URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2015, 14:10

Sentinţă grea pentru Govoreanu: 12 ani de închisoare şi 90 milioane lei despăgubiri pentru o fraudă de 22,5 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, luni, în procesul milionarului orădean Ion Govoreanu, fondatorul grupului de firme Trei G, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru o fraudă de 22,5 milioane euro.

În total, în acest dosar sunt judecate 8 persoane, Govoreanu fiind acuzat că prin interpuşii Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, administratori şi directori la mai multe societăţi pe care de fapt le controla, a simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei firme aflate în insolvenţă controlate tot de el: SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL.

În realitate, au stabilit anchetatorii, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau de la producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă. Introducerea în circuitul comercial a firmelor aflate în insolvenţă şi a unor firme tip "bidon" era doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina celor din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate. În acest fel, se crea posibilitatea eludării plăţii către stat a TVA şi a impozitului pe profit, prin neînregistrarea totală sau parţială a operaţiunilor efectuate şi prin nedeclararea activităţilor şi a obligaţiilor de plată aferente.

În urma procesului întins pe mai bine de 4 ani, Ion Govoreanu a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Directorii lui Govoreanu, Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducică, au primit câte 8 ani de închisoare, Marinela Triculescu a fost condamnată la 4 ani de închisoare, iar Constantin Mitu, Alexandrina Luparu, Emil Gavril Pop şi Varga Sandor au primit câte 2 ani, toate pedepsele urmând să fie executate în regim de detenţie.

În cazul lui Emil Gavril Pop judecătorii au luat în considerare faptul că acesta a recunoscut şi a făcut chiar şi un denunţ penal, în urma căruia un fost comisar al Gărzii Financiare Bihor, Florenţiu Nuţu Simionescu, care a încasat 15.000 euro pentru protejarea grupării evazioniste coordonată de patronul Trei G, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare. 

De reducerea pedepselor au beneficiat şi Constantin Mitu, un alt membru al grupării, care a denunţat alţi doi protectori ai grupului: un comisar al Gărzii Financiare Vâlcea, Ilie Grecu, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, dar şi un poliţist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Vâlcea, Sorin Văduva, care s-a ales cu 2 ani şi 3 luni de închisoare cu executare.

În cazul lui Govoreanu, care îşi îspăşeşte din 2014 o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare tot pentru fraudă, judecătorii au stabilit că faptele reţinute în cele două dosare sunt concurente, motiv pentru care au decis ca milionarul să execute o singură pedeapsă, pe cea de 12 ani, din care îi vor fi deduse zilele petrecute în arest preventiv şi perioada ispăşită în contul condamnării de anul trecut.

Judecătorii au mai hotărât ca toţi cei 8 inculpaţi să plătească despăgubiri în valoare totală de 89.348.084 lei către ANAF, suma reprezentând paguba provocată statului prin manevrele frauduloase. Şi cheltuielile judiciare dispuse de instanţă sunt consistente: Govoreanu ar urma să achite 80.000 lei, Ducică şi Măgurean câte 60.000 lei fiecare, Pop şi Mitu au de plătit câte 20.000 lei, iar Triculescu, Varga şi Luparu câte 10.000 lei. 

Instanţa a menţinut, de asemenea, măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DNA în dosar, adică sechestrele pe averile proprii şi pe cele ale firmelor deţinute de oamenii de afaceri, plus popririle pe conturile bancare. 

Hotărârea Tribunalului Bihor nu e definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare, iar verdictul final se va da la Curtea de Apel Oradea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Tun după tun: Aflat deja după gratii, patronul Trei G, Ion Govoreanu, riscă încă o condamnare 

Război la ultima dezbatere în dosarul lotului "Govoreanu", acuzat de o fraudă de 22,5 milioane de euro: fondatorul Trei G, amendat pentru recuzări în serie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Democratia ca dictatura fiscala
Incet ,incet democratia si libertatea pe care am scandat-o acum 25 ani se transforma intr-o dictatura fiscala, in care esti liber sa platesti de-a valma tva,taxe,accize,impozite etc. Ce s-a intimplat cu sumele colectate se vede la televizor...Europa e superfiscalizata intr-adevar, dar in acelasi timp cetatenii beneficiaza si de o serie de deductibilitati : gradinita/scoala copii,reparatii /intretinere imobile, investitii in tehnologii ecologice etc. Discutabile toate condamnarile astea economice...
Postat 01 Septembrie 2015, 14:22 de excalibur
buna ziua
falimentul scrie
Postat 31 August 2015, 16:28 de pop2
foarte bine...
...ca la magazinul Trei G de sub Crisul am fost odata acum 3-4 saptaluni sa iau o sticla de apa si, cand am constatat la casa ca pretul era mai mare cu 15 bani fatza de cel afisat la raft, am atras atentia ca e cam inseloterie treaba si a venit un individ cu o fatza de hotz, de pungas, si cica "pentru 15 bani faci atata scandal". Dar eu nu pentru asta eram nedumerit, caci 15 bani ii gasesti pe strada, ci pentru ca e vorba de un principiu ! Si-apoi, daca vinzi 1000 de sticle de apa, x 15 bani, altfel vezi lucrurile ! ;) Sa-l condamne si pe ala de la magazinul Crisul !
Postat 31 August 2015, 16:12 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON