URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2016, 17:54

Senatorul Bodea îi cere lui Cioloş să îndrepte aberaţiile din impozitarea clădirilor, iar Finanţelor socoteală pentru mutarea banilor din Bihor la Cluj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Capcanele noului Cod Fiscal

Senatorul liberal Cristian Bodea consideră, într-o interpelare adresată luni premierului Dacian Cioloş, că "noul Cod Fiscal îi întinde reale capcane cetăţeanului" în ce priveşte taxele pe proprietate. Arătând că, potrivit noului Cod, persoanele fizice sunt obligate să-şi evalueze clădirile nerezidenţiale şi că Guvernul a schimbat modul în care evaluatorii calculează valoarea imobilelor astfel încat nu se mai ţine cont de locaţie, Bodea îl informează pe premierul Cioloş că "rapoartele de evaluări realizate după noua metodologie aduc valorile imobilelor la cifre astronomice, total rupte de realitatea economică a localităţilor în care se găsesc imobilele respective". De exemplu, arată Bodea, "o clădire din centrul Bucureştiului poate fi evaluată la aceeaşi valoare cu una dintr-un sat din capătul ţării, dacă cele două au aceeaşi suprafaţă".

Pe de altă parte, senatorul spune că în unele localităţi efectele Codului Fiscal sunt şi mai aberante, întrucât prevederile acestuia au intrat în vigoare după ce autorităţile locale au stabilit anume cote de impozitare pentru anul în curs, astfel încât birurile au sărit în aer. "Am fi tentaţi să credem că, în condiţiile în care un imobil este evaluat la fel peste tot în ţară, singurul diferenţiator ar putea fi impozitul votat de Consiliile locale. Greşit! Căci acestea au votat deja procentele de impozitare înainte de 31 decembrie 2015, neştiind despre aceste aberaţii din noile norme de evaluare, care au aparut abia în ianuarie 2016. Autorităţile locale nu se aşteptau la aceste anomalii, iar acum nu mai pot schimba cota de impozitare votată, deşi ar dori să faca acest lucru, pentru a nu se prăbuşi economia locală din cauza unor taxe mult prea mari", spune Bodea.

Parlamentarul liberal arată, în fine, că o altă anomalie constă în faptul că deşi impozitul este aferent proprietăţii, totuşi nu este impozitat proprietarul pentru perioada în care el deţine proprietatea, ci persoana care o deţine la data de 31 decembrie. "Reducând la absurd situaţia, o persoană care deţine imobilul 11 luni şi 29 de zile nu va plăti niciun impozit, iar persoana care se întâmplă să fie proprietar la 31 decembrie plăteşte impozit", spune Bodea.

Având în vedere anomaliile determinate de aplicarea noului Cod Fiscal în ce priveşte impozitarea proprietăţii, senatorul îi cere premierului Dacian Cioloş ca modul de elaborare a raportelor de evaluare a imobilelor să revină la normal, adică "să reflecte preţul de piaţă al imobilului, nu să fie bazate pe un simplu catalog fix", consiliile locale să poată ajusta procentul de impozitare în cursul anului pentru a repara astfel de anomalii venite "de la centru", iar impozitul să fie impus doar pentru perioada cât este în proprietatea unei persoanei, adică revenirea la sistemul de fracţie care a funcţionat bine până acum, plus "destituirea de urgenţă a celor din cadrul Ministerului Finanţelor implicaţi în realizarea normelor de aplicare a noului Cod Fiscal".

De ce, dragă Dragu?

Tot luni, senatorul Cristian Bodea i-a adresat şi ministrului Finanţelor, Anca Dragu, câte o întrebare privind două aspecte ce ţin de instituţiile subordonate acestui Minister.

Bodea spune că "Bihorul a fost condamnat să stea sub Cluj" deoarece printr-un ordin al preşedintelui ANAF, de la 1 februarie administrarea fiscală a contribuabililor mijlocii din Bihor a fost transferată de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca. "Se produce, evident, inclusiv reducerea drastică a volumului încasărilor la buget înregistrate în Bihor, acesta fiind un alt efect nociv al ordinului, pe lângă plimbarea întreprinderilor mijlocii între judeţe, pe banii şi pe timpul acestora", spune Bodea.

Având în vedere această situaţie, senatorul bihorean îi cere ministrului să explice de ce această decizie a fost luată de şeful ANAF în numele "eficientizării activităţii" şi în ce fel va fi "eficientizată" activitatea, în mod concret. "Vreau să-mi explicaţi clar şi inteligibil, nu citând din texte de legi, care este eficienţa acestei mutări şi cum ajută guvernul Cioloş mediul de afaceri care ţine în viaţă economia acestei ţări. Şi, mai mult decât atât, vă rog să precizaţi ce veţi face pentru a corecta o situaţie injustă, nocivă şi inexplicabilă fiscal pentru judeţul Bihor?".

Cea de-a doua întrebare adresată ministrului Finanţelor de Bodea vizează faptul că, deşi anul trecut a intrat în vigoare Legea 120/2015, potrivit căreia aşa numiţii "investitori individuali-business angels" pot beneficia de facilităţi fiscale dacă sprijină prin investiţii microîntreprinderi şi întreprinderi mici, normele metodologice de aplicare a acestei legi nu au fost încă elaborate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
???Pe ce lume traiesti???
Pina acuma unde-ai fost bai pacalici...pe cine crezi ca mai prostesti???Si cam cum sa faca Ciolos??? sa desfiinteze o hotarare de Consiliu Local...poate te adresezi direct bolovanului...mai usor..zic..
Postat 09 Februarie 2016, 09:20 de Tinas
Hahaha
Vine primavara,latra cainii,hauhauhau,s-a trezit Bodea.....Hahhhhhuhauhauuuuuuuu....!
Postat 09 Februarie 2016, 07:27 de grigore
poate mai intreaba si in partid domnul bodea...
de ce un oradean plateste pentru imobilele nerezidentiale un impozit de 5 ori mai mare decat un clujean sau un bucurestean? or fi mai bogati oradenii sau asa inteleg liberali locali sa sprijine proprietarii?
Postat 08 Februarie 2016, 22:02 de Florin25
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON