URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2015, 15:27

Sebes-Körös folyó: PPMT-iştii au "botezat" Crişul Repede în limba maghiară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au botezat Crişul Repede în limba maghiară! Preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, ajutat de liderul filialei municipale, Moldovan Lajos, şi de vicepreşedintele pe zona Partium, Nagy Joszef Barna, au montat marţi, în prezenţa jurnaliştilor, chiar sub tabla cu numele Crişului Repede de pe podul Mareşal Constantin Prezan, încă un indicator cu denumirea cursului de apă în limba maghiară: Sebes-Körös folyó.

Csomortanyi şi-a justificat gestul ca o acţiune de protest faţă de faptul că municipalitatea orădeană nu a montat în oraş indicatoare cu denumirile geografice în limba maghiară, aşa cum cer normativele în vigoare.

"Este un act de nesupunere civică, pentru a atrage atenţia autorităţilor că nici la acest pod nu a fost pusă o inscripţie cu denumirea în limba maghiară. Suntem foarte bucuroşi că s-a făcut acest pod, asemenea investiţii sunt binevenite, dar ne pare rău că bucuria noastră este umbrită de această omisiune", a spus liderul PPMT Bihor.

Csomortanyi a spus că filiala va depune o cerere la Primărie prin care va solicita aplicarea prevederilor convenţiei cadru pentru protejarea minorităţilor de la Strasbourg şi a cartei limbilor minoritarea şi regionale, normative care prevăd afişarea denumirilor geografice şi topografice inclusiv în limba minorităţilor.

"Noi am montat o singură plăcuţă pentru a pune semnul exclamării legat de problema inscripţiilor în limba maghiară. Conform legii, montarea plăcuţelor cu denumirea în limba minorităţilor este obligaţia municipalităţii", a declarat liderul PPMT.

Acesta şi-a exprimat speranţa că inscripţia cu denumirea Sebes-Körös folyó va rezista mai mult de 4 ore, cât a stat afişat indicatorul cu aceeaşi denumire montat pe podul Sovata după inaugurarea construcţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Adevarul istoric
ungurii navalitori, in incercarea lor dementa de a unguriza totul in Ardeal, pt a putea pastra teritoriile furate, au incercat sa maghiarizeze si numele romanilor, nu doar denumiri de localitati, ape, etc!
Postat 13 Mai 2015, 17:13 de Valhalla-Asgard
Realitate
Stiu si occidentalii nu doar romanii care e treaba cu partidele ungurresti, din Romania, separatiste, izolationiste, retrograde care nu sunt altceva decat niste anexe ale intereselor budapestei.
Postat 13 Mai 2015, 17:08 de Valhalla-Asgard
schimbare nume de pod
Maghiarii sunt dezinteresati de oras. Au demonstrat-o la Referendum, cand ar fi putu sa voteze "NU" prin urmare, n-are nici un sens sa se mai cheltuie cu aceste placute. Mai mult fostul Pod Ferdinand, actualul Pod Sf Ladislau, ar putea fi redenumit "Avram Iancu"
Postat 13 Mai 2015, 15:21 de Iulian_Kaiel
rigo-rigo
CENZURAT
Postat 13 Mai 2015, 14:09 de OradeaNeutru
asta e toata activitatea voastra de partid?
destepti concetateni unguri, cu asta va mandriti voi?! pe astia i-ati ales sa va reprezinte?! asta e toata activitatea partidului, la asta dse rezuma - traduceri libere de natura?! sunteti jalnici, penibili, ieftini, de rusine. eu nu am vazut niciunde in debrecen la vreun supermarket sau abc sa scrie "deschis/bine ati venit" in rom si ungureste, cum e de exemplu la selgros sau auchan! mai degraba ar trebui evreii sa ceara inscriptii bilingve, ca doar ei sustin finaciar orasul asta, nu niste gaste ametite ca voi! insa acestia sunt mult prea recunoscatori orasului ca i-a tinut/gazduit si ajutat sa se dezvolte, incat sa fie preocupati de semne stradale!
Postat 13 Mai 2015, 07:56 de roger
Fraiere....
..adica ppmtistule...Ma-ta e acasa??
Postat 13 Mai 2015, 06:51 de grigore
Unguri cu samburi...
De asta sunt buni, sa umble cu pancarde dupa ei, da sa miscte fundu la vot - nu! Au primit comanda de la fetele lor luminate sa sada asasa si sa rada de oradenii care vor sa miste ceva in orasu asta. Tipu asta e un fel de csibi barna al oradiei numa sa aiba grija sa nu schimbe papusa lui Avram Iancu, cu fatau lui ala turtit..
Postat 13 Mai 2015, 06:50 de TC
@emzeperix
Nu ti-e rusine, MAIDANEZULE ? Ai tinut sa ne arati la toti cat de escroc esti. In legatura cu denumirile unguresti, las-o mai usor. Daca au existat ele au fost date dupa ce ungurii au luat cu japca teritoriile romanilor. Desigur, escrocheria nu a tinut la infinit. Romanii, si-au luat inapoi teritoriile in 1918. Ultima ora ne-am recuperat teritoriile de la ungurii horthysti la finele celui de-al doile razboi mondial. Mereu am avut necazuri cu un astfel de vecin blestemat. Tu si cei asemeni tie, separatisti, izolationisti care ati face orice sa blocati dezvoltarea si progresul societatii imi voi indemna toti cunoscutii sa partice la referendumul de unificare. La cat esti de prost nici macar nu realizezi ca e si spre binele vostru, al ungurilor ca orasul sa se dezvolte.
Postat 13 Mai 2015, 00:46 de Control_Room
Mda
@HXH: It vagyok! Pai cam ce ai vrea sa auzi? Oricum pe multe tablite scrie Nagyvarad s.a.m.d.! Daca asta le da satisfactie, OK! Eu am combatut din plin ideea denumirilor istorice in cazul strazilor: Zoldfa utca si altele(imi scapa acum). Cu asa ceva NU SUNT DE ACORD! FERM! Dar cred ca voiai sa-mi afli opinia despre neparticiparea etnicilor maghiari! Ei au avut motivele lor, eu si altii motivele noastre. Diferite! Oricum etnicii maghiari au boicotat si REFERENDUM-ul national din 2012! Adica doi ani in plus cu Basescu!
Postat 13 Mai 2015, 00:11 de TDS
Dar care e problema?
Nu stii sa citesti in limba romana, Ciomo? Sau ai probleme de orientare si pierzi sirul, de nu mai stii in ce orasi te afli si ce apa trece prin mijlocul ei?
Postat 12 Mai 2015, 23:09 de WinDos
Botezul a fost de mult.....
Domnu Simai iar a aruncat osul intre maidanezii Bihoreanului, intentionat sau lipsa de cultura riul ce trece prin oras de mult a fost botezat SEBES KOROS si TRADUS de vreo 100 de ani in Crisul Repede (ca si aproximativ 70% numele localitatilor din Ardeal si 30% romanii au origine nume unguresc )ca si NAGYVARAD-ORADEA MARE/Stima
Postat 12 Mai 2015, 23:03 de EmzePerix
Acte de nesupunere civica ?
Indivizii astia nu se lasa pana nu ajung la parnaie. Asta trebuia saltat atunci cand a umblat cu harta ungariei mari pe jeaca. Propaganda fascista!!!
Postat 12 Mai 2015, 20:32 de Valhalla-Asgard
bravo
pai au botezat si intreg orasul la intrare... mergand pe aceeasi logica. pana la urma e dreptul minoritatilor si, in fond, o forma reclama mascata pt. ppmt - ca nu-i stiau nimeni, oricum - poate, cu aceasta ocazie vor mobiliza la vot si oradenii din cartierele care n-au votat la referendum. iar, Primaria daca vrea poate monta placute si in japoneza, chineza ori engleza, franceza, germana etc. funar ar fi vorbit in cluj placutele si bancile din parcuri in cele trei culori ale drapelului tarii, plus ar da drapele pe gratis la oameni si ar arbora drapele pe toate ridicaturile...
Postat 12 Mai 2015, 18:52 de vg
nenea TDS
unchiu TDS no hat unde esti. ? ce ai de comentat?:))
Postat 12 Mai 2015, 18:07 de HXH
da
nu au botezt ei.asa se numeste de vreo 1000 de ani.
Postat 12 Mai 2015, 17:56 de bobi
Amenda
Sa vina amenda! Sa puna in fiecare zi si apoi sa plateasca amenzile!
Postat 12 Mai 2015, 17:44 de Cristi7
...
Da, in acest format va rezista 4 ore si 5 minute. Intr-un altul , mai mic, poate va rezista mai mult. Apropo. mocsortanyi asta are vreun serviciu?
Postat 12 Mai 2015, 17:42 de titel
Asa e normal!
Bravo lor, ii felicit! Numai asa se poate vedea ca Oradea nu este nicidecum etnic omogena!
Postat 12 Mai 2015, 17:18 de BlackCrow
Attila Decebal
pai de asta au boicotat feciorii referendumul ca nu cumva sa scada sub 20% sa nu se mai numeasca Crisul - Sebes daca tot vor denumiri bilingve sa-si traduca si el numele in romaneste apropo; se pare ca sunt 80% unguri in oradea de nu au iesit la vot
Postat 12 Mai 2015, 15:54 de florin123
Deci asa sta treaba dragilor?
Vad ca in ultima vreme, comunitatea maghiara din Oradea - prin acesti reprezentanti extremisti foarte vocali - chiar exagereaza!!!!!!!!! Eu cred ca e loc pt toti sub Soare, plus ca Romania, in general, si Oradea in particular, sta destul de bine la drepturile acordate minoritatilor, sa fim totusi realisti si corecti. Exagerari din acestea, chiar imi fac scarba!!!!!!!!!! Propun ca de acum inainte sa fie fiecare nume din cartile de identitate in varainta bilingva (adica daca te cheama Andrei sa iti traduca si numele cu Andras, ca sa nu se simta nimeni "lezat") :))................. VA MULTUMESC ca m-ati convins sa merg la referendumul ala daca va fi din nou, si sa votez NUMAI DE DRAGUL de a va mai scadea voua cateva din procentele etnice ulterioare, prin inglobarea Sinmartinului. Deja va prea intindeti! Daca aveti orice probleme va puteti muta oriunde in UE asta mare, inclisv in Ungaria, unde totul e DOAR in maghiara. Lasati numa', ca de data asta va sta altcumva treaba! IN PLUS, lumea o sa creada ca apa respectiva se numeste Sebeș. HAHAHAHAHAH!!! Las ca va sapam noi nitel la referendum!!!!!
Postat 12 Mai 2015, 15:45 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON