URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2017, 14:55

Şapte bătrâni din Bihor au ajuns la spital cu hipotermie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Frigul năprasnic a făcut primele victime în Bihor. Potrivit reprezentanţilor serviciilor de urgenţă din Bihor, de sâmbătă până luni, şapte bătrâni au avut nevoie de ajutorul medicilor, suferind de hipotermie. Fiecare din cele şapte persoane are peste 60 de ani şi nici unul nu este fără adăpost.

"Sunt persoane în vârstă care nu se pot îngriji şi nici nu au avut în preajmă oameni care să-i supravegheze şi să-i ajute să-şi facă un foc măcar", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Liciniu Venter, purtător de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.

Din cei şapte bătrâni cu hipotermie, o femeie a căzut pur şi simplu pe strada Louis Pasteur din Oradea, iar un bărbat a păţit la fel când trecea prin Parcul 1 Decembrie.

Pentru salvarea unei femei de 63 de ani din Sălacea a intervenit chiar elicopterul SMURD, care a transportat-o, la fel ca pe ceilalţi bolnavi, la Spitalul Judeţean din Oradea.

Potrivit dr. Alexandru Mateoc, purtător de cuvânt al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Oradea, toţi cei şapte bătrâni au rămas internaţi în spital.


Sfaturi de la ISU

Având în vedere că Bihorul rămâne sub cod galben de ger, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis o serie de recomandări menite să prevină evenimente nedorite:

- Urmăriţi în presă buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

- Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.

- Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.

- Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.

- Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.

- Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.

- Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal.

- Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.

- Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.

ISU Crişana mai recomandă să folosiţi autoturismele doar dacă este necesar, iar în această situaţie să conduceţi doar pe timp de zi şi doar pe drumuri principale. De asemenea, atrage atenţia bihorenilor că se pun în pericol umblând pe râuri sau lacuri îngheţate, deoarece gheaţa poate ceda în orice moment.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON