URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2014, 08:55

Şeful Retrocedărilor: Cel mai mare jaf din istoria României s-a făcut cu retrocedările

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de persoane s-au întâlnit joi, la Prefectură, cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, căruia i s-au plâns că deşi nu şi-au primit imobilele în natură şi au făcut cereri pentru despăgubiri băneşti, nu li s-au plătit nici aceste compensaţii.

Recuperări la restituiri

"Cel mai mare jaf din istoria României a fost în chestiunea retrocedărilor", a spus ulterior, într-o conferinţă de presă, şeful ANRP, numit în funcţie în 2012. "Unii au luat zeci de milioane de euro chiar dacă n-au avut nimic şi n-au suferit material, alţii nu au luat nimic deşi ei sau familiile lor au deţinut diverse proprietăţi", a spus Băeşu.

Şeful ANRP a afirmat că la momentul instalării sale în funcţie a găsit titluri de despăgubiri în valoare de "1,4 - 1,6 miliarde lei plus hotărâri judecătoreşti prin care eram obligaţi să emitem titluri de despăgubiri de alte 500 - 600 milioane lei", deoarece Guvernul anterior nu a alocat bani suficienţi până în 2012. De asemenea, Băeşu a precizat că toate aceste sume au fost plătite, iar anul viitor ANRP va avea alocate alte "560-570 milioane lei" în acest scop, plus alte 325 milioane lei pentru despăgubirea exclusiv a cetăţenilor care au deţinut proprietăţi în Cadrilater şi în Basarabia şi Bucovina de Nord. "Acest lucru arată o determinare clară, este fără îndoială un efort deosebit pe care îl face statul român, pentru că ani întregi până în 2012 nu s-a făcut nimic", a conchis şeful ANRP.

Lege cu dedicaţie

În acest context, oficialul a criticat în termeni duri Legea 247 din 2005, privind reforma în domeniul proprietăţii, iniţiată de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei şi adoptată prin asumarea răspunderii de către Guvernul Tăriceanu, spunând că este "cea mai proastă lege care a fost făcută vreodată în România".

Şeful ANRP a explicat că, potrivit acelei legi, instituţia nu avea dreptul să verifice temeinicia cererilor de despăgubiri, ci doar era "o caserie" unde "primarii trimiteau dosarele pentru despăgubiri şi noi ne executam".

Legea 247/2005 a fost o literatură de sertar, a fost ţinută şi băgată imediat cum a putut Guvernul respectiv să opereze, a avut beneficii la cheie pentru anumiţi beneficiari", a spus Băeşu, dând apoi exemplul cel mai flagrant. "Cum altfel pot explica că un anumit Ionuţ Popescu, care era ministru de Finanţe în acel moment, era cesionar la ANRP şi ulterior a fost numit, din poziţia de consilier al primului ministru Emil Boc, director la Fondul Proprietatea. Dacă şi asta a fost o coincidenţă...", a spus Băeşu, referindu-se la fostul demnitar PDL-ist şi la fondul din care s-au plătit despăgubirile băneşti pentru foştii proprietari, fond care era acţionar la companii importante şi foarte profitabile, precum Petrom, Electrica şi Hidroelectrica.

Pădurile înapoi!

Pentru a sublinia că în prezent ANRP respectă legea, fără a plăti "peste rând" despăgubiri foştilor proprietari, George Băeşu a afirmat că acum instituţia face sesizări penale în legătură cu cazurile de despăgubiri fraduloase. "Cel puţin din 2012-2012, noi am devenit un factor activ în a recupera pentru statul român ceea ce am constatat că s-a dat greşit", a spus şeful ANRP, adăugând că asemenea acţiuni sunt derulate împreună cu Ministerul Finanţelor. "Avem câteva acţiuni introduse prin ţară, în care să luăm fie pădurile înapoi, fie banii pe ele, la valoarea actualizată din 2014", a spus Băeşu, afirmând că în asemenea cazuri, de obicei, este vorba despre foşti proprietari care aveau acte în regulă din anii 1920 sau 1940, dar care - până la naţionalizare - îşi vânduseră proprietăţile.

Întrebat dacă are informaţii şi despre cazul fostei Policlinici Mari din Oradea, revendicată şi retrocedată de Comisia Specială de la Bucureşti Ordinului Călugărilor Mizericordieni deşi există acte conform cărora clădirea din centrul oraşului a fost construită de statul austro-ungar ca sediu pentru Palatul Finanţelor, şeful ANRP, care este şi preşedintele acestei Comisii Speciale, a afirmat cănu cunoaşte speţa.

Pe de altă parte, el a dat asigurări că atunci când ANRP va descoperi că persoane care nu aveau acest drept au beneficiat de retrocedări, va lua măsuri în consecinţă, inclusiv în Ardeal. "Suntem puşi într-o situaţie în care nimeni nu a vrut să mişte un deget de frica, ştiu eu, a unor probleme interetnice sau interconfesionale. (...) Dar aşa cum procedăm la Olăneşti sau la Azuga cu cetăţeni români de etnie română, aşa procedăm şi pe partea astalaltă cu cetăţeni români de etnie maghiară", a spus Băeşu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
udmr fura si pentru romani
La Pestis , in Alesd , s-au "retrocedat" 2200 hectare de padure unor pseudourmasi ai lui Iacob , desi la nationalizare acesta avea 160 de hectare! In spatele intregii afaceri au stat udmr-isti de la cel mai mic nivel pina la cel mai mare ( vezi cine era ministru), padurea fiind executata silit de creditele funciare ale statului anterior nationalizarii , pentru sume imprumutate de Iacob care erau de cinci ori mai mari decit valoarea proprietatilor cu care le garantase , bani luati de la Statul Roman .
Postat 26 Octombrie 2014, 10:11 de zamolxe
Ruşine, UDMR!
Udemeriştii au încercat un megatun imobilar fară să sufle niciun cuvânt "despre o şmecherie pe care au pregătit-o muţeşte (...) propunerea de modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, înregistrată în martie (2013) şi supusă dezbaterii Senatului (...) Despre asta nu a scris nimeni nimic, niciun ziar, niciun site (decât cel al Senatului), nicio televiziune nu a făcut vreun talk-show, deşi viza să modifice radical legislaţia în materie de retrocedări. UDMR voia să se retrocedeze şi bunurile congregaţiilor "care nu au fost reînfiinţate" în mod legal, precum şi ale "fondurilor, depozitelor şi altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent dacă au fost sau nu reînfiinţate". Altfel spus, Statul Român să retrocedeze ceva ce există cuiva care nu există! Lesne de priceput, inadmisibil de conceput!" Sursa: ebihoreanul
Postat 25 Octombrie 2014, 08:09 de Ruşine, UDMR!
@Transilvania furata.
Distinsul profesor Ioan Sabău-Pop, din Târgu Mureş, şi-a câştigat înalta reputaţie de temerar, neobosit şi competent avocat, în multe situaţii “pro bono”, în cauzele în care urmaşi ai foştilor criminali de război unguri au pretins şi a treia oară (!) retrocedări sau despăgubiri pentru consecinţele unor sentinţe definitive, dispuse în conformitate cu legislaţia internaţională de urmărire şi judecare a vinovaţilor de ”crime de împotriva păcii şi omenirii”. Fără militantismul civic al acestui brav român, care i-a dublat prestaţia juridică, greu s-ar fi ajuns la impunerea curentului de opinie naţională care să stopeze, măcar în parte, marile rapturi din patrimonul public, săvârşite “în memoria” unor odioşi criminali. Rapturi abil drapate în argumente false şi antinaţionale, admise de magistraţi, paradoxal în numele unei justiţii independente, dar şi oarbe!
Postat 25 Octombrie 2014, 07:27 de Main Facility
Anchete în curs. La închisoare cu corupții.
DNA,anchetează dacă în cazul retrocedării unor suprafețe mari de pădure și teren către urmașii fostului grof maghiar Urmanczy, retrocedări arătate ca fiind ilegale de către diverse apariții în presă, fostul prefect de Harghita, Mircea Dușa (PSD), a încălcat sau nu legea în timpul mandatului său de prefect.
Postat 25 Octombrie 2014, 06:19 de Valhalla-Asgard
Ne amintim ce tun imobilar, imens,au încercat recent udemeritşii la Oradea, Baile Felix şi împrejurimi.
Moştenitorii fostului grof şi criminal de război Banffy Daniel au pierdut în instanţă 25.000 de hectare de pădure “retrocedate” ilegal în Mureş! Cine răspunde de “retrocedare”?O asociaţie de acţionari, constituiţi în “DomeniulSilvic Gudeamesterhaza”, care au susţinut că sunt moştenitorii foştilor grofi Banffy Daniel, Banffy Laszlo, Banffy Ioan şi Banffy Ioan junior, a revendicat şi obţinut iniţial retocedarea a peste 25.000 de hectare de pădure din comunele Stânceni, Lunca Bradului, Deda şi Răstoliţa din judeţul Mureş. Deşi este de notorietate publică internaţională că Banffy Daniel a fost judecat şi condamnat definitiv pentru instigarea la crime împotriva umanităţii (în perioada 1940-1944), fiindu-i confiscată întreaga avere, această realitate juridică, statuată în acte oficiale, nu a fost constatată şi luată în considerare de către primele instanţe de judecată. Mai mult chiar, au fost de “negăsit” arhivele instanţei care a judecat crimele împotriva umanităţii săvârşite în România de horthyştii unguri şi naziştii germani. Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mureş de pe lângă Instituţia Prefectului, în demersurile ei active şi meritorii, a găsit dovada situaţiei juridice reale a proprietăţilor care au aparţinut familiei Banfy la… Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Documentele identificate în arhivele de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au atestat că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, aşa cum au pretins cei care au revendicat şi obţinut domeniul forestier, ci în baza unei sentinţe care îl condamna pe Banffy Daniel pentru instigare la crime împotriva umanităţii, pluralitate de infracţiuni în formă continuată. Numai în primii doi ani ai “Diktatului”, autorii crimelor împotriva umanităţii au săvârşit, în Ardealul ocupat, peste 22.700 de atrocităţi, din care 919 omoruri individuale, 4.124 răniri, 1.126 torturaţi, 15.893 arestaţi, 525 devastări, 124 profanări de morminte, 218.919 refugiaţi. De asemenea, 140.000 de evrei, din cei 160.000 deportaţi în lagăre, au dispărut fără urmă.
Postat 25 Octombrie 2014, 03:24 de 24/7
Transilvania furata
“Zeci de mii de hectare de păduri, clădiri şi terenuri din centrul României au fost luate practic cu japca de la statul român sau de la mici proprietari români sau maghiari şi retrocedate prin fals sau prin hotărâri abuzive ale unor instanţe judecătoreşti.”, scrie, cu temei, energicul publicist Marcel Barbatei, autorul anchetei Cotidianul “Transilvania furata“. La finele anului trecut, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a reusit, chiar daca post-factum, demantelarea unei retele locale de judecatori corupti care lucra pentru Ungaria si grofii sai"
Postat 25 Octombrie 2014, 03:08 de com
Transilvania furata / Victor Roncea Blog
Intrati pe /Transivania Furata/, sa vedeti tunururile imobiliare care s-au dat in Transilvania. Forumul “Transilvania furata” a somat recent Guvernul sa treaca la “suspendarea tuturor proceselor aflate pe rol precum şi a tuturor actelor normative având ca obiect retrocedările până la revizuirea actelor normative”.
Postat 25 Octombrie 2014, 02:57 de 24/7
!!!
MICULA LA PARNEIE FRATIOR!!!!HAI MICULA LA PARNEIE!!!!!!!!!!!!!!Si cei care i-ati protejat....
Postat 24 Octombrie 2014, 21:12 de sorin
ginerele lui Basescu E IMPLICAT IN MAFIE 10 MILIOANE DE EURO
toti HOZTII INDIFERENT DE CULOARE POLITICA AU FOST PROTEJATI DE mafia PDL SI FOLOSITI CA MANIPULARE electorala :)) ASA VISEAZA EI voturi ! BINE CA AM REALIZAT CE TACTICA AU :))) criminali de popor SA SACRIFI UN popor PENTRU MANIPULARE , EXTRAORDINAR !
Postat 24 Octombrie 2014, 15:45 de A FURAT CLANUL BASECU DE SE RU
????????
Cum sa cunoasca seful unei autoritati toate dosarele??????Atunci restul angajatilor ce fac????Poate senatorul de Vrancea FILIP ne spune mai multe,ca stie...Stie maaaaa!!!!!!!!
Postat 24 Octombrie 2014, 12:47 de gheorghe@sandor
Allloooooo !!! DNA Oradea !!! Nu-i nimeni acasa !!!
Sa intelegem ca de la capitala ar ajunge semnalul potrivit, dar la DNA Oradea e inchis pana dupa pensionarea procurorilor ce provin din diversele zone folclorice ale Bihorului ??? Ca toate clanurile Micula, Maghiar, Filip, Sturza, Dacin, Vila, Cigan, Mascas, etc, etc, s-ar cam astepta sa-i ia cineva la intrebari pentru ingineriile imobiliare din 1998-1999 incoace pana in zile mai apropiate, dar se vede ca nu vrea nimeni sa faca deranj si cheltuiala, ca nu sunt destule autocare pentru transportul tuturor la puscarie si nici acolo nu sunt paturi VIP !!!
Postat 24 Octombrie 2014, 10:51 de WinDos
MATEESCU
Despre ANOMALIA celor 63000 de hectare de PADURE cerute de avocata Muresan in bihor si date de o judecatoare din (covasna),pardon Alesd ,nu a pomenit nimeni NIMIC?????????????
Postat 24 Octombrie 2014, 09:29 de goron
PSD Bihor, tremurati la sunetul catuselor??
Andrei Hrebenciuc arestat pentru 30 de zile! Ioan MANG, Petru FILIP, Claudiu POP, MURESAN, SABAU tremurati???
Postat 24 Octombrie 2014, 09:05 de caz penal
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON