URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2013, 09:07

Se împart aproape o mie de milioane de lei! Consiliul Local dezbate joi bugetul local pe 2013

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se împart banii oraşului! Consilierii locali se întrunesc joi de la ora 14, în sala mare a Primăriei pentru a discuta în şedinţă extraordinară bugetul local pe anul 2013. Proiectul de buget a fost suspus săptămâna trecută dezbaterii publice, dar întâlnirea s-a ţinut fără public pentru că tema nu a reuşit să trezeasă interesul orădenilor.

Conform celei mai recente variante de buget, municipalitatea mizează anul acesta pe venituri de 973,6 milioane lei din care şi-a propus în mod paradoxal cheltuieli de 986,7 milioane lei! Pentru acoperirea acestei depăşiri de buget, Primăria se bazează pe excedentul bugetar de anul trecut în valoare de 12,9 milioane lei.

Bani mai mulţi

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, bugetul planificat pentru 2013 este cu 43% mai mare faţă de cel realizat în 2012 în valoare de numai 677,7 milioane lei.

"Bugetul consolidat pentru 2013 înregistrează o creştere de venituri faţă de 43% pe fondul majorării prelevărilor de la bugetul de stat (asigurarea fondurilor Aparegio, finanţări ale Ministerului Mediului, obiective de investiţii din sănătate, cofinanţări ale bugetului de stat pentru proiectele europene şi TVA-ul aferent acestora) precum şi a fondurilor UE atrase prin proiecte cu finanţare nerambursabilă", se menţionează în proiectul de buget.

Din totalul bugetului pe anul în curs, municipalitatea a previzionat cheltuieli operaţionale în valoare de 569,2 milioane lei, diferenţa de 417,5 milioane lei urmând să fie alocată investiţiilor.

Se scumpeşte gunoiul!

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii orădenilor vor mai hotărî majorarea cu rata inflaţiei, de 1,8% pentru servicii, a tarifelor pentru depozitarea de deşeuri la groapa gunoi. Comisia de negociere numită de primarul Ilie Bolojan a aprobat toate modificările de tarife propuse de reprezentanţii Keviep, firma care deţine deponeul.

Astfel, pentru perioada 1 mai 2013 - 30 aprilie 2014, tarifele pentru tona de deşeuri menajare respectiv pentru tona de deşeuri amestecate cu moloz va fi majorat de la 14,31 euro la 14,57 euro iar cel pentru deşeuri din construcţii şi demolări urmează să crească de la 2,28 euro la 2,32 euro. La fel ca în anii precedenţi, deşeurile colectate selectiv, precum şi pământul vegetal nu se taxează.

1,8 milioane lei pentru FC Bihor

Consilierii locali vor mai dezbate joi bugetul FC Bihor pentru anul în curs. Clubul de fotbal poate miza anul acesta pe alocări în valoare de 1,8 milioane lei din partea bugetului local, Consiliul Judeţean obligându-se să finanţeze echipa în egală măsură.

Până în prezent, municipalitatea a vărsat FC Bihor 700.000 lei cu titlul de avans din cotizaţia pe 2013 şi urmează să facă plăţi până la nivelul sumei de 1,5 milioane lei. Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, finanţarea ar putea creşte la nivelul aprobat de 1,8 milioane lei doar în funcţie de rezultatele obţinute la finalul sezonului competiţional 2012 - 2013 şi obiectivul stabilit pentru următorul sezon.

Primăria "iese" din Distrigaz

Pe borderoul şedinţei de joi mai figurează şi aprobarea modificării acţionariatului societăţii Distrigaz Vest, ca urmare a majorării capitalului social prin emiterea de noi acţiuni. Singurul furnizor de gaze naturale din Oradea urmează să emită 151.851 acţiuni noi, în valoare totală de 13,6 milioane lei. Din această sumă, 9,1 milioane lei o reprezentă aportul în capital al societăţii Luxten, acţionar în companie, diferenţa de 4,5 milioane lei urmând să compenseze datorii înregistrate de Distrigaz către creditorul Claudiu Rădulescu, patronul Luxten.

Ca urmare a majorării de capital, pachetul de acţiuni al municipalităţii în companie se va diminua de la 0,4% la 0,3%. Principalii acţionari în Distrigaz vor rămâne Luxten cu 58,6% din acţiuni, RMG România cu 32,7% şi Claudiu Rădulescu cu 7% din acţiuni.

Nu hrăniţi animalele!

În pregătirea redeschiderii Grădinii Zoologice după doi ani de lucrări, aleşii orădenilor vor mai aproba joi regulamentul de funcţionare al acesteia. Potrivit normativului, noile tarife ale biletelor de intrare vor fi de 10 lei pentru adulţi, respectiv 8 lei pe persoană pentru grupurile de adulţi mai mari de 15 persoane, 5 lei pentru copii, elevi şi studenţi la cursuri de zi şi 4 lei pe persoană pentru grupurile de copii.

Ca un element de noutate, Administraţia Domeniului Publicul care gestionează Grădina Zoologică, a introdus tariful familiar de 20 lei pentru doi adulţi însoţiţi de un copil, respectiv de 25 lei pentru doi adulţi însoţiţi de doi copii.

Plata biletului de intrare reprezintă nu doar dreptul de acces în incintă ci şi asumarea prevederilor regulamentului de funcţionare. Normativul interzice consumul de băuturi alcoolice şi fumatul în incintă precum şi hrănirea animalelor.

Consumul de alcool şi fumatul se sancţionează cu amendă între 100 şi 200 lei iar accesul în stare de ebrietate, comerţul ambulant şi actele de cerşetorie se sancţionează cu amendă între 200 şi 400 lei. Cele mai mari amenzi, între 10.000 şi 20.000 lei se aplică pentru sustragerea de animale, organizarea de lupte între animale sau vânzare acestora cu excepţia celor domestice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aeroportul Oradea.
Aeroportului Oradea pe cand? Acesta ar trebui sa fie prioritatea numarul 1 pentru CJ si chiar si pentru PMO. Extindeti si refaceti odata pista aeroportului!
Postat 03 Aprilie 2013, 17:47 de honorius
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON