URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2016, 08:14

Scoşi pe tuşă: DNA arată de ce a dat interdicţie chestorului Liviu Popa şi celorlalţi poliţişti să mai profeseze

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA au făcut publice, oficial, luni seară, infracţiunile de care sunt acuzaţi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, cei patru subalterni ai acestuia, un consilier superior al Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, dar şi doi aleşi din comunele Remetea şi Roşia.

Începând de luni, 26 septembrie, toţi poliţiştii şi consilierul APM sunt plasaţi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a-şi practica profesia în exercitarea căreia au săvârşit fapta. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii mai trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar. 

Dare şi luare de mită, afaceri incompatibile cu funcţia

Potrivit comunicatului, în sarcina chestorului Liviu Popa, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, s-au reţinut 2 infracţiuni de luare de mită, iar Remus Indrei, şef al Poliţiei Beiuş, a fost inculpat pentru 5 infracţiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată).

Dorin Vesa, şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, e suspectat de 3 fapte de luare de mită şi instigare la luare de mită în formă continuată, în vreme ce Gheorghe Bat, la data comiterii faptelor şef al Posturilor Cărpinet şi Pietroasa, este inculpat pentru 4 fapte de luare de mită, din care una în formă continuată, 2 fapte de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, dare de mită în formă continuată.

Tot sub control judiciar se află şi Raul Rotar, şef al Postului Cărpinet, în sarcina căruia s-au reţinut 2 fapte de complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată, respectiv Minodora Pătroc, consilier superior în cadrul Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Singurii doi inculpaţi pentru care procurorii DNA nu au dispus măsuri preventive sunt Nicolae Bodea, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, inculpat pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, şi Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, inculpat tot pentru afaceri incompatibile cu funcţia deţinută, dar şi pentru dare de mită.

Protecţie pentru mobilă

Conform DNA, în perioada 2012-2014, chestorul Liviu Popa, în calitate de inspector şef al Poliţiei Bihor, şi comisarul şef Remus Indrei, în calitate de şef al Poliţiei Beiuş, "s-au angajat să protejeze activitatea infracţională a unei persoane (martor în prezenta cauză) şi să nu îşi îndeplinească, potrivit legii, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţiile de conducere deţinute", de a conduce şi coordona lucrătorii IIPJ Bihor - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi respectiv pe cei din Poliţia Beiuş.

"Concret, Popa Liviu şi Indrei Remus au făcut demersuri şi au exercitat atribuţiile de serviciu astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de persoana respectivă", se precizează în informare.

De asemenea, Popa şi Indrei s-ar fi angajat să nu se sesizeze din oficiu şi să constituie noi dosare referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă.

"În schimb, chestorul de poliţie Popa Liviu, în calitate de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, şi comisarul şef Indrei Remus Daniel, în calitate de şef al Poliţiei municipiului Beiuş, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei. Foloasele primite, în valoare de 7.979 lei, au constat în achiziţionarea de obiecte de mobilier şi prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliţiei municipiului Beiuş", spun procurorii.

Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit, de la aceeaşi persoană, diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale, în valoare de 1.500 lei.

Şpagă în piatră

În cursul lunii iulie 2015, Indrei Remus Daniel, în calitate de şef al Poliţiei Beiuş, ar fi pretins, prin intermediul şefului postului de poliţie Cărpinet, Raul Rotar, de la 5 persoane, cantitatea de 2 (două) tone şi 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curţii de la locuinţa unei rude.

"Pentru foloasele respective, cei doi inculpaţi Indrei Remus Daniel şi Rotar Raul Ovidiu Raj s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce priveşte activitatea ilicită de exploatare şi comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective", se spune în comunicatul DNA.

Acelaşi Indrei, zice DNA, a pretins, acceptat şi primit în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015 de la administratorul unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât şi prin intermediul şefului de post din Pietroasa, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora urma să protejeze activitatea infracţională a omului de afaceri.

În plus, şeful Poliţiei Beiuş, care avea în subordine directă Posturile de Poliţie Cărpinet şi Pietroasa, a pretins, acceptat şi primit diferite foloase necuvenite şi de la şefii celor două Posturi de Poliţie, pentru "tratamente preferenţiale faţă de cei doi şefi de post".

Electrocasnice şi materiale de construcţii

Procurorii DNA mai arată că, în perioada 2009 - iulie 2015, inculpatul Bat Gheorghe, în calitate de  şef al Postului de Poliţie Cărpinet, a pretins şi primit de la mai multe persoane foloase necuvenite (produse electrocasnice, materiale de construcţii, etc.). În schimbul acestora, şeful de post, prin neîndeplinirea atribuţiunilor de serviciu, ar fi protejat activitatea ilicită a unora dintre acele persoane şi a promis că va interveni în favoarea altora ajutându-i să obţină diverse documente (certificat ADR, preschimbarea permisului de conducere).

La rândul său, comisarul şef Vesa Dorin Ioan, e acuzat că, în perioada 2012-2015, în calitate de şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, a pretins şi primit de la inculpaţii Bodea Nicolae Dan şi Simea Ioan Florian, viceprimari ai comunelor Remetea şi Roşia, mai multe foloase necuvenite în schimbul cărora a protejat, în mod continuu, activitatea infracţională a celor doi edili, care administrau în fapt şi societăţi comerciale, deşi nu aveau dreptul.

Pavaj spre DNA

Procurorii au făcut publice şi faptele imputate Minodorei Pătroc, de la APM Bihor. Consilier superior în cadrul Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii al Agenţiei, funcţionara e acuzată că, în cursul lunii iunie 2015, a pretins şi primit, prin intermediul agentului şef principal Raul Rotar, de la 4 persoane, cantitatea de 20-22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuinţe personale.

"În schimbul foloaselor pretinse şi primite, inculpata, având atribuţii directe în legătură cu eliberarea avizului şi acordului de mediu, a susţinut demersurile persoanelor respective pentru obţinerea avizului de mediu şi a acordului de mediu, proceduri premergătoare obţinerii autorizaţiei de mediu pentru activitatea de exploatare şi comercializare a pietrei ornamentale", arată DNA.

Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, mai precizează comunicatul DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
VESA DOREL = CRIMINAL
VESA DOREL ESTE VINOVAT DE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII NU PENTRU PLACINTE SI COLACI
Postat 26 Octombrie 2016, 18:35 de DANADALIA
DACA SPUN LUI VESA DOREL FIARA SAU ANIMAL JIGNESC FIARELE SI ANIMALELE
SPER SA SE FACA DREPTATE DAR DACA IARASI VOR FI ANCHETATI PENTRU BIDEURI, CARNATI, MESE IN ORAS ATUNCI NU NE MAI RAMANE DECAT SA NE RUGAM LA DUMNEZEU SA AIBE MILA DE NOI CEI PAGUBITI DE ACESTE GUNOAIE SI SA MULTUMIM BUNULUI DUMNEZEU CA SUNTEM IN VIATA DESI PUTEM FI LA DOI M SUB PAMANT DIN CAUZA UNORA CA VESA DOREL. EU NU CUNOSC DECAT PE VESA DOREL DESPRE CARE POT SA SPUN CU MANA PE BIBLIE SI IN FATA LUI DUMNEZEU CA NU DOAR FAVORIZEAZA INFRACTORUL DAR PENTRU FAVORIZAREA CRIMINALILOR SI INFRACTORILOR FACE ORICEEEEEE INCLUSIV MASLUIESTE PROBE, SAU FABRICA PROBE SAU EFECTIV OMOARA DIRECT SAU INDIRECT ORICE OM CARE OM NEVINOVAT CARE ATENTEAZA DIRECT SAU INDIRECT LA INTERESELE CRIMINALILOR SI INFRACTORILOR PE CARE VESA DORIN DORESTE SA-I PROTEJEZE.ACEST VESA DOREL NU DOAR CONTRIBUIE SI SE FACE VINOVAT DE TOATE INFRACTIUNILE SI CRIMELE INFRACTORILOR SI CRIMINALILOR PROTEJATI CI OMOARA CHIAR EL OAMENI NEVINOVATI DACA ACESTIA PUN IN PERICOL DIRECT SAU INDIRECT INFRACTIUNILE SI CRIMELE PE CARE EL DORESTE SA LE PROTEJEZE SI IMPLICIT SA LE SAVARSEASCA. DACA MIJLOACELE CU CARE FACE NOCAUT UN ASTFEL DE OM AR FI CORECTE, CINSTITE SI AR EVIDENTIA ADEVARUL NU AS AVEA NIMIC DE OBIECTAT DAR ACEST VESA DOREL ESTE DE O MARSAVIE IESITA DIN COMUN. NU ARE SCRUPULE. NU ARE DUMNEZEU. NU ARE MAMA, TATA COPII SAU SOTIE. DACA AR AVEA AR AVEA CONSTIINTA DAR ACESTUI MONSTRU II LIPSESTE CU DESAVARSIRE. DESPRE EL CE SA MAI SPUN??????? ANIMAL SAU FIARA NU II POT SPUNE PENTRU CA JIGNESC FIARELE SI ANIMALELE SALBATICE. ESTE UN MONSTRU PUTIN SPUS. CA FAVOARIZEAZA INFRACTORII SI II PROTEJEAZA SI PENTRU ASTA PRIN NU STIU CE RATIONAMENTE MAI MULT SAU MAI PUTIN LOGICE CRED CA I-AS GASI SCUZE DAR PPENTRU CA APELEAZA LA DISTRUGEREA ALTOR OAMENI PENTRU A PROTEJA CRIMINALII NU ARE SCUZA. EL ORICUM UCIDE SI PAGUBESTE OAMENII PRIN SIMPLUL FAPT CA PROTEJEAZA CRIMELE CRIMINALII INFRACTIUNILE SI INFRACTORII DAR NU STIU..........LA CAT SUNT DE DOBITOACA EU CRED CA AS PUTEA GASI SCUZA SI UNUI ASTFEL DE ANIMAL INSA VESA DOREL ESTE DIN PACATE MAI MULT DECAT ATAT. TOT CEEA CE-MI DORESC ESTE CA ADEVARUL COMPLET SA IASA LA IVEALA SI SA FIE JUDECAT PENTRU CEEA CE A FACUT RAU NU PENTRU LUAREA DE CARNATI SAU BIDEURI CA NIMENI IN LUMEA ASTA SANATOS LA CAP NU CRED CA CONDAMNA PE CINEVA PENTRU CA A PRIMIT CADOURI. ESTE FOARTE BINE CA LE-A PRIMIT SI ESTE FOARTE BINE CA I S-AU DAT DACA A MANIFESTAT BUNAVOINTA FATA DE ACEA PERSOANA. NU TREBUIE SA PROTEJEZI INFRACTORII CA SA IEI CADOURI SI NU TREBUIE CA SA FACI INFRACTIUNI CA SA DAI MOBILA SI GEAMURI TERMOPAN POLITIEI BEIUS. ASTA NU-I NICI UN RAU PENTRU CA NU A FOST NIMENI PAGUBIT INSA VESA DOREL CU ADEVARAT ESTE UN MONSTRU CU MASCA DE OM.
Postat 26 Octombrie 2016, 18:30 de DANADALIA
csaba
roata se anvarte ,buba.
Postat 27 Septembrie 2016, 13:47 de todo
dosar
Mie mi se pare un dosar "usurel". Din ce vad eu s-au emis doar acuzatii de luare de mita. Dar mita s-a dat pt protectie, atunci de ce nu sunt acuzatii si de favorizarea infractorului sau neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Plus la Liviu Popa apare o mita de 1500 lei in scop personal si 12000 lei folositi pt mobilarea institutiei nu pt el personal. Deci un total de 3000 euro. Eu stiam ca nu se ocupa DNA-ul de sume asa mici. Sau mai e ceva si nu se spune. Oricum sa-l pui sub control judiciar pt 3000 euro mi se pare cam mult.
Postat 27 Septembrie 2016, 09:44 de andy
Cainii latra, ursul trece
O mana spala pe alta si amandoua banii. Sau: "O mana spala pe alta si amandoua capul." Politistii nu se spaguiau intre ei fara protectia cuiva, ei erau doar mainile "muncitoare". Cine sa fie "capul"? Sa fie oare acesta un proprietar de BMW diesel care are ca sofer (a se citi persoana care iti misca masina) tocmai un chestor de politie?
Postat 27 Septembrie 2016, 08:48 de danny6
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON