URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2011, 16:09

Şefii MAI şi Poliţiei avertizează poliţiştii să nu mai fie "plângăcioşi" că nu primesc destulă benzină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Benzina şi "plângăcioşii"

"Nu vă ascund că, din evaluările pe care le-am făcut, reiese că resursele logistice ale Poliţiei nu sunt valorificate în prezent în mod eficient", a declarat şeful Poliţiei, Liviu Popa, într-o conferinţă de presă desfăşurată sâmbătă la Oradea, după întâlnirea cu şefii inspectoratelor judeţene de Poliţie din întreaga ţară.

Popa a spus că a numit un nou şef al Direcţiei Logistice a Inspectoratului General al Poliţiei, care are sarcina să găsească o soluţie pentru optimizarea folosirii resurselor. "Lunar, noi cheltuim numai pentru benzină 1,8 - 2 milioane de euro, nu cred că este puţin, dar cred că trebuie să fim mai atenţi cu folosirea acestor resurse", a exemplificat Liviu Popa, adăugând: "Nu se poate spune dacă e mult sau e puţin, dar, sigur, putem analiza dacă folosim eficient resursele. Sigur că pot veni anumiţi plângăcioşi care pot spune că nu le ajunge benzina, dar eu i-aş pune pe toţi să jure cu mâna pe inimă că au folosit corect resursele pe care le au la dispoziţie".

La rându-i, ministrul Traian Igaş a dat, fără a preciza numele judeţului, exemplul unui inspectorat judeţean unde cantităţi importante de combustibili au fost pregătite în vederea sustragerii, în complicitate cu reprezentanţii unei firme anchetate pentru infracţiuni economice, motiv pentru care a ordonat un control la toate structurile MAI din toate judeţele.

"În această perioadă am dispus începerea unor controale la inspectoratele judeţene de Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie şi pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că am constatat că într-un judeţ cei de acolo depozitaseră o cantitate mare de combustibili, zeci de tone, la o societate comercială aflată în lichidare judiciară şi care era cercetată de Serviciul de Investigare a Fraudelor", a spus Igaş.

Probele, mai tari ca martorii

Şeful Poliţiei Române a anunţat, de asemenea, că până în 2014 toate laboratoarele criminalistice din ţară vor fi acreditate, pentru ca probele ştiinţifice să nu mai fie contestate în instanţe.

"Evoluţia într-un proces penal depinde de valoarea probelor administrate, de la declaraţiile martorilor şi învinuiţilor până la probele ştiinţifice, cum sunt urmele papilare, textile, ADN, şi toate acestea trebuie să dovedească fapta şi participaţia autorului. Declaraţiile martorilor, din păcate, pot fi schimbate, iar acest lucru se întâmplă destul de des, pentru că aşa suntem noi, românii, buni de gură, dar când ajungem în faţa judecătorului nu ne mai amintim sau ne amintim altceva. Deci poliţiştii se bazează foarte mult pe aceste probe ştiinţifice, iar ca să existe certitudinea că aceste probe sunt obiectiv prelevate şi analizate, trebuie să respectăm anumite standarde", a spus şeful Poliţiei Române.

Liviu Popa a afirmat că fără acreditarea RENAR probele furnizate de laboratoarele criminalistice pot fi, în prezent, contestate cu uşurinţă. "Există două riscuri majore: probele să nu poată fi valorificate pe plan european, iar la noi să fie uşor de contestat", a spus Popa.

În prezent, a precizat şeful IGPR, în România sunt acreditate RENAR doar 12 din cele 41 de laboratoare criminalistice, iar costurile operaţiunii de acreditare sunt de numai 10.000 de euro pentru fiecare laborator.

Monitor naţional electronic

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Române a anunţat că până în martie 2012 va fi implementat Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor, în care "fiecare poliţist va introduce toată activitatea lui din ultimele 24 de ore". Rolul SNRI, a precizat Popa, este acela de a constiui o bază de date care să fie actualizată zilnic cu evenimentele poliţieneşti de toate tipurile, astfel încât să existe permanent o situaţie exactă a încălcărilor legii, de orice natură.

"În momentul în care acest sistem va fi operaţional vom avea de la posibilitatea listării acestor evenimente până la posibilitatea realizării unei hărţi a evenimentelor pe categorii, fie că este vorba despre tâlhării, furturi auto, suspendări de permise, iar sistemul va fi apt să prelucreze automat aceste date şi să ofere o imagine completă cu privire la ceea ce se întâmplă", a spus şeful Poliţiei Române.

Chestorul Liviu Popa a afirmat că Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor va contribui la o mai bună analizare a situaţiilor operative şi, implicit, la găsirea de soluţii atât pentru rezolvarea problemelor curente, cât şi pentru o mai bună alocare a resurselor. În ce priveşte costul SNII, şeful Poliţiei Române a afirmat că acesta este de 2,5 milioane de euro, bani proveniţi "din fonduri europene nerambursabile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
idee 3
In teleo cu abonament te simti mai bine cu un agent...
Postat 20 Noiembrie 2011, 20:17 de turbanu
astept un ministru RROM
sa va transpire la oute pana urlati de va blastamati MAMA ca va dat viata, se invarte ROATA hai RROMI calariti ROMANUL numai in oua dati le sa nu mai faca copii:))))) TRAIASCA ROMANIA RROMANIZATA !
Postat 20 Noiembrie 2011, 09:00 de wooow
tablou cu tzaranoi
IACA S-AU INTALNIT DOI TZARANOI AGRAMATI SI MANELISTI SI S-OR INCHIPATU! HALAL SA NE FIE CU SPECIMENE DIN ASTEA...
Postat 19 Noiembrie 2011, 21:58 de un oradean
si vrem si manele
"Lunar, noi cheltuim numai pentru benzină 1,8 - 2 milioane de euro, UNDE sunt taxele nostre cu banii astia platesti o firma privata:))) nu se compara calitatea !!!! IGASSSSSS cne l a cunoscut pe asta pana acum????? ce puteti spune de acest OM ca cultura generala!!! TOTII tarani din PDL au ajuns sa ne strunesca :))) foarte bine LA JUUUG cu voi sa simtiti ce poate pielea de TARAN :))))))
Postat 19 Noiembrie 2011, 19:25 de bravvv
Idee 2
Ca sa iesim din necaz raportam corect ministrului secretul taximetristului treceti domnilor pe gaz...
Postat 19 Noiembrie 2011, 19:20 de turbanu
Idee
De veghe permanent cu camera si girofaruri echipata tot mobila este considerata rutiera doar parcata...
Postat 19 Noiembrie 2011, 18:21 de turbanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON