URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2016, 13:42

Scandalul listelor din PSD, batista pe ţambal: Ioan Mang spune că în partid e „prea multă democraţie”, iar Emilian Pavel nu mai demisionează

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul listelor PSD Bihor pentru alegerile parlamentare a fost stins, ba chiar nici n-a existat, au susţinut luni, în două conferinţe de presă diferite, preşedintele organizaţiei, Ioan Mang, şi preşedintele executiv Emilian Pavel, despre care o parte a presei locale arăta că a forţat includerea unui coleg pe un loc eligibil fluturând ameninţarea demisiei sau chiar făcând uz de ea.

Comisie de selecţie

La prima oră a dimineţii de luni, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a întâlnit cu jurnaliştii pentru a dezminţi existenţa tensiunilor interne provocate de configurarea listelor în ce priveşte poziţiile eligibile, spunând că procedura stabilirii viitorilor candidaţi a fost democratică şi a parcurs mai multe etape, începând din luna august, când nu mai puţin de 26 de membri şi-au depus scrisorile de intenţie pentru a ajunge pe listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Mang a afirmat că la începutul lunii septembrie, în Biroul Permanent Judeţean „s-a luat decizia să se constituite o comisie care să analizeze dosarele” pretendenţilor, prin punctarea îndeplinirii a 9 criterii, între care activitatea profesională şi cea politică de până acum, din ea făcând parte patru primari de comune, secretara organizaţiei, Ana Maria Tiron, vicepreşedinţii Gheorghiţă Lupău şi Florian Oros, şefa Organizaţiei de Femei, Lia Pop, şi europarlamentarul Emilian Pavel, care a şi „coordonat-o”.

Mang a spus că membrii comisiei au punctat separat fiecare dosar, iar el a centralizat rezultatele, acestea propulsându-i la Senat pe primele două locuri pe actualul senator Florian Bodog şi pe şeful AJPIS, Felix Cozma (care, pentru a candida, a trebuit să renunţe la funcţia publică), iar la Camera Deputaţilor „au trecut baremul” fostul subprefect PDL-PNL Cristian Bitea, fosta candidată la Primăria Oradea Adelina Coste, deputatul Gheorghe Bogdan, consilierul judeţean Bujor Chirilă, urmat de alt consilier judeţean, Gheorghe Ţara, şi alţii.

Mang spune că listele rezultate au fost votate de Biroul Permanent Judeţean, care a determinat un alt clasament. „Sigur, n-am putut merge la Bucureşti cu acea listă”, a mai spus Mang, astfel că, împreună cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea, l-a lămurit pe Bitea să se retragă, cu perspectiva ca după ce PSD revine la guvernare să-i asigure o carieră şi mai consistentă la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, unde în prezent fostul pedelist este vicepreşedinte.

Reconfigurare de listă

Şeful PSD Bihor a afirmat că lista pentru Deputăţie a fost reordonată după o discuţie cu toţi primarii social-democraţi din judeţ, astfel că pe primul loc a urcat fostul edil din Drăgăneşti, Gheorghe Bogdan, urmat de Adelina Coste, de deputatul Ioan Roman şi de pensionarul Dumitru Gherman, argumentul fiind că fostul primar din Ţeţchea, Bujor Chirilă (deşi a renunţat la Primărie astă primăvară şi a candidat la Consiliul Judeţean cu promisiunea că acum va primi un loc eligibil la Cameră), precum şi celălalt consilier judeţean, Gheorghe Ţara, au acceptat să nu candideze pe poziţii eligibile pentru ca liberalii să nu facă probleme alianţei PSD-UDMR din CJ.

„Am avut informaţii că consilierii PNL nu ar fi validat următorii de pe lista noastră pentru CJ”, a motivat Mang motivul scoaterii de pe listă a lui Chirilă. De altfel, Mang a spus că nici el nu s-a trecut pe listă, din acelaşi motiv, chiar dacă o colegă de-a lui, primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a pus cap de listă pentru a o „trage” în sus, deşi a anunţat că nu va pleca în Parlament. „Noi gândim altfel, nu cred că dă bine la electoratul bihorean o păcăleală că mă pun primul, dar nu plec în Parlament”, a spus el.

În schimb, Mang a lăudat colegi care au acceptat să candideze fără a avea nicio şansă, precum şefa organizaţiei din Diosig, Ioana Mariana Rus, şi cel din Ştei, Lucian Ropa, doctor în istorie.

„Am fost prea democratic”

Mang a mai afirmat că, practic, singura neînţelegere din organizaţie a vizat prezenţa sau nu pe un loc eligibil a şefului TSD Bihor, Octavian Caciora, 25 ani, absolvent de Drept, pe care predecesorul său, europarlamentarul Emilian Pavel, l-ar fi vrut pe locul trei la Deputăţie, dar nu l-au vrut ceilalţi colegi, aşa încât şi Biroul Permanent Judeţean, şi Comitetul Executiv Judeţean au votat lista în configuraţia stabilită anterior.

„Unii mi-au adus acuze că am fost prea democratic. Acum avem lista pe care şi-au dorit-o organizaţiile locale, pe care au votat-o Biroul şi Comitetul Executiv. Este lista rezultat al democraţiei, dusă chiar prea departe, dar democraţie adevărată. Un singur om este nemulţumit, dl Emilian Pavel, care şi-a exprimat în presă nemulţumirea. Cred că este o greşeală să te pui împotriva democraţiei din partid, şi cine face asta nu e bine”, a spus Mang. El a subliniat că „listele nu se fac cu loc pentru TSD, pentru Femei sau pentru Pensionari”, iar pe de altă parte a clarificat chestiunea demisiilor lui Pavel şi a Liei Pop, spunând că, personal, „nu am primit nicio demisie”, dar sugerând că profesoara Pop „a vrut demult să se retragă”.

De asemenea, Mang a mai spus că au existat „supărări” şi la Lila Debelka, dornică de un loc eligibil la Deputăţie în judeţ, care va candida pe listele pentru Diaspora, dar tot pe un loc neeligibil.

„Nu mi-am dat demisia”

După doar o jumătate de oră, europarlamentarul Emilian Pavel a comentat şi el problema listelor de candidaţi a PSD Bihor, afirmând că nici măcar nu i-a trecut prin cap să renunţe la funcţia de preşedinte executiv al organizaţiei şi că, deşi l-ar fi vrut pe şeful TSD deputat, îi va sprijini pe candidaţii stabiliţi de partid.

„Nu mi-am dat demisia din preşedinte executiv, nici nu concep să-mi dau demisia dintr-o funcţie atât de importantă pe considerentul prezenţei sau nu pe listă a unui coleg, nici măcar de la TSD, al cărui preşedinte am fost zece ani”, a spus Pavel, adăugând că „voi fi în noiembrie şi în decembrie alături de cei care candidează”, pentru că „este foarte important ca PSD să revină la guvernare”.

Pavel a dezminţit că vineri i-ar fi trimis lui Mang un SMS (de la Bruxelles) în care s-a declarat jignit şi a vorbit despre demisie, afirmând că poate arăta jurnaliştilor textul mesajului după conferinţa de presă, ceea ce însă după conferinţă nu a mai făcut.

Altfel spus, dacă săptămâna trecută cei doi şefi ai PSD Bihor, cel mare, Ioan Mang, şi cel mic, Emilian Pavel, s-au contrat pe liste, iar acesta din urmă a făcut uz de forţă, se pare că sfârşitul de săptămână le-a fost „sfetnic bun”, negociind pacea în numele binelui partidului. Aşa că listele, astfel cum le-a vrut Mang şi organizaţia, urmează să fie validate şi de conducerea  centrală a partidului. Iar preferinţele lui Pavel trebuie să mai aştepte cel puţin încă patru ani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ajuta-ne Doamne...
...ca numai tu ne mai poti scapa de hotii si tampitii astia ! Deci Bodog sau Adelina, hai, treaca mearga, fata a luat un scor foarte bun la primarie, neasteptat de bun, dar sa pui tu un lingau de prima clasa ca Felix Cosma pe liste, un tzaran care nu stie sa scrie ca Ghe. Bogdan, un mincinos ordinar ca derutatul Roman Sorin sau un bosorog comunist ca Gherman, asta e curata sinucidere ! Doamne-ajuta-va sa va rupeti gatul cu asemenea specimene !
Postat 19 Octombrie 2016, 01:10 de AgentulTermic
Adevarul_ABSOLUT!
Ai dreptate, detii "Adevarul "suprem, deci esti greu de combatut cu argumente...Felicitari . Sa ramaneti "vericali"asa cum ati evoluat...Stiti voi din ce!Mult succes in alegeri!
Postat 18 Octombrie 2016, 11:15 de carlos
@ANDRADA_1
draguta, ai omorat limba romana. ingroap-o alaturi de psd-ul mult iubit.
Postat 18 Octombrie 2016, 10:01 de User anonimizat
Trage Lista trage
Au si baietii noroc! Cu Mang pe lista intrau numa doi,asa au sansa trei!
Postat 18 Octombrie 2016, 08:43 de GORON
PT.CARLOS
Adevarat ca esti fara coloana.
Postat 18 Octombrie 2016, 08:10 de ADEVARUL
ADEVARUL
Felicitari dnului Mang pt modul democratic in care a facut listele spre deosebire de dnul Bolojan care a impus oameni de la Bucuresti pe lista si nici ca i-a pasat de parerea nimanui. Tu asta care te-a ridicat partidul si stai in functie data de PSD sa-ti fie rusine de postarile pe care le faci,esti zero barat si fara coloana vertebrala.
Postat 18 Octombrie 2016, 08:08 de ADEVARUL
DEZAMAGIRE
In acest moment nu stiu ce voi face in decembrie! Sa o votez din nou pe Adeline PEDELISTA? Doar pentru ca rezonez cu doctrina socialista? Nu cred ca am s-o pot face inca o data! Personal sunt dezamagit de pretendentii PSD! Poate cel mai adecvat este " pensionarul " Gherman, un om modest si de bun simt! Desi in cazul lui cred ca si-a varat coada Chivari...
Postat 17 Octombrie 2016, 21:15 de TDS
Ok și transparenți
Bravo Dl. Mang! Cel puțin a explicat criteriul listei și mi se pare corect să-l știm, nu ca dl. Bolovan care a avut o explicație puterila. Cat despre mult discutatu loc 4, sa lăsăm juniorii sa se afirme și apoi să-i promovam. Dl. German este cunoscut în zona Alesd-Borod și nu este un om cu pretenții sau îngâmfat. Bravo și mulțumiri pentru explicații.
Postat 17 Octombrie 2016, 20:58 de ANDRADA__1
Oare?!
...chiar nu se tine cont de faptul ca suntem vremelnici in aceasta viata? Chiar nu intelegem ca suntem trecatori si nu ducem nimic cu noi de aici? Chiar nu vedem ca cei care au trecut in paza Domnului nu au ce face cu lucrurile materiale? Lucrurile materiale sunt facute pe pamant si aci si raman, ptentru a fi ''consumate'' de puturosi...nu intelegeti? O.K.! Nu intelegem? Asta este...
Postat 17 Octombrie 2016, 18:25 de Maricel
Mang minte
Cum face de obicei, Mang minte si acum si va veni vremea cand va primi raspunsul pentru toate acestea.Nu are cum sa sustina un tanar cand el e de o varsta cu Gherman. Bravo Emilian, ai dat dovada de mai multa intelepciune. Apropo, candidatul de pe locul 4 si-a facut facultatea la 60 de ani si vine din PCR, un exemplu foarte bun de urmat.
Postat 17 Octombrie 2016, 16:00 de dinpsd
Ne-am lamurit si de neamul PSD & democratia reinventata
...Superb sau ce?! Cum sa musti tu mana ce ti-a intins "bucatica" de paine!? Insa, sa ai ochi si-n spate de azi inainte, caci pumnalul va fi infipt adanc!P.S.In pozele afisate cu sedinta Cex PSD de vineri, sunt multe scaune goale ( oare de ce?!) ,dar si scaune ocupate de cei noi ( PDL-ii reloaded!)...
Postat 17 Octombrie 2016, 14:03 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON