URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2016, 19:40

Se judecă! Organizarea referendumului privind Oradea Mare va fi tranşată joi de Curtea Constituţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Referendumul privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională a României.

Conform programării făcute pe portalul propriu, CCR va judeca pe 26 mai excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15 din 2016 care a adus modificări Legii 3 din 2006 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Ordonanţa a fost atacată de Avocatul Poporului la sesizarea liderului PSD Liviu Dragnea. "OUG 15 din 2016, în integralitatea ei contravine, pe de-o parte dispoziţiilor constituţionale ale art. 115 alin. (4) privind regimul ordonanţelor de urgenţă, iar, pe de altă parte, prevederilor art. 147 alin. (4) din Constituţie privind obligativitatea deciziilor Curţii Constituţionale", se menţionează într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Probleme de urgenţă

Potrivit articolului 115 aliniatul 4 din Constituţie, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă doar "în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora".

Avocatul Poporului consideră că în condiţiile în care, potrivit motivării făcute de Guver,n două Consilii Locale din ţară au stabilit desfăşurarea referendumului simultan cu alegerile locale din 5 iunie, deşi Legea 3 nu conţinea prevederi care să permită asta, ordonanţa nu prezintă caracter de urgenţă, ci de oportunitate.

"Avocatul Poporului a apreciat că justificarea adoptării OUG 15/2016 ţine de oportunitate, or oportunitatea nu satisface exigenţele art. 115, alin. 4 din Constituţie, întrucât este, prin definiţie, de natură subiectivă şi nu are, în mod necesar şi univoc, caracter obiectiv", se menţionează în comunicat.

Poate, peste un an...

În plus, Avocatul Poporului apreciază că OUG 115/2016 a fost adoptată cu încălcarea Deciziei 334/2013 a Curţii Constituţionale, aspect care pune în discuţie principiul loialităţii constituţionale conform căruia adoptarea tuturor actelor normative se face cu respectarea deciziilor CCR.

Pentru a nu schimba regulile în timpul jocului, urmând recomandările Comisiei de la Veneţia, CCR a dispus prin Decizia 334/2013 că modificările aduse legii referendumului sunt constituţionale doar în măsura în care nu se aplică consultărilor publice organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Avocatul Poporului a constatat că "în situaţia de faţă Guvernul a adoptat un act normativ în materie referendară fără a ţine cont de cele statuate de instanţa de contencios constituţional în considerentele Deciziei 334/2013, OUG 15/2016 fiind adoptată chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale".

Opinie separată

Iniţiator al referendumului din 5 iunie privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin, primarul Ilie Bolojan a calificat încă de marţi ca neîndemeiată reclamaţia făcută la Avocatul Poporului de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Edilul a afirmat că OUG 15 din 2016 are caracter de urgenţă pentru că modifică o lege care încălca dreptul autorităţilor locale de a consulta populaţia în probleme de interes local.

Bolojan a afirmat că normativul nu schimbă regula în timpul jocului pentru că nu aduce modificări de structură legii, ci doar aduce lămuriri că prin referendum se înţelege atât referendum naţional, cât şi local.

Situaţia declanşată prin contestarea ordonanţei este cu atât mai complicată cu cât, oficial, campania pentru referendum a demarat la începutul acestei săptămâni, iar Primăria a comandat deja buletinele de vot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Prejudicii (1)
La data de 5 mai 2016 Curtea de Conturi a constatat că Compania de Apă Oradea a încheiat 4 contracte cu Casa de avocatură Zamfirescu Racoţi & Predoiu astfel: contract 34921 din 06.12.2010 în valoare de 40000 euro, contract 3992 din 09.11.2015 în valoare de 35000 euro, contract 42103 din 23.11.2015 în valoare de 6600 euro, contract 42126 din 23.11.2015 în valoare de 12000 euro, act adiţional 1/22.06.2011 în valoare de 10000 euro, AA 2/03.10.2012 în valoare de 10000 euro, AA3/12.12.2013 în valoare de 700 euro, AA4/17.01.2014 în valoare de 500 euro, AA5/31.01.2014 în valoare de 700 lei, AA6/13.06.2014 în valoare de 1500 lei, AA7/07.11.2014 în valoare de 8000 de euro, AA8/18.05.2015 în valoare de 10000 euro. După apariţia OUG 26/06.06.2012 toate sumele plătite sunt prejudicii! Referitor la contractele de lucrări prejudiciul este peste 5.700.000 de euro. Cu ştiinţa domnului Bolojan – sesizat fiind din timp – şi cu largul concurs al preşedintelui Consiliului de Administraţie, claudiu oros, şi a directorului gavra ovidiu. De asemenea perfectul pop Claudiu a răspuns în scris că nu îl interesează deşi la conferinţa de presă de la sfârşitul anului trecut spunea că ştie prin ce greutăţi a trecut Compania în derularea contractelor! Cei din Companie care semnaţi ca proştii deconturi ilegale ar trebui să vă gândiţi înainte. Să nu păţiţi ca şi Cociuba care urmează să cerşească la capătul podului Ferdinand după ce îşi vinde apartamentul pentru ilegalităţile comise!
Postat 20 Mai 2016, 22:20 de eutanasiu
Sa traiti dom' procuror si scuzati deranjul!
@eutanasiu Milionul de care pomenesti e un fleac. E un fleac pe langa zeci si zeci de milioane de euro, adunate ar da vreo doua sute! Pornesc de la premiza ca primarul &co au fost si sunt manati de cele mai bune intentii. Totusi, cum va explicati, domnule procuror Ciprian Florentin MAN, ca in niciun contract incheiat cu cei care au castigat lucrarile, primaria (viceprimar dom' malan, avocat!!!) nu a prevazut penalitati de intarziere?! Va citez din vechiul cod, ala dupa care ati invatat. Dincolo de savoarea exprimarii, veti observa ca inaintasii, acum 150 de ani, stiau sa-si apere interesele foarte bine, primarul, vicele, consilierii, ar avea ce invata : ,,Debitorul este osândit, de se cuvine, la plata de daune-interese sau pentru neexecutarea obligatiei, sau pentru întârzierea executarii, cu toate ca nu este rea-credinta din parte-i, afara numai daca nu va justifica ca neexecutarea provine din o cauza straina, care nu-i poate fi imputata". Citind textul, realizezi ca oricum o dai, primarul si oamenii lui sunt vinovati! Daca n-au prevazut in contracte penalitati de intarziere, sunt vinovati. Daca le-au prevazut, dar executantul a fost exonerat de la plata penalitatilor de prostia/incompetenta primarului si a colaboratorilor lui, (de exemplu nu s-a predat la timp amplasamentul viitoarei constructii; lipsa avize, etc, etc) acestia din urma iar sunt vinovati! Daca in doi-trei ani ne-au ingropat pt/ urmatorii 20 de ani in datorii, mi-e groaza sa ma gandesc ce s-ar intampla in cazul unirii cu Sinmartinul... Ar accesa fonduri de n-am iesi din datorii in secolul asta! P.S. Am zis doar penalitati de intarziere, dar sunt mult mai multe clauze care ar fi trebuit sa protejeze banii oradenilor! Ca pana vor veni banii de la ue/guvern (unii zic sa ne luam adio de la bani), noi am platit, cu taxele marite, cele mai mari din tara!!!!
Postat 20 Mai 2016, 20:15 de pinonel
Încă 1 milion de euro prejudiciu
Atunci când votaţi să nu uitaţi că acum trei săptămâni Bolojan ÎMPREUNĂ cu consilierii au votat ca 933000 de euro să îi plătim noi în urma constatării Curţii de Conturi că respectivii bani au fost plătiţi ILEGAL!
Postat 20 Mai 2016, 19:10 de eutanasiu
Unire cu orice pret
Am fost unul dintre cei care l-au votat pe Bolojan in 2008 in speranta unei schimbari in bine. @TDS, nu esti singurul care a vazut sau a crezut ca vede ceva si timpul si-a spus cuvantul. Nu neg contributia primarului la binele orasului dar vad spre deosebire de altii si partile rele. Am votat pentru unirea Oradiei cu Sanmartin de doua ori. Stop joc. Deveniti ridicol stimate domnule primar. Daca oamenii nu vor, lasati lucrurile asa cum sunt. Stiu ca sunt multi care gandesc exact ca si mine si cred ca in ideea in care referendumul totusi se va tine o sa aveti a 3-a surpriza. Neplacuta!
Postat 20 Mai 2016, 18:23 de Kid
am uitat sa mentionez
Ciuma galbui-portocalie. Si astia se califica pentru schimbarea domiciliului pentru multi ani, de la vilele facute prin coruptie si furt la "zabrele groase".
Postat 20 Mai 2016, 12:01 de Aghaurr
Daca CCR declara modificarea legii neconstitutionala
Domnul actual primar si ne-viitor primar va apare ca si "prostul satului". Ce politician e ala care rateaza de 3 ori? Oricum vom vota orice exclus basisti, sorosisti si macoveisti. Astia trebuie sa ajunga prin puscarii nu la primarii.
Postat 20 Mai 2016, 11:57 de Aghaurr
glagorie?
PSD simte ca nu poate exista politic aici in Bihor si incearca sa devina cumva relevant, fie si prin sabotaj. In speta noastra, acest radicalism mi se pare totusi riscant. Daca CC declara OUG constitutionala, dl Bolojan e triumfator pe toata linia, multumita fortarii PSD. Daca OUG pica, primarul se va prezenta ca o victima si iar iese castigator, multumita fortarii PSD. Cine le face strategia politica?
Postat 20 Mai 2016, 11:48 de poli
LOL
Cu cât se apropie ziua referendumului cu atât se dau mai de ceasul morţii ciumele roşii. Că hârm nu vor vota, că mâr, că câr. De parcă nu va câştiga Bolojan fără cele 12 voturi ale lor.
Postat 20 Mai 2016, 11:14 de Mekong_Delta
@pinonel
TSD va vota, cel mai probabil, PSD. E optiunea lui si o respect. In fond, nimeni nu-i perfect! :) . Ceea ce stiu sigur insa, este ca nici el si nici eu si nici alti foarte, foarte multi alegatori, nu vor vota cu chioru' tau si nici cu "statu' de drept". Asa ca lasa propaganda, ia cercul si fugi tare!
Postat 20 Mai 2016, 09:42 de User anonimizat
doar boul e consecvent
Ar fi interesant sa vedem cum CCR zice pas OUG iar domnul primar sa hotarasca TINEREA REFERENDUMULUI. Ca asa vrea muschiuletii lui. Sigur ca il vor cerceta "organele", care ar trebui sa-i cerceteze si pe cei CARE AU PARTICIPAT LA REFERENDUM. Pentru ca initierea unui referendum daca legea il interzice ar cam fi... INFRACTIUNE? Iar cei care ajuta la comiterea unei infractiuni sint...
Postat 20 Mai 2016, 07:19 de Aghaurr
VOTEZ DOCTRINAR
@pinonel : Voi vota cu candidatii partidului a carui doctrina mi se pare cea mai potrivita pentru mine ( si posibil pentru o larga majoritate ! ).
Postat 20 Mai 2016, 07:14 de TDS
@agahurr
Ati vrea voi, primitivilor, sa se retraga Bolojan cu referendumul, dar nici vorba. Referendumul pt Oradea Mare va avea loc. Rusine sa va fie, frane sociale. huuuuuuu......
Postat 20 Mai 2016, 05:53 de Control_Room
Ce-mi plaaceeee!
N-am uitat greaţa si scarba cu care priveam cum niste golani impanzisera Oradea cu bannere de pe care ne ranjeau, vorba poetului, cu chipul lor istet de oaie creata! Nea ilie ,,garanta" pt. chinezoi, mang_litorul era langa popa ciordel, dragnea promitea sa ne dea marea cu sarea (sau macar cet-ul II!)... Toate astea s-au intamplat acum 3-4 ani!!! Acum ,precum mardeiasii de mahala, isi implanta şişurile in spate! Nostradamus ot Birtin da o hotarare de consiliu local, ceva de noaptea mintii: va produce efecte DACA guvernul va da o oug... O aiureala, o actiune inceputa in viitor si care se va termina in trecut. Dragnea muta fulgerator si culmea! klingonianul se executa, sesizeaza CCR! Acum se vede de ce si femeia de serviciu e numita politic! P.S. @tsd Acum, cand ii vezi pe toti cu alti ochi, tu cu cine votezi?!
Postat 20 Mai 2016, 05:43 de pinonel
@simai (din nou) - neîndemeiată reclamaţia
Nu e nici o problemă. Chiar dacă CCR declară neconstituţională Ordonanţa, referndumul se ţine. Vezi articolul: Bolojan - referendumul rămâne cum am stabilit. Aşa e, rămâne cum am stabilit!
Postat 19 Mai 2016, 20:38 de eutanasiu
S-AUZI ACUM JELANII SI SMULGERI DE PAR DIN CAP
De la postacii lui soros. "Ciuma rosie", "rusii si chinejii", "restauratia". Am auzit deja istericalele donsoarei Alina Burghiu-Dej de la PNL si mi-a fost de-ajuns. Iar pentru domnul Bolojan, asta e. Daca CCR decide ca OU iese din cadrul constitutional, va retrageti si mai incercati altadata.
Postat 19 Mai 2016, 20:13 de Aghaurr
@TDS
Pssst. Medicamentele.
Postat 19 Mai 2016, 20:04 de Mekong_Delta
BANII VORBESC
Nu e incalcata nici o autonomie locala ! Ilie Gavril Bolojan , FA Referendumul pe 12 iunie 2016 ! Tot in sectiile alea ! Te costa tot buletinele de vot ! N-ar fi nici o cheltuiala in plus ! Incalcarea autonomiei locale este doar in mintea ta , Ilie Gavril Bolojan ! Ce te-a putut schimba in HALUL asta ? Puterea ? Sau altceva ! Un lucru este clar ( pentru mine , cel putin ! ). Ilie Gavril Bolojan , NU MAI ESTI cel din 2008. Nu exclud insa sa nu fi vaut eu bine atunci !
Postat 19 Mai 2016, 19:54 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON