URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2016, 17:55

Sechestru pe averi: Procurorii DNA acuză 7 vameşi orădeni că au fost părtaşi la un tun de 2,5 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al DNA a dat publicităţii, miercuri, amănunte dintr-un nou dosar exploziv trimis în faţa instanţei de procurorii Serviciului Teritorial Oradea, în care sunt inculpaţi atât fostul şef al Vămii Române, orădeanul Radu Mărginean, actualul şef al Regionalei Vamale Cluj, Călin Vesa, alţi cinci foşti şi actuali şefi ai Regionalei Vamale Cluj şi din Direcţia Vamală Bihor, dar şi doi foşti comisari ai Gărzii Financiare Bihor, George Buna şi Vasile Costea.

Potrivit comunicatului, cei şapte vameşi sunt acuzaţi că au sprijinit "direct şi cu intenţie" activitatea evazionistă a administratorilor firmei Colors Internaţional SRL Săcueni, Bereczki Jozsef şi Pap Robert, şi ei trimişi în judecată în acest dosar, afaceri prin care au provocat bugetului de stat o pagubă de aproape 2,5 milioane de euro.

Toţi, unul şi unul

Astfel, conform informării, cei doi administratori ai Colors Internaţional sunt acuzaţi de evaziune fiscală, în formă continuată (211 acte materiale), în timp ce pentru Radu Mărginean, la data faptelor şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sergiu Ignat, la data faptelor inspector vamal în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gheorghe Seleş, la data faptelor director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Călin Vesa, la data faptelor director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Ovidiu Vidican, la data faptelor şef Serviciu Antifraudă Fiscală şi Vamală în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Corneliu Sotoc, la data faptelor director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor şi Aurelian Baciu, la data faptelor şef Birou supraveghere accize din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, sunt inculpaţi pentru complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În cazul lui George Buna şi Vasile Costea, procurorii au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că afacerea s-a derulat în perioada  aprilie - mai 2009. "Inculpaţii Bereczki Jozsef şi Pap Robert, în calitate de administrator, respectiv administrator de fapt al SC Colors Internaţional SRL Săcueni, au conceput şi pus în aplicare un mecanism evazionist prin care 211 facturi şi documente financiar-contabile aferente nu au fost evidenţiate în actele contabile ale societăţii, astfel încât cantitatea de 6.647.986 litri / 5.565,2 tone motorină Euro 5 a fost eliberată pentru consum către societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor auto, fără plata accizei şi TVA aferent. În actele contabile figura că motorina ar fi fost livrată în spaţiul intracomunitar, către o societate din Slovacia", se arată în comunicatul DNA.

Protecţie deplină

Documentele false au fost depuse de Pap la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, structură teritorială a Autorităţii Naţionale a Vămilor ai cărei angajaţi ar fi avut obligaţia să supravegheze antrepozitul firmei Colors Internaţional şi tranzacţiile derulate de societate.

În loc de asta, susţin procurorii, firma  a beneficiat de "sprijinul şi ajutorul direct oferit cu intenţie" de vameşi, atât de fostul şef al ANV, Radu Mărginean, cât şi de subalternii acestuia, Ignat, Seleş, Vesa, Vidican, Sotoc şi Baciu.

Ajutorul s-a concretizat prin faptul că firma a obţinut autorizaţia ca antrepozit fiscal de depozitare, în luna februarie 2009, cu toate că nu îndeplinea condiţiile legale, "având ca efect imediat derularea operaţiunilor comerciale cu produse energetice în regim suspensiv de la plata accizei şi scutire de la plata TVA aferent".

Totodată, firma ar fi fost protejată de controale, în condiţiile în care vameşii aveau cunoştinţă de circuitul evazionist, ba mai mult decât atât, primea avize în baza cărora achiziţiona motorină Euro 5 în regim suspensiv, care era ulterior eliberată pentru consum fără plata accizei.

Fraudă legiferată

Între acuzaţiile aduse vameşilor se numără şi "întârzierea comunicării răspunsului autorităţilor vamale slovace din 22 aprilie 2009 către Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, care nu confirmau relaţia comercială dintre SC Colors Internaţional şi societatea din Slovacia, până la data de 18 mai 2009, protejându-l pe inculpatul Pap Robert Attila de controalele care ar fi urmat".

Procurorii consideră imputabilă şi "certificarea drept legală a achiziţionării cantităţii de 1.244.842 litri motorină Euro 5 de către Colors Internaţional de la o altă societate comercială, care nu deţinea autorizaţie de antrepozit fiscal, în regim suspensiv de la plata accizei şi completarea în mod necorespunzător a documentelor de transport, nedemararea de acţiuni de control la societate, în condiţiile în care aveau cunoştinţă de suspiciunea de fraudă asupra celor peste 122 de transporturi de produse accizabile în spaţiul intracomunitar în luna aprilie 2009".

De asemenea, vameşii implicaţi în fraudă ar fi dispus "certificarea legalităţii eliberării pentru consum a cantităţii de 29.650 litri motorină Euro 5, depistată la data de 14 aprilie 2009, în condiţiile în care acest transport făcea dovada activităţii evazioniste desfăşurată de inculpatul Pap", şi au ignorat "cererile subalternilor de a-l obliga pe inculpatul Pap să prezinte autocisternele pentru verificare şi sigilare, în vederea efectuării transportului intracomunitar de motorină Euro 5 şi neluarea de măsuri pentru stoparea activităţii evazioniste desfăşurată de către acesta".

Averi sub sechestru

Prin tranzacţiile ilicite, spune DNA, Bereczki şi Pap au cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 10.294.807 lei (echivalent 2.455.854 Euro), din care accize în valoare de 6.987.357 lei şi TVA în valoare de 3.307.450 lei.

Legat de cei din foşti comisari de Gardă Financiară, procurorii anticoruţie le impută "trântirea" unui control pe 16 aprilie 2009, "prin neaplicarea sancţiunii amenzii de minim 20.000 lei şi confiscarea cantităţii de 29.650 litri motorină Euro 5, ori contravaloarea acesteia în cuantum de 107.261,84 lei, cauzând o pagubă bugetului consolidat al statului de 127.261,84 lei şi obţinând un folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru firma din Săcueni".

De altfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 10.294.807 lei, respectiv cu suma de 127.261,84 lei.

În cauză au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 10.294.807 lei, fiind aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Mărginean Radu, Ignat Sergiu, Seleş Gheorghe, Vesa Călin, Vidican Ovidiu şi Sotoc Corneliu, cu precizarea că inculpaţii Bereczki Jozsef, Pap Robert şi Baciu Aurelian nu deţin în proprietate bunuri mobile sau imobile.

De asemenea, au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 127.261,84 lei, fiind aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Buna George şi Costea Ovidiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pas cu pas, daca se dorea, se ajungea direct la "regina vamilor" !!!
Mai trebuia sa-l umfle si pe protectorul traseelor comerciale, fostul sef al Garzii Financiare Bihor Gal Calin si, neindoielnic, se putea arunca carligul direct in curtea lui Blaga, zis si Buldogul !!!
Postat 25 Mai 2016, 10:09 de WinDos
ADINA
GHINION
Postat 24 Mai 2016, 19:45 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON