URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2012, 10:04

Scandalul bisericii din Văşad: Episcopia Ortodoxă acuză şefii Episcopei Greco-catolice de minciună şi incapacitate de dialog

Acum e oficial. Episcopia ortodoxă şi cea greco-catolică sunt în conflict deschis. După luni în şir în care a tăcut pe marginea subiectului bisericii din Văşad, Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei a transmis vineri un comunicat prin care acuză conducerea Episcopiei Greco-catolice de minciună.

În prima sa luare de poziţie oficială de la izbucnirea conflictului dintre credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din Văşad pe marginea dreptului de proprietate asupra bisericii din localitate, Episcopia ortodoxă impută structurilor de conducere catolice de rit bizantin răspândirea unor "neadevăruri, exagerări şi chiar calomnii". Reprezentanţii ortodocşilor susţin că "tot ce s-a petrecut la Văşad demonstrează incapacitatea conducerii Episcopiei catolice de rit bizantin din Oradea de a promova dialogul".

Fără violenţă!

Conform comunicatului, reprezentanţii uniţilor au încercat să intre în biserica din Văşad, singura din localitate, pe 5 aprilie chiar înainte de sărbătoarea Floriilor. Uzând de o sentinţă definitivă şi irevocabilă care le recunoaşte dreptul de proprietate asupra bisericii, greco-catolicii ar fi încercat să preia lăcaşul de cult cu executorul judecătoresc, fără informarea şi consultarea prealabilă a Episcopiei Ortodoxe.

"Parohia ortodoxă a fost somată să predea biserica, moment care a stârnit protestul credincioşilor ortodocşi, în număr de 870 de persoane, în timp ce uniţii sunt doar 30, fără a exista acte de violenţă sau agresări fizice, aşa cum tendenţios au arătat reprezentanţii Episcopiei unite", se arată în comunicat.

Mai mult, ortodocşii susţin că a doua tentativă de executare silită, care a avut loc pe 26 aprilie, a fost "eşuată în mod intenţionat de partea greco-catolică" pentru a se putea victimiza "într-o campanie de presă exagerată".

"Ca în timpul ocupaţiei habsburgice"

Conform Biroului de presă al Episcopiei Ortodoxe "răspunsul înţelept şi echilibrat al credincioşilor ortodocşi din Văşad a dus în derizoriu abordarea meschină a celor care, în ochii lumii, vor să pară asupriţi şi nedreptăţiţi, uitând că doar cerşetorii îşi arată rănile!".

Potrivit comunicatului, "dovada maximă a bunei credinţe, din partea ortodocşilor creştini, a fost faptul că, imediat după Sfintele Paşti, parohia ortodoxă din Văşad şi-a amenajat un spaţiu liturgic provizoriu de slujire, în casa parohială părăsind în bună rânduială, sfântul lăcaş aflat în litigiu, în perspectiva înălţării unei noi biserici parohiale".

În acest context, prezenţa unităţii de jandarmi la intrarea greco-catolicilor în biserică în dimineaţa zilei de 3 mai s-a dovedit o desfăşurare de forţe inutilă. "Atitudinile agresive din ultima vreme ale uniaţilor şi spectacolul dezonorant pe care îl promovează, arată incapacitatea de a intra în dialog, în condiţii normale, preferându-se umilirea şi intimidarea credincioşilor ortodocşi majoritari, prin folosirea jandarmilor ca în timpul ocupaţiei habsburgice şi a executorului judecătoresc".

Slujirea alternativă nu e o soluţie

Reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe susţin că soluţia slujirii alternative oferită ortodocşilor de către greco-catolicii din Văşad de-a lungul negocierilor nu este viabilă. "Experienţa a dovedit că, în timp, apar blocaje provocate de greco-catolici, preoţii şi credincioşii ortodocşi majoritari având parte de tratamente umilitoare din partea clerului unit", se menţionează în comunicat.

Aceştia au arătat că soluţia slujirii alternative în biserica din localitatea Cheţ instituită în anul 2008 a funcţionat doar câteva luni după care ortodocşii din localitate nu au mai fost lăsaţi în lăcaşul de cult fiind nevoiţi să îşi construiască un an mai târziu o nouă biserică.

O scrisoare "pierdută"

Reconcilierea credincioşilor celor două biserici surori pare puţin probabilă în contextul în care inclusiv relaţiile dintre Episcopia Ortodoxă şi Episcopia Greco-catolică, reprezentante de episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea s-au deteriorat grav culminând cu renunţarea la minimele gesturi de politeţe între omologi.

"Deşi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a trimis Episcopului unit Virgil Bercea, ca în fiecare an, scrisoare irenică (n.r. inspiratoare de pace) cu prilejul praznicului Învierii Domnului, acesta nu a răspuns, fiind pentru prima dată în ultimii cinci ani când nu a trimis scrisoare irenică de Paşti. De fapt, este singurul ierarh care, în acest an, nu a răspuns cu scrisoare irenică Preasfinţitului Părinte Sofronie, ci e preferat ca, în Săptămâna Patimilor şi în perioada pascală, să atace în presă Biserica Ortodoxă Română", se mai menţionează în comunicat.

Războiul comunicatelor

Conflictul dintre credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din Văşad a izbucnit în primăvara acestui an, aceştia din urmă revendicând biserica în baza unei sentinţe defininitive şi executorii eliberată de Instanţă în cursul anului 2011. După încercarea nereuşită a credincioşilor uniţi de a intra în biserica din sat pe 5 aprilie 2012, conducerea Episcopiei Greco Catolice de Oradea au acuzat reprezentanţii Bisericii Ortodoxe că îşi incită credincioşii la acte de violenţă şi au reclamat "reacţia întârziată a autorităţilor".

În perioada care a urmat reprezentanţii bisericii unite au cerut în mod repetat Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe de Oradea să se implice în detensionarea situaţiei şi a oferit ca soluţie de dezamorsare a conflictului varianta slujirii alternative.

Până la comunicatul de vineri, Biserica Ortodoxă s-a ferit să facă orice comentarii pe marginea conflictului de la Văşad.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
65 Comentarii
mesaj
Vai voua putin credinciosilor cu ce drept mergeti in fata lui DUMNEZEU sa va marturisiti pacatele? , asteptand ca EL sa va ierte faptele si greselile facute fata de EL , cand nu va puteti ierta unii pe altii si nu vreti sa faceti pace intr-e voi . Cum veti sta inaintea lui DUMNEZEU la judcata de apoi , cerand iertare pentru faptele voastre?.Asa credeti ca DUMNEZEU o sa va mantuiasca sufletele ?, cand voi va prigoniti unii pe altii, si il prigoniti si pe EL. Iubtii pe vrajmasii vostri , binecuvantatii pe cei ce va blestema ,faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc .Alta cale spre comuniunea cu ISUS CRISTIS nu exista , si nici pentru a se realiza pacea si infratirea in lume . Cei blanzi sunt iubitori de oameni si rabdatori , datorita blandetii sale ISUS CRISTOS este numit MIELUL LUI DUMNEZEU .Cei mandrii si maniosi sunt potrivnici celor blanzi , ei grabnic castiga dar tot grabnic si pierd, cei blanzi dobandesc dupa un timp. Dupa cum ne purtam cu fii lui DUMNEZEU , tot astfel se va purta si DUMNEZEU cu noi.,,Mila pentru mila,, dar multa milostivire DUMNEZEIASCA este cu mult mai mare decat milostivirea oamenilor.
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:41 de un om de bine
pr romi
E OK CE SE INTAMPLA, SI CRED CA FOARTE MULTI NU TREBUIA SA VA PRONUNTATI IN ACEST CONFLICT, DEOARECE VORBIM DE ANUMITE VALORI PE CARE LE ARE BISERICA,INDIFERENT CARE E EA, CRED CA PE DUMNEZEU IL GASIM ORIUNDE NU NUMAI IN BISERICA,CAUTATI-L CU ADEVARAT SI IL VETI GASI,AVETI GARANTIA MEA,V-AS SPUNE EXPERIENTA MEA CA SA VEDETI INTERVENTIA DIVINA,DAR CRED CA PREJUDECATILE SI STIGMATUL PE CARE IN FAPT ESTE DE-ACORD SI BISERICA, NU CRED CA ARE VREUN SENS,. CAUTATI-L CU ADEVARAT PE DUMNEZEU CA MERITA SA VA FACETI O RELATIE CU EL.CREDETI-MA E CEA NMA FAINA RELATIE PE CARE O POTI AVEA.
Postat 11 Septembrie 2012, 16:08 de tigan
ORTODOX
scuzati ca am posta de 3 ori dar poate catolici trebuie sa citeasca de pe trei mesaje ca unu sal ia ei altu vecinu si unu sal lase
Postat 19 Iulie 2012, 17:55 de ANONIM
anonim
in primul rand as dori sa adresez cateva cuvinte preotilor catolici si catolicilor :daca voi credeti ca veniti i sat dupa zeci de ani sa luati biserica crestinilor si sa slujiti mai bine luativa punetiva un cearceaf pe camp si slujiti acolo ca si asa santeti 6 7 persoane cu tot cu popi ca enoriasi in sat is 3 deci mai bine spuneti adevaratul motiv pentru care vreti biserica. Poate nu toti oameni stiu ca fiecare parohie (biserica) are cateva zeci de hectare de teren si nu cred ca la catolici le trebe neaparat biserica ci pamantul. semnat: ANONIMUL
Postat 19 Iulie 2012, 17:47 de anonim
imensa perfidie ortodoxa
Ramai perplex xcand vezi cate minciuni sfruntate pot spune reprezentantii unui cult crestin in a-si apara pozitia de ocupant strain in bisericile greco-catolice. Sofronie si gasca lui nu trebuie sa numere cati greco-catolici sunt la Vasad sau in alta parte unde situatia este similara, trebuie doar sa se uite in jur si sa constate ca este mincinor(sunt mincinosi) La Vasad, fiindca despre el vorbim, Calea crucii este pe pereti, statuia Sfintei Fecioare este la locul ei, cantarile liturgice specifice, rozarul etc sunt la ele acasa. Despre ce vorbim atunci? Ce ortodoxie este asta? Este de-a dreptul jenant...Ce spune tata ortodocsilor despre astfel de erezii. Compromisuri rusinoase pentru ca oamenii simplii sa ramana cu ei...Incalificabil, Sofri !
Postat 27 Mai 2012, 07:50 de flavius delean
diversiune
@Viorel: Voi nu sunteti capabili sa intelegeti corect ce este dreptul de proprietate? Biserica apartine cultului greco-catolic(care are personalitate juridica)! un credincios daca este in localitate este suficient! expresia \"biserica apartine comunitatii\"este lansata tocmai de BOR pentru a invrajbi! Situatia corecta este urmatoarea: orice biserica(in sensul de cladire)este proprietatea cuiva(cult ortodox, greco-catolic, catolic, etc). Ea apartine comunitatii in sensul de a o folosi conform scopului pentru care a fost construita!
Postat 16 Mai 2012, 14:08 de TDS
Iubire?
Greco-catolicii vorbesc de dragoste. Unde la e dragostea daca ia bisericile de la oameni pentru trei persoane sau cati credinciosi or avea?
Postat 16 Mai 2012, 13:58 de Viorel
Fratelui baptisto-fariseu
Vasile, esti mai pros..., (pardon, vezi doar anumite aspecte) decat prevede legea. Mai lasa tu flecareala si vedeti-va voi de pacatele voastre, pentru ca asa farisei cum sunteti voi baptistii nu exista nimeni. Asa ca Peace brother.
Postat 11 Mai 2012, 08:54 de Gigi Becali
continuare
Vreau sa corectez ceea ce am afirmat adineauri. Sponeai domnule ortodos ca au participat duminica la SF LITURGHIE doar patru credinciosi la Vasad.Apoi se vede ca numai atatia sunt altfel de ce le-ar fi fost frica celorlalti sa participe cu atatia jandarmi ,preoti si calugari greco-catolici?Si eu credeam ca sunt treizeci . Imi cer iertare fata de toti cei care au lasat comentarii legate de acet articol ,mai ales fata de cei pe care poate i-am jignit s-au le-am adresat vreun cuvant nepotrivit precum si pentru gresilile de scriere pe care le-am facut datorita neatentiei si grabei cu care am scris. Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa ne iubim asa cum doreste El si sa da dovada ca suntem ai lui Hristos implinind porunca dragostei :,,Prin aceasta vor cunoaste oamenii ca sunteti ucenicii Mei ,daca veti avea dragoste intre voi \"
Postat 10 Mai 2012, 19:13 de George
completare la comentariul anterior
Draga ,,ortodos" probabil ca dumneata esti un bun crestin ,participi la Sfanta Liturghie ,te impartasest ,faci fapte bune indemni la pace si la conciliere ,fapte demne de un bun crestin.Probabil toate acestea le-ai invatat in Biserica ROMANA UNITA CU ROMA GRECO -CATOLICA pentru care eu din respect doresc acuma sa-i scriu toate cele sase nume.Un singur lucru nu ti l-ai putut ascunde:ura si dispretul pentru Credinta si Biserica ortodoxa din care se trage si Biserica dumitale caci altfel cine s-ar fi unit cu Roma?Pentru aceata Biserica iti reamintesc ca a murit Hristos iar altii si-au dat viata si sunt cinstiti in ambele biserici si-i poti vedea chiar i calendarul dumitale de pe perete.Ma refer aici la pseudonimul <<ortodos>>pe care ti l-ai luat.Daca ai atata ura si dispret pentru ortodoxie indeamna-ti preotii sa dezbrace vesmintele ortodoxe si sa renunte la ritul bizantin ca si acela daca te-as cita pe dumneata este tot <<ortodos>>!Spune AP Pavel ca daca nu avem dragoste nu suntem nimic ,iar cine defaimeaza credinta pacatuieste impotriva Duhului Sfant.Au participat doar patru ortodocsi Duminica la Sfanta Liturghie ,apoi se vede ca atatia sunt altfel de ce le-ar fi fost frica cu ata
Postat 10 Mai 2012, 18:42 de George
pt Sobaru,Nicu si Ortodos
Domnule Sobaru ,daca acea ,, tzidula" este atat de importanta si Legea asa a hotarat ca treizeci sau mai nou patru persoane au dreptul la locasul de cult al satului ,atunci sa-l stapaneasca sanatosi. Domnule Nicu ,dumneavoastra insiva sunteti fiul unei biserici nascuta in urma unei dezbinari ,facuta de catre straini in urma cu 300 de ani .Acea ruptura facuta atunci a incitat si continua si astazi sa incite pe romanii din Transilvania la ura si dezbinare .Daca nu se intampla cest lucru poate nici astazi,,sleahta" care incearca sa-si apere credinta nu incita pe nimeni la ura .Cu totii vom da socoteala si eu de buna seama,dar pentru faptele si pacatele mele.Dumneavoastra care continuati ace dezbinare veti da insa si pentru aest lucru ,dar si pentru incalcarea poruncii bisericesti valabila si pentru ortodocsi si greco-catolici:,,Sa cinstesti pe fetele bisericesti !"intrucat sunt urmasii Apostolilor ,iar cine necinsteste fetele bisericisti nu-l cinsteste nici pe Hristos ,dupa cum el a spus.Eu unul nu-mi permit sa-i numesc pe preotii greco -catolici sleahta ,intrucat sunt slujitorii sfintelor altare. Draga ,,ortodos'' dumitale ti se citeste ura din pseudonimulpe care ti l-ai lua
Postat 10 Mai 2012, 18:19 de George
regret
Am citit cu atentie comentariul lui ,,ortodos\" si sincer regret enorm cele intamplate.Iata frati romani ortodocsi si greco-catolici urmarile si efectele uniatiei din Treansilvania :ura si dezbinare intre fiii aceliasi neam.Au trecut trei sute de ani si romanii inca tot culeg ,,roade\".Suferinte ,moarte si prigoniri la 1700, pentru ortodocsi romani,chinuri si inchisoare la 1948 pentru romanii greco-catolici,certuri ,judecati ,calomnii intre romani dupa 1990.Cine castiga din toate acestea?Concluziile sa le traga fiecare!Eu va spun cine a pierdut ,sau cine cred eu ,nu trebuie sa fiti de acord cu mine.Romanii ,dragii mei .
Postat 10 Mai 2012, 17:46 de George
adevarul gol golut
Într-o atmosferă de agitaţie şi încordare, sub un puhoi de blesteme, înjurături şi huiduieli din partea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, credincioşii greco-catolici din Văşad au săvârşit duminică, 6 mai 2012, prima liturghie greco-catolică în biserică după 64 de ani. Ca urmare a stării tensionate şi a ameninţărilor continue făcute de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, un grup sporit de jandarmi şi poliţişti a asigurat ordinea publică în localitate, astfel încât greco-catolicii să poată intra şi ieşi nevătămaţi din biserică. Pe data de 3 mai 2012 biserica greco-catolică din localitate, confiscată de comunişti în 1948 şi dată Bisericii Ortodoxe Române, a fost retrocedată părţii greco-catolice în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Atât înainte de deschiderea procesului, cât şi după câştigarea acestuia, partea greco-catolică a propus în repetate rânduri părţii ortodoxe folosirea alternativă a bisericii greco-catolice din Văşad, propunere refuzată sistematic, însă, de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Cu câteva zile înainte de executarea sentinţei, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au scos totul din biserica greco-catolică, lăsându-o fără nici un obiect de cult, iar pentru credincioşii ortodocşi din localitate au amenajat o capelă în casa folosită de parohia ortodoxă. Cu toate că partea ortodoxă a hotărât că nu doreşte să folosească alternativ biserica greco-catolică din localitate, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române recurg la diverse mijloace de presiune şi intimidare la adresa celor ce se declară greco-catolici pentru a-i face ca, de frică, să nu îşi manifeste credinţa în mod liber şi nestingherit, fără riscul de a fi agresaţi fizic sau verbal. Vineri, 4 mai, de exemplu, la o zi după retrocedarea bisericii, când părintele Voicu Vlad, preotul greco-catolic din Văşad, a ieşit din biserică, a fost lovit de mai multe ori cu ouă, unul dintre ele lovindu-l în ochi. Conform martorilor, printre cei care au aruncat cu ouă s-au aflat şi copii. Sâmbătă, 5 mai, după ce preotul greco-catolic a terminat curăţenia în biserică şi a dorit să plece, a fost aşteptat la ieşirea din curtea bisericii de un grup agitat de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române care scandau injurii şi ameninţări la adresa preotului. Pentru a li se asigura protecţie preotului greco-catolic şi celor care-l însoţeau, jandarmii au fost nevoiţi să-i evacueze cu o maşină de intervenţie. Duminică, 6 mai, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din localitate s-au aşezat la intrarea în curtea bisericii greco-catolice, astfel încât oricine ar fi încercat să intre în biserică la slujba greco-catolică trebuia să treacă prin faţa lor. În momentul în care cineva intra în biserică era huiduit, înjurat, blestemat, insultat şi ameninţat. Situaţia s-a repetat şi la ieşirea greco-catolicilor din biserică. Datorită situaţiei create, jandarmii au fost nevoiţi să facă un cordon pentru a le asigura protecţie preoţilor şi credincioşilor greco-catolici ce ieşeau din biserică. Cu toate acestea, un călugăr greco-catolic prezent la slujbă a fost lovit cu o piatră în cap de cineva din grupul ortodox. Pe lângă injurii şi blesteme, dintre lozincile pe care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române le scandau la adresa greco-catolicilor amintim: „hoţii, hoţii”, „banditule”, „animale”, „oameni de nimic”, „ţiganilor”. În contextul în care jandarmii încercau să ţină grupul ortodox sub control, o persoană din mulţime s-a adresat jandarmilor, spunând: „Lasă băieţi că nu dăm acuma, că n-o să veniţi în continuare să staţi lângă ei. O să iasă ei prin sat”. Considerând incidentele din zilele trecute în care inclusiv preotul greco-catolic a fost agresat, foarte mulţi greco-catolici din localitate se simt terorizaţi, unora fiindu-le frică să iasă inclusiv pe stradă. În acest context, duminică, la liturghia greco-catolică, au fost prezenţi doar 4 credincioşi. Este regretabil că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat acceptarea slujirii alternative în biserica greco-catolică din Văşad, care ar fi evitat nemulţumirile credincioşilor ortodocşi precum şi situaţia tensionată din localitate. Este de neînţeles, însă, motivul pentru care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu îşi informează corect propriii credincioşi din localitate şi nu le explică de ce au preferat să îi scoată din biserică, refuzând slujirea alternativă. După cum se poate vedea şi din filmările făcute la faţa locului, credincioşii ortodocşi continuă să afirme că greco-catolicii i-au scos din biserică. Facem, pe această cale, un nou apel public forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe Române să se implice direct în a-şi informa corect propriii credincioşi din Văşad şi a le explica motivul pentru care i-au scos din biserică refuzând slujirea alternativă. Fidelă principiului că în acelaşi lăcaş de cult este loc şi pentru ortodocşi şi pentru greco-catolici, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, consideră că soluţia practică pentru rezolvarea acestor probleme rămâne celebrarea alternativă în aceeaşi biserică, soluţie care s-ar putea aplica şi la Văşad.
Postat 10 Mai 2012, 12:22 de ortodos
baptist
Se poate sa mai omiti unele lucruri. Da tu Gigi nu intelegi sensul lucrurilor. Asta era important. Dar este specific ortodox sa vezi ca pros.. numai unele aspecte. Tu ai vazut ce lucruri frumoase a scris fratele tau Ortodox. (UN alt Suflet). Nu, pentru ca nici pe fratii tai nu ii respecti ci va intereseaza doar putera. kljdfgoijfghjokprghkp[rgfpohkegfkjgoijwrg Vasile
Postat 10 Mai 2012, 12:07 de vasile
baptist
Se poate sa mai omiti unele lucruri. Da tu Gigi nu intelegi sensul lucrurilor. Asta era important. Dar este specific ortodox sa vezi ca pros.. numai unele aspecte. Tu ai vazut ce lucruri frumoase a scris fratele tau Ortodox. (UN alt Suflet). nu, pentru ca nici pe fratii tai nu ii respecti ci va intereseaza doar putera. kljdfgoijfghjokprghkp[rgfpohkegfkjgoijwrg Vasile
Postat 10 Mai 2012, 12:06 de vasile
baptist
Se poate sa mai omiti unele lucruri. Da tu Gigi nu intelegi sensul lucrurilor. Asta era important. Dar este specific ortodox sa vezi ca pros.. numai unele aspecte. Tu ai vazut ce lucruri frumoase a scris fratele tau Ortodox. (UN alt Suflet). nu, pentru ca nici pe frati tai nu ii respecti ci va intereseaza doar putera. kljdfgoijfghjokprghkp[rgfpohkegfkjgoijwrg Vasile
Postat 10 Mai 2012, 12:06 de vasile
fii liber
Auzi mai desteptule. Nu imi functioneaza bine tastatura. Eu sunt ortodox.
Postat 10 Mai 2012, 11:44 de un suflet
@Fii Liber
Mai, suflet crestinesc, nu poti sa fii iubitor de unitate si agramat in acelasi timp. Te rog verifica cu cati de "i" se scrie "laici", atunci cand se afla la in genitiv, "capi", nominativ plural accentuat, "biserici", idem la geitiv. Sau pe la scolile intemeiate de Bercea faceti gramatica tot cu femeia de serviciu?!
Postat 10 Mai 2012, 11:29 de Gigi Becali
un alt suflet
Parca am fi pe vremea cand negri erau persecutati pentru ca albi erau majoritari.(Ortodocsi sunt majoritari) Suntem in 2012 cand ar trebui sa intelegem ca suntem liberi si suntem fii ai lui Dumnezeu. De ce nu lucram noi laici pentru unitate daca capi biserici nu se inteleg. Nu o lua personal George, dar era un exemplu cu mama era simbolic. Scuze daca te-am jignit nu am avut intentia. Pe cat priveste PS. Sofronie, asta este adevarul nu pot sa spun altfel. Am asistat la o astfel de scena. Hai sa lucram pentru unitate. Sun satul sa vad ca nu ne putem ruga impreuna cu catolici .... •Lumea aceasta va fi o lume mai bună atunci cand puterea dragostei va înlocui dragostea de putere.A iubi nu înseamnă a se privi unul pe celălalt, ci a privi împreună în aceiasi direcţie. Spor in toate.
Postat 10 Mai 2012, 10:17 de Fii Liber
George, te bati cu morile de vant
bravo, George, un raspuns foarte pertinent, magistral as zice. Din pacate, cred ca nu prea ai cu cine vorbi. Astia sunt niste oameni indoctrinati si plini de ura. Asa ca nu are rost sa arunci margaritare inaintea porcilor (pentru cei care nu intelegeti, este un text biblic, nu va fac porci pe niciunul, dar asta nu exclude faptul ca va simtiti asa ;)
Postat 10 Mai 2012, 01:07 de Rauch
Apel
Atat tu, cat mai ales sleahta de popi ortodocsi care incita populatia la ura si dezbinare, la confruntare interconfesionala, pe langa faptul ca va impovarati peste masura sufletele de acest pacat, aduceti grave prjudicii pacii si bunei intelegeri intre romanii di aceasta localitate! V-ati facut si va faceti de rasul lumii! Linistiti-va odata si lasati ca Legea sa fie respectata! Iar capeteniile voastre de la Oradea si din imprejurimi sa fie sigure ca vor raspunde Domnului pentru toate aceste pacate rusinoase!
Postat 09 Mai 2012, 21:50 de Nicu
Legea e lege!
Faci eforturi mari ca sa demonstrezi de fapt ce? Ca biserica apartine ortodocsilor? Absolut gresit! Biserica cu pricina apartine proprietarului ei de drept, adica acelui ceposeda tzidula de proprietate! Restul este vorba in vant! Legea e Lege si nu poate fi interpretata dupa pofta si interesul meschin al unuia sau altuia!
Postat 09 Mai 2012, 21:24 de Sobaru
continuare pt Un suflet
M-ati sfatuit sa donez casa Bisericii Ortodoxe.Cine da un sfat, insa trebuie sa fie el intai exemplu .Inteleg ca dumneavoastra ati donat casa deja Bisericii Greco-Catolice.Dumnezeu va va rasplati pentru fapta nobila pe care ati facut-o.Imi place indemnul dumneavoastra de la sfarsitul comentariului:,,Rugati-va pt unitate si renuntati la barfe".Dar cata contradictie intre acest frumos indemn si afirmatiile dumneavoastra (sa nu le zic barfe)la adresa episcopului Sofronie ,,covor rosu ,supe de fazan,mistret caprioara etc.Oare cine barfeste acum?Ma faceti sa-mi aduc aminte de celebra fabula ,,Lupul moralist"Acum va intreb eu:Va auziti ce vorbiti?De unde veniti?Nu tin partea niciuneia dintre parti nu suntem nici la 1700 si nici la 1948.Suntem in 2012 si trebuie sa tinem cont de realitatea in care traim astazi.Biserica este a satului iar satul este majoritar ortodox.Nu poti scoate 870 de persoane afara pentru 30 !
Postat 09 Mai 2012, 15:42 de George
raspuns
pentru Un alt suflet Daca mama imi lasa o casa mostenire este firesc sa fie a mea chiar daca eu nu mai pastrez confesiunea mamei mele nu?Asa este si cazul bisericii din Vasad.Cei 870 de locuitori ortodocsi ramasi fara locas de cult sunt urmasii celor care au construit biserica n-au fost chiriasi au fost mostenitori ai acestui locas de cult .N-ar fi firesc sa aiba si ei dreptul la ea ?Sa nu uitam ca multi dintre ei au fost nascuti greco-catolici si acuma doresc sa ramana ortodocsi .De ce sa fie dati afara din biserica ?Doar pentru ca nu mai doresc sa se intoarca la greco-catolicism?Biserica ar trebui sa fie a comunitatii nu a unei biserici fie ea Ortodoxa sau greco-catolica.Eu nu am nimic anume cu greco-catolici dar aici nu e firesc ca biserica satului deci a tuturor sa fie incredintata la 30 de credinciosi iar 870 sa fie deposedati de munca mosilor si stramosilor lor doar pentru faptul ca nu mai doresc sa se intoarca la catolicism.Eu nu cred ca am jignit pe nimeni dumneavoastra ati facut-o ,insa poate din alte motive (rautate ...nu vreau sa va jignesc)atunci cand ai spus ,,mata\".Dar ma rog poate asta este vocabularul dumneavoastra de crestin .Cat priveste casa mea nu este nevoie s
Postat 09 Mai 2012, 14:58 de George
Fii Liber!
Vai, ce oameni! Desi aleg sa fiu impartial, este strigator la cer ceea ce se intampla! Sa nu se vada cate lucruri bune si frumoase face Biserica Greco-catolica pt societate si pt persoana umana? Cum putem oare acuza o persoana atat de sensibila , precum P.S. Virgil, ca fiind fals, in contextul in care el promoveaza libertatea si unitatea?! Daca stam sa ne gandim, nu se prea vad realizarile si bunavointa P.S. Sofronie... ba chiar putem spune ca in vizitele sale pastorale, acesta are pretentia unei primiri fastuase, respectiv covor rosu, supe de fazan, 2 tipuri de vanat: mistret si caprioara, se lasa asteptat, iar oamenilor (credinciosilor) nu le este permis sa se apropie de acesta. Iar in cazul in care primirea nu este asa cum s-a pretins, intoarce efectiv masina, pornind spre resedinta lui. Acest personaj ne aduce aminte de Ceausescu si nicidecum de un reprezentant al lui Hristos! P.S. Sofronie si poporul, patria si tricolorul! Am cravata mea, sunt pionier...... si ma mandresc cu minciuna mea! Ma intreb oare cat mai trebuie P. Virgil sa indure nedreptatea si batjocura unor oameni fara scrupule?! Rugati-va pt unitate si renuntati la barfe
Postat 09 Mai 2012, 10:00 de Un alt suflet
Fii Liber!
Vai, ce oameni! Desi aleg sa fiu impartial, este strigator la cer ceea ce se intampla! Sa nu se vada cate lucruri bune si frumoase face Biserica Greco-catolica pt societate si pt persoana umana? Cum putem oare acuza o persoana atat de sensibila , precum P.S. Virgil, ca fiind fals, in contextul in care el promoveaza libertatea si unitatea?! Daca stam sa ne gandim, nu se prea vad realizarile si bunavointa P.S. Sofronie... ba chiar putem spune ca in vizitele sale pastorale, acesta are pretentia unei primiri fastuase, respectiv covor rosu, supe de fazan, 2 tipuri de vanat: mistret si caprioara, se lasa asteptat, iar oamenilor (credinciosilor) nu le este permis sa se apropie de acesta. Iar in cazul in care primirea nu este asa cum s-a pretins, intoarce efectiv masina, pornind spre resedinta lui. Acest personaj ne aduce aminte de Ceausescu si nicidecum de un reprezentant al lui Hristos! P.S. Sofronie si poporul, patria si tricolorul! Am cravata mea, sunt pionier...... si ma mandresc cu minciuna mea! Ma intreb oare cat mai trebuie P. Virgil sa indure nedreptatea si batjocura unor oameni fara scrupule?! Rugati-va pt unitate si renuntati la barfe
Postat 09 Mai 2012, 10:00 de Un alt suflet
Fii Liber!
Draga George Doneaza daca doresti casa ta Bisericii Ortodoxe. Te auzi ce vorbesti? Tam! Cum poti sa spui asa ceva. Daca mata iti da o casa si o dai in chirie, chiriasul poate sa o ia pentru ca el a locuit in ea. Da de unde vii? Ce va tot legati de greco? Nu va cer nimic decat numai ce este a lor. Nu are rost sunteti ca talibani fundamentalisti, nici un greco nu va are treaba, sunt persoane pacifice care cauta dreptatea si libertatea.
Postat 09 Mai 2012, 09:58 de Un alt suflet
asa ar fi logic
Locasul de cult din Vasad a fost constriut de catre stramosii locuitorilor din aceasta localitate.Acestia n-au construit-o numai pentru ei ci si pentru urmasii lor care acuma au consimtit sa ramana ortodocsi.In cazul de fata biserica ar fi trebuit sa ramana partii ortodoxe majoritare pentru ca locasul este al comunitatii nu al unei biserici anume.Repet ,biserica a fost construita de catre cei din Vasad ,nu le-a trimis-o nimeni de la Roma .Atunci de ce nu revendica si romano-catolicii bisericile luterane ,calviniste si unitariene construite inainte de reforma?Asa ar fi logic nu?Acelea n-au fost tot catolice?
Postat 08 Mai 2012, 21:55 de George
Apropo de Comunicatul Episcopiei Ortodoxe
Iata un text vitriolant, de zici ca este luat din lucrarile “celebre” ale defunctului Anania, unul dintre cei mai mari dusmani declarati ai Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolica! Din pacate, textul vine de la unul dintre “invataceii” acestuia, Sofronie, cel care era cat pe aci sa fie caterisit de catre seful lui de atunci, acest controversat Anania, datorita incercarii sale omenesti si crestinesti de a-i considera pe credinciosii greco-catolici, romani de ai lui si de a-i cinsti cu prezenta la sarbatoarea Bobotezei, alaturi de episcopul greco-catolic, Virgil Bercea! Regret profund iesirea belicoasa a acestui prelat, care in loc sa contribuie la aplanarea tensiunii confesionale instituite in Vasad, vine si toarna gaz pe foc, incitandu-si credinciosii la noi dezordini! In loc sa vina si sa contribuie la aplanarea conflictului, acest prelat rasuceste si mai tare cutitul in rana deschisa de catre comunisti, care, in 1948 au sechestrat toate bunurile Bisericii surori, greco-catolice si le-au trecut in posesia Bisericii Ortodoxe! Mi se pare de bun simt si foarte onorabila propunerea partii greco-catolice de a-i invita pe credinciosii ortodocsi sa slujeasca alternativ in acest sfant locas, care apartine greco-catolicilor, asa dupa cum a hotarat si Legea! Cui foloseste oare incapatanarea partii ortodoxe, in primul rand a prelatilor acesteia, care prin actiunile sale contribuie in mod nefast la escaladarea unui conflict intre locuitorii romani ai acestei localitati! Lasă un răspuns
Postat 08 Mai 2012, 16:11 de Traian
demascarea . . .
Despre acest subiect a scris si cei de la ASTRADROM. vedeti articolul din 26 aprilie 2012 de pe siteul ASTRADROM. Acolo este prezentata adevarata fata a greco-catolicilor.
Postat 08 Mai 2012, 15:32 de Gicu
Bercea=Iuda
Bercea, Iuda ce esti, asa stii tu sa conduci turma, semanand dezbinare si ura? Aminteste-ti ca vei da seama odata pentru asta. Sau tu nu crezi nici on judecata lui Dumnezeu?
Postat 07 Mai 2012, 15:48 de Benedict
slujitorul lui Hristos?
Câtă ipocrizie!!!în spatele comunicatului ”biroului de presă”al Episcopiei Ortotodoxe se află un hidos personaj,Sofronie,care în stilul deja cunoscut încearcă să manipuleze opinia publică :cuvinte grave,bine articulate,dar mincinoase ,goale de conținut precum autorul.Biserica Ortodoxă pierde enorm prin atitudinea golănească a acestui pseudo episcop Sofronie.Ce are acest ins cu slujirea lui Hristos,a Bisericii ,a semenilor???Iată ce spune Sfântul Pavel despre cum trebuie să fie episcopul:”Se cuvine, dar, ca episcopul să fie fără de prihană, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii,nebeţiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic, neiubitor de argint!!! O,Doamne,ce lucruri sfinte și cutremurătoare....
Postat 07 Mai 2012, 12:08 de Ciprian Preda
Un om fals
Bercea cel sensibil!? HAHAHAHAHA, ce gluma buna. Ba copii, voi chiar aveti o problema, sau nu il cunoasteti pe acest personaj sau sunteti mai visatori decat ar trebui. Omul este un lup in blana de oaie. Ma rog ca acest val de minciuna sa se ridice de pe ochii tuturor si sa il vada pe acest personaj asa cum este el in realitate, hraparet, fals si pornit catre minciuna si dezbinare. Intre acest om si episcopul de vrednica amintire P.S. Vasile Hossu este o diferenta ca de la cer la pamant. In vreme ce fostul episcop era un adevarat martir al bisericii catacombelor, acesta de acum nu este atceva decat un profitor. Sunt membru al Bisericii Romane Unite cu Roma din tata in fiu si stiu foarte bine ce vorbesc.
Postat 07 Mai 2012, 11:53 de Anton
fii liber
Vai, ce oameni! Desi aleg sa fiu impartial, este strigator la cer ceea ce se intampla! Sa nu se vada cate lucruri bune si frumoase face Biserica Greco-catolica pt societate si pt persoana umana? Cum putem oare acuza o persoana atat de sensibila , precum P.S. Virgil, ca fiind fals, in contextul in care el promoveaza libertatea si unitatea?! Daca stam sa ne gandim, nu se prea vad realizarile si bunavointa P.S. Sofronie... ba chiar putem spune ca in vizitele sale pastorale, acesta are pretentia unei primiri fastuase, respectiv covor rosu, supe de fazan, 2 tipuri de vanat: mistret si caprioara, se lasa asteptat, iar oamenilor (credinciosilor) nu le este permis sa se apropie de acesta. Iar in cazul in care primirea nu este asa cum s-a pretins, intoarce efectiv masina, pornind spre resedinta lui. Acest personaj ne aduce aminte de Ceausescu si nicidecum de un reprezentant al lui Hristos! P.S. Sofronie si poporul, patria si tricolorul! Am cravata mea, sunt pionier...... si ma mandresc cu minciuna mea! Ma intreb oare cat mai trebuie P. Virgil sa indure nedreptatea si batjocura unor oameni fara scrupule?! Rugati-va pt unitate si renuntati la barfe!
Postat 07 Mai 2012, 10:04 de un alt suflet
fii liber
Vai, ce oameni! Desi aleg sa fiu impartial, este strigator la cer ceea ce se intampla! Sa nu se vada cate lucruri bune si frumoase face Biserica Greco-catolica pt societate si pt persoana umana? Cum putem oare acuza o persoana atat de sensibila , precum P.S. Virgil, ca fiind fals, in contextul in care el promoveaza libertatea si unitatea?! Daca stam sa ne gandim, nu se prea vad realizarile si bunavointa P.S. Sofronie... ba chiar putem spune ca in vizitele sale pastorale, acesta are pretentia unei primiri fastuase, respectiv covor rosu, supe de fazan, 2 tipuri de vanat: mistret si caprioara, se lasa asteptat, iar oamenilor (credinciosilor) nu le este permis sa se apropie de acesta. Iar in cazul in care primirea nu este asa cum s-a pretins, intoarce efectiv masina, pornind spre resedinta lui. Acest personaj ne aduce aminte de Ceausescu si nicidecum de un reprezentant al lui Hristos! P.S. Sofronie si poporul, patria si tricolorul! Am cravata mea, sunt pionier...... si ma mandresc cu minciuna mea! Ma intreb oare cat mai trebuie P. Virgil sa indure nedreptatea si batjocura unor oameni fara scrupule?! Rugati-va pt unitate si renuntati la barfe!
Postat 07 Mai 2012, 10:04 de un alt suflet
Ma faci sa rad
Mai, oradean sau profesor, vezi ca te dai de gol ca postezi aiurea. Tare disperat trebuie sa fie Bercea, daca va pune pe toti sa dati mesaje si sa-i faceti propaganda. Cred ca i-au murit laudatorii. Cine sunt cei care il apreciaza pe omul acesta fals? Poate cateva babe lesinate, pentru ca aceia care i-au cunoscut fatarnicia il aseamana cu fariseii din Evanghelie, un om lipsit de scrupule si atat de fals ca o bancnota de 20 de lei.
Postat 06 Mai 2012, 22:48 de Vulturul bizantin
Papisti
Cine nu cunoaşte cum a luat fiinţă uniatismul (greco-catolicismul) în Ardeal e tentat să creadă că, în România, Biserica Ortodoxă e un balaur periculos care prigoneşte celelalte culte şi minorităţi dinţară. Firesc, informaţia e total eronată şi porneşte de la o veche conlucrare iezuito-masonică menită să susţină interesele prozelitiste ale Vaticanului în România. Vaticanul urmăreşte să se extindă atât pe plan economic cât şi pe plan politic. Prin imparatii habsburgi , Biserica Catolica a încercat atragerea credincioşilor ortodocşi folosindu-se de Biserica Unită (Greco-Catolică), a intrat deja în posesiunea administrativă a mii de hectare de păduri şi păşuni din Transilvania. Biserica greco-catolică este un instrumentul prin care Vaticanul devine proprietar al unor clădiri şi teritorii din România, imobile pe care nu le-a avut înainte de ocupaţia Imperiului Habsburgic,nimic mai mult. Cert este că nici trufaşul ăla de papă şi nici Maria Tereza nu au adus pământ în România. Aceste proprietăţi le-au găsit aici şi s-au „împroprietărit” în mod abuziv. Multe din aceste „proprietăţi” pe care azi le revendică au fost obţinute prin şantaj în perioada ocupaţiei habsburgilor .
Postat 06 Mai 2012, 22:44 de mhailAndrei
Bun simt
Intervin uimit de opiniile unor cititori, abjectii, lipsa de cultura generala, limbaj agresiv, chiar extremist, lipsit de orice fundamentare logica, cu trimiteri la un trecut gen cel habsburgic si lipsite de un orizont, gen cel european. Domnilor, un lucru este clar, s-a aplicat legea, iar greco-catolicii nu sunt mai putin romani sau limitati in drepturi decat noi ortodocsii. Lipsa bunului simt dovedesc ca in zadar va erijati in aparatorii unora sau altora, fiindca acuzand si jignind nu veti construi. Ortodoxia nu este reprezentativa prin vulgaritate si agresivitate. Degeaba se pomeneste de o scrisoare irenica, daca faptele dovedesc rautate si lipsa de dialog. Sa le dea greco-catolicilor macar o biserica unde sunt doua si una le apartinea in 1948, mai ales daca au comunitate in acele localitati. Acesta ar fi un gest autentic crestin si fratesc. Apartin acestui popor si sunt cetateni egali in drepturi cu toti ceilalti. Pe plan local mai multi preoti ortodocsi si cetateni ai Oradiei il simpatizeaza pe episcopul Bercea, caruia inainte de a da acest comunicat lipsit de bunul simt ma intreb de ce nu i-a raspuns PS Sofronie invitatiei de a gasi o solutie. Va invit la o atitudine crestina
Postat 06 Mai 2012, 22:37 de oradean
Bun simt
Intervin uimit de opiniile unor cititori, abjectii, lipsa de cultura generala, limbaj agresiv, chiar extremist, lipsit de orice fundamentare logica, cu trimiteri la un trecut gen cel habsburgic si lipsite de un orizont, gen cel european. Domnilor, un lucru este clar, s-a aplicat legea, iar greco-catolicii nu sunt mai putin romani sau limitati in drepturi decat noi ortodocsii. Lipsa bunului simt dovedesc ca in zadar va erijati in aparatorii unora sau altora, fiindca acuzand si jignind nu veti construi. Ortodoxia nu este reprezentativa prin vulgaritate si agresivitate. Degeaba se pomeneste de o scrisoare irenica, daca faptele dovedesc rautate si lipsa de dialog. Sa le dea greco-catolicilor macar o biserica unde sunt doua si una le apartinea in 1948, mai ales daca au comunitate in acele localitati. Acesta ar fi un gest autentic crestin si fratesc. Apartin acestui popor si sunt cetateni egali in drepturi cu toti ceilalti. Pe plan local mai multi preoti ortodocsi si cetateni ai Oradiei il simpatizeaza pe episcopul Bercea, caruia inainte de a da acest comunicat lipsit de bunul simt ma intreb de ce nu i-a raspuns PS Sofronie invitatiei de a gasi o solutie. Va invit la o atitudine crestina
Postat 06 Mai 2012, 22:36 de oradean
Bun simt
Intervin uimit de opiniile unor cititori, abjectii, lipsa de cultura generala, limbaj agresiv, chiar extremist, lipsit de orice fundamentare logica, cu trimiteri la un trecut gen cel habsburgic si lipsite de un orizont, gen cel european. Domnilor, un lucru este clar, s-a aplicat legea, iar greco-catolicii nu sunt mai putin romani sau limitati in drepturi decat noi ortodocsii. Lipsa bunului simt dovedesc ca in zadar va erijati in aparatorii unora sau altora, fiindca acuzand si jignind nu veti construi. Ortodoxia nu este reprezentativa prin vulgaritate si agresivitate. Degeaba se pomeneste de o scrisoare irenica, daca faptele dovedesc rautate si lipsa de dialog. Sa le dea greco-catolicilor macar o biserica unde sunt doua si una le apartinea in 1948, mai ales daca au comunitate in acele localitati. Acesta ar fi un gest autentic crestin si fratesc. Apartin acestui popor si sunt cetateni egali in drepturi cu toti ceilalti. Pe plan local mai multi preoti ortodocsi si cetateni ai Oradiei il simpatizeaza pe episcopul Bercea, caruia inainte de a da acest comunicat lipsit de bunul simt ma intreb de ce nu i-a raspuns PS Sofronie invitatiei de a gasi o solutie. Va invit la o atitudine crestina
Postat 06 Mai 2012, 22:35 de Profesor
Bun simt
Intervin uimit de opiniile unor cititori, abjectii, lipsa de cultura generala, limbaj agresiv, chiar extremist, lipsit de orice fundamentare logica, cu trimiteri la un trecut gen cel habsburgic si lipsite de un orizont, gen cel european. Domnilor, un lucru este clar, s-a aplicat legea, iar greco-catolicii nu sunt mai putin romani sau limitati in drepturi decat noi ortodocsii. Lipsa bunului simt dovedesc ca in zadar va erijati in aparatorii unora sau altora, fiindca acuzand si jignind nu veti construi. Ortodoxia nu este reprezentativa prin vulgaritate si agresivitate. Degeaba se pomeneste de o scrisoare irenica, daca faptele dovedesc rautate si lipsa de dialog. Sa le dea greco-catolicilor macar o biserica unde sunt doua si una le apartinea in 1948, mai ales daca au comunitate in acele localitati. Acesta ar fi un gest autentic crestin si fratesc. Apartin acestui popor si sunt cetateni egali in drepturi cu toti ceilalti. Pe plan local mai multi preoti ortodocsi si cetateni ai Oradiei il simpatizeaza pe episcopul Bercea, caruia inainte de a da acest comunicat lipsit de bunul simt ma intreb de ce nu i-a raspuns PS Sofronie invitatiei de a gasi o solutie. Va invit la o atitudine crestina
Postat 06 Mai 2012, 22:35 de Profesor
Bun simt
Intervin uimit de opiniile unor cititori, abjectii, lipsa de cultura generala, limbaj agresiv, chiar extremist, lipsit de orice fundamentare logica, cu trimiteri la un trecut gen cel habsburgic si lipsite de un orizont, gen cel european. Domnilor, un lucru este clar, s-a aplicat legea, iar greco-catolicii nu sunt mai putin romani sau limitati in drepturi decat noi ortodocsii. Lipsa bunului simt dovedesc ca in zadar va erijati in aparatorii unora sau altora, fiindca acuzand si jignind nu veti construi. Ortodoxia nu este reprezentativa prin vulgaritate si agresivitate. Degeaba se pomeneste de o scrisoare irenica, daca faptele dovedesc rautate si lipsa de dialog. Sa le dea greco-catolicilor macar o biserica unde sunt doua si una le apartinea in 1948, mai ales daca au comunitate in acele localitati. Acesta ar fi un gest autentic crestin si fratesc. Apartin acestui popor si sunt cetateni egali in drepturi cu toti ceilalti. Pe plan local mai multi preoti ortodocsi si cetateni ai Oradiei il simpatizeaza pe episcopul Bercea, caruia inainte de a da acest comunicat lipsit de bunul simt ma intreb de ce nu i-a raspuns PS Sofronie invitatiei de a gasi o solutie. Va invit la o atitudine crestina
Postat 06 Mai 2012, 22:35 de Profesor
Bun simt
Intervin uimit de opiniile unor cititori, abjectii, lipsa de cultura generala, limbaj agresiv, chiar extremist, lipsit de orice fundamentare logica, cu trimiteri la un trecut gen cel habsburgic si lipsite de un orizont, gen cel european. Domnilor, un lucru este clar, s-a aplicat legea, iar greco-catolicii nu sunt mai putin romani sau limitati in drepturi decat noi ortodocsii. Lipsa bunului simt dovedesc ca in zadar va erijati in aparatorii unora sau altora, fiindca acuzand si jignind nu veti construi. Ortodoxia nu este reprezentativa prin vulgaritate si agresivitate. Degeaba se pomeneste de o scrisoare irenica, daca faptele dovedesc rautate si lipsa de dialog. Sa le dea greco-catolicilor macar o biserica unde sunt doua si una le apartinea in 1948, mai ales daca au comunitate in acele localitati. Acesta ar fi un gest autentic crestin si fratesc. Apartin acestui popor si sunt cetateni egali in drepturi cu toti ceilalti. Pe plan local mai multi preoti ortodocsi si cetateni ai Oradiei il simpatizeaza pe episcopul Bercea, caruia inainte de a da acest comunicat lipsit de bunul simt ma intreb de ce nu i-a raspuns PS Sofronie invitatiei de a gasi o solutie. Va invit la o atitudine crestina
Postat 06 Mai 2012, 22:35 de Profesor
E simplu
In ce priveste spiritualitatea si liturgica greco catolicilor, se aseamana mai mult cu cea a pocaitilor, decat cu cea a unei biserici crestine autentice. Am fost la Liturghie la greco-catolici si se canta la chitara, exact ca la baptisti. Asta-i unul dintre motivele pentru care lumea nu prea merge la ei la slujbe, te duci la biserica sa fii te rogi nu sa asisti la un concert rock.
Postat 06 Mai 2012, 22:17 de Eu
E simplu
Greco-catolicismul este ca un copil nascut de pe urma unui viol. Pe deasupra faptului ca nu are identitate si se chinuie sa fie recunoscut de tatal-violator, Roma papala, mai are si problema ca este oligofren si nu intelege realitatile din jur. Si atunci nu-i ramane decat metoda de a se plange ca este persecutat. Aici se aseamana mai mult cu un tiganush care, dupa ce fura din buzunare in tramvai si este prins si i se da o palma, se plange ca este persecutat pentru ca este minoritar. In ultimii ani, greco catolicismul nu s-a caracterizat decat prin elemente umane de slaba calitate intelectuala si umana, motiv pentru care lumea nici nu ii ia in serios.
Postat 06 Mai 2012, 22:13 de Eu
Tu chiar ai esti prost
Mai punctulet, probabila ca mama e fata si ma bucur ca nu e curva ca ma-ta. Si daca eu sunt "puleu" asa cum ai spus, ma tem ca va trebui sa trec pe la ma-ta in vizita, ca poate face unu mai istet ca tine. Iar in ceea ce priveste mulsul, imi pare rau ca nu putem vorbi decat prin intermediul forumului, mi-ar face mare placere sa te cunosc si personal, ca sa iti expun teoria mea despre muls, gustere. Oricum, lasa aerele de superioritate, pentru ca, asa cum te-am mai anuntat si cu alta ocazie, esti extrem de prost si penibil ;)
Postat 06 Mai 2012, 22:05 de Eu
ipocrizie
Incredibil ,greco-catolicii cer fara rusine fostele averi primite(abuziv) de la imparatii habsburgi. Cine nu cunoaşte cum a luat fiinţă uniatismul (greco-catolicismul) în Ardeal e tentat să creadă că, în România, Biserica Ortodoxă e un balaur periculos care prigoneşte celelalte culte şi minorităţi dinţară. Firesc, informaţia e total eronată şi porneşte de la o veche conlucrare iezuito-catolică menită să susţină interesele prozelitiste ale Vaticanului în România. Unio Trium Nationum - prevedea drepturi cetăţeneşti doar pentru unguri, saşi şi secui - viza scoaterea din viaţa publică a populaţiei româneşti. Românii n-au avut dreptul la şcoli superioare. Pentru a ajunge la un statut social demn, românii trebuiau să renunţe la limbă, religie şi conştiinţă naţională! Acestea au fost mijloacele "civilizate" prin care s-au îngroşat rândurile maghiarimii de-a lungul secolelor, pentru că ungurii n-au fost majoritari nicăieri pe teritoriul "Ungariei Mari", nici măcar în Panonia! In 1761, generalul armatei austriece imperiale, Adolf von Bukow, a distrus cu tunurile în Ardeal - fiind trimis în misiune de împărăteasa Maria Tereza - peste 140 manastiri şi biserici ortodoxe care refuzau să renunţe la Ortodoxie.
Postat 06 Mai 2012, 21:44 de mhailAndrei
Adevarul
apologeticum.wordpress.com/2012/04/28/cultul-greco-catolic-are-rolul-clar-de-a-tulbura-linistea-si-buna-vietuire-interconfesionala-din-romania/
Postat 06 Mai 2012, 15:36 de Adevarul
Adevarul
apologeticum.wordpress.com/2012/04/28/cultul-greco-catolic-are-rolul-clar-de-a-tulbura-linistea-si-buna-vietuire-interconfesionala-din-romania/
Postat 06 Mai 2012, 15:36 de Adevarul
La curent alternativ
Ar trebui să stea şi BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ măcar 10 ani în catacombe deposedată de tot ce au agonisit în cei 2000 de ani de când spun că-s ortodocşi, şi apoi să vedem câtă dreaptă credinţă şi bunăvoinţă vor avea vis-a-vis de ocupanţii bunurilor lor. Chiar ar trebui să experimenteze ortodocşii aceasta ca să poată şi ei să înţeleagă cum este să fi deposedat de absolut tot ce ai, târât prin închisori, torturat şi omorât de târâturile bolşevice. Nici un ortodox nu a fost martirizat din cauza credinţei ortodoxe cum fals se susţine acum de către securiştii ortodoxizaţi, ci după cum bine ştiu aceşti securişti, acele victime ortodoxe au fost pedepsite pentru nesupunere civilă, după modelul ortodocşilor din Văşad. Nu ne vom mira dacă nu peste mult timp vom vedea în calendarele ortodocşilor - Sărbătoarea Sfinţilor Mucenici din Văşad-Bihor, luptători pentru apărarea dreaptei credinţe ortodoxe pe meleaguri bihorene. \\\\"Sfinţilor mucenici de la Văşad să vă rugaţi pentru însănătoşirea la cap a liderilor ortodocşi, opozanţi ai retrocedărilor bunurilor greco-catolicilor.
Postat 06 Mai 2012, 15:21 de ORTOpedos
La curent alternativ
Ar trebui să stea şi BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ măcar 10 ani în catacombe deposedată de tot ce au agonisit în cei 2000 de ani de când spun că-s ortodocşi, şi apoi să vedem câtă dreaptă credinţă şi bunăvoinţă vor avea vis-a-vis de ocupanţii bunurilor lor. Chiar ar trebui să experimenteze ortodocşii aceasta ca să poată şi ei să înţeleagă cum este să fi deposedat de absolut tot ce ai, târât prin închisori, torturat şi omorât de târâturile bolşevice. Nici un ortodox nu a fost martirizat din cauza credinţei ortodoxe cum fals se susţine acum de către securiştii ortodoxizaţi, ci după cum bine ştiu aceşti securişti, acele victime ortodoxe au fost pedepsite pentru nesupunere civilă, după modelul ortodocşilor din Văşad. Nu ne vom mira dacă nu peste mult timp vom vedea în calendarele ortodocşilor - Sărbătoarea Sfinţilor Mucenici din Văşad-Bihor, luptători pentru apărarea dreaptei credinţe ortodoxe pe meleaguri bihorene. \"Sfinţilor mucenici de la Văşad să vă rugaţi pentru însănătoşirea la cap a liderilor ortodocşi, opozanţi ai retrocedărilor bunurilor greco-catolicilor.
Postat 06 Mai 2012, 15:19 de ORTOpedos
pertinent
@Profesor: pertinent punct de vedere! asa este! rezolvarea pe cale amiabila este posibila. doar ca pentru asa ceva dorinta trebuie sa fie a ambelor parti!
Postat 06 Mai 2012, 13:02 de TDS
Trist
Exista cateva incoerente grave! O scriu in mod obiectiv ca roman si ortodox. In primul rand este un fapt TRIST! 1) Cum poate un om sa mai aiba punct de reper Biserica cand dragostea este inlocuita cu ura? Mai bine va transformati in partide politice si il lasati pe Hristos neoprotestantilor. 2) Comunicatul BOR precizeaza ca, credinciosii ort. din localitate au parasit de buna voie biserica si nu mai era nevoie de jandarmi. Daca era atata buna-credinta de ce nu i-au chemat pe uniti sa le dea cheile in mod fratesc? 3) Motivul invocat cu imposibilitatea slujirii alternative pare o gaselnita. De ce la bis. Sf. Gheorghe se poate sluji, la fel si in alte parti? Cum de preotii ortodocsi pot sluji in bisericile catolice din occident si alternativ? Cred ca este o chestiune de etica si toleranta pe care unii preoti ortodocsi nu si le-au insusit. 4) Asemanarea cu perioada habsburgica este anacronica. Ar trebui si unitii atunci sa invoce perioada când Miron Cristea era de partea habsburgilor si ma apoi perioada legionara si comunista, cand preotii ortodocsi erau colaboratorii sistemelor. Unde s-ar ajunge tot aşa?? 5) Numarul credinciosilor este iar o incoerenta la ce spune Hristos: “unde doi sau trei se aduna, acolo sunt si Eu”. Si cei 30 de romani gr.-cat. au aceeasi demnitate si libertate ca ceilalti. Cu apreciere pentru teologia rasariteana, regret uneori ca Romania nu este o tara catolica sau protestanta, poate aveam alta mentalitate azi.
Postat 06 Mai 2012, 11:57 de Profesor
@Eu
Nu gresesc cand mi te inchipui cu ochii injectati si cu bale la gura, cu chipul schimonosit de furia neputintei ! Orice ar face bor, bunurile tot vor reveni proprietarului de drept, biserica greco-catolica ! E drept, e corect, e legal, e tot ce vrei ! Baiu-i cu ,,mulsul'' turmei : bor stie foarte bine ca daca pierde ,,stanile''/locasele, nu mai poate mulge turma...ce s-o mai tot lungim... Tare mi-e ca si tu esti vreun biet puleu pe langa ..ciobanii'' bor. PS 1),,Baiat'' sunt in masura in care ma-ta-i fata ! 2) Ia vezi cati clerici greco-catolici au murit intre 1940(dktatul) si 1945(autoritati romane in Ardeal) si cati ortodocsi. 3) Aceeasi comparatie pt. perioada 1948-1989. O sa ai mari surprize !
Postat 06 Mai 2012, 09:11 de .
uniti cu Roma
@Eu: 1. salvarea romanilor din Ardeal la care faceam eu referire tine de alta epoca! daca nu se intampla asta, probabil ca 1 Decembrie 1918 nici nu ar fi existat! 2. Cedarea Ardealului din 1940 a fost urmarea unui DIKTAT(ca de aceea se mai si numeste Dictatul de la Viena) 3. Nu cunosc unguri infiltrati intre greco-catolici(nici macar nu stiu sa existe asa ceva) 4. Ti-e sila? Ramai cu SILA!
Postat 06 Mai 2012, 01:06 de TDS
uniti cu Roma
@luky: da, subordonarea este fata de PAPA(de aceea se si numeste Biserica Romana Unita cu Roma)! revendicarea lacaselor de cult greco-catolice e veche, retrocedarea e problema(deci nici o legatura in acest caz cu campania electorala). in acest articol nu este vorba despre "cladiri" ci despre o biserica!
Postat 06 Mai 2012, 01:01 de TDS
Mai usor cu critica
Ce papagali! Baiatu care se semneaza "." Este de departe cel mai penibil. Cu incalcatul poruncilor ar trebui sa o ia mai usor papistasii, asta ca sa nu aducem in discutie porunca "sa nu preacurvesti". V de la Vendetta stie mai bine despre ce e vorba. Cat despre TDS, fanul greco catolicilor "patrioti", iti spun doar atat: mi-e sila de povestile voastre cu greco catolicismul care a salvat natiunea romana. Un element concret, daca vrei: nu cumva in 1940 cand s-a cedat Ardealul, "marele patriot" Iuliu Maniu, greco catolic si el si liderul unuia dintre cele mai mari partide din Romania a prezidat, prin pasivitatea sa raptul teritorial si toate crimele ce au urmat? Iar despre greco catolicii de azi, ati face bine sa vedeti cati unguri sunt infiltrati in structurile lor si abia apoi sa-i mai numiti romani buni. Credeti-ma, stiu despre ce vorbesc.
Postat 05 Mai 2012, 21:05 de Eu
Tot ce trebuie sa stiti!
TOT ce trebuie sa stiti: apologeticum.wordpress.com/2012/04/28/cultul-greco-catolic-are-rolul-clar-de-a-tulbura-linistea-si-buna-vietuire-interconfesionala-din-romania/
Postat 05 Mai 2012, 20:08 de Andrei
@TDS
toti apartin de papa de la Roma si au aceleasi scopuri si mijloace in a obtine ce vor,nu sint contra retrocedarii unei anumite biserici, dar sa o intretina pe banii lor fiindca prea multi bani merg la culte sub diferite pretexte,dar cel mai des aceste revendicari apar inainte de campaniile electorale,dar pt. cladirile din Oradea poti sa mergi la arhivele statului {in calea Aradului} si afli istoricul lor cu documente nu cu povesti
Postat 05 Mai 2012, 18:54 de luky
popilor
popilor nu va mai satura Dumnezo matul ala umflat sinteti niste deviati sexuali, poponari, pedofili, satane in sutane cu ochii doar pe bani nu la cele sfinte...
Postat 05 Mai 2012, 16:09 de popa
eroare
@lulky: esti intr-o GRAVA EROARE! nu confunda greco-catolicii cu catolicii! este vorba despre bisericile care au apartinut cultului greco catolic din start, pentru ca au fost edificate de ei!!! regimul comunist a desfiintat cultul greco-catolic si a facut cadou bunurile acestuia B.O.R.! nu conteaza daca acum in Vasad mai este un singur greco-catolic, 100 sau 1.000! este vorba despre o reparatie istorica pentru un cult care a luptat in ARDEAL tocmai pentru pastrarea fiintei nationale! daca nu pentru altceva, macar pentru asta ar merita respectul tuturor romanilor!
Postat 05 Mai 2012, 14:19 de TDS
30?
vor putea 30 de greco catolici sa intretina biserica sau se bazeaza pe bani de la guvern?cred ca prea mare e ofensiva catolicismului pt a revendica imobile,uneori pe buna dreptate,alteori fara a detine acte doveditoare ca acele imobile au fost in propietatea lor cindva {vezi fosta policlinica sau liceul M.Eminescu},majoriitatea fiind imobile de patrimoniu ar trebui sa li se ceara sa le intretina la fel ca oricare alt propietar si nu sa ceara bani de la guvern sub diferite motive,nefiind locasuri de cult sa plateasca si impozit conform legilor tarii
Postat 05 Mai 2012, 14:10 de luky
sfintii
ia te uita unde zac sfintii!!!!!la episcopia ortodoxa pravoslavnica ...curati ca lacrima, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le pute....{reclama la pasta de dinti "ortodox"}
Postat 05 Mai 2012, 13:32 de dani
Bravo, popo !
Se vede ca esti episcop, nu te incurci ! Dintr-o lovitura te-ai invartit de incalcarea a trei porunci : a saptea, a opta si a noua. Ti le zic, cu atatea griji pe cap poate le-ai uitat...Sa nu furi...sa nu marturisesti stramb impotriva fratelui tau...si cea mai tare, a noua : sa nu poftesti casa fratelui tau ! Este ca te ,,incadrezi'' ?!
Postat 05 Mai 2012, 13:15 de .
hotararile judecatoresti se respecta!
Bai, Sofro, ai auzit vreodata ca Hotararile judecatoresti SE RESPECTA? Pur si simplu? Si de ce nu ati vrut sa acceptati propunerea de slujire alternativa? De corecti ce sunteti! Dreptul de proprietate e garantat de Constitutie, asa ca, Pa! La revedere, drum bun!
Postat 05 Mai 2012, 10:58 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON