URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2011, 12:38

Şeful Vămilor a tăcut în faţa procurorilor DNA şi a fugit de ziarişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zi plină la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea. În vreme ce jurnaliştii aşteptau aducerea la audieri a şefului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, proaspăt reţinut în urma unui flagrant pentru luare de mită, la sediul DNA s-a prezentat o altă "celebritate", Radu Traian Mărginean, şeful orădean al Administraţiei Naţionale a Vămilor, anchetat pentru o faptă similară.

"Curajosul" Mărginean

Mărginean, care este şeful Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost citat la sediul DNA Oradea, pentru a i se aduce la cunoştinţă punerea sub învinuire pentru luare de mită în dosarul deschis oamenilor de afaceri din Satu Mare care au pretins bani de la şefa Vămii Halmeu pentru a fi numită în funcţie.

Însoţit de doi avocaţi, vameşul şef a stat circa 10 minute în sediul DNA şi a refuzat să facă vreo declaraţie publică. Dimpotrivă, Mărginean s-a ferit de ziarişti, lăsând avocaţii să vorbească pentru el.

De altfel, aceeaşi atitudine a avut-o şeful ANV şi în faţa procurorilor anticorupţie. "Din punctul nostru de vedere nu avem niciun fel de implicare în acest eveniment de la Halmeu. Sunt absolut simple speculaţii şi vom vedea la sfârşit dacă există vreo probă ca anchetatorii să le susţină. Clientul meu a uzat de dreptul la tăcere", a declarat Tiberius Bărbăcioru, unul din apărătorii lui Mărginean, după ce a ieşit din sediul DNA. Avocatul a confirmat faptul că şefului ANV i s-au prezentat învinuirile, refuzând însă să le nominalizeze.

Şpagă record pentru şeful Vămilor

Mărgineanu a fost pus sub învinuire în dosarul penal deschis de procurorii anticorupţie pe seama banilor strânşi de diverşi oameni de afaceri în beneficiul unei sătmărence care urma să fie numită de şeful ANV la comanda Vămii Halmeu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul lunii septembrie 2009 omul de afaceri Liviu Florian ar fi pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra lui Radu Traian Mărginean, şeful ANV şi vicepreşedinte al ANAF, va reuşi să-l determine pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Înţelegerea s-a dus la bun sfârşit. "Suma a fost remisă inculpatului Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul omului de afaceri Ion Savu. Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009, delegare care a expirat pe 24 februarie 2010", se arată în comunicat.

Procurorii DNA Oradea au stabilit că, pentru a strânge cei 130.000 euro, Dobrescu a fost ajutată de o a treia persoană, inculpatul Ioan Romeo Niţu, care a colectat bani de la 11 persoane, cămătari sau traficanţi de ţigări, vămeşiţa promiţându-le că le va restitui banii inclusiv prin facilitarea actelor de contrabandă.

Şpăgi după şpăgi

Ulterior, după încetarea delegării, Liviu Florian a pretins de la Dobrescu alţi 300.000 de euro, promiţându-i, din nou, că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV, dovedită deja, îl va determina să o renumească în funcţie. După toate probabilităţile, aceşti bani nu au mai fost daţi, de afacere s-a aflat iar, în final, Dobrescu a confirmat circuitul şpăgii.

Nicoleta Dobrescu e cercetată în stare de libertate. În schimb, cei doi afacerişti, Liviu Florian şi Ion Savu, precum şi Ioan Romeo Niţu, au fost reţinuţi de procurori şi apoi arestaţi de judecători. "În cauză se desfăşoară activităţi de cercetare penală şi faţă de alte persoane", mai menţiona comunicatul DNA, fără a se referi explicit la Mărginean, deşi era uşor de bănuit că orădeanul va fi următorul vizat.

Bani pentru un partid politic

Ancheta DNA arată că Liviu Florian, omul de afaceri din Cluj acuzat ca a luat 130.000 de euro mită, aduna banii în numele şi pentru un partid politic. "Influenţa de care s-a prevalat inculpatul Florian Liviu a fost reală, el facând demersuri la făptuitorul Marginean Radu Traian prin intermediul faptuitorului Predescu Eugen, astfel că în 23 septembrie 2009 învinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu prin Ordinul sefului ANV", se arată în încheierea penală la decizia de arestare pe 29 de zile a afaceriştilor, emisă de Tribunalul Satu Mare.

"Totodată solicitarea unor sume atât de mari, 130.000 de euro respectiv 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic şi un sef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă este de asemenea în masură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile publice", se mai arată în încheierea penală.

Numit în această funcţie în februarie 2009, Mărginean a intrat în sistemul vamal în 1992, ca simplu lucrător vamal în Borş, după ce fusese inginer la Înfrăţirea. Doi ani mai târziu a avansat şef Serviciu Proceduri Vamale la Direcţia Regională Vamală Oradea, apoi, din 2001, şef al Vămii Oradea iar din 2005 a plecat la Bucureşti, întâi ca director, iar apoi director adjunct la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din ANV.

UPDATE

Purtătoare de cuvânt a Guvernului a anunţat, miercuri seara, că şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Conducerea ANV va fi exercitată interimar de Viorel Comăniţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
dar ce marturisire sa faca!
ati baut ceva, ce sa marturisesaca ziaristilor e in fata INSTANTEI:)) offf cata BIROCRTIE inutila cata munca in van si uite asa timpul se scurge , acum nu doar politica intretine mai ramane ca si presa sa deruteze si sa manipuleze oamenii, felicitari, venit cu stiri concrete si clare cand cazul e clasat.
Postat 10 Februarie 2011, 17:37 de anca
Balacareala portocalie.
Razboiul subteran din Modrogan iese la suprafata la Palatul Cotroceni. Regele balamucului creat in jurul vamilor este Basescu, iar capul care va cadea este al lui Blaga daca nu va sti sa-l plece, la momentul potrivit, in fata mariei sale.
Postat 10 Februarie 2011, 11:41 de safe
vai de noi
totul pentru distrugerea lui blaga . asta nu are loc de udrea. vamesii acestia sunt marii corupti: un cartus de tigari ,doua cartuse .
Postat 10 Februarie 2011, 10:43 de ana
FOARTE BINE !
LA PARNAIE CU TOTI HOTII SI CORUPTII !
Postat 09 Februarie 2011, 20:13 de setting
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON