URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2014, 16:48

Senatorul Rozalia Biro: Este necesară o adevărată revoluţie a serviciilor medicale pentru copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Senatorul Rozalia Biro intenţionează nici mai mult, nici mai puţin decât revoluţionarea sistemului de servicii medicale pentru copii, care - potrivit spuselor sale - sunt doar "ocrotite prin Constituţie", dar nu garantate în mod real în viaţa de zi cu zi.

Semnale de alarmă

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, parlamentarul bihorean a început demersurile în acest sens încă din primăvară, când împreună cu colegii din Comisia pentru Sănătate a Senatului, a organizat o conferinţă la care au participat peste 100 de reprezentanţi ai unor instituţii publice, instituţii de învăţământ şi medicale, asociaţii ale medicilor şi ale pacienţilor, în urma cărora au fost formulate nu mai puţin de 79 de propuneri pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru copii şi adolescenţi.

Realităţile care au stat la baza iniţiativei senatoarei Biro sunt mai mult decât îngrijorătoare, România având cea mai mare mortalitate infantilă din UE, cea mai mare rată a abandonului copiilor, cea mai mare rată a violenţei juvenile şi în acelaşi timp suferind de o lipsă totală a programelor de sănătate pentru copii şi de lipsa monitorizării calităţii serviciilor medicale pentru copii.

Întrucât această situaţie are consecinţe devastatoare, Biro a iniţiat un pact inter-instituţional pentru sănătatea copilului şi adolescentului, semnat marţi, la Palatul Parlamentului, de către  reprezentanţii a cinci ministere (Muncii, Sănătăţii, Educaţiei, Tineretului şi Agriculturii) şi de cei ai altor peste 20 de instituţii şi organizaţii (de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davilla din Bucureşti, Colegiul Medicilor, Societatea Română de Pediatrie până la Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România).

Pas cu pas

"Trebuie să privim cu sinceritate şi realism problemele pe care le avem, pentru că altfel nici nu vom şti ce trebuie să îmbunătăţim", a explicat Biro într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Oradea, pentru a prezenta conţinutul Pactului.

Acesta vizează dezvoltarea serviciilor medicale pentru copii şi impunerea gratuităţii medicaţiei pentru copii, promovarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, modificarea Legii Sănătăţii astfel încât medicii din cabinetele şcolare să aibă dreptul de a semna trimiteri către medicii specialişti şi de a prescrie reţete, statul să fie obligat să adopte un program naţional pentru sănătatea mamei şi copilului şi să elaboreze standarde clare pentru monitorizarea şi controlul centrelor de zi, să înfiinţeze un registru naţional al copiilor bolnavi, univeristăţile de medicină să aibă facultăţi de Pediatrie sau programe de studii cu trunchi comun de pediatrie în facultăţile de Medicină Generală, asigurările sociale de stat şi de sănătate să deconteze serviciile individuale de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, să introducă obligativitatea controalelor medicale periodice pentru copii etc.

"Ideea nu a fost de a face încă un document pe care să-l punem într-un sertar, ci de a crea o masă critică necesară pentru a reforma asistenţa medicală pentru copii şi adolescenţi", a spus Biro, precizând că primele responsabilităţi au fost asumate de cele două comisii de specialitate ale Senatului, care vor propune modificarea şi îmbunătăţirea legislaţiei din domeniu. Biro a mai precizat că va evalua trimestrial şi apoi anual progresele făcute, deoarece sănătatea copiilor este o problemă care afectează întreaga societate pe termen lung.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aşa, şi ... !?!
V-am ţinut eu din lucru de 25 de ani încoace, javrelor ???
Postat 10 Decembrie 2014, 18:05 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON