URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2016, 13:11

Senatorul Cristian Bodea propune modificarea Codului Silvic: "Suprafaţa împădurită a României să fie obligatoriu de minim 40%"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul Cristian Bodea, acum vicepreşedinte al Partidului Ecologist Român, cere modificarea Codului Silvic, penru a pune capăt fenomenului dispariţiei arborilor din pădurile româneşti.

 "Avem miniştri lipsiţi de profesionalism, primari corupţi, poliţişti şi pădurari mână-n mână cu hoţii, inspectori numiţi în funcţie de unii care se fac vino­vaţi de cele mai mari ilegalităţi posibile.  Peste toate acestea, avem şi o legislaţie concepută prost, care a permis ca ţara noastră să ocupe locul 10 în Europa în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure raportată la numărul de locuitori. Realitatea la zi arată cam aşa: România are în prezent, conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), doar 29,55% suprafaţă împădurită din suprafaţa totală şi se situează sub media europeană de 32,4% şi mult sub acoperirea optimă necesară condiţiilor specifice hidrogeomorfologice locale, care este de 40%", arată senatorul într-un comunicat intitulat "Nu putem noi fura cât putem noi planta".

Fostul liberal îşi motivează demersul prin faptul că Raportul Greenpeace România din toamna anului 2015 arăta că România "pierde 3 hectare de pădure pe oră din cauza tăierilor ilegale de arbori", numai în anii 2013-2014 fiind tăiaţi ilegal peste 1 milion de metri cubi. Subliniind importanţa pădurilor inclusiv în menţinerea calităţii solului, respectiv în schimbările climatice şi în sănătatea oamenilor, Bodea afirmă că trebuie luate măsuri imediate.

"Este motivul pentru care am decis să depun în Parlament un proiect de modificare a Codului Silvic, prin care se dispune ca suprafaţa împădurită a României să fie obligatoriu de minim 40%; suprafaţa împădurită a zonelor de câmpie să fie obligatoriu de minim 15% (5% acum); suprafaţa împădurită să crească anual cu minim 3%, până la atingerea cotelor obligatorii. Creşterea suprafeţei împădurite de la câmpie s-ar materializa în perdele forestiere care vor înghiţi gazele, vor stabiliza praful şi vor opri deşertificarea", arată Bodea.

De altfel, senatorul afirmă că statul are datoria să oprească tăierile ilegale de păduri, dar şi să planteze noi arbori, crescând suprafaţa împădurită, fondurile necesare urmând să provină din exploatarea lemnului.

"Anual se taie cam 18 milioane metri cubi de lemn, care cu un preţ mediu de 150 lei/mc, ne arată încasări de 2,7 miliarde lei, în condiţiile în care bugetul de cheltuieli alocat ROMSILVA este de 18,7 milioane lei. Un motiv în plus să lupt în Parlament pentru ca această modificare a Codului Silvic să fie adoptată", conchide Bodea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bou-i bou si-n sant
... vrea sa para intelectual.cand sta in dreapta lui ciutacu minte-ai fata cate-o idee.noroc ca nu mai e mult pana in decembrie
Postat 02 Octombrie 2016, 21:15 de fiecine
Oare ce-l mȃnӑ pe el in luptӑ?!
Avantajele de care beneficiaza orice loaza ajunsa parlamentar! De ce nu i-a venit ideea cand a fost ţucӑlarul lui popa ciordel?!
Postat 01 Octombrie 2016, 09:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON