URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2017, 21:20

Scandal la alegerile PNL Bihor: Lucia Varga, huiduită de liberali, după ce l-a acuzat pe Bolojan că e dictator şi că a pierdut toate alegerile de când conduce filiala (FOTO / VIDEO)

Alegeri incendiare la PNL Bihor. Cei peste 700 de delegaţi desemnaţi să îşi reprezinte organizaţiile la Conferinţa Judeţeană de miercuri au asistat, mulţi dintre ei în picioare, la o bătălie pe viaţă şi pe moarte între candidații pentru președinția filialei, fostul deputat Lucia Varga şi primarul Ilie Bolojan.

Scoasă de pe listele pentru alegerile parlamentare din 2016 de Bolojan, Varga și-a axat discursul exclusiv pe atacuri la adresa contracandidatului său. Liberala a spus că, lăsată pe dinafară, a preferat să candideze pe un loc "semieligibil" la Constanţa din partea PNL decât în Bihor, pe un loc eligibil al unui alt partid.

Varga a apelat la sentimentele liberalilor. "Prin gări şi aeroporturi, cu bagajele după mine şi sufletul amar, m-am întrebat cu ce am greşit. Oare nu am făcut destul? Apoi mi-am dat seama: nu partidul m-a pedepsit, m-au pedepsit oameni care m-au simţit incomodă, că am avut curajul să spun ce nu merge bine în PNL", a spus ea, cu trimitere la Bolojan.

Varga a arătat că, după eşecul alegerior generale din 2016, a cerut ca toate conducerile filialelor liberale înfrânte să îşi dea demisia pentru ca în partid să existe o competiţie reală, lucru care nu s-a întâmplat şi va vicia rezultatul alegerilor.

"Astăzi ne aflăm într-o competiţie inegală. Am intrat târziu în campanie. Domnul Bolojan, care este un foarte bun om de administraţie, şi pe care mâine l-aş vota ca primar, nu înţeleg de ce vrea să se focuseze spre politică, are toate pârghiile în mână", a spus candidata.

Atac la Bolojan

Varga şi-a radicalizat treptat discursul. "Domnul Bolojan este un foarte bun om de administraţie, Oradea arată minunat, ar fi bun şi de prim-ministru", a spus candidata în aplauzele sălii. Asistenţa a început însă imediat să huiduie când a auzit continuarea: "Dar, când vine vorba de politică, nu vorbim numai de cifre, străzi asfaltate şi proiecte, ci şi de solidaritate între oameni, empatie, grijă faţă de cel de lângă noi. Domnul Bolojan ca om politic a pierdut toate bătăliile electorale de când a luat preşedinţia PNL Bihor. Scuze, de când şi-a dat preşedinţia PNL Bihor!".

Varga l-a acuzat pe Bolojan că, din funcţia de secretar general al PNL, s-a pus lider de filială, deşi a reuşit să piardă atât preşedinţia Consiliului Judeţean, pentru că nu ştie negocia, cât şi alegerile naţionale, lăsând ţara la mâna PSD. "Ca preşedinte al PNL Bihor, a pierdut alegerile parlamentare, „înroşind” Bihorul şi România, pentru că era secretar general al partidului!", a spus Varga, moment în care în sală s-au auzit primele huduieli: "Nu-i adevărat! Ăsta e atac la persoană! Du-te şi te culcă!", a strigat o liberală din sală. O voce de bărbat a protestat la rândul său. "Zi-ne de proiectele tale!".

PNL fără prieteni politici...

A fost nevoie de intervenţia secretarului Ionel Avrigeanu, organizatorul alegerilor, pentru ca Varga să îşi poată continua discursul. "Vă rog să o lăsaţi pe doamna Varga să vorbească!", a spus acesta.

Candidata şi-a continuat tirul de atacuri. "Domnul Bolojan nu este în stare să păstreze armonia şi echilibrul pe care l-a avut filiala PNL când domnul Popa era la conducere. Este pentru prima dată când la o conferinţă judeţeană nu avem salutul celorlalte forţe politice din judeţ", a spus Varga, în vreme ce voci din sală încercau să o întrerupă.

Asistenţa s-a mai calmat doar după ce candidata l-a mai lăsat în pace pe primar, lăudându-l pe fostul preşedinte Cornel Popa. "În calitate de preşedinte PNL Bihor, prima propunere ar fi să îi înmânăm domnului Popa Cornel titlul de preşedinte de onoare pentru munca de 16 ani din PNL Bihor", a spus Varga.

Candidata a încheiat, concluzionând: "PNL poate deveni o forţă puternică numai dacă este condus de un preşedinte echilibrat, un preşedinte care ia decizia după ce vă consultă, un preşedinte care nu dezbină, ci uneşte, care construieşte, care va aduce încrederea şi entuziasmul. Avem nevoie de un preşedinte care să reinstaureze meritocraţia în acest partid. Eu vă promit că voi fi un astfel de preşedinte". Iar sala i-a răspuns scandând ceauşist: "Bolojan! Bolojan!".

"Să facem ce n-am mai făcut..."

Primarul de Oradea a ascultat discursul contracandidatei sale vizibil afectat, încercând să îşi păstreze calmul. Bolojan părea cu atât mai deranjat de atacul liberalei, cu cât, anterior, el își axase întregul discurs pe proiectele de viitor.

"Am două obiective: menţinerea Primăriei şi recâştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean Bihor din respect pentru primarii noştri. Acest lucru poate fi realizat prin două planuri strategice: consolidarea internă şi reînnoirea PNL şi administrarea eficientă unde avem primari", a spus preşedintele interimar.

Bolojan a spus că liberalii îşi vor putea conserva bazinul electoral concentrându-se pe o cât mai bună administrare a primăriilor pe care le conduc.

"Trebuie să facem ce nu am mai făcut până acum. Am pus becuri pe străzi, am asfaltat străzi, dar pe unele străzi oamenii nu se leagă la apă că nu au bani, iar şcolile îşi restrâng activitatea pentru că nu mai au copii. Trebuie să gândim o bursă a caselor de vânzare la sate şi să atragem firme care să ofere locuri de muncă în mediul rural. Când intri într-o localitate trebuie să se vadă că e un primar liberal: ordine, curăţenie, iar pentru venitul minim garantat (n.r. plătit de primării) trebuie să lucreze", a spus Bolojan.

"Am pierdut trădaţi de UDMR"

Primarul a vorbit despre consolidarea filialei cu planuri concrete bazate pe eşecurile din trecut. "Am pierdut Consiliul Judeţean pentru că nu s-a mai ales preşedintele din primul tur. Întotdeauna cooperativa a fost mai puternică decât un partid", a explicat Bolojan.

Primarul a spus că acest eşec se datorează şi pierderii unui aliat tradiţional. "Am pierdut CJ datorită trădării liderilor UDMR Bihor, care tot ei ne-au rugat înainte să îi menţinem în coaliţie, iar acum se lamentează că nu sunt în stare să facă ceea ce ar trebui să facă pentru că nu au suficiente voturi", a zis primarul de Oradea.

Bolojan susţine că PNL se va întări numai prin implicarea membrilor de rând. "Vom duce decizia cât mai aproape de baza partdiului. Aşa va trebui să desemnăm viitorii candidaţi la Consiliul Judeţean şi Parlament. Aşa ne asigurăm că nu punem zonele unele împotriva altora, ajutându-le să lupte cu cei din afară şi le vom stimula să muncească. Practic, intri în CJ dacă aduci voturi din zona ta", a spus preşedintele interimar.

Bolojan a precizat că nu ştie exact cum trebuie să arate PNL, dar ştie perfect cum nu trebuie să arate. "N-aş vrea să fie un partid slab. Nu e corect ca primarii noştri care au proiecte bune să nu fie finanţaţi pentru că nu sunt din partidul care trebuie. Ştiu pe cine nu ar trebui să votăm. N-ar trebui să votăm oameni care nu îşi asumă răspunderea, oameni care se duc seară de seară la televizor dar n-au niciun proiect şi oameni care, făcând scandal în PNL, cred că ne ajută", a spus liberalul.

"Dacă la conducerea PNL pe România va ajunge o echipă puternică, sunt convins că va avea şanse să conducă şi să relanseze România în anii următori", a încheiat Bolojan în aplauzele sălii.

La două capete

La conferinţa judeţeană a PNL au luat parte preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu, primarul de Arad, Gheorghe Falcă, şi candidatul la preşedinţia PNL, Ludovic Orban.

Fiecare dintre vorbitori a lăudat filiala PNL Bihor ca fiind una puternică şi a tămâiat ambii candidaţi. "Aveţi cel mai bun exemplu de administraţie publică locală în persoana domnului Bolojan", a spus Turcan. Liderul interimar al PNL a avut însă un cuvânt bun şi despre Varga. "Un om ca Lucia, chiar nu avea loc pe liste? A ţinut de lipsa de coerenţă a celor care au bătut în cuie listele PNL. Sunt mulţi oameni buni, ea este un exemplu, care ar fi putut să servească PNL cu profesionalism".

La rândul său, Teodor Atanasiu a lăudat ambii competitori. "Am avut privilegiul de a fi fost în contradicţie cu amândoi. Cu domnul Bolojan pe legea privind alegerea primarului, eu susţinând două tururi, el unul. A câştigat dânsul. Am avut dispute cu Lucia Varga, care a cerut după alegeri ca toată conducerea să îşi dea demisia şi nu mai era acum niciunul la prezidiu", a spus Atanasiu.

"Am rămas cu gura căscată"

Acelaşi discurs a fost reluat şi de Gheorghe Falcă, primarul de Arad, care după remarca legată de eşecul din alegeri, şi-a asumat critica în mod ostentativ şi s-a şi mutat de la prezidiu în sală. A fost nevoie de intervenţia fostului preşedinte Cornel Popa, pentru ca acesta să revină pe scenă.

"Domnul Falcă s-a simţit dator să nu stea la prezidiu, că niciunul nu ne merităm locul acolo", a arătat Popa. "N-am spus asta", a zis Falcă. "Ba da, ai spus!", a replicat Turcan, fapt pentru care, simţind penibilul situaţiei, primarul de Arad a revenit la prezidiu.

Lansat în cursa pentru preşedinţia PNL, Ludovic Orban a fost ultimul invitat care a luat cuvântul. "Despre Ilie Bolojan atât vă spun: Am fost la Primărie înainte, la o cafea, am rămas cu gura căscată când am văzut piramida pe care o ataca Mircea Badea, de cum arată o primărie modernă în care un om pleacă după ce a rezolvat fără să trebuiască să fi dat ceva sau să fie plimbat de la Ana la Caiafa. Asta înseamnă PNL", a spus Orban.

Liberalul a avut vorbe de laudă şi despre Varga. "Despre Lucia Varga nu cred că trebuie să vă spun eu mare lucru. Este una dintre reprezentantele care v-au făcut cinste. Ca secretar de stat la Păduri şi ca ministru al Mediului a făcut foarte multe pentru pădurile ţării", a spus Orban.

Procesul de votare efectiv a început în jurul orei 19, iar la ora 21, liberalii au trecut la deschiderea urnelor pentru numărarea buletinelor de vot. În cadrul conferinţei de joi, PNL Bihor îşi alege noul preşedinte, cei doi prim-vicepreşedinţi şi vicepreşedinţii.

Citiți ce a urmat în articolul Previzibil: Ilie Bolojan a fost ales preşedintele PNL Bihor, cu majoritate covârşitoare (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pnl şi Bolojan, vă meritaţi reciproc!
Domnule Bolojan, că-i minţiţi pe supuşii d-voastră, e problema lor că acceptă. Dar să veniţi şi să ne minţiţi şi pe restul arată dispreţul faţă de orădeni. Nu v-a trădat udmr-ul, v-a trădat aroganţă, incompetenţa şi suficienţa. V-aţi bazat pe cele ,,70%” de la alegerile locale şi aţi uitat că cele 70% sunt în cifre reale abia 22%. Adevărata susţinere de care beneficiaţi în rândul electoratului a ieşit la iveală în decembrie 2016 când pnl-ul a primit o lovitură năucitoare din care nu-şi mai revine. Dpdv politic sunteţi o catastrofă şi nici ca edil n-aţi dovedit ceva. Aţi intrat în istoria Oradiei ca primarul care aţi îngropat oraşul în datorii pe zeci de ani, vor plăti şi nepoţii noştri. Ca profesor de matematică (cel puţin aveţi o diplomă), ar trebui să ştiţi că o nulitate ridicată la orice putere rămâne tot o nulitate. O întrebare: cum va simţiţi când în pragul împlinirii unui centenar de la Marea Unire Bihorul e condus de un ungur? Nu aveţi nimic a va reproşa pt. această situaţie?
Postat 27 Aprilie 2017, 07:46 de pinonel
Jalnic...
Din programul birtinez-Bursa caselor de vinzare la sate !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Iliutza te iubim ca ca tine nu gasim!!!!!!!!!
Postat 27 Aprilie 2017, 07:32 de grigore
Doamna Turcan,
bretonul se piaptănă drept, în jos, nu într-o parte, dintr-o parte în alta, că așa făcea Băsescu cu șuvița! hihihi :))) hăhăhă :)))
Postat 26 Aprilie 2017, 22:32 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON