URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2015, 13:18

Senatorul Bodea, după ce UDMR a cerut "maghiarizarea" administraţiei locale: "Legea nu permite angajări pe criterii etnice"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul liberal Cristian Bodea a confirmat vineri, într-o conferinţă de presă, dezvăluirile BIHOREANULUI de la începutul acestei săptămâni, care arătau că negocierile dintre UDMR şi PNL pentru refacerea majorităţilor în Consiliul Local Oradea şi în Consiliul Judeţean Bihor au fost blocate de pretenţiile aberante ale negociatorilor Uniunii, toate formulate în cheie etnică.

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, în schimbul voturilor necesare pentru schimbarea şefului PSD Bihor, Ioan Mang, din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, UDMR a pretins nu doar o poziţie de viceprimar al Oradiei, ci şi extinderea învăţământului în limba maghiară, ocuparea funcţiilor de conducere din administraţia locală şi judeţeană în proporţie de o treime de către "vorbitori de limba maghiară", dar şi ocuparea simplelor posturi de execuţie din instituţiile locale tot în această pondere de către reprezentanţi ai minorităţii, toate acestea ducând la blocarea tratativelor dintre cele două formaţiuni.

Vinovatul, Szabo Odon

"Responsabilul pentru prelungirea aşa-ziselor negocieri am înţeles că este domnul Szabo Odon, care a ţinut să pluseze şi să complice negocierile, şi ar trebui să se gândească bine dacă linia radicală naţionalistă pe care înţelege să meargă îi va fi de folos în Bihor", a spus senatorul Cristian Bodea despre preşedintele executiv al UDMR care, împreună cu preşedintele organizaţiei judeţene, Alexandru Kiss, şi cu fosta viceprimăriţă Biro Rozalia, face parte din echipa de negocieri care discută cu reprezentanţii PNL, Cornel Popa, Gavrilă Ghilea şi Ilie Bolojan.

Bodea a arătat că, spre deosebire de Szabo Odon, cantonat în orgolii naţionaliste, "domnul Alexandru Kiss a avut succes politic pentru că a fost echilibrat şi a ştiut să păstreze o linie de mijloc".

Penibil şi ilegal

De asemenea, senatorul liberal a spus că pretenţiile UDMR formulate de Szabo Odon sunt nu doar dăunătoare păcii interetnice din Bihor, ci şi "penibile" şi, mai grav, "ilegale": "Este ilegală şi penibilă, de exemplu, pretenţia de a avea 26% sau o treime din angajaţii Consiliului Judeţean. Nu ştiu ca legea să permită sau să prevadă angajări pe criterii etnice, or domnul Szabo ţine să pozeze în marele apărător al comunităţii maghiare".

Totodată, Bodea a spus că la fel de penibilă este şi pretenţia UDMR de a se face şoseaua de centură a Zonei Metropolitane Oradea pe dealurile Paleului (acolo unde latifundiarii UDMR au proprietăţi a căror valoare poate fi astfel crescută). "Cred că este timpul să încetăm cu proiecte şi propuneri cu dedicaţie. Înţeleg că electoratul maghiar este în zona de nord-vest, dar trebuie şi realism economic", a spus Bodea, făcând trimitere la costurile uriaşe pe care le-ar presupune construirea unei şosele de centură prin Paleu, unde relieful e deluros.

Szabo, socialist ca Mang

Pe de altă parte, senatorul PNL nu exclude posibilitatea ca pretenţiile aberante fixate de UDMR să aibă ca scop camuflarea dorinţei liderilor Uniunii de a-l păstra în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean pe PSD-istul Ioan Mang.

"Dacă domnul Odon crede că poate juca la două capete sau se simte mai socialist, s-ar putea să aibă o surpriză în 2016 (n.r. - când vor avea loc alegeri locale), când va vedea că aliatul lui preferat nu mai contează în Bihor. Forţarea negocierilor s-a făcut doar pentru a masca menţinerea în funcţie a domnului Mang", a spus senatorul liberal.

Bodea nu a uitat să transmită un mesaj şi lui Mang, afirmând că ceea ce face acesta când spune că Guvernul ar putea aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor numai dacă el personal îşi va păstra funcţia de vicepreşedinte al CJ este "şantaj şi mită". "Domnul Mang ne spune, practic, "ţineţi-mă în funcţie, că altfel nu vă dau bani pentru Muzeu", consideră că poate să facă, pe faţă, o politică de şantaj".

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Pe limbi diferite: În schimbul voturilor, UDMR Bihor le cere liberalilor "maghiarizarea" administraţiei locale"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jos izolationismul si separatismul unguresc
Are perfecta dreptatea Bodea. Izolationismul si separatismul ungurilor ii dezavantajeaza in primul rand pe ungurii. Daca ungurii nu stiu sa vorbeasca romaneste, nu se pot descurca printre noi. In ungaria da, pt ca asa se vorbeste acolo. In Romania, insa nu. Peste tot in lume trebuie sa vorbesti limba tarii in care traiesti altfel te excluzi singur.
Postat 07 Februarie 2015, 18:30 de Valhalla-Asgard
Legea în RO !!!
Ei însă sunt chitiţi pe legea din HU unde numai maghiari trebuie angajaţi la stat !!!
Postat 07 Februarie 2015, 09:29 de WinDos
tradatorii
Sa mai termine penelistii locali si judeteni negocierile cu indivizi de joasa speta precum Odon, Kiss si Rozsika! Astia, Kiss si Rozsika, cu siguranta, foarte curind vor juca Popa Prostu la Rahova cu Elena Udrea. Si uite asa Rozsika il va ierta pe Base ca nu a facut-o ministreasa. Mi-e greata de toti. Si de Popa, si de Rozsi, si de Bolojan, si de Kiss, si de Odon, si de Bodea. Niste parveniti. Mi-e sila!
Postat 07 Februarie 2015, 08:54 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON