor cetăţeanului nu vor putea fi asigurate altfel, nu vom ezita să apelăm la calea contenciosului şi Prefectura va pune punctul pe i", a declarat Cristian Bitea.

Criza parcărilor a fost declanşată la începutul lunii iunie, când Instituţia Prefectului a atacat în instanţă, ca fiind ilegale, mai multe prevederi din regulamentul de parcări. Procesul a rămas fără obiect după ce Consiliul Local a renunţat la prevederile în litigiu, dar se pare, că pe fondul numărului mare de neregului, cele două instituţii se îndreaptă către un nou conflict.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Dispar din nou amenzile! Din prostia AIO, amenzile de parcare vor putea fi date doar de ...primar"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?!
Lui bolovan si celorlalte lichele nu le pune nimeni zbiltul de gat?! Domnule procuror man ciprian, l-au condamnat pe varan, i-au confiscat averea si in Oradea o mana de hoti de doi lei nu pot fi pusi cu botul pe labe ?!
Postat 09 August 2014, 06:05 de petru
Drepturi incalcate
bitea, te referi la cetateanul B-I-T-E-A ? pentru ca incalcarea drepturilor celorlalti cetateni te-a lasat rece, jivina ordinara ipocrita.
Postat 08 August 2014, 11:01 de Android 5.0
pilosul
'' COMPETENTUL' popescu cel tinut in brate de toti sefi, inca de pe vremea lui filip, doar sef a fost in primarie din 2006!
Postat 07 August 2014, 19:22 de norocel
BITEA, ESTI UN PSD-IST IDIOT !
BITEA, ESTI UN PSD-IST IDIOT !
Postat 07 August 2014, 16:47 de Bitea.Zero.Barat
????????
Ca la curve..imbracate ,dezbracate!
Postat 07 August 2014, 16:04 de io
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON