URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2016, 14:09

Şefa CAS Bihor: "Nu e adevărat că nu sunt bani pentru sănătate"

La şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, directoarea CAS Bihor, Luciana Dorca, a ţinut să contrazică informaţiile potrivit cărora nu ar exista suficienţi bani pentru tratamentele medicale. Şefa CAS nu a spus concret cine a acuzat că nu sunt bani pentru sănătate, însă a lăsat să se înţeleagă că astfel de afirmaţii au făcut reprezentanţi din domeniul public şi privat deopotrivă.  

"Ceea ce se ştie din mass-media privind sănătatea este că nu sunt bani. Ceea ce nu se ştie este că nu e chiar aşa", şi-a început Dorca prezentarea în faţa prefectului Claudiu Pop şi a colegilor şefi de instituţii deconcentrate.

Potrivit directoarei, CAS Bihor face plăţi lunare pentru servicii medicale în cuantum de 13 milioane de euro, în timp ce încasările sunt de 6 milioane de euro, diferenţa fiind asigurată din bugetul de stat.

Pentru cele nouă programe de sănătate derulate de CAS Bihor (diabet, oncologie, boli rare, ortopedie, transplant, boli endocrine, hemofilie şi talasemie, boli cardiovasculare şi pentru bolnavii cu insuficienţă renală), bugetul anual este de 27 de milioane de euro. Luciana Dorca a exemplificat şi câteva din aceste costuri. De pildă, în programul de ortopedie, costul mediu pe pacient este de 5.000 de lei pe an, în hemofilie şi talasimie urcă chiar şi la 65.000 de lei, iar la boli rare la 126.000 de lei, în Bihor fiind patru astfel de pacienţi.

Dorca a vorbit apoi despre costurile din programul de oncologie, unde se decontează tratamente PET/CT şi radioterapia. "Mă voi opri la PET/CT pentru că la începutul anului am citit cu stupoare o declaraţie în presă de-a reprezentanţilor (n.r. Centrul PET/CT din Oradea) că nu sunt bani suficienţi. I-am întrebat în scris de ce fac astfel de afirmaţii, când la sfârşitul anului 2015 ne-au dat înapoi 1.900.000 de lei, n-aveau ce face cu ei, la fel va fi şi anul acesta. Explicaţiile sunt aiuritoare, spun că dă bine dacă zic aşa", a declarat Luciana Dorca.

La fel, a susţinut directoarea, au explicat şi reprezentanţii Spitalului din Marghita, care recent ar fi acuzat că nu mai au bani pentru salariile doctorilor.

"Bani se alocă pentru programele de sănătate şi îmi pare foarte rău pentru cei care ies în presă şi spun altceva", a mai spus şefa CAS Bihor.

Întrucât Dorca a vorbit despre declaraţii făcute chiar şi la începutul anului 2016, prefectul Claudiu Pop i-a cerut şefei CAS să reacţioneze mai rapid, astfel încât cetăţenii să nu rămână cu informaţii eronate.

În aceeaşi şedinţă, şefa Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a prezentat la rândul ei programele de prevenţie care sunt derulate în Bihor. Potrivit acesteia, în prima jumătate a anului 2016, în judeţ s-au făcut 24.900 de vaccinări, au fost achiziţionate 4.121 de teste rapide pentru depistarea HIV, 368 bihoreni au fost incluşi în tratament pentru tuberculoză şi doar 648 femei au făcut testul citologic Babeş-Papanicolau. Rahotă a amintit că, în programul naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, bihorencele pot face gratuit acest test la Spitalul Judeţean Oradea şi la Spitalul Pelican.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tot tu directoare încă?până când oare?
Tot tu ești directoare chiar dacă ai luat doar 31 de puncte la așa zisul examen pe la mitici .Stiu ei directori de scoli de ce se feresc ca dracu de tămâie de examen mai bine nimit de partid chiar dacă ești incompetent trăiască partidu.
Postat 28 Septembrie 2016, 19:23 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON