URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2013, 15:13

Senatorul Florian Bodog, atac la ministrul Sănătăţii: îl acuză de inconsecvenţă şi manipulare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medic şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, senatorul PSD Florian Bodog s-a "legat" săptămâna aceasta de ministrul liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe care l-a luat la ţintă atât printr-o interpelare adresată acestuia, cât şi printr-o declaraţie politică făcută în plenul Senatului.

De unde dărnicia?

Primul demers al lui Bodog, făcut luni, are ca subiect drepturile asiguraţilor şi funcţionarea pachetului de bază a serviciilor medicale, precum şi programele naţionale de sănătate.

În legătură cu pachetul de bază de servicii medicale, pe care ministrul Eugen Nicolăescu vrea să-l introducă în contractele cu CAS (astfel încât fiecare pacient să ştie ce primeşte şi ce nu poate primi în baza contribuţiei sale la Fondul de Sănătate), senatorul PSD s-a declarat mirat că aceste servicii ar urma să fie oferite gratuit atât cetăţenilor care au asigurare medicală, cât şi celor care nu cotizează la Fondul de Sănătate, întrebându-se cine va plăti, în acest al doilea caz, şi ce rost ar mai avea, în aceste condiţii, ca românii să achite dările la CAS.

"Pe de o parte, apreciez generozitatea de care dă dovadă Ministerul Sănătăţii prin această măsură. Consider că pentru a avea o populaţie sănătoasă este bine ca toţi cei în nevoie să beneficieze de servicii medicale extinse! Pe de altă parte, însă, această măsură este pusă în discuţie de către specialiştii din domeniu şi nu numai, care, pe bună dreptate, se întreabă de ce şi-ar mai plăti cineva contribuţia la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate în condiţiile în care şi cei neasiguraţi beneficiază de aceleaşi drepturi şi servicii precum cei asiguraţi?".

Ca urmare, Bodog i-a cerut ministrului Nicolăescu "clarificări despre modul în care vor funcţiona pachetul de bază şi programele naţionale de sănătate după aplicarea noilor prevederi şi, de asemenea, lămurirea problemei drepturilor plătitorilor de asigurări de sănătate".

Acuzat de manipulare

În declaraţia politică prezentată în plenul Senatului, Bodog a susţinut că "sistemul medical are nevoie de mai multă consecvenţă şi coerenţă din partea decidenţilor".

Concret, senatorul PSD a arătat că nu crede în efectele pozitive ale "mutării a circa 40% din cazuri şi pacienţi din zona spitalelor spre policlinici şi medicii de familie" (intenţie determinată de necesitatea reducerii cheltuielilor din spitale) în condiţiile în care şi în prezent "există o suprasolicitare a serviciilor ambulatorii, atât la nivel de policlinici, cât şi la medicii de familie", concluzia fiind că "o astfel de măsură trebuie dublată în mod obligatoriu şi de întărirea medicinei primare, de întărirea medicinei de familie şi a celei de ambulator".

De asemenea, senatorul PSD spune că a comparat proiectele de reorganizare a sistemului medical postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii cu declaraţiile mai vechi ale ministrului Eugen Nicolăescu, constatând că între acestea "există o discrepanţă mare", determinată fie de lipsa coordonării între ministru şi echipa de tehnicieni, fie de o intenţie a ministrului de a manipula opinia publică. "Nu m-ar mira să fie aşa, pentru că nu ar fi prima dată când domnul ministru una spune şi alta face. În momentul când Ministerul Sănătăţii a tăiat pachetul de servicii de asistenţă stomatologică pentru copii şi bătrâni, domnia sa, prin intermediul unui secretar de stat, s-a angajat în faţa Comisiei de Sănătate din Senat ca la rectificarea bugetară să reintroducă acest pachet sub forma unui program de asistenţă medicală stomatologică de profilaxie. Acest program nu se mai regăseşte însă în materialul propus şi prezentat acum de Minister", a exemplificat Bodog.

Nu în ultimul rând, senatorul PSD spune că este "inacceptabilă" disponibilitatea ministrului de a majora salariile medicilor "cu un procent infim" şi ironizează situaţia când, dat fiind exodul medicilor în străinătate, asigurarea serviciilor medicale ar fi certă doar dacă ministrul (care de profesie este economist) s-ar pune să trateze el pacienţii.

"România se confruntă la ora actuală cu o migraţie în străinătate a personalului medical de specialitate, migraţie pe care ar trebui să o stopăm prin soluţii concrete, inclusiv prin creşterea salariilor! În caz contrar, vom ajunge în situaţia în care nu va mai fi cine să ne trateze în spitale. Eventual, poate domnul ministru Nicolăescu!", şi-a încheiat Bodog declaraţia cu o nouă săgeată lansată asupra ministrului liberal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
(pseudo)Social-democraţie de Bihor,
I. ”senatorul PSD s-a declarat mirat că aceste servicii ar urma să fie oferite gratuit atât cetăţenilor care au asigurare medicală, cât şi celor care nu cotizează la Fondul de Sănătate, întrebându-se cine va plăti, în acest al doilea caz, şi ce rost ar mai avea, în aceste condiţii, ca românii să achite dările la CAS.” - Dle Bodog: 1. nici Preşedintele SUA nu este medic; 2. nu toţi românii au ”n” joburi bine bugetate şi alte surse de venit semnificate. 3. dacă aţi fi fost un simplu membru PSD, lasat fără serviciu în ”Epoca portocalie”, pe motive strict subiective (politice, ne-pupincurism, buzunar gol, profesionalism la serviciu, IQ mare ş.a.) aţi mai fi criticat reformele dlui ministru al sănătăţii? Clarificări se puteau cere direct de la dl. ministru, respectiv pe linie de partid şi nu neapărat prin interpelări oficiale ale colegilor de guvernare, acestea din urmă trebuind să fie serviciul ”patri(h)oţilor” din Opoziţie. 4. dacă dl. ministru al sănătăţii va reuşi ca şomerii neindemnizaţi şi alte categorii sociale defavorizate să beneficieze de servicii medicale extinse, ce vă deranjeaza? Tot dânsul şi nu dvoastră va asigura şi resursele necesare! II. ”România se confruntă la ora actuală cu o migraţie în străinătate a personalului medical de specialitate, migraţie pe care ar trebui să o stopăm prin soluţii concrete, inclusiv prin creşterea salariilor! În caz contrar, vom ajunge în situaţia în care nu va mai fi cine să ne trateze în spitale. Eventual, poate domnul ministru Nicolăescu!”. 1. Care or fi şi celelalte motivele reale ale acestei migraţii? 2. Câţi absolvenţi de medicină, cu rude, ”unchi”, pile ş.a. din sistemul ”P.C.R.&Secu&sons” au migrat, respectiv nu lucrează în, sau pentru, sistemul sanitar românesc? III. Faptul că între o bună parte din activul/nomenclatura unor filiale locale de partid şi membri simpli/simpatizanţii acestora este o falie tot mai mare, este tot mai evident. Pe când nişte Raed Arafat şi la ”butoanele” PSD Oradea, respectiv a învăţământului medical superior orădean?
Postat 10 Octombrie 2013, 13:48 de stefan
(pseudo)Social-democraţie de Bihor,
I. ”senatorul PSD s-a declarat mirat că aceste servicii ar urma să fie oferite gratuit atât cetăţenilor care au asigurare medicală, cât şi celor care nu cotizează la Fondul de Sănătate, întrebându-se cine va plăti, în acest al doilea caz, şi ce rost ar mai avea, în aceste condiţii, ca românii să achite dările la CAS.” - Dle Bodog: 1. nici Preşedintele SUA nu este medic; 2. nu toţi românii au ”n” joburi bine bugetate şi alte surse de venit semnificate. 3. dacă aţi fi fost un simplu membru PSD, lasat fără serviciu în ”Epoca portocalie”, pe motive strict subiective (politice, ne-pupincurism, buzunar gol, profesionalism la serviciu, IQ mare ş.a.) aţi mai fi criticat reformele dlui ministru al sănătăţii? Clarificări se puteau cere direct de la dl. ministru, respectiv pe linie de partid şi nu neapărat prin interpelări oficiale ale colegilor de guvernare, acestea din urmă trebuind să fie serviciul ”patri(h)oţilor” din Opoziţie. 4. dacă dl. ministru al sănătăţii va reuşi ca şomerii neindemnizaţi şi alte categorii sociale defavorizate să beneficieze de servicii medicale extinse, ce vă deranjeaza? Tot dânsul şi nu dvoastră va asigura şi resursele necesare! II. ”România se confruntă la ora actuală cu o migraţie în străinătate a personalului medical de specialitate, migraţie pe care ar trebui să o stopăm prin soluţii concrete, inclusiv prin creşterea salariilor! În caz contrar, vom ajunge în situaţia în care nu va mai fi cine să ne trateze în spitale. Eventual, poate domnul ministru Nicolăescu!”. 1. Care or fi şi celelalte motivele reale ale acestei migraţii? 2. Câţi absolvenţi de medicină, cu rude, ”unchi”, pile ş.a. din sistemul ”P.C.R.&Secu&sons” au migrat, respectiv nu lucrează în, sau pentru, sistemul sanitar românesc? III. Faptul că între o bună parte din activul/nomenclatura unor filiale locale de partid şi membri simpli/simpatizanţii acestora este o falie tot mai mare, este tot mai evident. Pe când nişte Raed Arafat şi la ”butoanele” PSD Oradea, respectiv a învăţământului medical superior orădean?
Postat 10 Octombrie 2013, 13:35 de stefan
replica la articol
Ca si la noi la romani in ROMANIA la nimenea, acu sa da si Brancarderu Bodog mare doctor si se i-an goura cu raraitul de ministru Nicolaescu?:))=)). Sa gresit si se va gresi pe mai departe in luarea unor decizii privind sanatatea , incompetentul PeNaL Nicolaescu ministru a mai facut boacane de astea si in legislatura trecuta cu analizele la populatie care nu au servit la nimi, decat la umflarea conturilor unor policlinici private prietene si aliate ale PeNaLilor , se da si senatorul PSD Bodog Brancarderul mare doctor ca cunoaste problemele din sanatate, din sanatatea bihoreana. Brancarderule Bodog senator PSD Bihor poune hartie ` Interzis spaga mita atentii banesti in institutiile sanitare din judetul Bihor la intrare-n institutiile sanitare , ca se moare cu zile daca nu cotizezi incepand de la portar ,brancarder , asistent, doctor , etc !:))=)) P e urma vino cu modificari , interpelari , contre cu min Banc vechi Se opereaza Nicolaescu minstru de polipi si Presa roman intreaba , de ce v-ati operatdomn minstru?De aceera cxa si asa vorbesc pe nas si rarait si sa ma inteleaga doctorii ce le zic cand conduc ministerul sanatatii !:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 10 Octombrie 2013, 10:32 de Romanul Simplu
DESPRE DESCENTRALIZAREA DSP
La ultima discutie in USL despre marea descentralizare toti ministri implicati au reusit sa demonstreze si in acelasi timp sa-l convinga pe premier ca politia, invatamantul, directia muncii, casa de asigurari si altele sunt de interes national...in afara de Nicolaescu care considera ca sanatatea publica nu este de interes national deci poate fi data la consilile judetene... Astfel vom avea in loc de o politica unitara la nivel national in ceea ce priveste sanatatea publica ... zeci de politici judetene...O sa fie o mare veselie pana apare o epidemie...Atunci toti se vor da raniti si mortii vor fi de vina...
Postat 10 Octombrie 2013, 09:29 de DOCTOR EPY
..
Politicieni,angajati-va postacii laudatori dintre oamenii care stiu sa scrie corect romaneste si nu dintre agramati!In rest, o interventie corecta a dlui Bodog.
Postat 10 Octombrie 2013, 07:35 de ...
BRAVO
Bine zis. Asteptam rezultatele. Succes pe mai departe. Felicitari si cu conducerea facultatii. Am auzit ca multi student sunt "suparati" ca nu le merg "interventiile". Daca e asa, daca se va starpi si ambrozia si daca va implicati in continuare macar tot in acelasi ritm in "viata romanilor", va garantez ca ve-ti avea si pe viitor votul meu.
Postat 09 Octombrie 2013, 21:54 de CALIN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON