URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2015, 18:15

Şeful AJOFM Bihor: Piaţa este în creştere şi solicită forţă de muncă

Piaţa forţei de muncă din Bihor are semne bune pentru anul care urmează. În raportul activităţii pentru anul 2015, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a arătat că judeţul are tot mai multe locuri de muncă disponibile.

"La bursele locurilor de muncă organizate de noi, numărul de angajatori prezenţi este tot mai mare. Acest lucru ne indică faptul că piaţa este în creştere şi solicită forţă de muncă", a declarat Békési, luni, într-o conferinţă de presă. De pildă, în 2014 la bursa generală a locurilor de muncă au fost 62 de angajatori cu 956 de joburi disponibile, iar anul acesta au venit 70 de angajatori cu 1.244 de joburi. Ce lasă de dorit este prezenţa bihorenilor la aceste burse: anul trecut, 1.800 de bihoreni au trecut pragul bursei, iar anul acesta doar 1.050!

Raportul prezentat de Békési mai arată că în acest an 6.658 de bihoreni şi-au găsit un loc de muncă intermediat de AJOFM Bihor, iar 4.421 din aceştia au semnat un contract pe perioadă nedeterminată. La finalul acestui an, AJOFM Bihor are în evidenţe 9.299 de şomeri, mai puţini ca la sfârşitul lui 2014. Din aceştia, 2.442 sunt indemnizaţi şi 6.857 nu iau ajutorul de şomaj. Interesant este că numărul şomerilor neindemnizaţi este mai mare decât anul trecut, când Agenţia avea 6.447 de astfel de persoane în evidenţe. Explicaţia, spune directorul instituţiei, este că a crescut numărul beneficiarilor de venit minim garantat. "Prea puţini dintre aceştia (n.r. şomerii neindemnizaţi) îşi caută cu adevărat un loc de muncă şi vor să lucreze", a precizat Békési.

În 2015, AJOFM Bihor a organizat 47 de cursuri de formare profesională, cu două mai multe decât în anul precedent, la care până în luna decembrie participaseră 867 de persoane. "Pentru anul 2016, ne propunem 30 de programe şi 659 de persoane neparticipante, dar nu cunoaştem încă posibilităţile de finanţare din proiecte europene", a mai spus şeful AJOFM Bihor. În anul care vine, Agenţia va organiza şi cursuri noi, cum ar fi de Asfaltator ori Arhivar.

Békési a prezentat şi un raport bugetar pentru anul 2015, an în care Agenţia a plătit 13,5 milioane de lei pentru indemnizaţiile de şomaj ale bihorenilor, 2,1 milioane de lei absolvenţilor de liceu sau facultate care nu şi-au găsit un job şi alte 2 milioane pentru alte subvenţii acordate unor categorii vulnerabile.

Ca să-şi îndeplinească misiunea cu brio în 2016, AJOFM Bihor a lansat acum un chestionar dedicat angajatorilor din judeţ. "Am dori să observăm care este situaţia actuală pe piaţa forţei de muncă şi care sunt previziunile pentru 2016, referitor la formarea profesională, angajare", a precizat directorul. Cercetarea este realizată împreună cu cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON