URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2016, 15:04

Senatorul Cristian Bodea cere Ministerului Mediului să nu mai fie „puturos”, ci să schimbe legislaţia pentru înlăturarea ambroziei şi poluării olfactive

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Un Minister al Mediului condus de oameni cu bun simț ar avea obligaţia să modifice urgent legile atunci când cetăţenii sunt afectaţi de scăpările normelor în vigoare. La noi, însă, acest minister pare a exista doar pentru a da ”cui trebuie” fondurile colectate din timbrul de mediu”, acuză senatorul ex-PNL Cristian Bodea, acum vicepreşedinte al Partidului Ecologist Român, într-un comunicat intitulat „Puturoșilor, schimbaţi legea, dacă este proastă!”.

Prin comunicatul dat publicităţii joi, Bodea anunţă că în această săptămână a interpelat de două ori Ministerul Mediului, atât în legătură cu modificarea legislaţiei aşa încât aceasta să determine proliferrarea ambroziei, cât şi în privinţa poluării olfactive.

Constatând că de la un an la altul alergiile provocate de polenul ambroziei sunt tot mai severe, ajungându-se inclusiv la spitalizarea persoanelor alergice, dar şi că în ţările europene această buruiană a fost eradicată, Bodea afirmă în prima sa interpelare că „se cunosc toate aceste detalii la nivelul Ministerului, dar există convingerea eronată că rezolvarea nu este la dvs, ci la autoritățile locale”.

Bodea spune că reglementările locale prin care primăriile bihorene aplică amenzi proprietarilor de terenuri agricole care nu distrug planta și nu curăță terenurile sunt ineficiente atâta timp cât „județul vecin nu are aceeași politică locală”, concluzia fiind că „este nevoie urgentă, așadar, de un plan de măsuri speciale pentru eradicarea ambroziei la nivel național, așa cum se întâmplă în mai multe țări din Europa”.

Într-o a doua interpelare, cu privire la poluarea olfactivă, Bodea a cerut modificarea normelor legislative tot la nivel naţional, deoarece Oradea, ai cărei locuitori sunt afectaţi de mirosurile degajate la fermele Nutripork, nu este singurul afectat de acest tip de poluare, dar peste tot în ţară „cei de la Agențiile de Mediu dau inocenți din umeri că mirosul nu este considerat poluare după lege”.

Concret, pornind de la premisa că „mirosul dejecţiilor” este provocat de compuşii chimic dăunători care ajung peste oraşe, Bodea cere ca Ministerul Mediului să introducă în lege şi norme speciale referitoare la poluarea olfactivă.

„Ministerul are mii de specialişti plătiţi de stat, care ar trebui să găsească rapid soluţii problemelor din sistem, fie că sunt cazuri izolate, fie că sunt extinse la nivel național. Nu poate fi tolerată ideea că aceste probleme pot fi rezolvate pe plan local şi că nu este cazul să deranjăm ”domnii” de la Bucureşti. Şi este la fel de inacceptabil să aştepţi, ca Minister al Mediului, să îţi vină din Parlament modificarea legilor din domeniul pe care tu ești plătit să veghezi”, spune Bodea. 

Fostul senator liberal Cristian Bodea este cel de-al doilea parlamentar bihorean care se implică în cele două probleme de mediu, după fosta sa colegă de partid, deputatul Florica Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
coRECT
Corect. Mirosul dejectiilor nu e poluare ci un act de terorism psihic de lunga durata asupra locuitorilor Oradiei. Cred ca problema tine mai degraba de SRI et. Co., Ministerul Apararii,Politie samd.
Postat 15 Septembrie 2016, 17:07 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON