URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2010, 19:13

Şedinţă fulger, fără "tunete", în Consiliul Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a adoptat în şedinţa de joi 50 de hotărâri în doar 40 de minute. Performanţa de a vota o Hotărâre la doar 48 de secunde s-a datorat faptului că primarul Ilie Bolojan a retras de pe ordinea de zi punctele sensibile cum ar fi regulamentul privind rezervarea locului de parcare la domiciliu şi retragerea dreptului de folosintă atribuit Asociaţiei Sportive "Voinţa" Oradea asupra bazei sportive, cu zece terenuri de tenis, din strada Gheorghe Bariţiu.

De altfel, şeful executivului local a şi părăsit de mai multe ori sala de şedinţe în timpul dezbaterilor, lăsând pe seama viceprimarului Gheorghe Carp să apere punctul de vedere al Primăriei acolo unde a fost cazul.

Printre cele cinci puncte care au mai fost retrase în ultima clipă şi fără comentarii de pe ordinea de zi s-au mai numărat scutirea de la plata impozitului pe clădiri a sumei de 56.866 lei datorată de firma Contact Tehnic Internaţional în baza regulamentului privind acordarea de facilităţi către investitori şi acordul de principiu pentru transmiterea în folosinţă gratuită a suprafeţei de 1.000 metri pătraţi în favoarea Fundaţiei "Maica Tereza".

Va fi centru comercial şi piaţă!

La fel, a fost la un pas ca deliberativul local să amâne aprobarea Planului de Urbanism de Detaliu privind contruirea unui magazin comercial şi a unei pieţe agroalimentare pe amplasamentul actualei pieţe Ioşia. "Eu spun să retragem şi acest punct de pe ordinea de zi pentru că peste 200 de orădeni care locuiesc în zonă şi chiar urbanişti au adunat semnături ca piaţa Ioşia să nu se modifice", a cerut consilierul PSD, Pavel Mercea. Propunerea a căzut la vot, iar PUD-ul a fost adoptat cu 16 voturi din partea consilierilor alianţei PNL-UDMR, cu două mai mult faţă de minimul cerut de lege. Consilierii PDL şi cei ai PSD au votat împotrivă.

Conform Hotărârii de Consiliu Local, din suprafaţa totală de 5.232 metri pătraţi a actualei pieţe, 1.351 metri pătraţi îşi vor păstra destinaţia, iar diferenţa va fi alocată construcţiei unui centru comercial de tip Billa cu un singur nivel. Cele două spaţii comerciale vor avea în total 60 de locuri de parcare.

Cu unanimitate

În schimb, consilierii locali au adoptat cu unanimitate de voturi celelalte puncte de pe ordinea de zi, ca de pildă reducerea impozitului pe clădire datorat de Lotus Center în baza regulamentului de acordare a facilităţilor fiscale către investitori. Reducerea va fi operată în baza investiţiei făcute de omul de afaceri Alexandru Mudura în extinderea centrului comercial şi va însemna o scutire de la plata taxelor în valoare de 480.954 lei dintr-un total de 739.929 lei datorat pentru anul fiscal 2010.

Tot cu unanimitate de voturi au fost adoptate şi tarifele pentru închirierea chişcurilor din incinta Orăşelului Copiilor. La cererea consilierului local Huszar Istvan tariful lunar a fost majorat de la 780 lei pe chioşc, la cât se ridică cea mai scumpă chirie percepută de Administraţia Imobiliară Oradea pentru spaţiile aflate în administrare, la 800 lei pe lună pe chioşc pe considerentul că "este o sumă rotundă".

Se verifică stadiul lucrărilor...

La fel, aleşii orădenilor au aprobat rapid şi fără comentarii componenţa comisiei pentru analiza stadiului ducerii la îndeplinire a obligaţiilor contractuale asumate de beneficiarii parcelelor de 250 metri pătraţi alocate tinerilor pentru construirea de locuinţe. Pe lângă reprezentanţii municipalităţii din comisie urmau să facă parte trei consilieri locali, iar pentru că fiecare dintre cele patru grupuri de consilieri PNL, UDMR, PDL şi PSD au ţinut să facă o nominalizare, udemeristul Szabo Joszef a anunţat că se retrage din cursă, dorind să evite trecerea la vot secret şi totodată prelungirea dezbaterilor. Astfel, deliberativul va fi reprezentat în comisie de consilierii Bogdan Hossu (PSD), Cristian Ile (PDL) şi Adriana Lipoveanu (PNL).

În şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat, tot cu unaniminte de voturi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea a complexului de locuinţe sociale din strada Voltaire şi regulamentul de organizare şi funcţionare a aparatului primarului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON