URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2014, 10:29

Senatorul Bodea cere alocaţii de câte 200 de lei pentru fiecare copil, până la 18 ani

Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea cere Guvernului să investească în copiii României. Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri, parlamentarul a depus la Senat, pe 1 aprilie, o propunere pentru modificarea Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Mai precis, Bodea cere ca, în loc să scadă la 42 de lei odată ce copilul împlineşte vârsta de doi ani, alocaţia lunară a minorilor să fie fixă, de 200 de lei, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Propunerea lui este susţinută de 31 de senatori liberali, inclusiv Crin Antonescu.

Ca argumente, Bodea arată că scăderea alocaţiei după vârsta de 2 ani a copiilor este discriminatorie, mai cu seamă că necesităţile unui copil şi cheltuielile părinţilor cresc odată cu vârsta minorului. "Dar poate că legislatorul s-a gândit că un copil de 2 ani poate să meargă la muncă şi să îşi câştige banii de trai singur", arată parlamentarul bihorean.

Mai mult, susţine Bodea, alocaţia copiilor nu a fost actualizată din 2009, nu este corelată cu inflaţia, cu puterea de cumpărare, cu coşul zilnic şi, mai ales, cu necesităţile de hrană, întreţinere şi studii, ale uni copil "Actualizăm anual pensii şi salarii, dar tratăm copiii ca pe un cetăţean de mâna a doua", mai spune senatorul liberal.

În timp ce alocaţia unui copil cu vârste între 2 şi 18 ani din România este sub 10 euro şi este universală, indiferent de numărul de copii din familie ori de alte condiţii familiale (mame singure, copii cu handicap), Bodea arată că în Uniunea Europeană media sumei destinate cheltuielilor cu minorii depăşeşte 100 euro, ba chiar în multe dintre statele europene cuantumul alocaţiei creşte începând de la al doilea sau al treilea copil. De exemplu, Germania alocă 184 euro pentru primii doi copii, apoi 190 euro şi 215 euro. În Irlanda, alocaţia primului copil este de 148 de euro, în Danemarca 145 de euro, în Franţa 120 de euro şi în Marea Britanie 105 euro.

În expunerea de motive a proiectului, Bodea face şi alte comparaţii, raportate exclusiv la România. De exemplu, suma alocată lunar pentru un deţinut este de 2.500 de lei, pentru un refugiat 540 de lei, iar pentru un câine maidanez 300 de lei. "Este adevărat, deţinuţii pot da statul român în judecată şi îşi pot cere drepturile. Asociaţiile pentru protecţia animalelor, la fel. Părinţii români, însă, n-au ajuns până la CEDO pentru dreptul de a-şi creşte decent copiii în România", mai arată senatorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pt. "o mama"
Pt "o mama" : si eu am copil si stiu cat de greu e sa-l cresc,cu salariile din ziua de azi, dar daca ne-am dorit copii, nu i-am vrut pt a ne sustine statul in cresterea lor. E de laudat initiativa d-lui, dar daca va creste alocatia copiilor, vor avea de castigat mai mult cei care isi fac cate 5-6 copii ( nu vreau sa dau numele neamului respectiv, sa nu se considere discriminare). Ei isi permit sa isi faca un copil in fiecare an, pt ca primesc alocatii, alocatii suplimentare si din acei bani traiesc. Noi lucram pentru a ne intretine pe noi, pe copii nostri si "capusile" care stau acasa si primesc banutii in fiecare luna.
Postat 04 Aprilie 2014, 15:04 de Realist
Ieşi afară javră ordinară !?!
Iar odată cu tine toţi liberalii incompetenţi, incompatibili şi de meserie cerşetori de lux !?! Dă tu din venitul tău de 4.500 Euro lunar pe care îl ai ca senator, nu-mi cere mie şi celorlalţi contribuabili să-ţi plătim şi creşterea plozilor tăi !?! Nu vreau să dau bani pentru toţi puradeii scoşi pe bandă rulantă de neamurile tale, care nu vor să muncească şi stau numai la cerşit !?! Să primească doar cei care dovedesc că au părinţi care îşi văd de treabă, iar după unele criterii să li se dea progresiv conform evoluţiei înregistrate pas cu pas !?!
Postat 03 Aprilie 2014, 14:38 de Carp III
hai serios
Nu e primul care a cerut..Dl senator e in campanie!De ce nu a rezolvat problema cu ,Crin pe care acum il lauda toata ziua!Cand era la guvernare Crin era rau.Acum e bun.Restul sunt povesti! Atata tot.
Postat 03 Aprilie 2014, 12:47 de pe reaq
era si cazul
Felicitari pt initiativa! in conditiile in care cresa de stat se plateste lunar in fctie de veniturile brute ale familiei (anomalie), activitatile extra la gradinita depasesc suma de 40 lei lunar, era absurd ca din 42 lei sa asiguri ceva copilului... bine ca are statul bani pt caini! ca doar ei sunt viitorul tarii...
Postat 03 Aprilie 2014, 11:44 de o mama
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON