URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2011, 16:52

Seremi: "Nici o clipă vreun membru al PDL Bihor nu a negociat segregarea etnică a teatrelor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o informare transmisă joi redacţiilor locale, preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a făcut mai multe precizări vizavi de afirmaţiile liderilor UDMR Bihor, care au susţinut că PDL Bihor a negociat cu UDMR, alături de reprezentanţi ai altor partide, separarea instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean pe criterii etnice. "În luările de poziţie mai vechi ori mai noi se pretinde că membrii PDL prezenţi la aceste întâlniri ar fi fost de acord cu segregarea etnică a acestor instituţii. De altfel, într-o declaraţie politică, domnul consilier judeţean UDMR Szabo Odon ne-a acuzat că nu ne respectăm cuvântul dat, după ce consilierii judeţeni PDL au votat împotriva hotărârilor în cauză", a arătat Seremi în precizare.

Preşedintele PDL Bihor a arătat că se vede "obligat" să pună la punct lucrurile şi să facă public conţinutul negocierilor la care a făcut referire, culmea, la mai bine de o lună de la izbucnirea scandalului. Seremi a afirmat că la reuniunea liderilor de partide, care s-a desfăşurat - în biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean - UDMR-istul Alexandru Kiss - înainte cu trei zile înainte de şedinţa CJ în care au fost adoptate hotărârile privind reorganizarea, au participat atât Kiss, cât şi Szabo Odon, Ioan Mang, Traian Abrudan şi Ionel Avrigeanu.

"Cu privire la instituţiile de cultură, domnul Kiss a precizat faptul că este necesară o reducere a cheltuielilor prin diminuarea numărului de oameni din serviciile auxiliare. Reprezentanţii partidului nostru au fost de acord cu acest punct de vedere şi au precizat că susţin ideea reorganizării instituţiilor de cultură astfel încât cele trei existente (Filarmonica, Teatrul de Stat şi Teatrul "Arcadia") să se comaseze într-o singură instituţie, cu administraţie şi management unice", a afirmat Seremi.

Deputatul a mai adăugat că reprezentanţii partidului au fost de acord ca secţia maghiară a noii structuri unice să fie condusă de către Czvikker Katalin, însă susţine că ceea ce a urmat a denaturat discuţiile purtate.

"Nici o clipă vreun membru al PDL Bihor nu a negociat segregarea etnică, respectiv desfiinţarea a trei instituţii vechi şi înfiinţarea a trei instituţii noi", a afirmat Seremi, adăugând şi că el personal, nu a participat "la nici un fel de negocieri cu privire la instituţiile de cultură din Oradea".

Pe de altă parte, prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat miercuri că a dispus atacarea în Contencios administrativ la Tribunalului Bihor, hotărârile prin care Consiliul Judeţean a decis, în luna ianuarie şi apoi în februarie, reorganizarea instituţiilor de cultură din subordinea CJ, pe motiv de ilegalitate.

Cele trei acte normative atacate aveau ca obiect reorganizarea Teatrului de Stat Oradea, a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia şi a Filarmonicii de Stat Oradea, prin transferarea secţiilor române ale teatrelor şi a ansamblului folcloric Crişana al Filarmonicii în cadrul unei instituţii nou-create, denumite iniţial Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan, iar ulterior Teatrul Regina Maria, precum şi prin transferarea secţiilor maghiare ale teatrelor şi a ansamblului folcloric Nagyvarad în cadrul unei alte instituţii nou-create, a cărei denumire este Teatrul Szigligeti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
derutatul
ati vazut filmul dracula? seamana putin cu el...!
Postat 19 Martie 2011, 08:27 de mick
derutatul
habar nu are ce inseamna segregatie!
Postat 19 Martie 2011, 08:25 de mick
Dupa ploaie ... chepeneag
Este clar acum ... A trebuit sa vina Seremi, dupa ceva timp, ca sa repare prostia celor doi cretini, Avrigeanu si Abrudan (ordinea cred ca este invers). Astia doi de-un-leu au mers la intilnirea cu Kiss, Mang, Tirle si cine a mai fost pe acolo ... au stat ca doi boi si au plecat capul la ce vorbea Szabo Odon, dupa care au zis ca nu au inteles exact ce s-a discutat. Baciule Seremi, trimite-l pe Abrudan de unde a venit, adica la Alesd unde locuieste usa in usa cu Bolojan, iar pe Avrigeanu la mama lui la est de Giurgiu, ca ambii nu fac altceva decit sa ocupe locul celor care mai au ceva in capatina.
Postat 18 Martie 2011, 20:58 de Baby
buna
bine ca am scapat de padurarul silaghi si de planeta moldova,ca au distrus teatrul
Postat 17 Martie 2011, 21:04 de elvira
Da-mi, Doamne, minte de pe urma!
Chepeneag dupa ploaie. Intr-adevar, comasarea institutiilor de cultura intr-o singura institutie, in cadrul careia sectiile etnice sa fie conduse de un roman, respectiv maghair, ar fi justificat argumentul de natura financiara invocat de Consiliul Judetean. In realitate, totul a fost un aranjament politic imoral, iar acum fiecare partid cauta sa scape de consecintele unui scenariu rusinos.
Postat 17 Martie 2011, 17:09 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON