URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2017, 16:40

Senatorul Cseke apără iniţiativele în favoarea suspecţilor de corupţie din administraţie motivând că sunt... discriminaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul Cseke Attila, preşedintele UDMR Bihor, a admis că recentele sale iniţiative, precum şi ale colegilor săi, privind regimul de executare a pedepselor privative de libertate şi respectiv posibilitatea menţinerii în funcţii a angajaţilor din administraţia publică, considerate antijustiţie de către opinia publică, sunt "delicate", dar susţine că, de fapt, sunt menite să asigure un echilibru între respectarea drepturilor omului şi necesitatea sancţionării încălcării legislaţiei, inclusiv penale şi inclusiv în ce priveşte actele de corupţie.

Ştampila de vinovăţie

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI, după o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi, cum explică adeziunea sa la o iniţiativă ce are ca scop păstrarea în funcţii a salariaţilor din administraţie trimişi în judecată, inclusiv pentru fapte de corupţie, Cseke a răspuns cu trimitere la discriminarea acestora în raport cu angajaţii din alte sectoare.

"Administraţia publică este singurul sector unde salariaţii trimişi în judecată sunt suspendaţi până la judecarea definitivă", a susţinut Cseke, deşi reporterul a arătat că nu are dreptate, la fel fiind trataţi şi salariaţii din Poliţie, ISU, magistratură etc.

"Practic, nu doar că îi lăsăm fără locuri de muncă şi fără venituri, dar cum mai recuperăm prejudiciile dacă ei nu primesc salarii? Nu e logic. În plus, nu se respectă prezumţia de vinovăţie, le punem ştampila că sunt vinovaţi înainte de sentinţă", a motivat Cseke, care este cosemnatar al unui proiect iniţiat de parlamentari ai PSD şi PNL.

"Lucruri logice"

Senatorul bihorean şi-a menţinut poziţia şi în privinţa semnăturii date pe un proiect al UDMR privind amendarea legislaţiei referitoare la executarea pedepselor care ar relaxa radical condiţiile pentru eliberarea condiţionată a persoanelor condamnate pentru infracţiuni.

Invocând supraaglomerarea penitenciarelor, confirmată atât printr-un raport al Avocatului Poporului, cât şi printr-un document al Departamentului de Stat al SUA, Cseke a spus că amendamentele UDMR urmăresc "câteva lucruri care nouă ni se par logice".

Concret, dacă în prezent toate persoanele condamnate la pedepse între 3-13 ani de închisoare încep executarea pedepselor în regim închis, prin noul proiect s-ar da posibilitatea ca non-recidiviştii care au săvârşit fapte non-violente (precum delapidarea) să nu fie închise "laolaltă" cu persoane care au comis acte de violenţă. "Am vrut o diferenţiere, nici nu-i indicat să ţii laolaltă aceste persoane, pentru că şi cei care nu au fost violenţi vor ieşi mai înrăiţi din închisoare", a apărat Cseke proiectul UDMR.

"Antipatie" asumată

Proiectul mai prevede, de asemenea, ca persoanele condamnate la maximum 1 an de închisoare sau cele aflate în ultimul an de executare să poată ispăşi pedeapsa, respectiv, ultimele 12 luni din aceasta, nu în închisoare, ci într-un regim similar arestului la domiciliu, ceea ce ar însemna, de fapt, o liberare condiţionată.

"Recunosc că a vorbi despre aceste demersuri nu îţi atrage doar simpatie, dar asta nu înseamnă că problemele pe care le avem nu există, nu putem băga capul în nisip ca struţul", a concluzionat Cseke, convins că proiectele pe care le susţine ar contribui la atenuarea aglomeraţiei din penitenciare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tradare sa fie dar sa o aprobe si ei !
Au si ei muuuuulti faliti sub incedenta legii si se tem pentru a'i lor !!!!!
Postat 23 Martie 2017, 20:39 de scortosul
...........
Si a fi retardat e tot o forma de ( auto)discriminare. A unui idiot in raport cu normalitatea.
Postat 23 Martie 2017, 17:54 de elev
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON