URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2014, 11:33

Şeful Serviciului Arme din Poliţie, comisarul şef Gheorghe Sava, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarul şef Gheorghe Sava, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Departamentului Naţional Anticorupţie. Aceştia l-au acuzat de abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit şi fals intelectual, mai precis de matrapazlâcuri comise în interesul său şi al unor amici care aveau nevoie de "protecţie" deşi încălcau regimul armelor şi muniţiilor.

La braconat

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi de către DNA Oradea, comisarul şef Gheorghe Sava a comis patru infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite.

Astfel, în noaptea de 22/23 august 2012, aflându-se pe terenul Asociaţiei Vânătorul Alpin, "l-a intimidat pe un paznic prin declinarea calităţii de ofiţer de poliţie şi de şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acuzându-l fără niciun temei faptic de săvârşirea infracţiunii de braconaj, luându-i arma de vânătoare şi muniţia aferenetă, cu încălcarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală, fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare a unei infracţiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei şi muniţiei".

Conform procurorilor anticorupţie, comisarul şef Sava l-a împiedicat în acest fel pe paznicul de vânătoare să declanşeze cercetări faţă de el, pentru suspiciunea că el însuşi a participat la acte de braconaj. De altfel, un an mai târziu, când DNA a început cercetările asupra sa, ofiţerul a fost obligat să-şi predea armele şi a primit interdicţia de a nu părăsi Oradea şi de a deţine, folosi sau purta vreo armă ori muniţie.

Surpriza din rastel

La percheziţia efectuată în noiembrie 2013 la locuinţa sa, procurorii au mai descoperit, de asemenea, că între cele 12 arme pe care comisarul şef Gheorghe Sava le ţinea în casă era şi o armă de foc letală, cu ţeavă lungă, care "nu figura şi nu figurează printre armele înscrise în permisul său de armă şi nici în registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării".

Extinzând cercetările, anchetatorii au aflat că arma găsită fusese cumpărată în 2008 de către fiul ofiţerului, care i-a şi aplicat acestuia viza în permisul de armă "fără a se fi verificat corespondenţa dintre seria înscrisă pe armă sau pe ţeavă cu cea din documentele care o însoţesc". Ulterior, în 2012, la prelungirea valabilităţii permisului de armă al fiului ofiţerului, printre armele deţinute de acesta, în număr de cinci, a fost menţionaqtă şi arma cu datele de identificare nereale, astfel că Sava jr. a fost obligat să predea toate armele ca urmare a suspendării dreptului de a le purta şi folosi. În acel moment, însă, comisarul şef, pentru a nu risca pierderea armei, "a făcut demersuri şi a cumpărat arma de vânătoare prin intermediul unei societăţi comerciale deţinută de fiul său".

O altă infracţiune imputată ofiţerului de procurorii DNA este că acesta a avizat înscrierea armei respective în permisul său de armă, fără ca aceasta să fi fost prezentată spre verificare unui poliţist din cadrul Serviciului pe care îl conducea, iar în 2013 a aplicat viza de prelungire a permisului său de armă fără a înregistra o cerere în acest sens şi fără a prezenta armele spre verificare.

Protectorul amicilor

Alte două fapte de care este acuzat comisarul şef Gheorghe Sava sunt că a ştiut despre faptul că un cunoscut a păstrat o armă de vânătoare în mod necorespunzător, sub pat, dar nu i-a aplicat amenda legală, cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei, şi nu i-a suspendat dreptul de deţinere şi de purtare a armei pe o perioadă de 6 luni, conform prevederilor legale, respectiv că nu a luat măsuri pentru ridicarea armei de vânătoare de la o persoană deşi ştia că aceasta o deţinea ilegal, după ce i-a expirat permisul, ba mai mult, a autorizat vânzarea-cumpărarea armei, pentru a nu fi confiscată.

În acest dosar, trimis magistraţilor Tribunalului Bihor, Gheorghe Sava va fi judecat sub control judiciar. Ancheta, au precizat procurorii DNA, a beneficiat şi de sprijinul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor al DGA şi al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Comisarul şef a fost suspendat din funcţie anul trecut şi pus la dispoziţia conducerii IPJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@bogdan
Mai du-te-n ... mai Bogdane! Si sa-l iei si pe Sava cu tine, ca sa nu-i duci dorul. Numai de oameni ca el sa ai parte, cat o sa traiesti pe pamant! Si daca o crapa inaintea ta poti sa-l impaiezi, ca sa ai parte de el toata viata.
Postat 15 Iulie 2014, 14:27 de Pulea Spatarul
terminati mai idiotilor
mai idiotilor,terminati cu prostiile si cu comenturile astea de *,nici macar nu stiti despre ce e vorba si voi si lasati comenturi deastea.........habar nu aveti,numa asas cocalarii sar repede ei sa dea cu piatra in om,desi habar nare.............il cunosc pe domnul sava,e un domn,iar voi niste gunoaie ordinare,nu judecati daca nu stiti despre ce e vorba
Postat 14 Iulie 2014, 22:27 de bogdan
placinta
Muiutul..un incompetent. notoriu..dar cu limba catifelata..cu pete maro
Postat 11 Iulie 2014, 10:42 de Mistretul
EIUM
Dumnezeu nu bate cu bota, ci ti-o da sa umbli cu ea. Toate se platesc aici, pe pamant si nu pe lumea cealalta, Muiutule.
Postat 09 Iulie 2014, 16:30 de tatucul Seremi
de ce nu toti?
ma da de ce nu sunt luati toti cei care il sustineau pe acest individ????Dorel Milian......potora e.....si mai sunt...sigur se stiu.
Postat 08 Iulie 2014, 21:46 de si eu
Parere
Se cam răreste gasca de chefangii din ipejebihor....chestore, simți suflarea DNA ului in ceafa? Astia sunt obișnuiți cu chefuri strasnice, betii crunte, concurs de gulaș....se încheie o epoca, epoca portocalie...epoca de aur a infractorilor din poliție. Rushinica ipejebihor, pai in ritmul asta de repopularea a burtosilor cu caschete o sa rămână portarii si femeile de serviciu nearestati.
Postat 08 Iulie 2014, 19:14 de Observator
fara numar
1. E greu la inchisoare, in lanturi si zavoare E greu e greu e foarte greu aice-a unde-s eu (x2) Refren La inchisoare, la inchisoare, inima ma doare La inchisoare, la inchisoare, eu nu mai am rabdare (x2) 2. La 5 e desteptarea, la 6 e chemarea, (x2) La 7 beau cafeaua rea, ce curg lacrimi in ea (x2) La inchisoare, la inchisoare, inima ma doare La inchisoare, la inchisoare, eu nu mai am rabdare (x2) 3. Va rog sa-mi dati pachetul, raman doar cu regretul Ma ia ma ia de langa voi, ma duce inapoi. (x2) La inchisoare, la inchisoare, inima ma doare La inchisoare, la inchisoare, eu nu maï am rabdare (x2) Versuri de la: Seralo Cap Baro
Postat 08 Iulie 2014, 18:57 de KOSOVO
vanator cu experienta
Nu va pricepeti deloc. Daca nu ar avea ochii afundati in osanza cred ca ar semana cu un dihor batran si constipat.
Postat 08 Iulie 2014, 18:51 de VOX POPULI
De tot rasul
Ce fata are frate. De toata jena se vede pe el ca ii un hapsan dupa bani. Pusca pielea pe el de nesimtire si inganfat ce ii. La racoare cu el. Sa se faca dreptate
Postat 08 Iulie 2014, 15:14 de Circul Globus
jegosul
Toata stima, DNA! Jos cu animalul!
Postat 08 Iulie 2014, 14:56 de cetatean
pacaliciul
Asta este politist? Sef la ,,arme" ? (...) Du-te domnule, cu articolul tau cu tot! Asta-i un clovn din parcul pentru copii. Un flamand , un Gargantua obez, care a pierdut simtul masurii! Halal politist!
Postat 08 Iulie 2014, 14:46 de Rechinul
Asa da.
Prea s-au crezut unii deasupra legii sau ca legea sunt ei.
Postat 08 Iulie 2014, 13:06 de Felicitari DNA !
????????
Jos haina statului!
Postat 08 Iulie 2014, 12:53 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON