URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2011, 13:30

Şeful PSD Bihor, Ioan Mang: segregarea teatrelor orădene a fost dorinţa UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Votul dat de consilierii judeţeni ieri (n.r. - adică joi, pentru desfiinţarea celor două teatre orădene şi înfiinţarea a două instituţii de spectacole pe criterii etnice) a fost unul pentru eficientizarea activităţii instituţiilor de cultură", a declarat preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

"Consilierii judeţeni ai PSD doar au dat un cec în alb conducerii Consiliului Judeţean, care a spus că CJ este în faliment", a mai spus Mang, precizând apoi, la solicitarea jurnaliştilor, că prin "conducerea CJ" se referă, de fapt, la vicepreşedinţii Alexandru Kiss (UDMR) şi Dumitru Voloşeniuc (PNL).

Pentru a arăta că aleşii social-democraţi nu au făcut parte din jocul politic care a dus la separarea pe criterii etnice a teatrelor orădene, Mang a susţinut că reorganizarea instituţiilor de cultură subordonate CJ "nu va aduce schimbări din punct de vedere artistic, ci financiar", întrucât "se va reduce personalul existent în acest moment cu 80 de posturi şi se vor reduce mai ales posturi de conducere", realizându-se astfel economii de 20% faţă de actualul volum de cheltuieli ale Teatrului de Stat, Teatrului Arcadia şi Filarmonicii.

Mang a amintit, de asemenea, că atât Teatrul de Stat cât şi Teatrul Arcadia au, de foarte mulţi ani, secţii române şi secţii maghiare, astfel că înfiinţarea a două instituţii distincte, din care una românească şi una maghiară, nu ar fi de fapt segregare etnică.

Liderul PSD Bihor a ţinut să comenteze şi informaţiile neoficiale conform cărora artiştii români vor trebui să-şi desfăşoare activitatea la actualul sediu al Teatrului Arcadia din Pasajul Vulturul Negru, în timp ce artiştii maghiari se vor bucura de sediul Teatrului de Stat din Piaţa Ferdinand. "Din punctul meu de vedere sunt simple speculaţii. Aşa ceva nu s-a discutat, asta nu face parte din înţelegere".

În ceea ce priveşte înţelegerea la care se referea, şi anume decizia şefilor organizaţiilor judeţene UDMR, PNL, PDL şi PSD de a separa pe criterii etnice teatrele orădene, Mang a recunoscut ceea ce ieri erau doar o suită de informaţii neoficiale obţinute de jurnalişti "pe surse", de la consilierii judeţeni.

Mang a povestit că "înainte cu vreo zece zile de şedinţa Consiliului Judeţean" au avut loc "cam trei - patru întâlniri" între şefii partidelor, în cadrul căreia liderul UDMR, Alexandru Kiss, a cerut omologilor săi români "sprijin pentru acest proiect".

Preşedintele PSD Bihor a susţinut, totuşi, că niciun consilier judeţean social-democrat nu a primit "ordin" să voteze desfiinţarea teatrelor orădene şi înfiinţarea celor două "Instituţii de Spectacole" pe criterii etnice. "Nu am dat niciun ordin. Am avut doar o discuţie de analiză (nr.r - cu consilierii judeţeni), şi concluzia a fost să susţinem iniţiativa conducerii Consiliului", a precizat Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
conditie
sunt de acord cu proiectyu cu o singura conditie. daca in oradea, sunt 20% ungurui, atunci trupa maghiara sa primeasca maxim 20% din bugetul total al celor 3 institutii. si romanii ceilalti 80%.
Postat 01 Februarie 2011, 16:12 de unu
replica la articol
Mare zarva pentru un kakath asta au facut cei din PSD Bihor filiala municipala Oradea ,pentru ca pe urma sa-si stringa miinile cu Corchesh Porches de la PiDiLii :))=)).Au ris bine cei din PDL Bihor inclusiv cele 2 femei care erau in sediu partidului si in locul lor le aruncam cenusha pe cap si reclamam si la Politie pentru galagie si conturbarea linisti publice,si cum se uita si poponarul PEPEa Homosexualulin batjocura la Batrinica care spunea ca a fost deranjata de proteste ,se vede si in fotografie:))=)) .Consilierul judetean PSD Emilian Pavel alias PEPEa Homosexualul nici nu stia ce vorbeste in interviu la TVS ,vorbea de ani 50 de parca ar fi trait atunci ,si tatal sau Pavel Emilian Florian ex director DADR era copiul mic atunci darmite el ,poponare PEPEa homosexualu unde ai lasat-o pe ,,nevasta ta`` Sebi Tont ca trebuia ca sa-ti faca poze :))=)).Actiune de protest a PSD Bihor filiala municipala de toata jena si rusinea ,mai bine dormeau .Si privind strimb si judecind drept ,poate ca -si merita soarta Constantin Nicolescu,dar si astia protestatari merita sanctionati:))=)). Aceasta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 31 Ianuarie 2011, 19:11 de Romanul Simplu
dar tu ce pazesti?
Rolul tau e sa aperi interesele romanilor care te-au facut senator si nu interesele lui Kiss Sani. Ai uitat care iti sunt obligatiile. Iar daca vrei sa-l cadorisesti pe Sani baci, da-i casa ta, firma ta sau pe mandrele tale, dar nu il face sef pe ceva care nu iti apartine, dar nu ii apartine nici lui. Si daca tot esti la capitolul "satisfacerea dorintelor", uite, eu doresc sa ma cadorisesti cu un milion de euro. Mi-i dai? Ca la fel de bine aveai autoritatea sa negociezi ce ai negociat.
Postat 31 Ianuarie 2011, 13:05 de Tepes
SRI-ismul orădean încotro ?
Şi dacă UDMR a vrut ... PSD, PNL şi PDL se execută. Unde eşti tu SRI şi ai tăi vajnici patrioţi şi apărători din umbră ai ţării ? Atentatul la siguranţa naţiei nu te preocupă ? Sau tu, mare instituţie, tragi cu urechea numai la ce spun românii, că limba lui Orban baci ţi-e străină !?!
Postat 30 Ianuarie 2011, 20:29 de Fărădepartid
replica la comentatorul Pavel Emilian alias PEPEa Homosexualul:))=))
Pavel Emilian alias PEPEa Homosexualul consilier judetean PSD tu sa taci,si sa nu scrii NIMIC NIMIC,nici un cuvint despre desfiintarea teatrului,pentru ca ai votat pentru desfiintare ,si acest lucru se vede si pe inregistrarea facuta de TTV despre teatrul oradean si de la secunda 53 pina la secunda 59 numai consilieri PSD sunt care voteaza pentru desfiintarea teatrului iar pe cealalta parte a mesei consilieri PDL care nu voteaza desfiintarea teatrului oradean .Emilian Pavel alias PEPEa homosexualul ti-au fost de folos cursurile de teatru pe care le-ai luat de la actritza oradeana Elvira Rambu la clubul Jailhaouse ,cursuri de teatru alaturi de Sebi Tont ,,nevasta ta`` de la zilele orasului Oradea ,o sa va puteti angaja ca si actori ambulanti , pentru ca viitorul tau politic in PSD Bihor este terminat ,asa ca si viitorul politic al tatalui tau Pavel Florian Emilian senior ex director DADR:))=)) Emilian Pavel alias PEPEa Homosexualul cind nu o sa mai fii consilier judetean, cere un post de actor gay in trupa de teatru la ,,directorul`` de trupa de teatru PeNaLul consilier local Daniel Vulcu ,vezi i-al si pe ,,nevasta ta`` Sebi Tont :))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 30 Ianuarie 2011, 19:37 de Romanul Simplu
”Epoca porocalie-zöld-blondă”. Ep. Alte fumigene (ex: @toţi orădenii ş.a.)
I. @”Toţi orădenii”(!?) 1. Calificativ pentru asemenea tip de comentatori: tăntălău calificat! 2. Tovarăși/Elvtársak! - Fiţi liniştiţi. Mulţi orădeni/bihoreni, vor vota: Ioan Mang, deci PSD! II. Întrebare pentru toţi ”cârcotaşii” dlui senator Mang: Dacă alegerile parlamentare, din noiembrie 2008, ar fi avut loc în state ca: Elveţia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Luxemburg ş.a., dl. Ioan Mang ar fi ieşit tot pe locul IV? PS "Doamne, ocrotește-i pe romani!"
Postat 29 Ianuarie 2011, 21:26 de stefan
CALIFICATIV
PORKULE !!!!!!!!
Postat 29 Ianuarie 2011, 12:13 de Toti oradenii
Interese ascunse.
Social democratii nu au nimic de castigat din votul dat unei intelegeri murdare,dar,cu siguranta,vor fi taxati la alegerile din 2012.
Postat 29 Ianuarie 2011, 10:10 de safe
replica la articol
Domnule senator PSD Ioan Mang presedinte de filiala PSD Bihor aveti ADEVAR si DREPTATE in afirmatii?NU ! Nu aveti adevar si dreptatein afirmatii, pentru ca consilieri judeteni PSD Bihor au votat pentru desfiintzarea teatrelor si acest lucru afirm cu dovada inregistrata televizata la TTV inregistrarea privind desfiintarea teatrele la secunda 53 din inregistrarea care a durat 2minute si 22 de secunde,unde toti consilieri judeteni PSD Bihor incepind cu Mihai Bar ,Copil Ovidiu Traian,Radu Ioan,Iuhas Viorel,Retegan Alexandru si Emilian Pavel alias PEPEa Homosexualul cel care va inlocuieste in Consiliul Judetean Bihor ,au votat pentru desfiintarea teatrelor ,si acest lucru se vede pe inregistrarea facuta ,nu puteti afirma ca este trucata aceea inregistrare si @Romanul Simplu este un mincinos .Ce sa-i faci? ceasu-l rau,greseala voastra ,e pe mina dumneaovastra ,shii gresala dumneavoastra:))=)) Si Emilian Pavel alias PEPEa Homosexualu a votat pentru desfiintarea teatrelor pentru ca prietenul sau Daniel Vulcu consilieru local PeNaL sa fie director ,ca doar cu fiicasa s-au jucat twitter si au facut fotografii postandule pe Facebook si pe H5 :))=)).Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 28 Ianuarie 2011, 20:40 de Romanul Simplu
mang si teatrul
Dar cind ai fost, mangalita, ultima oara la teatru ca sa stii ce vrobesti? Tu nici la cursuri nu mergi, profitorule!!!!
Postat 28 Ianuarie 2011, 20:38 de mariana marculescu
"NEVINOVATUL TREPADUS"
NIMIC MAI DEZGUSTATOR CA ACEST PERSONAJ SCABROS, CARE MINTE SI INSEALA PE FATA FARA JENA! ORADENII NICI MACAR NU L-AU ALES! A IESIT PE LOCUL III ! CU SLOGANUL "Vorba buna impreuna" CONTINUA SA VORBRASCA 'FRUMOS" despre lucruri URATE!!! MI-e SILAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!
Postat 28 Ianuarie 2011, 19:06 de Mihai
Curat murdar, coane Mang...
Segregarea a fost dorinta ungurilor, iar voi ati incuviintat si ati votat-o ca niste misei amorali. Pe urma aveti tupeul sa pretintdeti ca nici usturoi n-ati mincat, nici gura nu va pute. Este insultator pentru inteligenta cetatenilor.
Postat 28 Ianuarie 2011, 18:22 de mili
Trista realitate!
Incredibil,dar,din pacate,adevarat! Segregare in tot si-n toate.Partea proasta este aceea ca,romanii ies in pierdere,in tot si-ntoate.Am dus lucrurile prea departe. Sa ne fie de bine! Sa traim bine si sa muriti pe rand!
Postat 28 Ianuarie 2011, 16:32 de safe
titlu
Vai de capul si de curul nostru in ce tara putem trai! Cat mai putem inghiti cacaturile astea? Chiar trebuie sa ne facem dreptate cu mana noastra?
Postat 28 Ianuarie 2011, 14:26 de nume
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON