URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2010, 17:58

Scandalul continuă la Filarmonică: Folcloriştii îi cer lui Ţîrle demiterea lui Leontin Ciucur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de circa 20 de persoane, condus de Ciprian Toie, liderul Sindicatului Ansamblului Folcloric Crişana din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, a depus miercuri la Consiliul Judeţean un memoriu adresat preşedintelui Radu Ţîrle, cerând demiterea directorului artistic al Ansamblului, Leontin Ciucur.

Memoriul enumeră "câteva dintre abuzurile făcute de domnul director artistic Leontin Ciucur pe parcursul celor cinci ani de când deţine această funcţie".

Leontin Ciucur.jpgAngajaţii arată că Leontin Ciucur (foto) ocupă funcţia fără să aibă studii de specialitate, precum şi faptul că abuzează de ea pentru a-i pedepsi pe artiştii care nu sunt de acord cu modul în care conduce Ansamblul. Astfel, se menţionează că Ciucur a transferat ilegal două interprete de muzică populară românească (Mariana Negrean şi Cornelia Covaciu) la Ansamblul Nagyvarad (deşi acestea nu cunosc limba maghiară), dar şi un episod când Ciucur a agresat-o fizic pe una din artiste, "faptă aflată sub anchetă la Poliţia Municipiului Oradea".

De asemenea, sindicaliştii arată că Ciucur încalcă prevederile Statutului Colegiului Artistic al Ansamblului, care este parte integrantă din Contractul Colectiv de Muncă. "Nu consultă niciodată Colegiul Artistic. Singur hotărăşte şi câte spectacole se fac, şi felul cum să se desfăşoare ele, chit că nu are studii de specialitate", a declarat pentru BIHOREANUL liderul sindical Ciprian Toie.

Totodată, artiştii afirmă că Leontin Ciucur risipeşte banii instituţiei pe turnee în străinătate "care de fapt au fost excursii de plăcere", în timp ce refuză achiziţia de instrumente "deşi cele aflate în dotare sunt de mult uzate".

În încheierea memoriului, reprezentanţii sindicatului arată că Ciucur ar fi făcut şi alte abuzuri, şi că le vor aduce la cunoştinţa conducerii CJ "de îndată ce vom intra în posesia oricăror documente care le vor putea proba".

"Noi vrem şi să se revină la organigrama aprobată la începutul anului, căci la cea adoptată luna trecută de Consiliul de Administraţie al Filarmonicii s-a ajuns fără consultarea noastră. Nu-i normal să fie concediaţi patru instrumentişti de la orchestra simfonică şi trei de la orchestra populară, dar Filarmonica să aibă trei şefi, adică managerul Todor Albert şi doi directori artistici", a mai spus liderul Sindicatului Ansamblului Crişana, Ciprian Toie.

La rându-i, dirijorul Sorin Miescu a afirmat că Ciucur l-a ameninţat în dese rânduri "că mă dă afară". "Acum văd că şi-a văzut visul cu ochii. Pe mine mă pune pe liber pe motiv că e criză şi că am ore la Liceul de Artă, dar salariile mele de la liceu şi de la Filarmonică, adunate, nu sunt nici pe jumătate cât salariul lui de director. Asta ca să nu mai vorbim că nu are studii şi că este şi patron la o firmă foarte prosperă...", a spus dirijorul Miescu.

Muzicienii puşi pe liber au precizat că au deschis deja procese atât împotriva conducerii Filarmonicii, cât şi a lui Ciucur personal.

Memoriul depus de sindicaliştii de la Ansamblul Crişana urmează să fie analizat de preşedintele CJ, care la ora înregistrării lui se afla la sediul Spitalului Judeţean, într-o şedinţă cu conducerea acestei unităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
BANUL E OCHIUL DRACULUI
cum se face ca nimeni nu se atinge de ciucur daca este atat de contestat?va spun eu BANUL E OCHIUL DRACULUI si gaseste politicieni amatori de cauciucuri si de sponsorizari electorale!e adevarat domnuleVOLOSENIUC?
Postat 20 Septembrie 2010, 11:29 de VASILE
felicitari adrian chis
ma bucur ca ati prezentat obiectiv situatia de la filarmonica.d-nul Miescu are elevi olimpici atat la vioara cat si la canto popular.[informati-va]are numeroase imprimari atat cu Crisana cat si cu orchestra radio Bucuresti.nu exista lege care sa interzica cumulul de functii.E revoltator ca persoane neavizate sunt puse in posturi decizionale.
Postat 19 Septembrie 2010, 18:39 de lorena
PENTRU CEL CARE S-A SEMNAT ''instrumentist''
Esti un NIMIC si un NIMENI. Daca erai instrumentist nu vorbeai asa despre D-l Miescu care a avut, are si va avea mari realizari, oriunde si cu oricine. Daca vrei sa stii,in loc sa dai din gura aia tampita d-l Miescu a avut copii olimpici, dar ce sa stii tu. Bati din fleanca aia degeaba. De cand e d-l Miescu dirijor a compus si le-a orchestrat piesele la majoritatea solistilor cunoscuti din Bihor si din tara si inclusiv orchestrei Crisana. La nunti si la petreceri suntem obligati sa mearga cred eu din cauza salariilor mici de la Filarmonica. RUSINE sa-ti fie tie ca patezi numele acestui dirijor mare si tu un....COATE GOALE
Postat 17 Septembrie 2010, 13:51 de Anonim
nesimtire
Domnul Miescu, daca se considera \\\"profesor\\\" chiar nu intelege ca este impotriva legii sa lucrezi cate opt ore in doua institutii de stat?? Ce se tot plange de salariu si arata inspre \\\"gradina altuia\\\" daca este asa mare profesor si dirijor? Cati elevi olimpici au iesit de sub mna lui pana acum?? Unde sunt realizarile profesionale si cate discuri si casete personale a inregistrat? S-a facut cunoscut numai in actiunile organizate de altii? Ca dirijor a scos o lucrare de folclor in viata lui? A lucrat cate opt ore in fiecare institutie adica 16 ORE PE ZI!!! ceea ce miroase putin a frauda deoarece sigur \\\"a furat din programul\\\" uneia sau alteia din institutii , program pentru care era platit sa lucreze pe bani publici. Rusine!! Domnul Toie sa -si arate si el realizarile personale, un disc, o inregistrare ceva , ca ia bani de la stat sa mearga la spectacol nu sa cante la nunti si petreceri . Ei canta cate 4 spectacole pe luna si daca a fost doar la 1 pentru ce a luat salar pe bani publici? Si asta in timp ce li se iau medicamentele compensate bolnavilor sau nu li se dau medicamente in spitale ca nu sunt bani. Rusineee!! Desfiintareaaaaa!
Postat 17 Septembrie 2010, 08:59 de instrumentist
Agora
ADEVARUL= Care Conducere????Cred ca bati doar campii AGORA. O orchestra,un ansamblu, fie ea de muzica populara sau de muzica clasica, trebuie sa fie condusa de oameni competenti si calificati profesional nu de oameni care nu sunt. Asa cere LEGEA
Postat 16 Septembrie 2010, 21:13 de Anonim
Catre Anonimul de la nr. 12
Sunt un infocat fan al ADEVARULUI! Toate acuzele formulate de protestatari pot fi demontate foarte usor printr-o ancheta serioasa si impartiala. As sugera d-lui Adrian Cris (autorul articolului), sa prezinte situatia mai echilibrat, prin prezentarea si a punctului de vedere al conducerii filarmonicii. Asa ar cere deontologia jurnalistica minimala...
Postat 16 Septembrie 2010, 19:19 de agora
Catre AGORA
Cred ca esti fan infocat al d-l Ciucur. Cred ca esti ''avocatul'' lui daca stii asa de bine ca el este in regula cu acel termen.Cred ca tu nu esti ''in regula''
Postat 16 Septembrie 2010, 16:36 de Anonim
SUCCES
SUCCES le doresc celor care au protestat impotriva nedreptatilor care se fac in aceea institutie. Sa-si dea demisia acei oameni care nu ajuta si nu apara interesele angajatilor
Postat 16 Septembrie 2010, 16:30 de Doina
In atentia Sabinei
Cred ca ar trebui sa fii tu desfiintata si cel care te-a pus sa scrii acest comment. Orchestra simfonica a avut concediu 2 luni de zile din cate am inteles, si legal si ansamblul Crisana trebuia sa aiba acelasi concediu sau nu!!!!!! Asta este discriminare. Numai asta stiiti toti sa ziceti ca ansamblul Crisana nu vrea sa lucreze. Sa dea Dumnezeu sa lucrati ca si ei si sa vedeti si voi cum este, doar cei care au facut studii de muzica isi dau seama cat se lucreaza. SA VA FIE RUSINEEEEEEEEEEEEEE Numai cei care NU STIU cu ce se mananca muzica comenteaza.Gura MICA
Postat 16 Septembrie 2010, 16:18 de Spanu
In atentia D-lui Tirle
D-le presedinte, va propun a solutie foarte simpla de rezolvare a problemelor de la Ansamblul Crisana. Procedati la reorganizarea filarmonicii prin desfiintarea ansamblului existent si infiintarea unui nou ansamblu putin mai suplu, fara acesti scandalagii care nu inteleg ca intr-o institutie publica de concerte si spectacole mai trebuie si sa muncesti din cand in cand. Dupa cum rezulta din absentele nemotivate ale d-lui presedinte de sindicat, C. Toie, acestuia nu prea ii place sa munceasca. Chipurile el se afla in VACANTA dintre stagiuni si nu stia ca in aceasta perioada angajatii trebuie sa participe la pregatirea noii stagiuni sau la concerte estivale programate de conducerea institutiei.
Postat 16 Septembrie 2010, 15:59 de Sabina
Te inseli Anonimule de la coment 7
Termenul de gratie de cinci ani va curge incepand cu data intrarii in vigoare a legii si va fi de folos directorilor fara studii corespunzatoare. Nu e cazul lui Ciucur care este in regula din acest punct de vedere.
Postat 16 Septembrie 2010, 15:48 de agora
Agora-Frate cu Ciucur sau ''insusi'' Ciucur
Mutarea celor doua soliste la ansamblul maghiar a fost o pedepsire din partea direcorului artistic din cauza celor afirmate in direct la televizor si din cauza ca nu s-au ''supus'' d-lui Ciucur. Termenul de gratie de cinci ani a tuturor conducatorilor aflati in functie pentru a obtine diplome cu studiile necesare cerute de functia ocupata in cazul d-l Ciucur a apus de mult. Mai documetativa de la cei care stiu situatia din cadrul ansamblului artistic Crisana,nu va da-ti numai asa cu parerea .
Postat 16 Septembrie 2010, 13:31 de Anonim
Sabau
Esti tu penibil ''frate'' , esti un mare habarnist , nici macar nu stii exact cati instrumentisti are orchestra dar ce sa mai zic de cat are un instrumentist salarul cu tot cu studii superioare de specialitate, mai bine te-ai informa mai bine, esti varza rau. Un instrumentist de la ansamblul ''Crisana''isi mananca toata ziua pe drumuri si la cantat atunci cand are un spectacol intr-o comuna oarecare, dar ce sa stii tu, tu doar comentezi fara sa stii.....NIMIC. Daca vrei sa stii, scandal cauta doar o persoana nu mai multe, stii proverbul ala:''DE LA CAP SE IMPUTE TREABA'' . Ce director artistic esti tu fara studii superioare de specialitate si sa mai dai afara un dirijor care a compus,orchestrat si a dirijat toate piesele cantate de orchestra ''Crisana'' si care il cunoaste o tara intreaga.
Postat 16 Septembrie 2010, 13:12 de Cristian
Sfat prietenesc
Sorine, esti invidios pe Ciucur ca are si o firma privata foarte prospera? Cine te opreste sa faci si tu una. Nu-ti dai seama ce argumente penibile folosesti? Rusine!
Postat 16 Septembrie 2010, 12:49 de filoman
Teroare sindicala 2
Din pacate afirmatiile liderului de sindicat contin manipulari grosolane: 1. Directorul Ciucur nu s-a opus niciodata cumpararii vreunui instrument. Doar daca traiesti pe Marte si nu cunosti situatia financiara dificila in care se afla filarmonica poti sa ai pretentii de acest fel atunci cand se fac eforturi uriase pentru a mentine activitatea artistica la un nivel cat de cat acceptabil. 2. Mutare celor doua soliste la ansamblul maghiar a avut un caracter temporar si ele trebuiau sa apara in spectacolele ansamblului cantand piese populare IN LIMBA ROMANA! Deci nu mai manipulati opinia publica cu tot felul de prostii precum ca acestea nu cunosc limba maghiara. 3. Este absolut normal ca o institutie precum filarmonica oradeana, care cuprinde patru sectii artistice + partea administrativa si de intretinere, sa aiba un director general-manager si cate un director artistic pe domeniul simfonic respectiv popular. Este mai putin normal, ca o institutie care are un deficit de spatiu in privinta salilor de studiu, sa puna la dispozitia celor trei sindicate birouri separate care stau inchise si in care nu se desfasoara nicio activitate. Se pare ca orgoliul sindical este mai presus de ratiune..
Postat 16 Septembrie 2010, 12:38 de agora
Teroare sindicala
D-le Sorin Miescu! Ati uitat sa spuneti ca sunteti angajat cu baza la Liceul de Arta iar la filarmonica aveti statutul de angajat prin cumul. In orice situatie de restructurare, angajatii prin cumul trebuie sa fie primii dati afara. Ati inteles? D-le lider de sindicat, Ciprian Toie, in loc sa-l sapati pe Ciucur, mai degraba ar trebui sa va cereti scuze de la toti colegii dvs. pe care i-ati influentat in a nu adera la noul sistem de salarizare (in urma cu un an si jumatate), fapt pentru care acei oameni sunt salarizati mizerabil, conform vointei lor viciiate de atitudinea dvs. de mare lider sindical. Credeam ca un lider de sindicat lupta pentru interesele salariale ale oamenilor pe care-i reprezinta si nu impotriva lor. In privinta studiilor d-lui Ciucur nu vreau sa ma pronunt, necunoscand situatia de fapt, dar v-as recomanda sa cititi noul preiect al legii salarizarii unitare in care se acorda un termen de gratie de cinci ani tuturor conducatorilor aflati in functie pentru a obtine diplome cu studiile necesare cerute de functia ocupata. No comment!
Postat 16 Septembrie 2010, 12:13 de agora
succes
Bravo Cipri , fii tare si tine-o tot asa .SUCCES
Postat 15 Septembrie 2010, 20:14 de anonim
PENIBILILOR !
Mai bine v-ati pune pe treaba, pt ca problema voastra principala de fapt este ca trebuie sa va prezentati la lucru 4 ore pe zi. Si cum la romani se practica "rade ciob de oala sparta", s-au trezit sa fac scandal cei mai incompetenti dintre incompetenti. Cu asta ies si ei in evidenta si-atat.Tot voi sunteti cu gura mare cand luati banii publici pe degeaba, pacat ca nu v-au redus pe 80% , pt ca e suficient o orchestra de 10 instrumentisti, nu de 30 sau cati sunteti voi si 9 solisti, dintre care multi nu ar avea ce cauta acolo. Voi vesnic sunteti nemultumiti, vesnic cautati scandaluri, asta e preocuparea voastra. In loc sa va vedeti de treaba, pt ca altii nu au ce sa puna pe masa, si voi care nu faceti nimic, frecati menta toata ziua pe la filarmonica, aveti salarii cat probabil altii au in juma de an....si concedii de cate 2 luni pe an. Asta nu va deranjeaza, nu ? Voua v-ar trebui un sef care sa nu va puna sa lucrati deloc, care sa va lase liberi cand vi se scoala voua, etc. Pt voi sunt mai importante alte preocupari, cum ar fi nuntile, botezurile, etc, nu serviciul. Sunteti jalnici fratilor ! De-a dreptul PENIBILI !
Postat 15 Septembrie 2010, 19:47 de PENIBILILOR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON