URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2016, 13:04

Senatorul UDMR Rozalia Biro vrea condiţii de reţinere, arest şi detenţie mai bune. România riscă amenzi de 80 milioane euro pe an

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din Senat, Rozalia Biro pledează pentru reformarea sistemului de executare a pedepselor penale din România.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, Biro a invocat un raport al Avocatului Poporului întocmit în decembrie 2015 privind condiţiile de detenţie, arest preventiv şi reţinere, ce evidenţiază că în penitenciarele româneşti gradul de ocupare este de 151,73%, mult peste media europeană, în acestea existând - la o populaţie carcerală de aproximativ 28.000 persoane – un deficit de 9.500 locuri.

De asemenea, a spus Biro, peste 50% dintre deţinuţi îşi execută pedepsele în regim închis, iar condiţiile de cazare sunt proaste: unele penitenciare sunt vechi şi de peste 100 de ani, instalaţiile sanitare sunt degradate, mişună insecte, curţile interioare sunt subdimensionate, calitatea apei şi hranei este deficitară, la fel şi asistenţa medicală, în timp ce numărul agresiunilor, protestelor şi refuzurilor de hrană este mare.

Având în vedere această situaţie, dar şi faptul că din cauza ei România riscă o hotărâre-pilot de condamnare din partea CEDO (care deja a sancţionat Italia şi Ungaria, Guvernul de la Roma fiind obligat să achite despăgubiri de 8 euro/zi fiecărui condamnat), Biro spune că autorităţile trebuie să aplice cât mai rapid măsurile propuse în acelaşi raport al Avocatului Poporului.

Între acestea, se numără adoptarea unui regulament pentru aplicarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor penale, a unui ordin pentru siguranţa penitenciarelor, ieşirea centrelor de reţinere şi arest preventiv din subordinea Ministerului de Interne şi trecerea lor la Ministerul Justiţiei, dar şi crearea unei comisii interministeriale care să aplice de îndată şi alte măsuri pentru evitarea condamnării CEDO, între care reducerea cazurilor de reţinere şi arest preventiv, reducerea duratei arestului preventiv, iar în cazul persoanelor cu pedepse mici – exceptând autorii unor fapte de corupţie şi de agresiuni – condamnarea la pedepse alternative, precum amenzi, muncă în folosul comunităţii sau detenţie în regim deschis ori semideschis.

De altfel, Biro a precizat că la finalul lunii martie a citit o declaraţie politică în plenul Senatoului, iar apoi a interpelat-o pe Raluca Prună, ministrul Justiţiei, nemulţumind-o profund răspunsul acesteia, din care reiese că Guvernul nu a adoptat încă un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, arestare şi reţinere, ceea ce va duce la probabilitatea condamnării CEDO şi la obligarea statului de a plăti minimum 80 milioane euro despăgubiri pentru persoanele private de libertate.

Biro a adăugat, totodată, că va intensifica demersurile pentru reformarea sistemului de executare a pedepselor, dat fiind că termenul pentru conformarea României va expira la finalul acestei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
reluare : Bipezii incotro ?
Nivelul lunar al venitului minim garantat este raportat la indicatorul social de referinţă (ISR, care în prezent are o valoare de 500 de lei) şi este de: 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură; Deci, stimata dna senator eu promovez ideea ca detinutii din puscarii sa fie intretinuti din banul public la nivelul mai sus aratat.Mi se pare aberant ca toti violatorii,ucigasii si coruptii sa traiasca mai bine decat sutele de mii de familii oneste din Romania care sunt sub limita de subzistenta datorita incompetentei administratiilor locale si centrale Ingrijorare ar trebui sa aveti legat de conditiile de trai ale acestora.Pe cine reprezentati dvs.?Bine ar fi sa stim cu cine votam !De ce nu va faceti auzita vocea legat de prioritatile din Romania? Organismele UE iau decizii cu participarea tuturor membrilor deci mai incet cu puscariasii !
Postat 26 Iunie 2016, 22:37 de platona
NAGYON SZEP!
Buna idee! Sper ca DNA-ul nu va zice ca incearca obtinerea de avantaje patrimoniale...in avans ! Pentru sine sau...pentru Sanyi ?
Postat 24 Iunie 2016, 21:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON