URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2014, 17:19

Scrisă cu tărie: Bihorenii pot învăţa cum se face pălinca "adevărată" dintr-o carte lansată la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O pălincă bună trebuie să miroase a fruct nu a varză acră şi să "ardă" în piept nu în gât. Cel puţin aşa spun specialiştii... "Prima condiţie pentru o pălincă bună este să nu miroase. Apoi, trebuie să aibă identitatea fructului din care este obţinută, să nu fie aspră şi să nu conţină alcooluri inferioare care să îi distrugă calitatea", a declarat dr. ing. Dorin Popa, miercuri în cadrul lansării volumului "Producerea pălincii şi lichiorului în gospodărie", care a avut loc în aula Facultăţii de Protecţia Mediului.

Cartea, publicată de editura orădeană Casa, este de fapt o traducere a cărţii cu acelaşi nume aparţinând scriitorului maghiar Panyik Gaborne şi prezindă modul de obţinere a tradiţionalei tării, de la alegerea fructelor până la distilarea borhotului.

Pentru cei care nu ştiu, frunctele folosite la obţinerea pălincii trebuie să fie proaspete şi coapte, fără a fi prins mucegai, acestea trebuie presate la rece, iar fermentarea borhotului trebuie să fie de scurtă durată pentru a nu putrezi, alterând calitatea licorii.

Cartea se adresează publicului larg, dispus să îşi producă pălincă în propria gospodărie, pentru uzul propriu şi cuprinde inclusiv modul de calcul al accizei datorate pe cantitatea obţinută. "De pe recolta proprie se pot procesa pentru consum propriu 50 de litri calculat la 100 de grade de alcool pur cu o acciză redusă la jumătate. 50 de litri de pălincă la 100 de grade înseamnă 100 de litri la 50 grade", a spus lectorul universitar Magda Berce.

Conform normativelor în vigoare, acciza standard la nivel european este de 550 euro la hectolitrul de alcool pur. Pentru anul acesta, paritatea euro este cea de la data de 1 octombrie, de 4,4 lei pentru un euro, la care se adaugă rata inflaţiei din ultimul an. Corecţia este impusă de faptul că raportat la data de 1 octombrie 2013 euro cursul euro a cunoscut o curbă descendentă.

La eveniment au luat parte peste 150 de orădeni, în cea mai mare parte studenţi, reprezentanţi ai diferitelor instituţii, dar şi pălincari precum Florian Chişe, singurul bihorean care şi-a atestat pălinca Trămuţa ca produs tradiţional, Alexandru Tătar, cunoscut şi ca Sandu de la Pericei, cel care i-a dus pălincă prinţului Charles de Wales în timpul vizitei făcute în primăvară la moşia din Valea Zălanului (Covasna), precum şi pălincari din Satu Mare, primii din ţară care şi-au făcut o asociaţie care să le reprezinte interesele.

Băutură regională obţinută în Slovacia, Ungaria şi România, pălinca a însoţit locuitorii acestor meleaguri încă din anul 1300. Licoarea poate prelungi viaţa celor care o consumă moderat şi poate altera grav sănătatea celor care abuzează.

"Trebuie să fac o precizare în legătură cu următorul proverb bihorean: "În pălincă este-un drac / Şi mă-nvaţă rău să fac". Vă asigur că aşa numitul drac nu se află în pălincă, ci în slăbiciunea, neputinţa şi lipsa de măsură a unor care nu sunt capabili să aprecieze cu adevărat calităţile deosebite ale acestei băuturi", a declarat cu această ocazie Bokos Emese (foto), office manager al editurii Casa.

Volumul poate fi cumpărat direct de pe site-ul editurii, www.edituracasa.ro, cu 31,92 lei (preţ redus de la 39,9 lei), dar şi de pe site-urile de specialitate, ca de pildă www.elefant.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Domnisoara frumoasa
Stie cineva cine este domnisoara..?? http://static.ebihoreanul.ro/gallery_big/6d6ac7fbc827f383f238cdcc93e85474.JPG
Postat 26 Noiembrie 2014, 20:38 de Citizen
Adică tehnologia pentru Palinka, nu de la ţuică !!!
Reţete adevărate pentru ţuica de prune se găsesc gratis pe net !!! Focul şi apa sunt secretul, că pruna poate fi chiar pătată de mucegai şi tot se pretează !!!
Postat 26 Noiembrie 2014, 18:18 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON