URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2015, 18:29

Şeful ANRE: RCS&RDS nu îşi poate face reţea de distribuţie regională, legea nu-i permite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania orădeană RCS&RDS nu poate, legal, să îşi înfiinţeze reţea de energie electrică regională, care să deservească toţi locuitorii şi firmele din oraş, pentru că legea nu îi permite. Cel puţin aşa susţine preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementarea în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ.

"În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni", susţine Havrileţ, citat de economica.net.

Potrivit Legii Energiei Electrice şi Gazelor Naturale din 2012, articolul 37, distribuţia de energie electrică este "monopol natural în domeniul energiei electrice - situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigură, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat".

Astfel, susţine şeful ANRE, cum distribuţia de energie electrică în Oradea este asigurată de Electrica Distribuţie Transilvania Nord, un alt distribuitor paralel de energie pentru regiune nu poate exista legal. În schimb, operatorul de distribuţie nu îi poate interzice RCS&RDS accesul la reţeaua sa.

Tot ce poate face RCS&RDS, potrivit preşedintelui ANRE, este să facă o mini-reţea de distribuţie pentru iluminatul stradal, cum este şi cea a Luxten din Bucureşti. "Prin contract cu Primăria şi Consiliul Local, RCS&RDS poate crea o reţea mai bună decât cea din prezent pentru iluminatul strada. Nu se pune problema să construiască o reţea de distribuţie alternativă pentru toată regiunea, pentru că acolo există concesionarul Electrica", a mai spus Havrileţ.

Declaraţiile vin în contextul în care Consiliul Local a aprobat marţea trecută asocierea municipalităţii orădene cu RCS&RDS şi Delalina SRL, deţinute de magnatul orădean Zoltan Teszari, în afacerea privind distribuţia de energie electrică ieftină. RCS&RDS este constructorul celor 200 kilometri de canalizaţie tehnică din Oradea, iar Delalina e dezvoltatorul parcului de energie fotovoltaică de la Gepiu. Cei trei parteneri îşi propun realizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, vor să achiziţioneze curent de pe piaţa de specialitate şi să vândă energie electrică orădenilor şi firmelor din municipiu.

Potrivit înţelegerii, RCS&RDS, licenţiată ca furnizor de energie electrică, se va îngriji de realizarea acestei activităţi şi va aduce în asociere pachetul de clienţi atraşi, Delalina se va ocupa de construirea şi exploatarea reţelei de distribuţie, iar municipalitatea va pune la dispoziţia asociaţilor circa 5.000 metri pătraţi de teren, în unităţi de circa 50 mp, pentru amenajarea de puncte de transformare a energiei electrice.

Oraşul va încasa 15% din beneficiile asocierii, dar nu mai puţin de 200.000 euro pe an. RCS&RDS şi Delalina vor încasa 80% din rezultatul financiar al activităţii lor. Municipiul va mai primi 26% din veniturile obţinute din închirierea canalizaţiei tehnice realizate de RCS&RDS şi va avea acces la curent electric cu circa 20% mai ieftin, realizând economii de circa 900.000 euro pe an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
WinDos
Acum vreo saptamana WinDos nu stia care e diferenta dintre furnizare si distributie. Acum a devenit expert (goo.gl/2QzCWc)
Postat 08 Mai 2015, 00:57 de marius_ro
ANRE
&articol=267670.html
Postat 07 Mai 2015, 19:10 de Citizen
Parca va tremura "glasciorul"
Simt miros de "pampers" d-le Havrilet ? Se va termina si cu era voastra de hoti, stati linistiti. Legal sau nu tot o sa va luati pampersul mirositor si o sa trageti apa dupa voi. Lichele ca voi gasim la fiecare pas asa ca nu ne este frica. Asteptam sa vina RDS-ul si sa avem curent mai ieftin, pentru ca ceea ce platesc acum de pe factura Transilvania Nord nu reprezinta consumul realizat de mine, ci hotia voastra din buzunarul meu ! Asta este legal, oare ?
Postat 07 Mai 2015, 14:53 de Bubu
Mai DOS
Tu chiar nu meriti nici cea mai mica antentie, asa cu nu-ti raspund. Hai pa!
Postat 07 Mai 2015, 13:05 de User anonimizat
Re: anticomunist
Chiar daca nu meriti vreo cat de mica atentie, poate te trezesc din amatorism si iti repet ... operatorii regionali se considera, in sensul aratat si de Havrilet, la nivel de distributie, nu si la cel de productie ... ori CET e producator de energie, ca nu degeaba sau din greseala s-a creat Termoficare SA ca distribuitor ... producatori pot fi cati poate permite piata libera, dar distribuitori de servicii publice pot fi doar cei de tip regional (APAREGIO este primul exemplu in Bihor) ..... termenul initial dat de CE pentru RO este 2018, conform acordului de aderare valabil din 2007 incoace, la toate categoriile de distributie!
Postat 07 Mai 2015, 11:26 de WinDos
@eutanasiu2
Referitor la CET trebuie sa stii ca s-a "intepat" cu avizele necesare la dosar.
Postat 07 Mai 2015, 00:40 de User anonimizat
@eutanasiu
Sunt foarte multe case in oras racordate direct la conducta de agent primar si care au schimbatoare de caldura (adica un mini punct termic) la subsol.Eu inteleg unde vrei sa bati, dar cred ca esti in eroare.
Postat 07 Mai 2015, 00:37 de User anonimizat
.
exemplu de tara de cacat numita RRomania. Tot ce e bun trebe minimalizat si distrus, nu cumva sa piarda baronii...
Postat 06 Mai 2015, 23:42 de David
@anticomunist
S-a intepat exact la fel ca si Otilia Cornea (fosta CIURSAS - jurista APAREGIO) in conducta de agent primar de la CET pentru imobilul din strada Samuil Micu Klein colt cu strada Cuza Voda.
Postat 06 Mai 2015, 22:04 de eutanasiu
Mai DOS
tu carele esti a tot cunoscator, poate imi explici si mie, cum a reusit ala de zici tu ca emite tembelisme, primarele de, sa obtina ca CET-ul sa se intepe direct in conducta TransGaz, evitand distribuitorul local, in speta DISTRIGAZ VEST,facand astfel o economie estimata parca la 1,5 milioane euro pentru oras. Nu de alta da si pe la gaz e cu reglementari europene, cu ANRE si ingeneral cu tot ce le-a mai trecut prin cap astora sa inventeze in materie de reglementare. Asa ca , inainte de a da verdicte d-astea dure, eu zic ssa mai asteptam si sa vedem ce-o fi. Ce zici?
Postat 06 Mai 2015, 21:23 de User anonimizat
Iar intelegi din doi in doi, Bihorene!
Nu ca Havrilet ar fi prea destept si coerent in legarea vorbelor ... dar, ca sa explici clar Bihorene ... Legislatia europeana preluata si de RO impune ca fiecare serviciu public de furnizare (apa, electricitate, termie, salubritate, etc), sa aiba cate un operator regional (in RO e vorba de cele 42 de judete, incluzand Bucurestiul ca entitate separata) ... asta pentru eficienta costurilor si distributiei, a concurentei loiale, etc, etc ... Cu alte cuvinte, RDS ar putea deveni operator regional, daca la un moment dat castiga licitatia la nivelul unei astfel de regiuni ... si, fiind deja doi licitatori in acest caz, va trebui sa se organizeze licitatii de acest fel in una sau mai multe dintre cele 42 de operari... la un moment dat, ca rezultat al "presiunii" concurentilor! Deocamdata locul este ocupat in Bihor, va urma schimbarea de metoda, iar RDS e pe "teava" ... pana atunci, primaria oradeana si edilul ar putea sa taca, sa nu mai vorbeasca fara sa stie despre ce e vorba si fara a mai emite tembelisme specifice!
Postat 06 Mai 2015, 19:16 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON