URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2012, 14:37

Şcoala mamei, gratuit, la Maternitate: "Vrem să facem economie de suferinţă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, şeful Staţionarului III al Spitalului Judeţean, dr. Petru Chitulea, a anunţat că din 8 martie Maternitatea lansează un nou proiect, "Şcoala mamei", în cadrul căruia viitoarele mămici vor fi consiliate cu privire la naştere şi la urmările ei, pentru a şti la ce să se aştepte şi să nu se îngrijoreze pentru un lucru, în fond, natural.

"Centrul de fiziokinetoterapie în obstetrică şi ginecologie se adresează în primul rând gravidelor", a spus dr. Chitulea, adăugând că şi taţii vor fi consiliaţi. "Frica de naştere duce la anxietate, ceea ce nu face deloc bine. Practic, consilierea este un antrenament fizic, dar şi psihologic", a spus şeful Maternităţii.

În plus, şi lăuzele vor fi ajutate să înlăture mai repede traumele naşterii, prin exerciţii de gimnastică şi fizioterapie special concepute pentru ele. "Vrem să facem economie de suferinţă, dar şi de zile de spitalizare", a explicat Chitulea.

Punctul său de vedere a fost susţinut de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, care a subliniat că ideea acestui proiect este mai ales încurajarea naşterilor naturale. "Există o curbă ascendentă a cezarienelor... ceva de speriat. Este foarte important ca medicii să le recomande mamelor să nască fiziologic, natural. Din informaţiile mele, obstetricienii convingeau mai degrabă femeile să nască prin cezariană. Dar, dincolo de trauma operaţiei, pe care femeile o realizează abia după operaţie, există şi costuri. O naştere normală costă între 600-700 de lei, iar o cezariană între 2.300 şi 3.000 de lei. Asta, în condiţiile în care CAS decontează Maternităţii doar 1.440 lei", a motivat Carp.

Deocamdată centrul de fiziokinetoterapie în obstetrică şi ginecologie are un singur fizioterapeut, angajat la secţia de recuperare a Spitalului Judeţean, dar pe viitor va fi dotat şi cu personal şi cu aparate. La fel, sala de naşteri va fi adaptată, astfel încât tatăl copilului să poată asista la naştere.

Proiectul va demara pe 8 martie, de la ora 17, în ambulatorul maternităţii. Un modul înseamnă 5 cursuri, ţinute cu o cadenţă la 2 săptămâni. Primul va fi susţinut de doctorul Chitulea împreună cu medici psihiatri sau pediatri, după care vor exista discuţii libere, iar apoi gravidele vor face gimnastică specifică, sub îndrumarea unui fizioterapeutului. Deocamdată, medicii care lucrează în proiect nu sunt remuneraţi, făcând voluntariat.

Femeile care doresc să beneficieze gratuit de serviciile noului centru pot să facă programări la numărul de telefon 0259/41.46.30. Cursurile se vor desfăşura atât în ambulatorul maternităţii, cât şi în fosta clădire administrativă, renovată în urmă cu câţiva ani şi dezafectată în urma unificării spitalelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
corpul meu!
Asa cum scria "CAS", Carp ar trebui sa reflecte la reducerea cheltuielilor administrativ, nu impunandu-ne noua sa nastem natural. Pentru ca acei copii nascuti cu hipoxie din cauza unor travalii lungi, din dorinta de a nu cheltui bani pe cezariene, nu sunt crescuti apoi nici de Carp, nici de medic si nici macar de statul roman. S-a gasit el,Carp, mare ginecolog acum. Spunea in intyerviurile anterioare ca vrea sa stopeze exodul pacientelor spre Debrecen.Cum?Asa?Afla,dle Carp, ca astfel procedezi impotriva.Probabil ca pt dumneata este inadmisibil faptul ca femeile se emancipeaza, au acces la informatii (pe care si le insusesc), si, nu in ultimul rand, considera ca au dreptul sa hotarasca asupra corpului lor. Daca avem dreptul sa hotaram acceptarea sau nu a unei sarcini, nu vei veni dumneata sa ne impui cum sa nastem.Banuim ca iti este greu sa accepti ca cineva sa te contrazica, dar afla ca suntem cateva care mai bine mergem la Debrecen, unde nu exista un dictator care sa ne spuna cum sa nastem pt ca este costisitoare o interventie pt care platim contributii LUNAR!!!!!
Postat 07 Martie 2012, 12:00 de sofi
de ce sa scazi cezarienele?
Femeia are nevoie sa simta ca este stapana propriului corp, sa simta ca aceasta experienta ii apartine in totalitate, ca a trecut prin tranzitia sarcinii la viata de mamica, in deplin control a situatiei cu sentimentul ca toate deciziile ii apartin.Ghidul National pentru Excelenta Clinica a Marii Britanii,care reglementeaza strict cum este tratata fiecare conditie medicala, a adoptat un nou criteriu pentru care operatia cezariana este indicata: motivul psihologic.Argumentul esential in adoptarea noului criteriu a fost considerarea bunastarii emotionale care trebuie pusa pe acelasi plan cu bunastarea fizica a pacientului.Atata timp cat se promoveaza ca fiecare procedura medicala simpla sau complexa sa fie discutata cu pacientul, nu vad de ce tocmai la o asemenea revolutie pentru corpul femeii sa i se impuna prin ce experienta sa treaca. Conceperea unui copil, sarcina, nasterea nu sunt boli, este un demers care in mod normal incepe si se continua cu vointa acelei femei.Stiu ca legislativ in Romania femeia nu are dreptul sa aleaga cezariana ca mod de a-si naste copilul.Drept urmare, in Romania, se va \"fabrica\" un diagnostic pentru ca alegerea sa o satisfaca pe mama si sa ii ofere legislativ protectie medicului care intervine.
Postat 07 Martie 2012, 11:47 de sofi
sunt unii care citesc!!!
In Italy the incidence of Caesarean sections is particularly high;In Brazil\'s ublic healthnetwork, the rate reaches 35%, while in private hospitals the rate approaches 80%;Nearly one in three children in the United States are born by Caesarean section and have become the most common surgery in American hospitals;In calitate de cercetator, prof. Michel Odent la Primal Health Research Center :\"In ultimii 10 ani, rata cezarienelor a crescut la 24 % si in Olanda,ceea ce face sa se comporte exact ca tarile vecine\";in China, 46 percent of births reviewed were C-sections.In tarile scandinave, procentul de cezariene a crescut in ultimii ani de la 3-7%, la 12-20%. Din nou esti prost informat,dle manager Carp!
Postat 07 Martie 2012, 11:15 de mama
criminalitate informatica
Toti cei care ii spioneaza pe cei care posteaza comentarii, nerespectand, astfel, drepturile omului si protectia datelor personale, sunt pasibili de pedeapsa conform Legii 61/19.04.2003, Titlul III- prevenirea si combaterea criminalitatii informatice. Adresati-va autoritatilor competente (politie, procuratura) in cazul in care sunteti victima unui astfel de abuz. Nu doar cel care vrea sa afle cine sunteti intra sub incidenta legii mai sus mentionate. ''Furnizor de servicii'' este considerat RCS- RDS si, implicit, site ul 'ebihoreanul'. In cazul de fata, poate nu doar Carp are 'cunostinte' la RDS. Oare functionarii care il ajuta stiu ca sunt si ei pasibili de pedeapsa?
Postat 07 Martie 2012, 10:20 de procuror
decont de cheltuieli
Dle Carp,ori habar nu aveti ce se intampla in spitalul pe care il conduceti, ori vorbiti prostii intentionat. Sa lamurim problema cheltuielilor. Din totalul decontului unui pacient, o medie de ATENTIE!!!!80% este reprezentata de cheltuieli cu costurile comune,dle Carp. Aceasta inseamna:curent,apa canal,en termica (apa calda),salubritate. Si aceasta nu doar la maternitate, in toate spitalele. Diferenta de 20% sunt medicatia si hrana. Vi se pare mult,nu? Si, de asemenea, sunteti de parere ca medicii trebuie sa managerieze corect acel procent de 80%? Si Dvs ce treaba aveti atunci? Nu va este rusine sa urlati ca se cheltuie 2 lei si 0 bani pe medicatie si hrana? Va bazati pe faptul ca populatia nu stie aceste amanunte. Nu pe spinarea pacientului trebuie sa faceti economii,dle manager!!!!
Postat 07 Martie 2012, 08:55 de CAS
mai nesanatoasa, dar mai banoasa
Sunt de acord ca orice curs destinat viitoarelor mame este extrem de binevenit, iar cand vine vorba de alaptare, o consiliere este absolut utila si necesara. Domnul doctor este insa ipocrit cand vorbeste despre cezariane si mimeaza surprinderea vizavi de numarul ingrijorator de mare al acestora. Cata vreme medicii sunt cei care recomanda astfel de nasteri, ba mai mult, inventeaza diagnostice si invoca probleme medicale si suferinte fetale ca sa convinga mama sa accepte o operatie, poate mai daunatoare pentru ea, dar cu siguranta mai banoasa pentru ei. Eu propun sa ne spuna domnul Chitulea la cate nasteri naturale a asistat in ultimii doi ani. Si sa isi intrebe si colegii, pe dr. Muresan de ex., pe dr. Gabor, Szas, etc., cati copii au adus pe lume pe cale naturala. . O femeie care insista sa nasca natural naste cu moasa sau, in cel mai bun caz, cu medicul de garda. Informatiile ajung cam tarziu la domnul doctor. Sunt lucruri evidente, cutume chiar, pe care oricine a trecut macar odata pe la maternitate le cunoaste. Nu mamele trebuiesc convinse sa nasca natural ci din pacate, dumneavoastra, domnilor doctori......
Postat 06 Martie 2012, 23:28 de meme
Nebunul
Uitati-va la poza! Se cam vede cine are nevoie de un psihiatru!!!
Postat 06 Martie 2012, 15:49 de psi
cursuri necesare
E binevenit orice curs destinat viitoarelor mamici. Bravo pt. initiativa. Alaturi de acest curs ar fi deosebit de util si unul cu notiuni elementare de ingrijirea copiilor si neaparat unul de alaptare. Unele lucruri pot parea banale pt. unii, dar va asigur ca pt. o mamica la primul copil, care nu stie nimic, nici macar cum se schimba un scutec sau cum se tine un biberon, cartile care te bombadreaza cu informatii teoretice nu sunt cea mai buna metoda, iar sfaturile calificate sunt mai mult decat binevenite. In privinta alaptarii o minima consiliere e mai mult decat necesara, va spun din proprie experienta.
Postat 05 Martie 2012, 17:38 de Diana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON