URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2017, 11:32

Șefă din Primăria Oradea, acuzată de ANI: Tünde Benyovszki deține o avere nejustificată de aproape un milion de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură de teatru în Primăria Oradea, anticipată însă de mult timp de BIHOREANUL! Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că, în urma unor verificări, a constatat o avere nejustificată de aproape un milion de lei în cazul fostei directoare tehnice a Administraţiei Patrimoniului Imobiliar, Tünde Benyovszki, în prezent şefa Serviciului Tehnic din cadrul Direcţiei Patromoniu Imobiliar.

Avere nejustificată

"ANI a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 841.040 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate de către Benyovszki Tünde Ilona în perioada exercitării funcţiei publice", se menţionează în comunicat.

De asemenea, fosta directoare este acuzată că a participat la luarea unor decizii prin semnarea mai multor documente pentru atribuirea unei lucrări firmei Abed Nego, societate cu care la semnarea contractului se afla în relaţii contractuale cu Rivolto Cons, companie în care soţul său este asociat şi angajat.

"Au fost identificate indicii privind posibila săvârşire de către Benyovski Tünde Ilona a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal, întrucât prin semnarea contractului de lucrãri şi a documentaţiei aferente atribuirii contractului de către persoana evaluată, s-au creat premisele obţinerii, în mod indirect, de către S.C. Rivolto Cons S.R.L. (societate în cadrul căreia soţul persoanei evaluate deţine calitatea de asociat, fiind şi angajat al societăţii şi încasând venituri de natură salarială), a unor foloase patrimoniale, având în vedere faptul că S.C. Abed Nego Com S.R.L., societatea declarată câştigătoare, se afla în relaţii comerciale cu S.C. Rivolto Cons S.R.L", mai acuză inspectorii de integritate.

Sesizare pentru conflict de interese

Potrivit comunicatului, pentru realizarea lucrărilor, Abed Nego achiziţionase de la firma Rivolto Cons materiale de construcţii în valoare de 89.900 lei.

Inspectorii de integritate au mai anunţat că au sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea pentru verificarea averii fostei directoare şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru verificarea indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Tünde Benyovszki a fost informată deja cu privire la declanşarea procedurii de evaluare, elementele de identificare şi drepturile de care beneficiază pentru a-şi putea construi apărarea. Fosta directoare a depus la dosarul de evaluare propriul punct de vedere.

"Retrogradată" şef de serviciu

BIHOREANUL a semnalat de acum mai bine de doi ani conflictul de interese în care se afla Tünde Benyovszki. La acea dată, şeful său direct, directorul Cristian Beltechi, i-a luat apărarea directoarei afirmând că firma Rivolto Cons nu a avut niciodată contracte încheiate direct cu Administraţia Patrimoniului Imobiliar, ca să-şi fi favorizat astfel firma soţului său.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a declarat că Benyovszki "are o problemă" dacă a semnat acte cu Rivolto, dar nu vede ce i se poate imputa dacă doar a făcut parte dintr-o comisie de licitaţie la care au participat firme care se aprovizionează de la această companie.

Cu toate acestea, a lăsat-o pe funcție până la începutul anului 2017, când a avut loc restructurarea Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, provenită din fosta Administraţie a Patrimoniului Public, și când Benyovszki a rămas fără funcţia de director tehnic, care a fost desfiinţată. Astfel, funcţionara a preluat postul de şef serviciu.

Contactată vineri de BIHOREANUL, Benyovszki nu a răspuns la telefon și nici la SMS. De altfel, în 2014, ea refuzase să facă declarații pe această temă.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: Ţintă: Benyovszki! Directoarea adjunctă de la AIO, suspectată de conflict de interese

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Gura pacatosului adevar graieste! Dar cam tarziu!
@eutanasiu a fost acuzat că schimbă subiectul, adică e un troll. Eu nu voi face decât să comentez pe marginea unui subiect deschis de gazdă: ,,P.S. Problema care se pune, în acest spaţiu public, e aceea de asumare. Dacă chiar credeţi în ce spuneţi şi puteţi dovedi, faceţi-o cu subiect şi predicat şi cu identitatea asumată. Altminteri, răspunderea ne revine nouă. Iar corect e ca fiecare să răspundă de propriile ziceri, nu credeţi?" Nimic mai adevărat, felicitări! Vorbe frumoase, dar să trecem la fapte. Cine din redacţia Bihoreanul îşi asumă lăturile şi zoaiele cu care aţi împroşcat nişte judecători?! ,,Lider" a fost judecatoarea de la CAO, Florica ROMAN. Cazul e celebru şi prin final (aici prea puţin prezentat); procuroarea Mirică, şefa celui care a ,,deschis" dosarul, a retras acuzaţiile făcute la adresa a trei dintre judecători. Deci nu judecătorii, colegii lor, ce PROCURORII i-au albit!!! Doar că nu cei care le-au dat ,,ziariştilor" date din dosar înainte de a şti de ele avocaţii părţilor sau chiar părţile(!!!) sunt vinovaţi. Aşa e, domnule redactor-şef! Ăia au plecat, unii, alţii s-au pensionat, aţi rămas voi, ziariştii, să plătiţi oalele sparte cum bine spuneţi ,,...răspunderea ne revine nouă." P.S. Astept o reactie de genul ,,Comentariile au fost reclamate ca având informaţii eronate şi calomnioase." he, he, he !
Postat 07 Mai 2017, 12:08 de pinonel
despre răspundere
Pinolele, te faci că nu înţelegi. E destul de simplu, chiar şi pentru un absolvent de Băneasa, ca tine. Dar o spun petru ceilalţi cititori preocupaţi de subiect. Una e răspunderea pentru textele publicate de ziar şi asumate ca atare, alta cea pentru textele din zona de comentarii, făcute în spatele unor pseudonime şi, ca atare, neasumate. Pentru cele dintâi, suntem daţi în judecată, mergem în procese, ne apărăm punctul de vedere, plătim când se consideră că am greşit. În cazul judecătorilor, am urmărit un subiect de larg interes, încă din faza de anchetă, până la deznodământ. Am scris despre nişte magistraţi suspectaţi, acuzaţi, cercetaţi, suspendaţi, repuşi în drepturi, compensaţi financiar, achitaţi. Nu eu răspund pentru abuzurile procurorilor, dacă au fost, ci procurorii. Există proceduri, legi, norme, la care victimele pot apela şi văd că o fac. Eu, ca ziarist, mi-am făcut datoria faţă de public, pe care sunt chemat să-l informez despre realitatea din jur. Asta e realitatea, asta prezentăm. Legat de comentariile anonime, am prefera şi noi ca răspunderea pentru conţinutul lor defăimător să aparţină autorilor, dar uite că jurisprudenţa care se crează în materie zice altceva, şi anume că poate fi atrasă şi răspunderea site-ului care le găzduieşte. Acesta e motivul pentru care a trebuit să instituim un regulament cu proceduri şi să implementăm butonul de „raportare”. Cam asta e, pe scurt, povestea...
Postat 07 Mai 2017, 15:02 de Florin Ciucas
@eutanasiu 2
Maier , nu te mai da intelectual! Toti care te cunosc iti stiu si trecutul. Ai descoperit google la varsta asta si acum faci copy/paste la citate sa dai impresia de om citit?
Postat 07 Mai 2017, 11:38 de BlackDot
"Analfabetul viitorului nu va mai fi cel care nu știe să citească, ci acela care nu știe să înțeleagă" ( Alvin Toffler).
Cred că sunteţi printre puţinii care au înţeles exact situaţia care li s-a arătat într-un tabel Excel. Constat că sunteţi mulţumit că există tabelul. Ce conţine el, nu mai contează! Nu pot să cred că nu faceţi diferenţa între valoarea cu TVA şi cea fără TVA, atunci când aveţi de încasat banii pentru o factură.
Postat 07 Mai 2017, 10:06 de eutanasiu
BLACK&WHITE
E foarte usor sa spui cuiva : ai probe, du-te si fa plangeri unde trebuie ! Acum vorbesc in nume personal ! De unde as putea avea eu contracte ( sigur false ! ) ? Ce inscris sa prezint eu din care sa reiasa ca " omu' din capu' satului nu este ceea ce vrea sa para ? Asa cunosc eu o redactie data in judecata de cineva taman pentru imagine ! Si redactia cauta sprijin la unul si altul pe sistemul " poate ne ajutati si pe noi cu ceva !". PS: comentariul lui BlackDot este urat de tot ! OK, e un blestem care in sine nu este cu conotatie penala ! PS2: se mai vorbeste pe-aici despre ....dusmanie ! Dusmania nu vine si ea de undeva ? Nu se intemeiaza pe ceva ?
Postat 07 Mai 2017, 09:06 de TDS
@eutanasiu Maier
Mi-as dori enorm sa vad o plangere penala pentru denigrare si sa il vad pe papagalul asta de Maier vreo 3 ani in costum in dungi plus familia lui lasata pe strazi pentru ca i-a executat parchetul casa in cuantumul prejudiciului produs OVM pentru imaginea defaimata si clientii din mediul privat pierduti! ...
Postat 06 Mai 2017, 19:05 de BlackDot
„Nu înseamnă că, dacă e fiul lui Gavra, nu poate să-şi vândă marfa Primăriei”. Aceasta ar fi virgula care lămureşte probabil toate dilemele juridice, morale şi de oricare ar mai fi.
Exercitarea atribuţiilor de control la Compania de Apă la cărei preşedinte AGA este, ar trebui să-l împiedice pe primar să semneze astfel de contracte. Evident că Gavra se încadrează la conflict de interese, primarul fiind doar cel care, în cunoştinţă de cauză, acceptă (ori din interes, ori din prostie) situaţia. Declaraţia de interese a directorului Gavra nu cuprinde şi contractele dintre CAO şi firma fiului său şi nici contractele dintre OVM Paper şi PMO – instituţie căreia îi este subordonat şi care deţine 99% din acţiuni. Atunci când Bolojan l-a propus ca director şi preşedinte al C.A. la CAO, cred că a făcut-o analizându-i activitatea competenţele, afinităţile politice şi comerciale şi în general analizând tot ce voia. La patru ani după aceea, când i-a acordat al doilea mandat, nu „s-a” mai obosit să-i verifice nici măcar declaraţia de interese. Probabil că tot din interes (la acea oră, cele 103 milioane de euro erau cartea de vizită a „realizărilor” mandatului lui. Că ulterior „s-au” redus la jumătate, nu mai contează deoarece alegerile au trecut.) Că antreprenorii lucrărilor de apă şi canalizare cumpărau/cumpără hârtie (şi nu numai) de la acelaşi fiu, a absolut normal. Evident că nu există nicio legătură cu funcţia lu` tac-su. Explicaţia dată de Bolojan în cuprinsul articolului ne arată de fapt că dacă împricinata era mai deşteaptă, refuza să facă parte din comisie. Astfel, aparent, „nu vede ce i se poate imputa”, ar fi încasat la fel de mulţi bani demonstrând că nu are nicio legătură cu firma soţului pentru că nu a făcut parte din comisie. Din acest motiv nu mă miră că nici dumneavoastră nu vedeţi vreo problemă. Aici e eroarea cea mare a celor ce nu înţeleg că gangsterismul juridic al primarului stă pe o realitate neclintită: baza părtaşilor din primărie şi instituţii (fie ele şi abilitate) e mai numeroasă decît vocile critice şi repetă existenţial o lungă tradiţie de evaziune juridică. În final, referitor la parchete, Curţi şi alte spaţii recreative, atât timp cât sunt populate în funcţiile de conducere cu neamuri şi securişti, demersurile sunt inutile. A.N.I. nu pot să o calific până când nu se pronunţă. Faptul că începe să vă preocupe „lemnul şi spaţiile mici” (limbajul şi comentariile) mă duce cu gândul la „sicriul şi groapa” audienţei.
Postat 06 Mai 2017, 17:49 de eutanasiu
texte şi pretexte
E la fel ca în povestea cu fondurile europene. Când vi se pune în faţă situaţia care arată că ele chiar există cu adevărat, contrazicând cele enunţate "cale" de zeci de comentarii, deschideţi un alt "front" al discuţiei, mutând-o pe elemente de formă, ba că nu e bine făcut tabelul în Excel, ba că nu e clar cum e cu TVA-ul. Acum, când vi se spune că nu are cum să fie conflict de interese în sarcina lui Bolojan şi că argumentaţia e şubredă, mutaţi discuţia pe clienţii Companiei de Apă. Şi totul în enunţuri sofisticate, prea-lungite şi prea-complicate, nu însă îndeajuns de tare încât să nu transpară patima, subiectivismul şi, cum ziceam mai devreme, duşmănia. Să ştiţi că asemenea texte lungi şi grele strică audienţa, nu articolele noastre :) P.S. Problema care se pune, în acest spaţiu public, e aceea de asumare. Dacă chiar credeţi în ce spuneţi şi puteţi dovedi, faceţi-o cu subiect şi predicat şi cu identitatea asumată. Altminteri, răspunderea ne revine nouă. Iar corect e ca fiecare să răspundă de propriile ziceri, nu credeţi?
Postat 06 Mai 2017, 18:05 de Florin Ciucas
Domnule Simai,
Dacă aţi reacţionat prompt şi repetat la reclamaţiile primite, vă rog ca, în virtutea dreptului de acces la informaţii publice să solicitaţi Companiei de Apă Oradea şi Primăriei Municipiului Oradea cuantumul plăţilor către firma OVM Paper Distribution s.r.l. începând cu 2009. Inclusiv pentru achiziţiile „în regim de urgenţă”. SEAP oferă date doar despre contractele care depăşesc pragurile valorice prevăzute de lege. Observaţia (prin citatul oferit de dvs.) privind reacţia primarului ne arată doar preocuparea acestuia (maximă, aş spune) la alcătuirea comisiilor de licitaţie constituite pe care le avizează (în baza prezumţiei de nevinovăţie care nu se aplică adversarilor lui). S-ar putea să constataţi că este vorba de o lampă care arde bani publici în schimbul hârtiei pe care sunt tipăriţi. Unii freacă lampa, ca să apară din ea duhul care le îndeplineşte dorinţele. Aladin rămâne cu luatul.
Postat 06 Mai 2017, 11:27 de eutanasiu
Deşi strigă „noaptea ca hoţii”, edilul o aplică „ziua ca băieţii”
Conform unei Hotărâri a A.G.A. a Companiei de Apă Oradea, toate contractele care au valoarea mai mare de 100.000 lei se supun aprobării Consiliului de Administraţie. Ca urmare, atât domnul Ilie cât şi nea Oros ştiau/ar fi trebuit să ştie despre această achiziţie. Că primarul este preşedintele A.G.A. a C.A.O. şi preşedinte Aparegio (două funcţii prin care este obligat să-şi exercite controlul asupra activităţii CAO şi implicit a directorului firmei) şi că Oros este preşedinte al Consiliului de Administraţie la CAO în acelaşi timp fiind director tehnic la ABA Crişuri (instituţie cu atribuţii de control şi avizare a activităţii Companiei) şi vicepreşedinte PNL Oradea este evident. Prefectul, la rândul lui, are atribuţii de verificare şi control cel puţin din calitatea de co-finanţator al proiectelor din fonduri de coeziune. Poate n-o fi fost director comercial la CaO. Referitor la celelate instituţii menţionate, Garda Forestieră, Agenţia de Mediu şi altele, am scris doar că „n-ar fi lipsită de interes o verificare”.
Postat 06 Mai 2017, 10:21 de eutanasiu
RE: Deşi strigă „noaptea ca hoţii”, edilul o aplică „ziua ca băieţii”
Eu unul nu văd unde este conflictul de interese în faptul că Primăria achiziţionează, în baza unui contract anual, papetărie necesară activităţilor ei, câtă vreme achiziţia e una transparentă, publicată pe oradea.ro şi pe SEAP, şi nu are condiţii discriminatorii. Nu înseamnă că dacă e fiul lui Gavra, nu poate să-şi vândă marfa Primăriei. Nu văd nici care e folosul patrimonial pe care l-ar avea Bolojan de pe urma acestei chesiuni. Mi se pare că faceţi nişte conexiuni forţate, mânat de duşmănia pe care le-o purtaţi, şi lui Bolojan şi lui Gavra. Cu insistenţa care încercaţi să ne convingeţi, ocupând tot spaţiul dedicat comentariilor, aţi putea să faceţi singur o reclamaţie la "forurile competente", Parchete, ANI, şi să ne lămuriţi de adevărul spuselor dvs.
Postat 06 Mai 2017, 15:01 de Florin Ciucas
Lucrări + furnizare = “lucrătură”
„Profesionalismul” loveşte din nou! Articolul nr.1 al contractului statuează că părţile au încheiat „un contract de lucrări” iar art. 4 îl definşte ca fiind „4. Obiectul contractului 4.1 - Obiectul prezentului contract il reprezinta furnizarea de materiale de birotica, rechizite si papetarie necesare functionarii in bune conditii a tuturor serviciilor din cadrul Primariei Municipiului Oradea“în perioada convenita şi în conformitate cu obligaţiile asumate prin prezentul contract.”
Postat 06 Mai 2017, 10:01 de eutanasiu
O fi "eronată" informaţia de pe site-ul PMO?
Contract de furnizare nr. 136908 din 20.04.2017 1. Părţile contractante În temeiul Legii 98/2016 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare,s-a încheiat prezentul contract de lucrari, MUNICIPIUL ORADEA, cu sediul in Oradea, P-ta Unirii, nr.1, telefon 0259/437000, fax 0259/437544,email: primarie @ oradea.ro, cod fiscal 35372589, avand contul nr RO 14TREZ24A670312710101X deschis la Trezoreria municipiului Oradea, titular de cont Municipiul Oradea, reprezentata prin Primar – Ilie Bolojan si Director Economic –Eduard Florea , in calitate de achizitor, pe de o parte şi OVM PAPER DISTRIBUTIE SRLcu sediul in Oradea,Str.D.Cantemir nr.75 bl C6 SC 8 AP.22 jud.Bihor tel/fax 0259/437888 avand nr de inmatriculare J05/990/11.05.2006, cod fiscal RO 18657950 cont, RO 09TREZO765069XXX005517 deschis la Trezoreria Oradea reprezentata prin Gavra Ovidiu George, avand functia de administrator in calitate de furnizor pe de alta parte. 5. Preţul contractului 5.1 - Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului, respectiv preţul cantitatilor de produse livrate, plătibil furnizorului de către achizitor, este de 257.897,10 lei fara tva. Achizitor, Furnizor Municipiul Oradea SC OVM PAPER DISTRIBUTIE SRL Primar Ilie Bolojan Director-Executiv -Directia Econom Eduard Florea Director Executiv Directia Juridica Eugenia Borbei Director D.M.C.F.O.E Mircea Oaie Sef Serviciu Achizitii Publice Manuela Maghiar Consilier Achzitii Publice Olimpia Horge
Postat 06 Mai 2017, 09:39 de eutanasiu
Administratia Imobiliara Oradea era un viespar de corupti ,de aia a fost desfiintata
Nu a trecut nici un an de cand celalat Director General Adjunct al AIO (actuala DPI) CRISTIAN NOROCEL POPESCU era acuzat fix de aceeasi infractiune ! Culmea tot 200 000 euro nu putea sa explice din avere! Proprietar conform declaratiei de avere a Doua vile de lux si un apartament cu 4 camere! Si el si sotia angajati ai PMO ... Ilie ,Ilie ... ce vipere tii la piept ...
Postat 05 Mai 2017, 23:16 de zugrav
@pinonel
800000/ numarul de angajati ai primariilor = .... se incadreaza si mai e mult loc pana la 200000 cat vrea dracnea si psd sa introduca suma de la care incepe manareala ! Asa ca ia treci si plateste degraba taxele si impozitele ca e loc pentru bugetari !
Postat 05 Mai 2017, 22:58 de scortosul
?
E vreo problemă cu valoarea sau numărul contractului? Sau cu faptul că şi turcul e ca pistolul? Sau e posibil ca cineva din primărie/CAO să şteargă comentariile?
Postat 05 Mai 2017, 21:57 de eutanasiu
RE: ?
Comentariile au fost reclamate ca având informaţii eronate şi calomnioase.
Postat 06 Mai 2017, 00:22 de Moderator
Rupand o buruiana nu starpesti coruptia din administratia locala oradeana!
Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, într-o întâlnire cu membrii comisiilor de buget finanțe și economică, industrii și servicii din Senat :"Într-o comună, [...], se fură într-un an 800.000 lei din impozitele și taxele locale preluate de la cetățeni.” Oradea nu-i comuna, deci....
Postat 05 Mai 2017, 15:27 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON